Wie de handschoen past

Maurice Bouten daagt met Challenge Arena keepers uit beter te worden

Maurice Bouten VVV Venlo keepersschool ‘Challenge Arena’
Foto: Maarten Omvlee

Maurice Bouten treedt niet graag op de voorgrond. Voorheen als doelman van Hoofdklasser Geldrop niet. Tegenwoordig als keeperstrainer van de jeugd van VVV-Venlo evenmin. Het technische begaafde keeperstalent van VVV mist daardoor zeventien jaar geleden de flair om in De Koel uit de schaduw van John Roox te treden. Er is begin deze eeuw niemand om hem het laatste zetje te geven. Vandaar dat de in Horst geboren en in Sevenum getogen Limburger na zijn keepersloopbaan jarenlang zoekt naar een manier om keepers de juiste ruggensteun te geven. Vanaf 2012 daagt zijn keepersschool ‘Challenge Arena’ daarom met een ‘Keepers Totaal Concept’ doelverdedigers van alle leeftijden uit om het beste uit zichzelf te halen. Binnen en buiten de lijnen gaat ‘De Louis Couperus van het Keeperstrainersgilde’ in op allerhande vragen van keepers. Natuurlijk nog steeds als ‘Stille Kracht’. Om ook vragen van clubs en trainers te beantwoorden legt de ex-Sparta’18-keeper de laatste hand aan een cursus jeugdkeeperstrainer.

Op vijfjarige leeftijd raakt Maurice Bouten verslaafd aan keepen. Op een veldje van woonwijk het Luttelseveld, in het Noord-Limburgse esdorp Sevenum, gemeente Horst aan de Maas, is keepen noodgedwongen een ultieme uitdaging: “Ik wilde graag voetballen met de jongens uit de buurt. Omdat ik drie jaar jonger was dan de rest, mocht ik alleen meedoen als ik in het doel ging staan.” Het gaat de kleine Bouten bewonderenswaardig goed af. Dat zien ze ook bij Sparta’18. Op Sportpark ’t Spansel sjoemelen ze graag met zijn leeftijd. Met z’n vijf jaar is Maurice, als keeper van Sparta’18-F1, opnieuw de jongste van het hele stel. Die trend zet zich voort wanneer de bewonderaar van Hans van Breukelen als tweedejaars C-speler onder de lat terecht komt in VVV-B1. Na de jeugdopleiding van VVV weet de Meao-student echter geen hand te leggen op een plaats in de selectie van ‘The Good Old’. Technisch is de VVV-belofte een topper, maar een matig tweede seizoen in VVV-A1, z’n 1 meter 82, gekoppeld aan tomeloze bescheidenheid, spelen zijn ambities parten. VVV-trainer Henk Rayer zet Maurice in 1990-1991 drie keer op de bank. Meer toekomst is er in Venlo niet.

Er volgen vijf seizoenen als sluitpost van Sevenums trots Sparta’18 (1990-1995) en één jaar in de Hoofdklasse bij VV Geldrop (1995-1996). Daarna scheurt de huidige gegevensbeheerder van Horst aan de Maas bij Eersteklasser Venlo in september 1996 een kruisband. Na de revalidatie is de wil sterker dan het lichaam. Enigszins gemankeerd levert keepen in Sparta’18 (1999-2001) niet meer het gewenste niveau, laat staan de beoogde voldoening, op. Al op negentwintigjarige leeftijd, veel te vroeg voor een doelverdediger, gooit de ex-VVV’er zijn handschoenen in de wilgen. Het is gelukkig een kronkelwilg en geen treurwilg. De passie voor het keepen neemt nieuwe vormen aan. “Als je zelf niet meer kan spelen ga je, als je van keepen houdt, iets anders zoeken. Dan wordt het een uitdaging om anderen te helpen met jouw ervaring. Omdat ik al vanaf 1990, als jonge keeper van achttien, keeperstrainer was bij Keepersscholen.nl, de organisatie van Maarten Arts (Pro Goal KK), kon ik daar na mijn actieve loopbaan in eerste instantie, door meer te gaan trainen en keeperskampen te organiseren, mijn ei kwijt.”

Inmiddels is keepersschool Challenge Arena al zeven jaar behoedzaam uit een ander ei van Bouten gekropen. Vanaf 2010 start de keeper die als Geldrop-goalie zijn mooiste wedstrijd speelde uit bij Gemert, een 2-3 winst voor drieduizend toeschouwers, zijn eigen keepersschool onder de vlag van Pro Goal. Sinds 2012 staat Challenge Arena ook qua naam op eigen benen. Anno 2017 heeft de keepersschool vijftien trainers, honderd keepers en wordt er getraind op vier locaties: Maasbracht, Maasbree / Venlo, Kronenberg en Horst. De oefenstof wordt door de eindverantwoordelijken van elke werkplek samengesteld. Online worden de beoogde trainingen vervolgens gedeeld. Supervisor Maurice Bouten traint op zondagochtenden keepers op de locatie Horst / Kronenberg. Voor die plek maakt hij de trainingsschema’s. Met genoeg aanmeldingen is groter groeien geen doel op zich, want locatie Helmond, tot voor een jaar de vijfde locatie van Challenge Arena, is vanwege de zorg voor kwaliteit afgestoten. Maurice managet Challenge Arena met de doelstelling waarmee hij zijn keepersopleiding in 2010 begon: “Eigenlijk heeft Challenge Arena maar één doel, de keepers op de eerste plaats zetten. Het gaat hier om kwaliteit en niet om kwantiteit. De groei van keepersscholen is ontzettend groot, omdat veel clubs niet in staat zijn om keepers goed op te vangen. Maar bij een keepersschool sta je volgens mij maar voor één ding, namelijk de keepers die komen trainen. We doen ons best om alle keepers veel gerichte aandacht te geven. En ik sta liever op het veld met de keepers, dan dat ik achter een bureau de lijnen uitzet van een keepersfabriek. Keepen is m’n passie maar niet m’n brood. Ik heb een goede baan bij de gemeente Horst aan de Maas. Het trainen van de VVV-jeugdkeepers, de keepers van Wittenhorst en de keepers van Challenge Arena is een hobby en een passie. Een mooie manier om m’n hartstocht handen en voeten te geven.”

‘Your challenge is our goal’, zo luidt de slogan van Challenge Arena. De uitdaging om keepers op te leiden en te begeleiden heeft met vallen en opstaan geleidt tot het ‘Keepers Totaal Concept’ (KTC). Het KTC gaat uit van drie principes: het fysieke aspect, mentale aspect en het teamaspect. Innovatieve trainingsvormen vanuit de Lifekinetik-gedachte, zoals trainen met verschillende maten ballen en een volgorde van gekleurde pionnen aantikken alvorens te duiken, zijn bedoeld om de hersens van keepers te prikkelen bij het snel maken van keuzes. Het voordeel van Maurice’ aangeboren bescheidenheid is dat hij als kat-uit-de-boomkijker een ervaren analist is: “Ik kijk altijd goed naar de keeper. Wat voor type is het? Wat past qua werkwijze het beste bij dat individu? Wat een keeper goed kan, gebruik ik als uitgangspunt om beter te worden.”

Maurice Bouten VVV Venlo keepersschool ‘Challenge Arena’

MET EEN TOMELOZE PASSIE VOOR HET KEEPEN GEEFT MAURICE BOUTEN INSTRUCTIES.

De opvoeder van Koen (18), Stan (17), z’n enige zoon die keept in Kronenberg-3, en Ties (7) begeleidt keepers niet alleen op het trainingsveld. Bouten staat graag klaar om zijn keepers het laatste zetje te geven. Bij zijn Challenge Arena past de slogan ‘Your wish is my command’ derhalve ook prima. Sjors Witt, de voormalige concurrent van Jasper Cillessen in de jeugdopleiding van NEC, heeft hij in 2014 op weg geholpen naar JVC Cuijk. Tegelijkertijd kreeg John Tissen, als opvolger van Witt, hulp bij zijn sprong van de Vierde Klasse (SVEB) naar de Eerste Klasse (Wittenhorst). Toen de elftjarige Giel Spreuwenberg in 2015 weg moest bij VVV, was Challenge Arena het ideale vangnet. Bouten kon het niet aanzien dat de getalenteerde Giel met de handen in het haar zat. Spreuwenberg keept nu bij NEC / FC Oss O13. Maar ook Delano van Crooij kreeg, zonder dat hij het merkte, een zetje van Bouten. Het netwerk van Maurice hielp in 2013 Van Crooij, als spits van Vijfdeklasser Kwiek Venlo had Delano zijn keeperscarriére min of meer uitgezwaaid, aan een plek onder de lat bij Hoofdklasser Deurne. Zo kwam de Venlonaar weer in beeld bij VVV en werd ‘Het Kind van de Koel’ in 2017 alsnog basisspeler van de Geelzwarten en zelfs kampioen van de Jupiler league. Afgelopen seizoen stoomde Bouten de talentvolle Rianne Clephas, ze speelde op een laag niveau in Horst bij VV America, klaar voor een plaats in de Eredivisie-selectie bij de dames van Achilles’29. Elke zaterdag nam Maurice ‘zijn’ dame uit Veulen apart onder handen. Een totaalconcept is voor de PSV-fan dus meer dan het KTC van Challenge Arena. Zelfs hulp bij onderwijs en studie is mogelijk. Partner Sonja Mombach, zij geeft op haar beurt Maurice de nodige zetjes, heeft als docent Nederlands en remedial teacher genoeg bagage om als studieadviseur dienst te doen. Roy Oomen, de voormalige derde keeper van VVV, deed z’n voordeel met haar hulp.

Maurice Bouten VVV Venlo keepersschool ‘Challenge Arena’

MAURICE BOUTEN STAAT BINNEN EN BUITEN DE LIJNEN ACHTER ZIJN KEEPERS.

Bij het fysieke aspect van het Keepers Totaal Concept toont de vroegere concurrent van Toon van Veen bij Geldrop zich ook een analist. “Ik was zelf een technische keeper, dus techniek is een belangrijk deel van onze oefenstof. Maar het keepersvak is meer dan techniek alleen. Kracht is belangrijk, coachen, positie kiezen, snel handelen, reflexen. Ik ga jaarlijks naar keeperscongressen in Europa. Dat houdt je scherp. Zo kan ik antipieren op wat ze elders toepassen. Bij Pro Goal gaat het om aanvallend keepen, in Duitsland is het blok zetten actueel, Engelsen zetten in op kracht en flankballen, terwijl ze in Spanje spelinzicht het belangrijkste vinden. Al die aspecten integreren wij in onze trainingen.”

Maurice Bouten kijkt met Challenge Arena verder dan zijn eigen organisatie lang is. De huidige inwoner van Kronenberg gaat vragen van keepers, keeperstrainers en voetbalclubs uit heel Noord-Limburg niet uit de weg. Samen met zijn vrouw vloeit er momenteel een cursus jeugdkeeperstrainer uit de pen. “Dat er zoveel vragen komen van clubs, geeft aan dat er bij die clubs haast niks is op keepersgebied. Daarom ben ik een cursus aan het maken voor mensen die de jeugd keeperstraining wil gaan geven en al actieve keeperstrainers. Met een trainingsopbouw voor keepers van 9 tot en 19 jaar. Ik richt me niet alleen op het aanleveren van oefenstof, want als die niet goed wordt uitgevoerd heb je er nog niets aan. Eind november dit jaar, of in het voorjaar van 2018, hoop ik de cursus af te hebben. Sonja maakt van mijn woorden goed Nederlands. De cursus zal kort en krachtig, met een praktijkgericht lesboek en voorbeelden op het veld, vier à vijf avonden duren. De lessen zijn bedoeld als verantwoorde voorzet. Waarbij vanuit een doordacht fundament deelnemers uitgedaagd worden om te spelen met de oefenstof. Zodat ze uiteindelijk in staat zijn om zelf aanvullende oefeningen te maken.”

Maurice Bouten VVV Venlo keepersschool ‘Challenge Arena’

OP HET VELD STAAN IS BELANGRIJKER DAN GROOT GROEIEN MET CHALENGE ARENA.

Uitdagingen horen bij Challenge Arena. Met de tijd meegaan ligt in het verlengde daarvan. Nu Maurice deze zomer na zes jaar is gestopt als keeperstrainer bij MVC’19 in Maasbree, kan hij zich bij RKSV Wittenhorst verder verdiepen in het teamaspect; eveneens één van de pijlers van het KTC. “Ik werd verrast door de vraag van Wittenhorst om mij naast de keeperstrainingen ook in te zetten bij groepstrainingen. Op maandag- en donderdagavond ga ik de selectiekeepers van Onder 19, 17, 15, 14, 13 en 12 begeleiden tijdens de teamtrainingen. Ik ga ze observeren en ondersteunen bij het coachen, positie kiezen, hun rol in de groep. Tevens ga ik hun wedstrijden filmen. Mooi dat een Eersteklasser z’n jeugdkeepers een optimale kans geeft om beter te worden.”

Maurice Bouten VVV Venlo keepersschool ‘Challenge Arena’

MAURICE BOUTEN IS MEER EEN VADERFIGUUR DAN EEN KEEPERSTRAINER.

Dat Challenge Arena een mooie springplank naar een BVO is geweest voor Jay Mikkers (VVV 012), Niek Janssen (VVV 012), Ruuben Sengers (VVV 014), Giel Spreuwenberg (NEC / FC Oss 013) en Ted Verberne (NEC / FC Oss 019), geeft Maurice Bouten niet de meeste voldoening. Ook ontploft hij niet van vreugde omdat hij samen met Wim Jacobs bij VVV Bram Verbong en Sem Custers de stap naar de eerste selectie, voor Maurice toch een déjà vu-moment, heeft kunnen laten maken. De ultieme beloning zit ‘m voor de fan van Brad Jones en Sergio Padt in iets anders: “Als keepers die blik krijgen van ‘Verdomme ik heb het goed gedaan, ik kan het!’ dat is het mooiste. Maakt niet uit op welk niveau zo’n keeper keept. Die blik van plezier en vertrouwen is goud waard. Daar doe je het voor. Dat vertrouwen nemen ze mee naar school. Het gebeurt regelmatig dat keepers daardoor betere cijfers gaan halen of van het pesten afkomen. Als die berichten mij bereiken via mailtjes van ouders, maak ik met Sonja even een vreugdedans.”

Naar boven

SALE !