Klassekeepers

GOALS Voetbal zet persoonlijke groei op één bij het trainen van keepers

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Scheldkanonnades van Jordan Pickford op het EK2020 met de grimas van Rocky Balboa. Unai Simón’s revival in de verlenging tegen Zwitserland. De katachtige reflex waarmee hij Spanje in de race houdt na z’n terugspeelbalflater. De Bruce Lee-karatetrap van Schumacher tegen Battiston in 1982. Het vingertje van Van Breukelen zes jaar later. Gedrag en beleving zijn als een anker verbonden aan sport. Doorslaggevend voor succesvolle koersen of vastlopers. Wanneer je alles uit je kwaliteiten wil halen, is talent alleen niet genoeg. Met Goals Voetbal grijpt Alwies Hendriks vanuit de invalshoeken denken, voelen en handelen alle kansen aan om keepers een sterke persoonlijkheid in handen te geven. Waardoor ze met een positieve mindset optimaal gaan presteren. De voormalige Quick1888-goalie absorbeerde de theorie van z’n studie Psychomotorisch Therapeut (PMT) als een python die een krokodil verorbert. Door de inzetbaarheid van Psychomotorische kennis heeft de geboren en getogen Nijmegenaar tegenwoordig als keeperscoach goud in handen. De praktische benadering van de keeperspsyche, met gedrag en beleving bevorderende tips die worden vertaald naar doelgerichte trainingen, kan van alledaagse keepers goede keepers maken en van goede keepers topkeepers. Wanneer keepers het koppie erbij leren te houden op weg naar hun persoonlijke top, profiteren ze tegelijkertijd buiten de lijnen van de persoonlijke groei die de trainingsmethode van PMT’er Hendriks met zich meebrengt.

Beleving

“De belevingskant van de sport vind ik geweldig”, zegt Alwies Hendriks met vuur in z’n ogen. “Ik kan ontzettend genieten van een spannende wedstrijd, maar de teleurstelling en blijdschap tijdens of na afloop, vind ik ook geweldig om te zien. Zoals de reactie van Thomas Müller nadat hij op het EK oog-in-oog met Pickford dè kans op 1-1 heeft gemist tegen Engeland. Die onverwacht stoïcijnse blik van Donnarumma na het stoppen van de beslissende penalty in de finale van het EK. Blijdschap en verdriet liggen bijzonder dicht bij elkaar in de sport. Als PMT’er kijk ik meestal specifiek naar beleving, gedrag, lichaamstaal en lichaamshouding. Om erachter te komen hoe iemand omgaat met druk, spanning, succes of tegenslag. Dat scherp observeren doe ik bij de keepers die ik train ook. Die kan ik gelukkig, in tegenstelling tot Thomas Müller, ook vragen naar het hoe en waarom van hun emoties en het daaruit voortvloeiende gedrag. Het is van belang om dat gedrag in kaart te brengen. Dan pas kan je aansluitend persoonsgerichte, praktische oefeningen bedenken die stap voor stap inspelen op het vergroten van mentale veerkracht en persoonlijke groei.” Beleving is een sleutelbegrip in het leven van de PMT’er die eveneens docent Sport en Bewegen is aan het ROC in Nijmegen. Hendriks gebruikt beleving als loper om gedachten en gedrag van z’n cliënten bij ouderenzorginstantie De Waalboog, ROC-studenten die hij doceert en kinderen en keepers die door hem met Goals Voetbaltraining worden getraind, te openen. Het doorzien van sportbeleving is bij het voormalige NEC-talent een van huis uit meegekregen zesde zintuig: “Ik ben met een bal geboren. Op babyfoto’s staat altijd een bal. In de boks maakte ik al capriolen met een bal. Vanaf basisschool De Vossenburcht in Hatert na schooltijd met buurtvrienden voetballen op een hondenpoepveldje was dagelijkse kost. Bij gebrek aan kameraden met Andreas Gliatis (ex-NEC MO) één tegen één duels uitvechten: allebei keepen en knallen op elkaar. Elke goal een punt. Hij was Ajax, ik Feyenoord. Fanatiek willen winnen en ongemerkt de wreeftrap onder de knie krijgen.”

OP ZONDAGMORGEN KEEPERS TRAINEN MET GOALS. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Keepersfamilie

Naast de in huize Hendriks meegekregen balverliefdheid wordt van jongs af aan het van haver tot gort willen keepen vanuit de familie Hendriks met de paplepel ingegeven: “Oom Gijs en oom Henk hebben het keepersvirus overgedragen. Er is gelukkig geen vaccin tegen. Ik wist al vroeg dat ik alleen maar wilde keepen. Gijs was eerste keeper bij RKSV Driel en FC Kolping in Nijmegen. Door z’n sierlijke zweefduiken De Van Beveren van de familie. Henk keepte in lagere elftallen van FC Kolping. Clownesk om tekortkomingen te verbloemen: De Grobbelaar van de familie. Oom Frank was eerst spits, maar daarna wegens knieproblemen keeper bij de Nijmeegse zaterdagclub Jonker Boys. Hij ontpopte zich tot een verrassend goede doelman. Samen met mijn vader Sjaak, laatste man bij FC Kolping, kwam die voetbalfamilie tot bloei tijdens campingtoernooien. Vandaar dat ik bij mijn debuut in de F-jes van SV Hatert, beïnvloed door drie keepende ooms, meteen onder de pupillenlat stond.”

Nooit opgeven

De Nijmeegse Feyenoord-fan met de sportbeleving van Eddy Pieters Graafland, het doorzettingsvermogen waarmee de ex-Ajacied in 1970 als Feyenoorder de eerste Nederlandse Europa Cup wint, ontwikkelt zich tot een jeugdkeeper die via SV Hatert en SCE in de jeugdopleiding van NEC opduikt. Reeds vroeg mentaal evenwichtig, gepassioneerd en bewust van z’n beperkingen: “Ik was nooit eerste keeper bij NEC C1, B1 en A1. In de Top 12–competitie speelde ik wel regelmatig tegen andere BVO’s. Volop genietend van prachtige potjes. Die periode heeft mij mentaal gevormd. Net niet goed genoeg voor NEC was een tegenslag, maar ik maakte van iets negatiefs iets positiefs. Ik leerde om nooit op te geven. Om toch m’n wedstrijden mee te pikken. Zodoende werd ik tijdens een internationaal C-toernooi in Berlicum opeens uitgeroepen tot beste keeper. Mede door het keepen is doorzetten een karaktereigenschap geworden. Waar ik in het dagelijks leven ook veel aan heb. Die ik daarom doorgeef aan de keepers die tegenwoordig ik train.”

KEEPERSACTIES EN KEEPERSGEDRAG VASTLEGGEN.  (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Keeperstrainer worden geen inkopper

Vijfendertig jaar onverdroten de lat zo hoog mogelijk leggen bij acht clubs, met als hoogtepunten twee titels – SV Hatert A1 (1990) en Quick1888-1 (2009) – en in 1993 en 1994 twee keer zes weken jeugdkeepers trainen bij Winning Mood in Amerika, leiden niet tot een voor de hand liggende inkopper met een loopbaan als keeperstrainer. “Na dertien seizoenen in het eerste van Quick werd ik in het seizoen 2013-2014 assistent-trainer en keeperstrainer bij Quick. Ik werd meer geboeid door de groepsdynamiek dan het trainen van keepers. Daardoor raakte de keeperstrainer in mij, ondanks dat ik in 2013-2014 ook nog voor één seizoen jeugdkeepers trainde bij Keepersschool Midden-Nederland, ondergesneeuwd. Ik vond het trainen van groepen, waarschijnlijk vanwege mijn CIOS-achtergrond, met het diploma Oefenmeester 3, in die periode leuker.” Vanaf 2016 steekt de PMT’er in de trainer de kop op. Alwies start Goals Voetbal. Keepers zijn welkom, maar wederom geen doel op zich. De HBO bachelor Psychomotorische therapie richt zich met Goals Voetbal Training voornamelijk op het geven van speciale trainingen aan jonge kinderen. Er komt wel een bal bij kijken, maar met thema’s als ‘leren samenwerken’, ‘leren doorzetten’ en ‘omgaan met spanning’ gaat het niet om winnen en scoren, maar vooral om wat er zich tussen hun oren afspeelt: de sociaal- emotionele ontwikkeling. Met het accent op nadenken over gedrag en de emoties die daarbij naar voren komen. Als het mee of tegen zit, of wanneer de buitenwacht de druk om te presteren opschroeft. Om faalangst, agressie, snel opgeven en stress te herkennen en vanuit eigen kwaliteiten om te zetten naar positieve gevoelens, mentale weerbaarheid en psychische veerkracht.

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Wakker geschud

Tegenwoordig zit er bij de vrijetijdsgitarist wel volop muziek in het full focus trainen van keepers. De latent aanwezige gevoelige snaar is spontaan gaan trillen: “Drie seizoenen geleden vroeg ROC-collega Yannick Theloesen of ik bij Eersteklasser BVC’12 in Beek, waar hij speelde, de keepers wilde gaan trainen. Dat heb ik vanaf 2018-2019 met veel plezier gedaan. Het was een wake up call. Vervolgens kreeg oud ploeggenoot Ferdi Akankan, spits van de kampioensploeg Hatert A1 uit 1990, mij in het vizier. Hij haalde mij halverwege 2019 naar SC Woezik, ook een Eersteklasser, die hij traint. Ineens was ik keeperstrainer bij twee Eersteklassers. Komend seizoen heb ik alleen selectiekeepers onder mijn hoede, want ik wil naast mijn banen als PMT’er bij De Waalboog en docent bij het ROC Nijmegen speelruimte overhouden om met Goals Voetbal Training intensiever keepers te gaan begeleiden.” Terwijl corona in het najaar van 2019 voetballers het veld afveegt, gaat Alwies resoluut door met het trainen van keepers. Eerst bij BVC, momenteel bij SV Woezik. “Met een klein groepje keepers kan je eenvoudig coronaproof trainen. Gemotiveerde keepers konden hun ei kwijt bij mij en ik bij hen.” Onbewust wordt Goals Voetbal een regionaal steunpunt voor keepers. In toerbeurt passeren bekende namen de revue: Eloy Room (Columbus Crew), Zeus de la Paz (Oakland Roots SC), Niels Cornelis (De Treffers), Mark van der Heijden (Jong NEC), Alex Joosten (SV Juliana), Jan Evers (Atletico Ascoli), Job Schuurman (Go Ahead Eagles), Nicholas Skverer (VK Adegem), Aria Hashemi (SDO Bussum). De onbevangen symbiose schudt de gewezen tegenstrever van jeugdvriend Andreas Gliatis opnieuw wakker. “Ineens dacht ik ‘Ik heb Goals nooit de volledige aandacht gegeven, vooral niet op keepersgebied. Als ik er niet vol voor ga, wordt het nooit iets. De droom om met Goals vol in te zetten op het trainen van keepers, te streven de beste keeperstrainer te worden, ga ik nu najagen’.”

KEEPERS STIMULEREN ALLES TE GEVEN. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Extra handleiding

De methode van Goals Voetbal gaat verder dan keeperstechniek en –tactiek. Het uitbalanceren van denken, voelen en handelen, om uit te groeien tot een stabiele persoonlijkheid met mentale veerkracht, is de extra handleiding in de benadering van de ROC-docent. Omdat talent alleen niet genoeg is om je persoonlijke top te halen, krijgt gedragsmatige groei, waar je ook in het dagelijks leven de vruchten van plukt, evenveel of zo nodig meer aandacht dan de basisvoorwaarden die een keeper moet koesteren om z’n persoonlijke plafond te halen: fysieke fitheid, technische vaardigheden, goede positionering. Elke training wordt gefilmd om gedrag en emoties tastbaar te maken: “Elke keeper die ik train, analyseer ik. Met testen, metingen, een vragenlijst en videobeelden. De uitkomsten daarvan leiden tot concrete leerdoelen. Ook op het mentale vlak. Zo train ik een BVO-talent die na een reusachtige redding onberoerd rondloopt. Alsof hij een simpele vangbal ving. Terwijl een uitgelaten overwinningsemotie volgens mij voor de hand ligt. Door z’n introverte beleving is hij tijdens wedstrijden vaak te anoniem aanwezig. Ik probeer hem extroverter te krijgen. Door voorafgaand aan een schot in de hoek met een uitgelaten kreet keihard tegen een bokszak aan te trappen worden z’n emoties zichtbaar. Op hetzelfde moment is hij nog feller en explosiever als de bal naar de hoek wordt geschoten. Hij leert z’n emoties zo te gebruiken dat de spits er in wedstrijden van opkijkt en hij er gecontroleerd zelf voordeel van heeft. Zo is gepaste agressie ook nodig om te presteren. Dat kan je leren, mits er met concrete doelen gericht op wordt getraind.

MEEVOETBALLEN AANSCHERPEN BIJ ZEUS DE LA PAZ. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Concrete adviezen, gerichte oefeningen

Een kleine keeper die zich te weinig laat gelden in het vijfmetergebied, ondanks een sublieme sprongkracht, laat ik bijvoorbeeld eerst een trainingsmaat wegduwen, voordat hij een hoge bal gaat pakken. Hij traint zo specifiek, zoals vooraf besproken, voor zichzelf op te komen bij het uitkomen. Keepers krijgen van trainers regelmatig de opmerking dat ze agressiever moeten keepen. Is dat dan agressiever op de doellijn, agressiever bij het uitkomen, agressiever bij het coachen?, of agressiever in de afzet? Ik wacht altijd met zo’n opmerking, totdat ik na meerdere observaties, onder meer tijdens gecreëerde testsituaties, en uitgebreide vragen aan de keeper in kwestie heb kunnen tackelen in welke omstandigheden die keeper agressiever moet zijn. Wanneer ik precies kan benoemen hoe en in welke context we dat aspect van zijn persoonlijkheid gaan trainen, volgen er specifieke oefeningen en concrete adviezen. Een psycholoog praat over problemen. Een PMT’er onderzoekt met gerichte observaties en oefeningen waar iemands brein tegenaan loopt. Daarna gaat hij met praktische oefeningen stapsgewijs trainen hoe je zo’n handicap op een manier die bij je past kan overwinnen.” Wie zelfbewustzijn als keeper hand-in-hand wil laten lopen met persoonlijke groei als mens, het lijkt alsof je Buffon en Cruijff samensmelt tot één persoon, is bij Goals Voetbal op z’n plaats. Vooral nu Alwies Hendriks de handschoen opgepakt heeft om voor het trainen van keepers serieuzer dan ooit z’n handen vrij te maken. Keepers kunnen naast meetrainen bij SC Woezik op zondagochtenden met vragen altijd bij hem terecht. Individuele begeleiding en trainingen zijn eveneens mogelijk. Doordat GOALS in duidelijke doelen denkt is het een zich onderscheidende aanwinst voor het keeperstrainersgilde.

Naar boven

SALE !