Wie de handschoen past

Ingmar Bergmans zet zijn tachograaf op tien bij EVV

Foto: Maarten Omvlee

Keeperstrainer Ingmar Bergmans haalt al jaren energie uit een onverwoestbaar dagritme. Doordeweeks bestijgt de vrachtwagenchauffeur van Koti borstels uit Weert om half vijf ‘s ochtends zijn ‘eigen’ Volvo. Bijna dertien uur later keert de geboren Geldropper, rond half zes, terug in woonplaats Roggel. Op dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond trekt de ‘Trucker’ zijn keepershandschoenen aan om keeperstraining te geven bij EVV Echt en MMC Weert. Na de zomer stuurt de voormalige Hoofdklasse-keeper van Wilhelmina’08 bij Tweede Divisionist EVV ogenschijnlijk onvermoeibaar aan op een nieuw seizoen als keeperscoach. De energieke trainer die in de jeugd van RKSVO, in Ospel waar hij opgroeide, trots de handschoenen droeg van Fortuna-keeper André van Gerven, wil als onderdeel van de technische staf van EVV nog één keer vlammen op Sportpark In de Bandert. Hand in hand met vaste bijrijder Michel Vercruysse, de Genkse goalie gaat ook z’n tiende seizoen in bij EVV, zet de zoon van Rudi Bergmans, die in 1981 als masseur van DS’79 de kuiten van Johan Cruijff kneedde, zijn tachograaf op tien.

Het lijkt op een boksschool die oefent op het hoofdveld van EVV. Maar het is echt een keeperstraining. Boyd Derksen, Luuk Jacobs, Tim van Renselaar en Michel Vercruysse springen touwtje als Muhammad Ali in z’n beste dagen. Het geluid van zweepslagen zwiept over het kunstgras van Oos EVV’ke. Ingmar Bergmans houdt de tijd bij en geeft geduldig nieuwe opdrachten. Na een uitgebreide warming up mogen de keepers katachtig aan de bak in het doel. De hele training staat er geen sluitpost stil. Korte, krachtige, intensieve oefeningen, zonder eindeloze herhalingen sluiten, haarfijn op elkaar aan. Met constant een actieve rol voor het hele keeperskwartet. Afwisselend krijgen de doelverdedigers scherpe, extra aanwijzingen of een gerichte schouderklop in een prestatiegerichte maar tegelijk gemoedelijke sfeer. De arbeid-rust verhouding klopt als een bus, want met een verleden als Hoofdklassekeeper weet hij wat hij van zijn pupillen kan vragen. Al zeventien jaar geeft Ingmar Bergmans keeperstraining. Nog steeds tekent hij elke training uit. Het keurige kladje in z’n trainingsjack is een geheugensteun. EVV’s onbetwiste eerste keus, Michel Vercruysse, wil graag getuigen dat de schoonzoon van Govert Kooiman, een voetballegende van FC Eindhoven, in de volksmond Neerlands andere EVV, zich altijd goed voorbereidt: “We hebben ook dit seizoen nog geen enkele training dezelfde oefening gehad. Ingmar traint wel dezelfde technieken, maar steeds op een andere manier. Dat houd je scherp en is heel inspirerend.”

Ingmar Bergmans laat zijn keepers snel rouleren

INGMAR BERGMANS LAAT ZIJN KEEPERS SNEL ROULEREN. FOTO: MAARTEN OMVLEE

Nadat de net nog negentwintigjarige Ingmar Bergmans onder ex-MVV-doelman Frans Körver bij Wilhelmina’08 in 2001 promoveert naar de Hoofdklasse, ruilt hij volledig onverwachts zijn plek onder de lat in voor de rol van keeperscoach bij zijn voetbalroots RKSVO in het Limburgse kerkdorp Ospel. Waar de Brabander van origine groot groeit tot 1 meter 94 en bij ‘De Trots van Ospel’ keepend de jeugd doorloopt. Om na een debuut in het eerste op zeventienjarige leeftijd via het vierde, met hulp van een voorzitter als fan, definitief op te klimmen naar het Ospelse vlaggenschip. “Ik was er ineens klaar mee. Na de titel in de Eerste Klasse met Wilhelmina viel het elftal uit elkaar vanwege onenigheid over vergoedingen. Ik heb altijd voor het plezier gekeept. Nooit voor geld. Ik wilde natuurlijk wel zo hoog mogelijk spelen. Gezeur over geld verdrong plezier en sportief succes naar de achtergrond. Om lol in het keeperswerk te behouden ben ik toen verder gegaan als keeperstrainer. Ik ben ooit gaan keepen, omdat je in paar seconden kan veranderen van zero tot hero en andersom. Keepen is een mentaal spel. Het is de uitdaging aangaan om te balanceren op die scheidslijn. Ik wilde anderen helpen succesvol en vol zelfvertrouwen met die uitdaging om te gaan.”

Bij de overgang in 1994 van RKSVO, waarmee ‘De Lange’ in 1992 kampioen wordt van de Vierde Klasse F, naar Derdeklasser Merefeldia krijgt de Schmeichel bewonderaar op tweeëntwintigjarige leeftijd voor het eerst keeperstraining van een echte keeperstrainer. Frans Boelens ontfermt zich over de autodidact. Die invloed is terug te zien in de wijze waarop de ex-RKSVO’er tegenwoordig zelf training geeft: “Frans gaf mij vertrouwen en rust. Ik wilde graag presteren en was regelmatig mentaal mijn eigen tegenstander. Daar bracht hij de juiste balans in. Ik heb veel van Frans geleerd. Vooral hoe je keepers moet coachen, begeleiden en subtiel op scherp kan zetten voor het weekend. Daar heb ik nu nog profijt van. Keepers klaarstomen voor het weekend is nog steeds mijn grootste drijfveer als trainer. Dat geeft de meeste voldoening.”

Ingmar Bergmans

INGMAR BERGMANS (MIDDELSTE RIJ, DERDE VAN LINKS) ALS KEEPER VAN WILHELMINA’08 IN 1997-1998. FOTO: JUBILEUMBOEK WILHELMINA’08 ’90 JAAR VOETBAL IN WEERT’

Een jaar later haalt Bergmans Boelens naar Wilhelmina’08. Met Boelens als keeperscoach beleeft de import Limburger op 29 april 2001 zijn mooiste keepersmoment: “We speelden uit bij Standaard in Maastricht. De lievelingsstad van onze trainer Frans Körver. Door een zwaarbevochten 0-2 overwinning, ik had genoeg te doen, werden we één wedstrijd voor het einde van de competitie kampioen van de Eerste Klasse D. Körver liet zoals iedereen hem kent z’n emoties de vrije loop. Frans zorgde ervoor dat onze bus, terwijl hij als eerste zwaaiend uit het dak hing, toeterend over het Vrijthof reed. Na een paar rondjes moest de chauffeur doorrijden naar zijn stamkroeg.”

Met de voorloper van André Rieu’s Vrijthofconcerten schakelen we met de Koti-chauffeur door naar mooie anekdotes. Met dank aan vader Rudi: “Mijn vader was in de jaren zeventig soigneur bij de Frisol wielerploeg van oliemagnaat Nico de Vries. Hij masseerde de benen van Fedor den Hertog. De Frisol-baas kocht in 1979 FC Dordrecht op en doopte de club om tot Drechtsteden’79. Pa werd daardoor ook de verzorger van DS’79. In 1981 strikte De Vries Johan Cruijff, toen speler van de Los Angeles Aztecs, om gastwedstrijden te spelen met DS’79. Zo kwam Cruijff op de massagetafel van m’n vader terecht. Als ukkie van negen mocht ik mee naar de trainingen van DS’79. Daar schopte ik ballen terug naar doelman Gerrit Vooys. Van de latere VVV-keeper kreeg ik z’n handschoenen.” Dat waren echter niet de enige handschoenen waarmee ‘Het Ukkie van Ospel’ pronkte op de velden van RKSVO. “Doordat Dordtenaar Anne Evers in 1983 van DS’79 naar Fortuna Sittard overstapte, kreeg ik ook de handschoenen van Fortuna-keeper André van Gerven. Mijn vader en Evers waren door hun DS’79-periode vrienden geworden. Evers kende mij ook en regelde dat graag. Daardoor keepte ik zo trots als een pauw met twee ‘maatjes kano’ in de jeugd van RKSVO.” De heldhaftige handschoenen van twee keeperskanjers verankeren zich vervolgens in het keeperswezen van Ingmar. Tot aan zijn afscheid in 2001 bij Wilhelmina’08 mag er niemand aan zijn gloves komen. “Vooral de laatste seizoenen bij Wilhelmina niet. Want toen speelde ik met dure Adidas vingersafe handschoenen. Ik ben sowieso altijd zuinig geweest op mijn spullen en mijn lichaam.”

Ingmar Bergmans

INGMAR BERGMANS TRAINT GEDREVEN EVV-DOELMAN VERCRUYSSE. FOTO: BART TUMMERS

Vanaf 2001 groeit Bergmans als keeperstrainer uit tot een fanatieke vakman. Leergierig als in zijn actieve keeperstijd gaat de eega van ex-Oranje international Resi Kooiman, zijn vrouw speelde samen met Barbara Barend, in 2003 op z’n tweeëndertigste de Basiscursus Keeperstrainer volgen van de KNVB. Na twee jaar de jeugd- en selectiekeepers te hebben getraind van RKSVO. Wil Coort, die bij Ajax met Menzo en Van der Sar werkte en bij FC Porto met Vítor Baía, is in Reuver de docent die doceert volgens de Frans-Hoek-methode. Drie jaar later, als Ingmar keeperstrainer wordt bij z’n oude club Merefeldia, haalt de hedendaagse Roggelaar het diploma Keepercoach II. Met Frans Hoek als leraar. Vandaar dat in de tegenwoordige oefenstof van de gewezen Van Breukelen-fan bewust veel voetenwerk en meevoetballen terugkomt. De eerdere Merefeldia-doelman is daarentegen geen gemakzuchtige Hoek-volger. ”Ik werk met thema’s door het jaar heen. Zo komen flankballen regelmatig terug. Daarnaast gebruik ik oefeningen uit het boek van Lambert Jager (‘De bal mag er niet in’ KK).” Het historische hulpje van Gerrit Vooys steekt liefst overal z’n licht op en weet dat goed te verwerken in z’n trainingsmethode. Het is niet voor niets dat EVV hem halverwege 2009 naar Echt haalt. In 2014 regelt KRC Genk Hoofd Opleidingen Jurgen de Haan, in 2009-2010 de assistent-trainer van Jan Lauers bij EVV, voor hem een stage bij Gilbert Roex. Bij de Belgische keepersgoeroe, die onder meer Thibaut Courtois de kans geeft om door te breken, ondanks dat de Koninklijke Racing Club Genk ‘Tintin’ wilde wegsturen, kijkt Bergmans z’n ogen uit. “Roex was zo gedreven met z’n keepers bezig. Prachtig om te zien. Tot in de details. Hij had kwalitatief bijzonder goede trainingen met specifieke krachtoefeningen en stabiliteitsoefeningen. Maar ook op het menselijke vlak was hij geweldig. Met veel beleving er bovenop zitten en toch rustig coachend. Als steun en toeverlaat voor z’n keepers.”

EVV 2012/2013

IN 2012-2013 MEELEVEND OP DE BANK (TWEEDE VAN RECHTS) NAAST EVV-TRAINER LEO BECKERS. FOTO: BART TUMMERS

Gilbert Roex blijkt in de omgang met z’n pupillen de geprofessionaliseerde versie te zijn van Frans Boelens. De leerzame ervaring bij onze Zuiderburen geeft de EVV’er nieuwe handvatten om zijn eigen stijl verder te ontwikkelen. In 2013 zet Ingmar met zwager Frank Meeuwisse en vriend Koos Driessen, onder de vlag van Voetbal School Nederland (VSN), twee keepersscholen op. Eén bij RKVV Eindse Boys in Nederweert en één bij VV Keer in Cadier en Keer. Met de beste wil van de wereld passen deze initiatieven in combinatie met EVV slechts drie seizoenen in de overvolle agenda van de fulltime vrachtwagenchauffeur. Mede doordat Ingmar sedert 2015-2016 ook nog eens de keepers bij MMC Weert onder handen gaat nemen. Bij de Moesel Megacles Combinatie is hij nu naast EVV nog steeds actief.

Dit jaar na de zomer gaat de tegenpool van Frans Körver aangaande omgaan met emoties een decennium als keeperstrainer volmaken bij EVV. “Körver was vaak een en al emotie. Toch had ik er geen last van, want ik kreeg vertrouwen en speelde alles. Van hem heb ik wel het fanatisme om altijd beter te willen worden overgenomen.” Een tiental jaren keepers trainen bij dezelfde club is tegenwoordig best bijzonder. Hoewel er ook in dit geval een baas boven baas is. Bij De Graafschap begint Edwin Susebeek in 2018-2019 aan z’n vierentwintigste seizoen. Wat de situatie bij EVV echter markant maakt, is het feit dat EVV-doelman Vercruysse ook z’n tiende seizoen ingaat bij de Blauwwitten. Toen Bergmans in 2009-2010 begon bij de Echter Voetbal Vereniging stond de Belgische ex-prof van Heusden-Zolder, die bij KRC Genk werd opgeleid, nog niet tussen de palen bij de toenmalige Echtse Hoofdklasser. “Tot aan de winterstop keepte Jort Berghuis. We kenden elkaar, want hij was bij Wilhelmina keeper in de B1 toen ik daar in het eerste stond. Jort had talent en trainde in Weert soms mee met de selectie. In de winterstop vertrok Berghuis ineens naar Curaçao. Gelukkig konden we Michel Vercruysse op het laatste nippertje overhalen naar EVV te komen.” De Belgische gymleraar en de Nederlandse Camion-bestuurder groeien in achteneenhalf jaar uit tot een onafscheidelijke tandem. Vercruysse bewijst zich als gouden greep.

2e ronde KNVB Beker: EVV-AZ

EEN EVV HOOGTEPUNT OP 24 SEPTEMBER 2014 (2E RONDE KNVB BEKER EVV-AZ 0-1) – OP HET HOOFDVELD (HELEMAAL LINKS) MET JOEP OP DEN KAMP. FOTO: BART TUMMERS

Bergmans heeft sinds januari 2010 eigenlijk een luizenbaan: hij hoeft nooit na te denken wie het beste het doel van EVV balbestendig kan maken: “Als ik naar het betaalde voetbal kijk, dan zijn er weinig keepers die zo vaak komen op hoge ballen als Michel. Daar geniet ik van. Naast het feit dat hij heerst in de zestien, pakt Michel ook veel klemvast. Iets wat je ook niet vaak meer ziet tegenwoordig. Met zo’n kanjer is de keus makkelijk. Hij is ook nog eens gretig en kritisch op zichzelf. Hij lijkt daarin veel op mij.” Toch maakt de keeperstrainer geen sinecure van zijn job. De tweede- en derde keepers van EVV, zoals Tim van Renselaar, Yannick Derix, Maikel Schuffelen, Luuk Peters, Ruud Wulms, Bas Schoolmeester en Joey Cuijpers, hebben in de afgelopen negen jaar volop aandacht gekregen. Ze hebben daardoor allemaal hun weg gevonden in eerste elftallen bij andere clubs. De huidige nummer twee van EVV, Tim van Renselaar, is door Ingmar zelfs in één jaar klaargestoomd om na het volgende seizoen Vercruysse op te volgen. Maar de voormalige MVC’19-keeper, die komend seizoen speeltijd in het vooruitzicht is gesteld, vertrekt uit Echt. Bergmans baalt: “Tim is de beste tweede keeper die ik in Echt heb gehad. Jammer dat hij te weinig geduld heeft. Volgend seizoen had hij zomaar acht wedstrijden Michel mogen vervangen om alvast aan het grote werk te wennen.”

Vercruysse Bergmans EVV

DE TANDEM VERCRUYSSE-BERGMANS HAND IN HAND OP WEG NAAR HET TIENDE SEIZOEN BIJ EVV. FOTO: MAARTEN OMVLEE

Als doordeweekse stuurman van de tandem Bergmans-Vercruysse trapt Ingmar net zo stevig door als zijn achteropzitter: “We hebben hard gewerkt aan het meevoetballen. Dat is voor een Belgische keeper toch wennen. Ik denk dat ik Michel voetballend beter heb gemaakt. Hij is rustiger aan de bal geworden. Als je met een hele goede keeper werkt, ga je accenten zetten.” De doordeweekse achteropzitter beaamt het betere meevoetballen en benoemt een voor hem nog belangrijker aspect van Bergmans’ benadering: “Ik heb graag te doen met Ingmar. Hij is super aangenaam in de omgang. Eerlijk en direct. Je kan met hem lachen, maar ook problemen bespreken. Als Belg ben je gauw te nederig. Daar had ik in het begin bij EVV ook last van. Ingmar heeft mij rust en vertrouwen gegeven. Dat ik nu binnen en buiten de lijnen brutaler ben is voor mij een groter winstpunt dan het betere meevoetballen. En we zijn een hecht team geworden. Elke maandag belt hij mij om de wedstrijd van het weekend door te nemen. Uit wat daaruit komt, past hij zonodig z’n trainingen aan.”

Met de vlam in de pijp navigeert de vijfenveertigjarige keeperstrainer zijn handschoenen, naar eigen zeggen, vol overgave richting een tinnen jubileum bij EVV. “EVV speelt in de Derde Divisie. Het hoogste amateurniveau in Limburg. Dat trekt mij nog steeds aan. Dan moet je ook elke keer weer willen en blijven presteren. Daar wil ik volgend seizoen wederom alles voor aan de kant zetten.” Met Michel gaat Ingmar niet gebroederlijk op zoek naar de Brennerpas, maar wil de energieke vader van twee volleybaldochters nogmaals aansturen op een Echts hoogtepunt. Promotie naar de Topklasse (2010), vijfde worden in die Topklasse (2013, 2014), bekerduels tegen FC Eindhoven (22 september 2010 3-5), het AZ van Marco van Basten (24 september 2014 EVV-AZ 0-1) en de uitverkiezing van Vercruysse tot beste keeper van de Zondag Topklasse (2014) zijn inmiddels geschiedenis. Nog één speeljaar een spartaans leven leiden houdt voor Ingmar niet in dat hij na 2018-2019 achter de geraniums gaat nagenieten van een decennium doelmannen trainen aan het Sportpad in Echt. “Na het volgende seizoen sta ik opnieuw open voor een contractverlenging bij EVV. Ik ben, als lijf en leden het toelaten, sowieso van plan om na volgend seizoen de keepers van MMC Weert te blijven trainen. Stel dat er een club die hoger speelt dan EVV bij mij aanklopt, dan zal ik daar goed over nadenken. Ik hou van uitdagingen en ben een sportman in hart en nieren. Dan is het logisch dat je altijd streeft naar werken op het hoogst haalbare niveau.” Het bestuur van EVV maakt hopelijk op tijd een hamerstuk van de keeperskoers die in 2019-2020 bij het vlaggenschip gevaren moet worden. Halverwege 2019 stapt Michel Vercruysse hoogstwaarschijnlijk definitief van de tandem af. Dus is het belangrijk om voor de balvaste Belg een goede vervanger te zoeken en ook qua keeperstrainer een goed plan de campagne te hebben.

Luisteren naar trainer Kevin van Dessel

ALS ONDERDEEL VAN DE TECHNISCHE STAF (MIDDEN) SAMEN MET PASCAL BOER (LINKS) LUISTEREN NAAR HOOFDTRAINER KEVIN VAN DESSEL. FOTO: MAARTEN OMVLEE

Naar boven

SALE !