Een klasse apart

De hiërarchie op Houtrust hendelen is hoofdzaak voor Sven Wolsheimer

Foto: Frans de Best / Fotomenaal

Op 9 december 2017 levert de levenslustige lange adem van Sven Wolsheimer op wonderbaarlijke wijze het gewenste resultaat op. De voormalige sluitpost van de Zoetermeerse Zaterdag Tweedeklasser SV DSO kan bij SVV Scheveningen die dag de keepershiërarchie eindelijk naar zijn hand zetten. Wolsheimers definitieve doorbraak heeft veel weg van een verlaat Sinterklaascadeau. Uit bij Quick Boys krijgt opponent Jesper Leerdam in de vierennegentigste minuut een rode prent. De felbegeerde plek onder de Scheveningse lat wordt de oerechte Zoetermeerder schijnbaar in de schoot geworpen. Insiders weten beter. Op mentaliteit en kwaliteit bewijst de vriend van Lex Immers dat de tijd rijp is om, ondanks z’n voorliefde voor rugnummer twintig, door te groeien tot de onbetwiste nummer één van ‘De Schollekoppen’. Na een buslading bijzondere bekerminuten en traditionele competitiedoorbraken rondom de winterstop, de afgelopen vier seizoenen bij de Zuid-Hollandse Derdedivisionist, wil Wolsheimer in 2018-2019 vanaf het eerste fluitsignaal met ‘kop en staart’ boven zijn concurrenten uitsteken.

Na die spaarzame seconden voor Sven Wolsheimer vorig jaar bij Quick Boys in Katwijk, waarin de 2-4 winst voor Scheveningen al vaststond, heeft de club die in 1919 werd opgericht in café Volksbelang een indrukwekkende opmars gemaakt in de zaterdageditie van de Derde Divisie. Met de verwoede Feyenoord-fan als betrouwbare bodyguard. Die katachtig schoten keert alsof Donald Trump onder vuur ligt. Waardoor vaste keeper Jesper Leerdam op het tweede plan terecht is gekomen. SVV Scheveningen stond op 9 december na vijftien wedstrijden op de veertiende plaats. Zeventien duels verder zijn de Groenzwarten tweede achter Spakenburg. Met de tweede periode op zak ligt de nacompetitie in het verschiet. De vroegere bewonderaar van Edwin Zoetebier is een serieuze sterkhouder in het Scheveningse succes. SVV won vijftien keer, speelde één keer gelijk en verloor slechts eenmaal met Sven in het doel. De gewezen automonteur sleutelde met acht clean sheets stijlvol aan z’n keeperstoekomst. Na vier seizoenen volharden in de schaduw van Tom Boks, Erwin Friebel en Jesper Leerdam, aan de Haagse Laan van Poot, krijgen zijn concurrenten vandaag de dag geen poot meer aan de grond. Dat smaakt naar meer vlakbij de historische grond van Holland Sport waarop Martin van Vianen tussen 1968 en 1970 het doel verdedigde, voordat Harry Klorkestein ‘Die Lange’ in de evergreen ‘O, o, Den Haag’ stopte.

Sven Wolsheimer

SVEN WOLSHEIMER IS STERK IN MEEVOETBALLEN EN UITKOMEN. FOTO: FRANS DE BEST / FOTOMENAAL

Erben Wennemars en Özkan Akyol geven tegenwoordig levenslessen in succes. Sven Wolsheimer zou een goede derde docent zijn. Veerkracht en volharding zitten verankerd in zijn DNA als het sprookjesbos in De Efteling. Als vijfjarige fan van oudste broer Vincent vangt kleine Sven in 1994 soepel wegspringende ballen op tijdens de training van Vincents team bij DSO in Zoetermeer. Nico Offerman, de vader van DSO-pupil Jeroen Offerman, die het tot de jeugd van Feyenoord schopt, wordt door het ukkie gegrepen. Nog voordat Sven lid is van SV DSO geeft Nico hem al keeperstraining. Daarmee legt Offerman bij de leerling van basisschool De Klimop het fundament om in de jeugd vanaf DSO-F1 altijd met twee vingers in de neus in de hoogste elftallen te keepen. Ook al kan Sven niet goed diepte zien vanwege een oogafwijking, vergelijkbaar met een lui oog, hij speelt vanaf tien jaar steevast in Jonger Oranje selecties en met Kevin Strootman, Daryl Janmaat en Nick Viergever in het KNVB regioteam Zuid-Holland. De Doctor Fadrhonc toernooien met het regioteam zijn jaarlijkse hoogtepunten. ADO haalt de jongste zoon van vader Fred, de oud-keeper van Houdt Moedig Stand Haag (HMSH) geeft gewillig het keepen door, naar het Zuiderpark. Daar speelt de voortgezet onderwijs leerling van het Erasmus College in ADO-B1 met John Verhoek. De profvoetbaldroom gaat in één seizoen helaas net zo snel ter ziele als hij is geboren. De huidige Onana-bewonderaar gaat daarentegen niet terug naar SV DSO met het hoofd in de schoot. Geïnspireerd door het voetbalverleden van z’n vader Houdt hij Moedig Stand. Op z’n zeventiende, het jaar waarin z’n vader veel te vroeg overlijdt, debuteert Sven in de zaterdagse hoofdmacht van de Zoetermeerse zebra’s. De verloren zoon blijkt een blijver in het eerste elftal op weg naar het historische kampioenschap van DSO in de Tweede Klasse 2C. Waardoor de club in 2010 voor het eerst promoveert naar de Eerste Klasse.

Sven Wolsheimer

SVEN IS EEN SPECIALIST IN HET STOPPEN VAN ONMOGELIJKE BALLEN. FOTO: FRANS DE BEST / FOTOMENAAL

Als Sportvereniging ‘Door Samenspel Overwinnen’ daarin onmiddellijk bovenin meedoet, kopt de krant in september 2011: ‘Hechte defensie aan de basis van succes DSO’. Sven Wolsheimer en z’n verdedigers, die hij met de tongval van een gelouterde trainer consequent coacht, krijgen het predicaat ‘Onneembare Vesting’. De DSO-doelman is daarnaast sterk in duels, meevoetballen, uittrappen en reflexreddingen. ‘Sven krijgt altijd nog een hand of voet tegen de bal’, zeggen zijn medespelers tegen de dagbladjournalist. SVV Scheveningen is halverwege een logische vervolgstap voor ‘De Zoetermeerse Zwever’. De afgelopen vier seizoenen is Sven op Sportpark Houtrust met de vasthoudendheid van een pitbull terriër toegegroeid naar de vaste waarde die hij momenteel is. “Ik wist dat ik niet meteen de nummer één zou zijn. In het eerste seizoen (2014-2015 KK) had ik Tom Boks als concurrent. Tom keepte in de competitie. Ik speelde de wedstrijden voor de Haaglanden Cup (Sir Winston Cup KK), Districtsbeker en KNVB beker. Met als hoogtepunt, na de winst tegen ADO’20 en Lisse, het duel in de derde ronde tegen Cambuur. In Leeuwarden waren ruim 6000 toeschouwers. We hielden de Friezen op 0-0. Pas in de verlenging kregen we er twee om de oren. Het was de eerste wedstrijd voor Scheveningen waarin ik excelleerde. Zoveel applaus heb ik nog nooit gehad. Dat is nog steeds mijn mooiste wedstrijd ooit.”

Na Boks wordt in 2015-2016 ex-Almere City-keeper Erwin Friebel Svens concurrent. “Ik keepte goed in de voorbereiding, maar verloor de strijdt van Friebel vanwege mijn uitstraling. Tenminste dat werd mij verteld. Ook stond ik op een aparte manier in het doel vanwege mijn oogafwijking. Daar werd ik door de jongens mee gedold. Dat zal ook wel meegespeeld hebben.”

Sven Wolsheimer

WINNAAR VAN DE ‘SIR WINSTON CUP’ IN 2016. FOTO: SVEN WOLSHEIMER

Als een uitgehongerde havik hangend aan het vinkentouw blijft de stand-in z’n momenten pakken. Op 5 juni 2016, Scheveningen neemt voor het eerst deel aan het Haaglanden Voetbal Toernooi, wint Sven op Sportpark Nieuw Hanenburg van het Haagse Quick de ‘Sir Winston Cup’. In de finale verslaat Scheveningen het HBS van André Wetzel met 4-0. De uitslag doet een werkloze wedstrijd vermoeden voor de Scheveningen-sluitpost, maar het beste bewijs voor een prima pot van de ‘Onverslaanbare Wolf’ is het wedstrijdverslag op de website van Haaglandenvoetbal. Waar Wolsheimer vanwege z’n onverschrokken keepersstijl wellicht opzettelijk veranderd is in Wolfsheimer: “(…) Op drie meter afstand in goede scoringspositie redde Scheveningen doelman Sven Wolfsheimer knap op een inzet van Broekhuizen. Na de periode van ingraven achterin bij Scheveningen begon de ploeg als een ‘Sleeping Giant’ te ontwaken. (…) Scheveningen doelman Sven Wolfsheimer kon ternauwernood een vanaf de rechterkant indraaiende vrije trap van Ricardo Samoender bij de eerste paal tot corner ranselen. (…) HBS ging nu op zoek naar de gelijkmaker. Wederom werd een vrije trap van Ricardo Samoender, volgend seizoen spelend bij SVV Scheveningen, net onder de lat vandaan weggetikt door Sven Wolfsheimer. (…)”

Sven Wolsheimer

MET KARSDORP-LOOK GENIETEN VAN SUCCES MET SVV SCHEVENINGEN. FOTO: FRANS DE BEST / FOTOMENAAL

In het seizoen 2016-2017 bouwt de kunstgrasliefhebber z’n passie om te slagen bij Scheveningen verder uit. Hoezo te weinig uitstraling? Met een ministaartje, bewust nageaapt van Feyenoorder Rick Karsdorp, verbaast Sven begin 2017 vriend en vijand. Zelfs vriendin Jessica, dochter Nonah (2) en zoon Levi (6). De vrouw van zijn dromen is op 1 juli 2017 dik tevreden met de Karsdorp-look als zij haar vlam het jawoord geeft. En Sven weet beter dan anders waar hij aan begint buiten de lijnen. Want de 1 met 88 lange goalie heeft in februari dat jaar z’n oog laten opereren, waardoor hij eindelijk moeiteloos diepte kan zien. De twee ingrijpende veranderingen vergroten het zelfvertrouwen, maar leiden niet automatisch tot een goed huwelijk binnen de lijnen. De positie van eerste keeper bij Scheveningen blijft een ideaal. Net als in zijn eerste twee jaren bij de zaterdag grootmacht keept Wolsheimer in 2016-2017 als tweede keus achter Jesper Leerdam alle bekerduels en wederom slaat hij na de winterstop net als in de drie voorafgaande speeljaren bij Scheveningen z’n slag in de competitie. In 2014-2015 staat hij de tweede helft van het seizoen tien ontmoetingen in de basis, in 2015-2016 acht en in 2016-2017 vierentwintig. Het loon naar werken hangt begin dit seizoen wel in de lucht, maar volgt pas op die al geschetste, miraculeuze 9 december 2017. Vanaf de extra tijd uit bij Quick Boys is Leerdam door z’n rode kaart voorgoed gezien. Richting de nacompetitie laat Wolsheimer er geen twijfel over bestaan wie nu de nieuwe leider van de keepershiërarchie is bij de Nederlandse amateurkampioen van 1996. Op 20 september 2017, in de eerste ronde van de KNVB beker, heeft de ex-ADO-jeugdspeler z’n visitekaartje voor de toekomst reeds afgegeven. In het Cars Jeans Stadion van ADO verliest Scheveningen met 1-5 van Ajax, scoort Dolberg een hattrick, maar laat de fan van de Braziliaanse keeper Ederson zijn klasse ruimschoots zien.

Sven Wolsheimer

LACHEND ALS FEYENOORD-FAN DE BAL PAKKEN VOOR LASSE SCHÖNE IN HET BEKERDUEL TEGEN AJAX. FOTO: FRANS DE BEST / FOTOMENAAL

Er komen is één, er blijven is twee. Die ongeschreven wet kent elke topsporter. Gekomen is de rechtspoot er door z’n doorzettingsvermogen en het feit dat hij vanaf december vorig jaar punten pakt. Zo trok hij op 14 april bij Jong FC Groningen de 1-2 winst over de streep. Waardoor het verslag van RTV Noord ook zijn kwaliteiten kon onderstrepen: “Het enige echt gevaarlijke moment was een venijnig schot van Michael Breij na een kwartier die door de uitblinkende doelman Sven Wolsheimer uit de kruising werd getikt.” Komend seizoen gaat de commercieel medewerker van VIS Landrover Supplies uit Nootdorp er vol tegenaan om zijn pas verworven status vast te houden. Jesper Leerdam stopt met keepen, derde keeper Mitchell Buijs blijft en Björn Bénard, in 2016-2017 derde doelman achter Sven, keert na één seizoen Xerxes DZB terug bij Scheveningen. Het lijkt er dus op dat SVV Scheveningen de rangorde expres zo heeft ingericht dat Wolsheimer vanaf de eerste speeldag van 2018-2019 bovenaan staat. Maar dat neemt de voormalige Offerman-pupil niet voor lief: “Ja dat gevoel krijg ik steeds meer, maar één ding heb ik geleerd in de voetballerij, je moet pas juichen op het moment dat zover is.” Dat juichen om het bereiken van de absolute nummer één positie zal dan gebeuren in een shirt met nummer twintig. Waarom niet gewoon laten zien dat je de beste keeper bent met nummer één op de rug? “Bij Jonger Oranje was dat het nummer voor de reservekeeper, maar je mocht ook als je eerste keus was zelf je nummer kiezen. Ik koos daar nummer twintig, omdat ik nummer één geen mooi nummer vind. Toen ik terugkeerde van ADO naar DSO mocht ik ook zelf een nummer kiezen en ben ik doorgegaan met nummer twintig. Bij toeval was bij Scheveningen het reservenummer ook twintig. Maar toeval bestaat niet hè? Dus door die hele geschiedenis denk ik nu dat nummer twintig uitstekend bij mij past.” Hou de negenentwintigjarige ‘Karsdorp van Scheveningen’ in de gaten. Want na een lange leerschool komen zijn beste jaren eraan. Daarin hoopt de perfectionist nog vaak te doen wat hem als vijfjarige trok om te gaan keepen: “Los in de lucht hangen met de bal in je handen.”

Sven Wolsheimer

MET NUMMER 20 BIJ SVV SCHEVENINGEN DE ABSOLUTE NUMMER 1 BLIJVEN, IS HET DOEL VAN SVEN WOLSHEIMER. FOTO: FRANS DE BEST / FOTOMENAAL

Naar boven

SALE !