Klassekeepers

NN Elite Goalkeeping tackelt coronacrash op geboortegrond

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Tot medio maart 2020 is er niets aan de hand voor Niels Nielen. De voormalige keeper van JVC Cuijk en SV Venray leeft vanaf augustus 2019 zijn droom als fulltime keeperstrainer bij de Fortuna Sittard Academy. Met de ingrediënten hoofdklasse-ervaring en royaal opgedoken expertise schotelt de Limburger, hij verlegt grenzen om bij gerenommeerde profclubs in de keeperskeuken te kijken, jeugdkeepers in Sittard een keuzemenu aan leerzame trainingen voor. À la carte schiet Niels Nielen bij Fortuna Sittard hoofdkeeperstrainer Sieb Dijkstra te hulp om Alexei Koselev en Ažbe Jug doordacht en doelgericht alle hoeken van het doelgebied te laten zien. De coronapandemie gooit vervolgens roet in het eten van de achtendertigjarige Venraynaar. Omdat klaarblijkelijk keepen voor Nielen even evident is als voor Den Blijker koken, start de geboren Oostrummer bij de club waar hij als dreumes voor het eerst een doel verdedigde zijn eigen keepersschool: NN Elite Goalkeeping.

Zichzelf recruiten
Vallen en opstaan hoort bij keepen als uitjes bij nieuwe haring. Niels Nielen weet wat het is om goede maatjes te zijn met de bal vanwege zijn jaren in de top van het amateurvoetbal bij JVC Cuijk (2005-2008) en SV Venray (2001-2005 / 2008-2016). Toen de Hoofdklasse nog niet door de Topklasse en de huidige Tweede-en Derde Divisie was vervangen. Even terug naar regiokrant De Gelderlander van 18 september 2006 laat keepersbloed sneller stromen: “De grote man van OJC Rosmalen – JVC Cuijk (0 – 1) was doelman Niels Nielen. „Het gaat goed met mij. Na drie wedstrijden heb ik nog steeds de nul. (…) 5-0, 3-0 en 1-0. Mooie cijfers voor een voetbalploeg, zeker voor de keeper van dienst Niels Nielen van JVC Cuijk. „We hebben niets te klagen. Ik heb het vertrouwen van iedereen om mij heen“, zegt de doelman die JVC in Rosmalen overeind houdt met spectaculaire reddingen. „In de tweede helft pompte OJC alle ballen naar voren. Het was voor ons alle zeilen bijzetten en vrouwen en kinderen eerst.“

“Je zult bij mij niet gauw zien
dat ik tien ballen op een rij leg”

De zeilen zijn op een ander vlak de afgelopen maanden opnieuw bijgezet. Maatschappelijk moest het onverwachts over een andere boeg. Door corona viel de baan als keeperstrainer bij de Academy van Fortuna Sittard, waarbij het gewezen VVV-talent zich als een vis in het water voelde, ook meer dan goed functioneerde, ineens in het water. “Dat mijn baan bij Fortuna plots ophield, was een enorme tegenvaller. Toen Sieb Dijkstra last had van zijn knie en daardoor amper een bal kon schieten, heb ik in Sittard zelfs als Dijkstra’s assistent de keepers van het eerste getraind. Dat ging me goed af. Koselev, Jug en Koot waren rechttoe-rechtaan-oefeningen gewend. Enkelvoudige situaties met het accent op duiken. Ik heb wat andere oefeningen geïntroduceerd. Met als insteek wedstrijdgericht multitasken. Met aandacht voor spelhervattingen en meevoetballen. Maar door bezuinigingen stond ik toch eind vorig seizoen op straat.”

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Cliché geen dooddoener
Door de veerkrachtige mentaliteit die hij opbouwde tijdens zijn keepersloopbaan heeft Nielen nooit z’n keepershandschoenen in de kliko gekwakt. De vroegere recruiter van Océ en Techmatch huurde zichzelf als reactie of het Fortuna-ontslag in voor het idee waar hij al een paar jaar mee rondloopt: “Eind september gaat mijn eigen keepersschool van start: NN Elite Goalkeeping. In de regio rondom Venray, waar ik woon, is er ruimte genoeg voor een nieuwe keepersopleiding. De kennis die ik vanaf 2016, nadat ik gestopt ben bij SV Venray, heb opgedaan, wil ik gebruiken om jeugdkeepers het beste uit zichzelf te laten halen.” Die laatste opmerking is een cliché die je bij elke keepersschool tegenkomt. De expertise die de drievoudig jeugdinternational, oud concurrent van Maarten Stekelenburg bij Oranje Onder 17 (1998-1999), in de vingers heeft, zorgt ervoor dat dit beoogde cliché geen dooddoener is. Diploma’s van Maarten Arts (Pro Goal Keepercoach) en Frans Hoek (Keepercoach UEFA B & C) worden aangevuld met werk en stages bij Fortuna Sittard, NEC, Zaglebi Lubin, Bayer Leverkusen, Liverpool FC, Arsenal, PSV, Ajax Club Brugge en Borussia Dortmund. “Je zult bij mij niet gauw zien dat ik tien ballen op een rij leg, om die één voor één op het doel te schieten. Ik hou tevens niet van treintjes waarbij keepers op hun beurt moeten wachten. Keepers moeten constant bezig met trappen, rollen, gooien, inspelen, voorzetten geven. Bij de wedstrijd gerelateerde oefenvormen die ik nastreef, moeten ze meerdere taken tegelijktertijd kunnen uitvoeren. Tijdens trainingen is het belangrijk dat goed afgestemde situaties zorgen voor snel beslissingen nemen en slim positie kiezen. Ik ben geen keeperstrainer die met overmatige coaching keepers alles voorkauwt. Coaching dient als ondersteuning. Het accent ligt op zelf de juiste strategie ontdekken. Dan kunnen keepers het geleerde eerder toepassen tijdens wedstrijden.”

“Ook al blijven er maar twee keepers over,
dan ga ik toch eind september
met de keepersschool beginnen”

Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar Nielens aanpak heeft Tom Hendriks het afgelopen speeljaar wel geholpen om via Fortuna Onder 19 de sprong te kunnen maken, als derde keeper, naar de eerste selectie van Kevin Hofland. Tijdens Niels tijd als keeperstrainer bij de Voetbalacademie van NEC (2017-2019) ondersteunde de kersverse keepersschoolhouder de toen tienjarige Sem Janssen bij zijn overgang van NEC naar PSV.

NIELS NIELEN IN 2017 BIJ NEC (ARCHIEFFOTO KLASSEKEEPERS)

Moederland geboortegrond
In de naam ‘NN Elite Goalkeeping’ staat ‘NN’ verklaarbaar voor Niels Nielen. Met ‘Elite’ beoogt de doelbewuste dertiger een tweeledige betekenis: “Ik heb een samenwerkingsverband met Elite keepershandschoenen en Beltona Sportkleding èn Elite staat voor het geven van keeperstrainingen op een hoog niveau.” NN Elite Goalkeeping is er voor alle leeftijden vanaf acht jaar tot en met senioren en trapt op 9 september bij SV Oostrum af met een introductietraining. “Er komen die woensdag tien keepers uit Oostrum en Venray naar de allereerste training toe. Ik hoop dat mijn manier van trainen aanslaat, zodat de deelnemers zo enthousiast worden dat ze eind september doorstromen naar de eerste serie van twaalf trainingen. Maar ook al blijven er maar twee keepers over, dan ga ik toch eind september met de keepersschool beginnen.”

“Het is niet mijn doel om er een inkomen uit te halen.
Maar wel om keepers in de regio de
mogelijkheid te geven om op niveau te trainen”

Met de oprichting van zijn keepersschool maakt de vroeger graag in het geel keepende Nielen zijn cirkel rond. Achter het hoofdveld van Sportvereniging Oostrum, de Vierdeklasser uit zijn geboortedorp, waar Niels als vijfjarig F-je begon en zich in 1987-1988 stond te verbijten dat hij in slechts in toerbeurt onder de lat mocht staan, ligt een flink stuk natuurgras. Op z’n moederland gaat dat dienst doen als geboortegrond voor de keepersschool.

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

“De eerste cursus bestaat straks uit twaalf trainingen. Tien op het veld en twee theoriebijeenkomsten over de fijne kneepjes van keepen, lifestyle, voeding en blessurepreventie. Bij de prijs van 275 euro zijn een trui, lange broek en een paar keepershandschoenen inbegrepen. Op woensdagmiddag en zondagmorgen kan ik bij SV Oostrum terecht.” Om keepers fysiek optimaal te begeleiden heeft NN Elite Goalkeeping een tweede samenwerkingsverband met Fysiotherapie Buitenlust uit Venray. “De eigenaar Brendan Rijsdijk is een oude bekende. Hij was in mijn tijd bij SV Venray daar fysiotherapeut. Buitenlust wordt niet alleen sponsor van mijn keepersschool, het sportgespecialiseerde fysio- en fitnesscentrum ondersteunt mijn keepersschool met blessurebehandeling en blessurepreventie en ik kan gebruik maken van de binnenaccommodatie van Buitenlust. Met faciliteiten voor balans-, kracht- en coördinatieoefeningen.”

Coronaperikelen tackelen
Terwijl zijn handen jeuken om weer met keepers het veld op te gaan, is de ex-JVC’er realistisch genoeg betreffende het perspectief van NN Elite Goalkeeping. De eigen keepersopleiding is geen vervanging voor zijn baan bij Fortuna Sittard: “Het is niet mijn doel om er een inkomen uit te halen. Maar wel om keepers in de regio de mogelijkheid te geven om op niveau te trainen. Het is wel mijn ideaal om op termijn de keepersschool te kunnen combineren met een functie bij een BVO, zoals ik die had bij Fortuna Sittard.” Naast het bij SV Oostrum trainen van keepers, biedt NN Elite Goalkeeping clubs de mogelijkheid om keeperstrainingen in te huren of clubtrainers te laten scholen of ondersteunen. Die verenigingen hoeven niet perse uit de regio Venray te komen. “Er is al een vraag vanuit Nijmegen gekomen. Als dat rondkomt, pendel ik daar naartoe.” De wens om wederom terecht te komen bij een BVO krijgt onverwachts al enigszins gestalte in Duitsland. Op maandag- en donderdagavond tuft de Ford Fiesta van de familie Nielen tegenwoordig naar Aken. Een bal kan raar rollen, weet ook de trainer die zich bij Fortuna een andere toekomst had toegedicht, maar al druk doende is om de coronaperikelen te tackelen: “Doordat ik drie jaar geleden keeperstrainingen heb gegeven bij SoccerLife, een Duitse voetbalschool, ben ik in contact gekomen met Alemannia Aachen. Daar ben ik op 31 augustus begonnen met het trainen van de keepers van Alemannia Onder 17 en Onder 19. Technisch directeur Thomas Hengen heeft zelfs al gevraagd of ik een keer de keepers van de selectie wil trainen. Om te kijken of ik in aanmerking kom om de onverhoeds vertrokken keeperstrainer van de selectie op te volgen.” Alemannia Aachen, dat uitkomt in de Regionalliga West, het vierde niveau van Duitsland, is wellicht een wunderschöne Schritt op weg naar Nielens ideaal. Keepers die ook interesse hebben in de trainingen van NN Elite Goalkeeping kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: njenielen@gmail.com.

Naar boven

SALE !