Een klasse apart

Machtige minuten voor ‘De Jongbloed van Sportclub Silvolde’

Foto: Iris Epping

Al tien seizoenen is Geno Mijnen het verantwoorde vangnet voor de keepers van Sportclub Silvolde. De voormalige sluitpost van de Zwartwitten zorgt bij zowel de selectie als de jeugd voor op het lijf geschreven keeperstrainingen. Samen met zijn twee jaar jongere broer Ronald, de robuuste linkerflankspeler waarmee hij ruim dertig jaar geleden in het eerste van Silvolde speelde, staat keepersdier Geno als architect en mede-uitvoerder de voorbije negen speeljaren garant voor een keepersopleiding waar menige amateurclub z’n vingers bij aflikt. Op zondag 6 mei heeft SC Silvolde haar keepersgoeroe op Sportpark De Buitenham in Varsselder uit waardering met een Hoofdklasse-primeur in het zonnetje gezet. Vanwege het jaarlijkse schutterconcours van schuttersvereniging Willem Tell op Sportpark De Munsterman speelde SC Silvolde haar thuiswedstrijd tegen VV Heerenveen op het veld van GWVV.

In de thuiswedstrijd tegen VV Heerenveen zit keeperstrainer Geno Mijnen voor de derde keer dit seizoen als reservekeeper op de bank bij SC Silvolde. Tweede doelman Stan ten Vaarwerk kan de rol van stand-in voor eerste keus Marco Olthuis op zondag 6 mei niet vervullen. Ten Vaarwerk verovert die dag met Silvolde-2 het kampioenschap in de Reserve Tweede Klasse. Nietsvermoedend geniet Mijnen op de bank van de florissante voorsprong van Hoofdklasse A-suptopper Silvolde. Totdat assistent-trainer Theo Jansen, op aangeven van hoofdcoach Dennis van Beukering, een kwartier voor het verstrijken van de officiële speeltijd, bij een stand van 6-1, de reservedoelman verrast met een droomscenario: “Geno warmlopen!” Het is als in een detective waarin de rechercheur minder weet dan de kijkers. Op de bank en langs de kant, waar broer Ronald staat te kijken, weet meer dan een handvol clubleden dat Geno die zondag voorbestemd is om in te vallen. Mijnen die het vorige seizoen acht keer op de bank zat, in 2015-2016 tien keer en in 2014-2015 fulltime reservekeeper was, weet niet wat hem overkomt: “Ik dacht ‘Wat gebeurt er nu?’. Het voelde best onwennig. Ik deed mijn hesje aan en hoorde hilarische geluiden vanuit het publiek mijn kant opkomen.”

In de achtentachtigste minuut is het zover. De stand is inmiddels 8-1. Een mooi moment om de drieënvijftigjarige Geno Mijnen te laten debuteren in de Hoofdklasse. Sportclub Silvolde maakt gretig gebruik van het feit dat de keeperscoach al die jaren steevast op de spelerslijst is blijven staan. Z’n eenenvijftigjarige Broer Ronald straalt langs de kant van oor tot oor: “Dit was ook voor mij een bijzonder moment. Geno is een voetbaldier die zich naast z’n drukke baan als adjunct directeur al jaren tomeloos inzet voor de club. Samen geven we keeperstraining aan de jeugd. Hij bedenkt de oefenstof en hand-in-hand voeren we dat uit. Samen hebben we ook in het eerste elftal gespeeld toen we een jaar of achttien waren. Zijn gedrevenheid is uitzonderlijk. Prachtig dat hij op deze manier de waardering heeft gekregen die hij verdient.”

De oudste keeper ooit in de Hoofdklasse is door de invalbeurt, voor hem duidelijk een donderslag bij heldere hemel, even van slag: “Toen ik het veld in kwam dacht ik ‘Waar is de bal?’.” Geno schakelt gelukkig pijlsnel. Focust zich in luttele seconden op het wedstrijdleder. Als in z’n beste jaren in het doel van de hoofdmacht van SDOUC (Ulft) en SC Silvolde. Even gaan zijn gedachten terug naar 4 mei 2014. Toen kreeg doelman Marco Olthuis rood en begon Geno als invaller in de Eerste Klasse E in en tegen Babberich met een penalty. Maar het is geen zuivere Déjà vu. Dit keer vertrekt Olthuis vrijwillig en ligt de knikker net buiten het strafschopgebied. VV Heerenveen vuurt een verraderlijke vrije trap af op de vijftiger in het doel van Sportclub Silvolde. Mijnen laat zien nog zeer fit te zijn. Met een katachtige reflex tikt Geno de bal uit de linker benedenhoek. De nummer 20 van de Gelderse Hoofdklasser moet in de twee minuten extra tijd ook nog aan de bak bij twee corners van de Friese gasten. Zo zijn het zomaar vier enerverende minuten die de clubgeschiedenis ingaan. Mijnen geniet met volle teugen van zijn machtige minuten: “Ten eerste had ik niet verwacht dat ik minuten zou krijgen en ten tweede heb ik nooit kunnen dromen dat ik daarna zoveel positieve reactie zou ontvangen. Mijn Facebookpagina ontplofte na de wedstrijd bijna.”

In de toekomst is het niet uitgesloten dat de memorabele Mijnen-geschiedenis zich herhaalt. Hoewel het dan hoogstwaarschijnlijk niet om een publiekwissel maar om noodgevallen zal gaan. Waarbij ‘De Jongbloed van Silvolde’ met elke invalbeurt in de Hoofdklasse op keepersgebied voor een nieuw leeftijdsrecord zal zorgen. “Mijn rol blijft zoals het er nu uitziet komend seizoen hetzelfde. Wij zouden er graag een derde keeper bij willen hebben maar het is moeilijk iemand te vinden die puur genoegen moet nemen met een plaats op de bank. Tevens zal de tweede keeper weer veel minuten maken in het tweede team. Als het nodig is ben ik reservekeeper bij het eerste elftal. Ik zal dus ook op de spelerslijst blijven staan. Zolang ik me nog zo fit voel als nu, doe ik het graag. Het geven van keeperstrainingen aan de jeugd en het meedoen met de selectiekeepers houdt me jong.”

Naar boven

SALE !