Wie de handschoen past

Siem Nijssen treedt ‘cool’ in de voetsporen van Jan van Beveren

Foto: KEEP IT COOL

In het doorgeven van keeperskennis lijken Jan van Beveren en Siem Nijssen zowaar veel op elkaar. De passie voor het keepen kent geen grenzen. Je hoeft daarvoor niet ‘Neerlands beste doelman aller tijden te zijn geweest’. Zoals ‘Yawn’ van Beveren, de Amsterdammer die zeven jaar geleden in Texas overleed, was. Swalmenaar Nijssen stopt in de Verenigde Staten, net als ‘Lange Jan’, z’n ziel en zaligheid in het promoten van het keepersvak bij zowel keepers als verenigingen. Met ‘Keep It Cool’, de keepersopleiding die de Limburger twee jaar geleden in zijn eigen provincie startte, zet de keeper van Oranje Blauw’15, de Posterholtse Vierdeklasser, ook in het land van de Major Soccer League als keeperscoach van de Dutch Soccer School, jeugdkeepers in vuur en vlam. Want keepen is cool, challenging, and fun. Laat de vonk van goalkeeping maar overslaan.

Op drieëntwintigjarige leeftijd heeft Siem Nijssen al veel bereikt en veel betekent voor het keepersgilde in Limburg. Het is opmerkelijk voor een jonge keeper die nog nooit bij een BVO in beeld was of in de top van het amateurvoetbal heeft gespeeld. “Als zevenjarige jongen begon ik bij VV Swalmen in de F3 met keepen. Waarna ik vanaf het jaar daarop alle standaardteams doorliep tot en met de C1. Vervolgens ben ik naar Roermond gegaan naar SVC 2000. Na twee seizoenen in de senioren heb ik de overstap gemaakt naar Oranje Blauw ’15 waar ik nu aan mijn derde seizoen ga beginnen.”

Met de drang om z’n kennis over te dragen richt de vroegere fan van Edwin van der Sar zich niet alleen op het verbeteren van z’n eigen prestaties onder de lat. De voormalige jeugdspeler van VV Swalmen heeft een aangeboren klik met de jeugd. Je ziet jeugdkeepers groeien qua vertrouwen en prestaties. Nijssen beschikt over de pedagogische kwaliteiten om bij zowel kinderen als volwassenen, de gevoelige keeperssnaar te raken. De vertrouweling van veel jonge keepers weet precies hoe voor hem ‘wie de handschoen past, trekke hem aan’, werkte: “Ik heb altijd het geluk gehad om achtereenvolgens bij VV Swalmen, SVC 2000 (Roermond KK) en Oranje Blauw’15 (Posterholt KK) samen te mogen werken met goede keeperstrainers. Door de jaren heen zag ik het aantal keeperstrainers die nog actief waren in de regio aardig slinken. Daarom ben ik begonnen met keeperstrainingen te geven en mijn passie over te dragen op de volgende generatie. Op mijn zestiende gaf ik voor het eerst trainingen aan keepers bij de trainingen van mijn vader, die toen ook keeperstrainer was. Ik raakte enthousiast en merkte dat ik de keepers wat kon bijbrengen. Om nog meer te weten te komen over het geven van keeperstrainingen heb ik bij de KNVB Academie Keepercoach III en Keepercoach II gevolgd. Samen met mijn huidige opleiding aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven, waar ik studeer voor docent Lichamelijke Opvoeding, daarbij staat het bevorderen van bewegen en motivatie centraal, heb ik in de loop der jaren een goede basis verworven voor het trainen en opleiden van keepers.”

Keepersplezier in Limburg

DE COOLE KLIK MET DE JEUGD ZORGT VOOR KEEPERSPLEZIER IN LIMBURG. FOTO: KEEP IT COOL

Al twee jaar is Nijssen eigenaar en oprichter van Keep It Cool. Inmiddels is Keep It Cool ook als keepersopleidinglimburg.nl een bekend begrip in onze Zuidelijkste provincie. De passie voor het keepen is door ‘Siem uit Swalmen’ in een stroomversnelling terecht gekomen in het gebied rondom de Maas. Alsof Jan van Beveren, de tweeëndertigvoudig Oranje-international die in Beaumont Texas bij Spindletop Select Soccer in Beaumont (Texas) een voortrekkersrol vervulde, ineens een zoon had geadopteerd. Terwijl Siem in feite z’n vader verbluffend verantwoord opvolgde. “Om de keepers in de regio Midden-Limburg beter te kunnen begeleiden en trainen ben ik, naast mijn eigen keepersactiviteiten bij Oranje Blauw’15, twee jaar geleden gestart met de keepersopleiding Keep It Cool. Hiermee probeer ik de beleving van het keepersvak te vergroten bij niet alleen keepers zelf, maar ook bij verenigingen. Keep It Cool staat voor keeperstraining voor alle keepers en keepsters, op een ‘coole’ manier. Want keepen is harstikke leuk en uitdagend! Investeren in goed en uitdagend trainingsmateriaal is belangrijk. Daarnaast is mijn doel om de keeperstrainer en de teamtrainer dichterbij elkaar te brengen. Het is belangrijk dat teamtrainers een goede basiskennis hebben van de handelingen en keuzes die een keeper maakt tijdens wedstrijden, maar ook hoe een teamtrainer zijn keeper het beste kan begeleiden en integreren tijdens de teamtrainingen en wedstrijden.”

Verder kijken dan je keepershanden lang zijn, is bij Keep It Cool een doel op zich geworden. De visie van Limburgs jongste keeperschool-eigenaar spreekt clubs in Midden-Limburg aan, omdat er een vakkundig vangnet voor keepers van alle leeftijden is neergezet. “Momenteel investeren in Roermond SVC 2000, in Herten SHH en in Posterholt Oranje Blauw ’15 in het opleiden van hun jeugdkeepers via Keep It Cool. Daarnaast traint Keep It Cool bij SVC 2000 en MBC ’13 in Maasbracht de keepers van de selectie-elftallen.”

Tim Linssen en Julia Scheurs

OP EEN INNOVATIEVE MANIER WORDEN TIM LINSSEN (SVC 2000) EN JULIA SCHREURS (VV BIESLO) GETRAIND IN HET BLOK ZETTEN ZOALS DUITSE KEEPERS DAT DOEN. FOTO: KEEP IT COOL

De vroegere fan van Edwin van der Sar kijkt in zijn streven naar progressie altijd vooruit. Om zoveel mogelijk kansen op nuttige ervaringen te grijpen. Die bagage verwerkt Siem in zijn eigen keepersopleiding. Tegelijk voorziet de gedreven goalie zo zijn ontwikkeling als keeperstrainer van innovatieve impulsen. Voor wie de doelen van deze technisch begaafde amateurkeeper kent, is het niet raar dat Nederland in zijn hang naar kennis en kunde te klein bleek. Zo trad de Limburgse keeper zonder landelijke staat van dienst vorig jaar structureel uit de schaduw van zijn vader en in de voetsporen van de legendarische Jan van Beveren: Neerlands zweefduikspecialist allertijden. “Momenteel ben ik werkzaam in de Verenigde Staten als Keeperscoach bij de Dutch Soccer School. Deze organisatie verzorgt voetbal- en keeperskampen gedurende tien weken in de zomervakantie. Waarbij de Nederlandse visie van training geven voorop staat. Het zijn dan ook uitsluitend Nederlandse coaches die de trainingen verzorgen. Het is dit jaar mijn tweede avontuur voor de Dutch Soccer School. Ik heb weer heel wat mijlen afgelegd, want iedere week zitten we weer op een andere locatie in de Mid-West of de East-Coast. Zo’n twee jaar geleden heb ik samen met driehonderd anderen gesolliciteerd op dit mooie avontuur. Ik werd aangenomen als een van de twee keeperstrainers. Na een lange procedure kreeg ik mijn werkvisum en de vlucht werd geboekt. Maar voordat het avontuur kon beginnen, moesten alle coaches afreizen naar Zeist voor een coachmeeting.

SIEM NIJSSEN TEMIDDEN VAN ZIJN PUPILLEN IN AMERIKA

SIEM NIJSSEN TEMIDDEN VAN ZIJN PUPILLEN IN AMERIKA. FOTO: DUTCH SOCCER SCHOOL

Zo’n kampweek is een mooi avontuur. Waar wij in Nederland de voetbalclub het liefste om de hoek hebben liggen, komen sommige kinderen invliegen vanuit andere staten. Dit jaar was er zelfs een deelnemer uit de Kaaiman eilanden! Het verblijf is bij gastgezinnen thuis, dus je komt direct in aanraking met de Amerikaanse cultuur en dus ook hun eetgewoonten; erg gevaarlijk! Een dag training geven duurt zo’n zes uur, waarvan vijf uur training en één uur pauze en lunch. Bij sommige kampen blijven de kinderen ook slapen op locatie en wordt er zelfs zeven uur getraind op een dag! Na een dag in de snikhete zon is er geen tijd om uit te rusten. Want er moeten evaluatierapporten worden geschreven van de keepers, of het gastgezin neemt je weer mee naar iets typisch Amerikaans. In het weekend is er wat tijd om zelf de toerist uit te hangen, maar ook moet er afgereisd worden naar de volgende trainingslocatie. Het training geven in Amerika is fantastisch. Niet alleen om kennis te maken met een hele andere manier van denken en doen, maar ook om mijn ervaring als keeperstrainer uit te breiden.” De voorbije weken heeft ‘Coach Siem’ in totaal achttien keepers getraind in Frostburg, Maryland en Tinley Park Illinois.

Met het oog op de toekomst barst de sluitpost van Oranje Blauw’15 nog van de ambities. Alsof hij zijn eigen voorzetten wil inkoppen en uit de kruising wil zweven: “In de toekomst hoop ik de beleving van het keepersvak nog meer te kunnen vergroten bij meer keepers en verenigingen. Verder hoop ik het keeperstrainersvak te kunnen uitbreiden door te starten met het opleiden van keeperstrainers. Daarom is Keep It Cool nu al een erkend leerbedrijf voor CIOS-studenten. Op deze manier hoop ik de Ciossers met een interesse in keepen een leerzame stageplaats te kunnen bieden en ze warm te maken voor het keeperstrainersvak. Naast CIOS-studenten is natuurlijk iedereen welkom die een ambitie als keeperstrainer heeft!”

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!