Klassekeepers

Niels Nielen maakt een sport van klimmen op de Nagelsmannladder

(FOTO KLASSEKEEPERS)

Je hoeft geen Edwin van der Sar te zijn geweest om een goede keeperstrainer te kunnen worden. Julian Nagelsmann was een belofte bij FC Augsburg, voetbalde echter nooit één minuut als prof, maar is komend seizoen wel de nieuwe trainer van Bayern München. Niels Nielen was een talent bij VVV, keepte desondanks nooit één minuut in het betaalde voetbal, maar is wel de nieuwe keeperstrainer van Jong FC Utrecht. De achtendertigjarige Limburger bewijst met passie en volharding dat hij elke keer een stap verder kan komen op De Nagelsmannladder van succes. Na een BVO-start bij NEC, het coronadebacle bij Fortuna Sittard, de tussenstap bij Alemannia Aachen, is zijn droom van fulltime keeperstrainer zijn bij een BVO, weer werkelijkheid. Maar de Nagelsmannladder is nog lang niet helemaal beklommen.

Zoeven naar Zoudenbalch

De Nielenmobiel zoeft voor de eerste training bij FC Utrecht op maandag 28 juni soepel richting Sportpark Zoudenbalch. Er zullen nog veel retourtjes Venray-Utrecht volgen. Met een contract voor komend seizoen inclusief optie op zak. De geboren Oostrummer, jarenlang de onbetwiste nummer één van Eersteklasser SV Venray, omarmt z’n tweede fulltime functie bij een BVO alsof hij een voorzet wegplukt voor een aanstromende spits. “Bij Fortuna Sittard werd ik op 1 augustus 2019 keeperstrainer van alle jeugdkeepers. In oktober dat jaar ben ik tegelijkertijd de toenmalige eerste keeperstrainer Sieb Dijkstra gaan assisteren. Werken met Koselev smaakte naar meer, maar door corona kwam er een abrupt eind aan dat mooie avontuur.”

Keeperskarakter

Het is het stoïcijnse keeperskarakter van het voormalige VVV-talent dat altijd doortastend de kop opsteekt. Leergierig, ondernemend, loerend op z’n kans. Zo overtuigt Nielen in 2017 NEC om hem bij de jeugdopleiding te halen. Daar helpt de OCÉ-recruiter talent Sem Jansen van De Goffert naar De Herdgang. Het is de ongedwongen opstap naar de droom van fulltime keeperstrainer bij Fortuna. “Na het corona-einde bij Fortuna ben ik al netwerkend in beeld gekomen bij Alemannia Aachen. Afgelopen seizoen hield de competitie van de jeugdkeepers in Duitsland er al snel mee op. Daardoor ben ik voornamelijk bij Alemannia actief geweest met selectiekeepers. Nu heb ik na Fortuna Sittard weer een fulltime keepersbaan bij FC Utrecht. Zit ik zomaar in de staf van Jong FC Utrecht. Weer een geweldige stap voorwaarts voor mij.” Wat Julian Nagelsmann teweeg heeft gebracht bij onze Oosterburen is nauwelijks te evenaren. Toch lijkt de weg die Niels Nielen bewandelt, ondanks dat hij op latere leeftijd doorbreekt, wel degelijk enigszins op die van de Duitser. Zeer zeker qua visie en volharding. Door goed te netwerken, alert te reageren op de Utrechtse LinkedIn-vacature, net als bij Alemannia te overtuigen bij proeftrainingen, rolt de gewezen Venlose bankzitter achter John Roox als beste van drie kandidaten uit de bus in de domstad. Daardoor zit hij bij Jong FC Utrecht als keeperscoach van Darije Kalezic. Investeringen in expertise, door stages bij Liverpool, Arsenal en Bayer Leverkusen, diploma’s Keepercoach UEFA C & B en de eind 2020 gestarte, eigen NN Elite Goalkeeping keeperschool, staan garant voor het maken van stappen à la Nagelsmann als keeperstrainer.

(FOTO KLASSEKEEPERS)

Westrijdgerichte oefenstof

Naast keeperstrainer van Jong FC Utrecht krijgt de ex-Hoofdklassekeeper daarom tegelijk een extra taak op Zoudenbalch. Die door een surplus aan  verantwoordelijkheid, als beleidsmatig belangrijkste keeperstrainer na Stefan Postma, veel werkgeversvertrouwen uitstraalt: “Ik ga als opvolger van Kevin van Veen de keepers Jord Ruygrok, Joey Houweling en Kevin Gadellaa van Jong FC Utrecht trainen en als keeperscoördinator van de FC Utrecht Academie de keeperstrainers van de jeugdopleiding aansturen. Zorgen dat we allemaal, volgens het beleidsplan, op één lijn blijven zitten. Dat is een mooie uitdaging waar ik m’n handen vol aan zal hebben.” De eerste gesprekken met Kalezic zorgen voor een goed begin bij FC Utrecht: “Kalezic eist veel. Vooral functioneren binnen een topsportklimaat. Hij legt de lat hoog. Dat past bij mij, waardoor we meteen een klik hadden.” De kersverse FC Utrecht-trainer wil met zijn bagage aan wedstrijdgerichte trainingsvormen een toegevoegde waarde zijn op een steenworp afstand van De Galgenwaard: “Gedurende de hele jeugdopleiding wil FC Utrecht haar keepers zoveel mogelijk wedstrijdgericht laten trainen. Vooral naarmate de keepers ouder zijn, wanneer het accent niet meer alleen ligt op het aanleren van techniek, worden keeperstrainingen steeds meer teamgericht uitgevoerd. Vorig seizoen is die lijn ingezet door Kevin van Veen. Doordat Rene Haake ineens naar het eerste moest om John van Brom te vervangen, werd Van Veen pardoes naast keeperstrainer- en coördinator ook assistent-trainer van Jong FC Utrecht. Waardoor de ingezette lijn enigszins in de knoop kwam te zitten. Ik ga die knoop er nu uithalen om alle keeperstrainers te stimuleren vast te houden aan wedstrijdgerichte oefenstof.”  

Nagelsmann van het keepersgilde?

Je hoeft niet perse een profkeeper geweest te zijn om een goede keeperstrainer te kunnen worden. Desalniettemin is de nieuwe functie van Nielen, omdat hij nooit betaald voetbal speelde, wel bijzonder: “Ook teamtrainers in het betaalde voetbal zijn niet altijd ex-profs. (Denk aan Foppe de Haan en Udo Lattek MO) Ik heb natuurlijk wel de jeugdopleiding van VVV gevolgd en een seizoen bij de selectie gezeten. Daardoor weet ik wat er bij komt kijken om het betaalde voetbal te halen en snap ik wat het is om jeugdspeler te zijn bij een BVO evenals wat er bij komt kijken voor keepers van Jong FC Utrecht om die laatste stap te maken. Als je je oren en ogen goed de kost geeft en kansen creëert om bij andere clubs in de keuken te kijken en te sparren met collega’s, kan je een heel eind komen, denk ik.” Hoever is de vraag voor de nieuwe keeperstrainer van Jong FC Utrecht. Aan z’n inzet zal het zeker niet liggen nu hij de cursus UEFA B gaat volgen om vanuit teamtrainingen nog meer wedstrijdgerichte oefenvormen te bewerkstelligen. De volgende stappen op De Nagelsmannladder zitten al utopisch verankerd in Nielens bovenkamer: “Keeperstrainer worden van eerste elftal keepers bij een Nederlandse club die Europees voetbal speelt, is m’n volgende doel. Het buitenland heb ik ook voor ogen. Ik kon al naar Zuid-Afrika en India, maar die hebben geen indrukwekkend niveau. Ik wil uiteindelijk, hoe ver weg dat nu ook lijkt, naar Italië, Spanje, Duitsland of Engeland. Naar toonaangevende competities. Ik heb daarbij maar één droomclub: Liverpool. Contacten met John Achterberg, die daar de hoofdcoach van de keepers is, heb ik al.” Als dat droomscenario uitkomt, kunnen we de tezelfdertijd nuchter denkende inwoner van Venray met recht De Nagelsmann van het Nederlandse keepersgilde noemen: “Dat zou een mooie titel zijn. De lat hoog leggen is altijd goed om maximaal presteren te bevorderen. Maar eerst maar eens bij FC Utrecht goed uit de verf komen.”

Naar boven

SALE !