Wie de handschoen past

Oud concurrent Maarten Stekelenburg breidt z’n doelgebied uit bij NEC

Foto: Maarten Omvlee

De keeperstrainersloopbaan van Niels Nielen is amper begonnen. Toch legt de voormalige sluitpost van JVC Cuijk en SV Venray, na één seizoen als keeperstrainer van Eersteklasser Venray, de lat al hoger. Dat verrast in het Noord-Limburgse ‘Rooj’ vriend en vijand net zo min als Nielens besluit van vorig jaar om te stoppen als onbetwiste nummer één van de plaatselijke Sportvereniging. De geboren Oostrummer had, gezien zijn capaciteiten en leeftijd (34), makkelijk nog een paar seizoenen de wei in gekund op Sportpark De Wieën. Maar hij is een doelbewuste denker die hoge eisen aan zichzelf stelt. Alleen ‘Top’ functioneren telt voor hem. Een voldoende verdienen is niet goed genoeg. Doordat Niels Nielen in z’n drang naar perfectie, net als elke echte doelman, het keepen in z’n genen heeft opgeslagen, is het geen toeval dat de ex-VVV-belofte nu in Nijmegen opduikt bij de Voetbal Academie NEC/FC Oss.

Met een positiverende lach kennis vergaren en overdragen is al jaren een rode draad in het leven van ex-Hoofdklassekeeper Niels Nielen. Stilzitten is voor hem nooit een optie. Als consultant van TechMatch BV is Niels, zijn naam betekent toepasselijk ‘overwinnende mensen’, op zijn plaats. Altijd alert om individuen en organisaties te laten profiteren van elkaars kwaliteiten. Net zoals tijdens zijn laatste seizoenen als oudste speler van SV Venray (2008-2015). Bij de Rood-Wit-Blauwen nam de Venrayse opvolger van Peter Nabben instinctief de jeugd op sleeptouw. Maar niet alleen in loondienst werkt de vroegere bewonderaar van Peter Schmeichel, die denkt in kansen, zoekt naar uitdagingen, als een vrije ondernemer. Vanuit zijn rol als keeperstrainer bij SV Venray, met de opgedane kennis van twee cursussen van Frans Hoek (Keeper Coach II, Keeper Coach III) in het achterhoofd, speurt de voormalig Fontysstudent structureel naar perspectief om verder te komen als keeperstrainer. Hij ging daarom, want keepersbloed kriebelt altijd, BVO’s aanschrijven met het verzoek voor een stagedag. Dat mocht bij Ajax en Club Brugge. Het leverde nieuwe inzichten en contacten op. Vervolgens belde de man die net zo ontwapenend oogt in een overhemd als een keepersshirt, naar Nijmegen. Naar Iddo Roscher; Hoofd Opleidingen van de Voetbal Academie NEC/FC Oss. Het werd begin maart pardoes een voorzet die Niels zelf uit de lucht mocht plukken: “Ik kon komen praten. Wilde alleen maar kijken of ik bij NEC/FC Oss een keer mee mocht draaien, net zoals bij Ajax en Club Brugge. Snel werd duidelijk dat in Nijmegen, zowaar de dag voor mijn gesprek, een keeperstrainer had afgezegd. Omdat mijn kijk op keepen, VVV-, Oranje- en Hoofdklasseverleden, mijn betrokkenheid bij de PSV Soccerschool, waar NEC en FC Oss banden mee hebben, prima paste bij de Nijmeegs-Osse Voetbal Academie, kon ik meteen in de open gevallen plek duiken.”

NIELS NIELEN ALS KEEPER VAN SV VENRAY

OP 7 APRIL 2013 VERSPERT NIELS NIELEN ALS KEEPER VAN SV VENRAY TOM JANSSEN VAN BARONIE DE WEG NAAR HET DOEL. FOTO: RON MAGIELSE

In mei heeft Niels zijn handtekening gezet onder een contract voor één seizoen. Op de website van NEC wordt hij geïntroduceerd als keeperstrainer van de schaduw- en vooropleidingskeepers. Vrij vertaald betekent dat: “Ik ga de jeugdkeepers trainen die net geen eerste keus zijn in de hoogste selectie-elftallen. Dus de tweede keeper van Onder 19, Onder 17, Onder 15 enzovoorts. Ik werk straks letterlijk in de schaduw van Wessel de Wit en Wilfried Brookhuis. Zij trainen al jaren de talenten die in het oog springen. Het is desalniettemin een uitstekende uitdaging om te ondervinden wat ik op keepersgebied wil en kan in de toekomst. De beste talenten van Onder 9 komen wel bij mij. Dat is mooi. Mag ik hen de basis van het keepen leren.”

Komend seizoen staat de kersverse keeperstrainer van NEC’s profopleiding, die bij de F-jes van SV Oostrum niet wilde rouleren maar liefst elke wedstrijd keepte, op dinsdagavonden op de trainingsvelden van De Eendracht, vlakbij stadion De Goffert. “TechMatch heeft al enige tijd een vestiging in Nijmegen. Daar werk ik op dinsdag. Makkelijker kan het niet.” De TechMatcher is blij dat hij na één seizoen als keeperstrainer bij SV Venray z’n doelgebied kan uitbreiden in de oudste stad van Nederland. “Ik sta het liefste op het veld. Met veel individuele aandacht mijn kennis en ervaring doorgeven aan de jeugd. Dat is het leukste. Ik hou me nu vast aan het trainen van keepers. Wellicht ga ik in de toekomst nog eens een team trainen. Dat sluit ik niet uit, maar is op dit moment nog geen doel.” Bij SV Venray blijft de ex-JVC’er op donderdagavonden de doelmannen van het eerste en tweede elftal trainen.

Met de ervaring als keeper zit het bij de gewezen Venray-sluitpost wel goed. Hij heeft zelfs aan den lijve ondervonden wat een ‘schaduwkeeper’ moet kunnen om definitief door te breken. Op tienjarige leeftijd plukt VVV Nielen weg bij SV Oostrum. Tot z’n negentiende is de Limburger in de VVV-jeugdopleiding een grote belofte. Drie maal verdedigt Niels het doel van Oranje Onder 17. Totdat Maarten Stekelenburg, die amper een maand jonger is, zijn kansen in Zeist om zeep helpt. Ook bij VVV is er op het moment dat Niels over moet naar de senioren te weinig perspectief als de Koelclub in 2001-2002 kiest voor ervaring. John Roox wordt teruggehaald. De robuuste routinier verspert als veertigjarige, voor z’n laatste kunstje in het betaalde voetbal, Maarten van Elst en Niels Nielen de weg naar het doel. Niels is derde in de pikorde, waardoor hij dat seizoen meer eelt op z’n kont kweekt dan wenselijk is voor een jonge keeper die alleen door speelminuten beter kan worden. Daarom verlaat de Oostrumse tiener ‘The Good Old’ om zijn studie Economie op de eerste plaats te kunnen zetten. Bij de amateurs van JVC Cuijk (2005-2008) en SV Venray (2001-2005 / 2008-2016) ontwikkelt de economiestudent zich, want natuurlijk blijft de lenige goalie keepen, tot een zeer betrouwbare sluitpost in voornamelijk de Hoofdklasse. In die tijd het derde niveau van Nederland.

Dat hij nu zijn werk als consultant voor technisch personeel kan combineren met een Déjà-vu-achtige doorgroei naar een BVO als keeperstrainer, doet hem, weer met die alles overheersende glimlach, zichtbaar goed: “Toen ik bij JVC keepte was ik actief bij de keeperskampen van Pro Goal. Bij Maarten Arts heb ik voor het eerst kennis gemaakt met doelgerichte oefenstof. Met mijn nieuwe functie bij de voetbalacademie als aanzet, wil ik, als ik in Nijmegen vorderingen kan maken als keeperstrainer, op termijn de cursus Keepers Coach Pro van Frans Hoek gaan volgen. Met die opleiding als bagage kan je bij elke BVO zowel de junioren- als seniorenkeepers met een gerust hart trainen. Dat past perfect bij mijn ambitie om verder te komen in de keeperswereld.”

Sander Krabbendam, Nielens nieuwe contact bij Club Brugge, is in dat licht een mooi voorbeeld. Het lukte de Schiedammer niet om door te breken bij Sparta, maar een doorbraak als keeperstrainer kreeg Krabbendam wel voor elkaar. Tegen zo’n carrièreroute heeft Niels beslist geen bezwaar. Dat de huidige inwoner van Venray de kunst van het keepen nog beheerst, bewees hij het voorbije seizoen met een voorbeeldige cleansheet. Met een eenmalige come back, vanwege personele problemen, won SV Venray op 30 april 2017 in de Eerste Klasse D Zuid II met 3-0 van RKSV Minor.

HOPELIJK EEN MOOI LEERJAAR VOOR NIELS NIELEN

HET WORDT HOPELIJK EEN MOOI LEERJAAR VOOR NIELS NIELEN BIJ DE VOETBALACADEMIE NEC / FC OSS.

Naar boven

SALE !