Laatste nieuws

Leerzame Liverpool-tweedaagse bij Keepersschool Midden-Nederland

John Achterberg KlasseKeepers Liverpool FC
Foto: Maarten Omvlee

Een kijk nemen in de keeperskeuken van Champions League-finalist Liverpool FC is voor elke keeperscoach bijzonder interessant. Jeugdkeepers daarentegen stomen zich graag klaar om op ‘The Liverpool Way’ te mogen trainen onder leiding van de keeperstrainer van The Reds. Keepersschool Midden-Nederland heeft daarvoor een aantrekkelijk recept uitgeschreven. Door het goede contact dat Kees van Laaren, vroeger doelverdediger van FC Wageningen en tegenwoordig locatieleider van Keepersschool Midden-Nederland in De Meern, heeft met John Achterberg, is de chef de cuisine van de Liverpool Keepers Academy naar Nederland gekomen. Op zaterdag 2 juni heeft John Achterberg een theoretische presentatie gehouden. Een dag later kopte de oud doelman van NAC, FC Eindhoven en Tranmere Rovers zijn eigen theoretische voorzetten in de praktijk in op het hoofdveld van VV De Meern. KlasseKeepers was er bij, snoof de informatie op, genoot van de passie, de saamhorigheid en doet verslag.

Z’n oogballen rollen bekant als wedstrijdballen uit z’n hoofd als John Achterberg de sheets bespreekt in Stadion Galgenwaard. In het supportershome van FC Utrecht komen meer dan veertig keeperskornuiten volledig aan hun trekken. Onder hen onder andere Khalid Benlahsen (Feyenoord), Stefan Postma en Glenn Berkelaar (FC Utrecht), Lambert Jager (oprichter Keepersschool Midden-Nederland), Maarten Arts (Pro Goal – Keepersscholen.nl), Sjoerd Woudenberg (Go Ahead Eagles), Marvin Straver (Straver Keepersschool), Siem Nijssen (Keep it Cool – Fortuna Sittard) en Michel Veurink (Keepersuniversity Veurink). De neef van Eddie Achterberg keuvelt niet maar schiet met scherp. ‘To the point’, zoals John Achterberg na ruim twee decennia wonen en werken op het eiland van legende George Best in vloeiend Engels duidelijk maakt. De man die vanaf 2009 actief is bij de Liverpool Keepers Academy spreekt inspirerend en realistisch over zijn werk: “Keepers krijgen zoveel commentaar, dus is het belangrijk dat we ons als keeperstrainers niet laten afkatten. Ik heb het keepen niet uitgevonden, vandaar dat het zinvol is om met elkaar te sparren over wat we kunnen verbeteren. Tegenwoordig moeten doelverdedigers supersonische atleten zijn. Dat vergt fysiek en mentaal veel meer dan vroeger.” Natuurlijk ligt het optreden van Loris Karius, waarschijnlijk veroorzaakt door een hersenschudding, volgens de laatste berichten, bij iedereen nog vers in het geheugen. Achterberg zat op de bank bij Jürgen Klopp tijdens de Champions League-finale. De trainer van Karius wist ook niet wat hij meemaakte. De fouten van de Duitser maakten meer dan ooit duidelijk dat keepen niet alleen mensenwerk is, maar almaar meer een mentale discipline aan het worden is. Des te belangrijker is anno 2018 het brein dat het lichaam moeten aansturen.

John Achterberg KlasseKeepers Liverpool FC

SPARREN MET STEFAN POSTMA (MIDDEN) EN KHALID BENLAHSEN (RECHTS).

“We must train the computer”, vertelt John. Waarmee de vroegere speler-coach en keeperscoach van Tranmere Rovers (2007-2009), terwijl hij op Nederlands overschakelt, natuurlijk de hersenen bedoelt. “Als je kalm in je hoofd bent, kan je beter en sneller goede beslissingen nemen. Daarom ‘push’ ik mijn keepers altijd om sneller te denken en sneller te handelen. Als je de trainingsintensiteit stapsgewijs verhoogt, til je een keeper naar een hoger niveau.” De methode waarop de import Engelsman z’n pupillen op een zo hoog mogelijk tempo traint, is gebouwd op vier in elkaar vervlochten fundamenten: de techniek en tactiek (technical/tactical), psyche en mentaliteit (psycholigical), de fysieke aspecten (physical), sociale omstandigheden (social).

De keepersfanaat die Mignolet en Karius op wedstrijden voorbereidt, legt uit dat de tijden zijn veranderd: “Wat Bruce Grobbelaar zich allemaal kon veroorloven, kan nu niet meer. In tegenstelling tot Nederland, waar de eerste keeper veel meer krediet krijgt, wisselen ze in Engeland, soms zonder aanwijsbare reden, snel van keeper. Dus moet je vanzelf heel kritisch zijn.” Dat de wil om te presteren en dus te ‘pushen’ hem voorbeeldig op het lijf geschreven is, blijkt uit z’n periode bij Tranmere: “We moesten daar op kunstgras dat aanvoelde als beton de keepers trainen. Omdat dat de enige plek met licht was. Toen heb ik lampen gekocht. Die zette ik op het hoofdveld. Daar was natuurgras. Zo hadden we een stuk van twintig bij twintig meter om fatsoenlijk te duiken.”

David Rydings, de fitness- en conditietrainer van Liverpool, is meegekomen naar Utrecht om te benadrukken dat ‘the gym’ een bijna dagelijkse bezigheid is geworden voor zowel veldspelers als keepers. Keepers kweken daar gericht snellere, soepelere, sterkere spieren. Ze verhogen de explosiviteit en kracht zonder uit te groeien tot bodybuilders.

John Achterberg KlasseKeepers

MET VOORBEELDEN LEGT JOHN ACHTERBERG UIT HOE JE HET BESTE POSITIE KIEST.

Op zondag 3 juni brengt John Achterberg bij VV De Meern zijn theorie met veel plezier in de praktijk. “Het is belangrijk om keepers vanaf zes tot twaalf de juiste techniek en houding aan te leren. Daar is zoveel winst te halen.” ‘Op handen gedragen’ door een dik dozijn enthousiaste keeperstrainers afkomstig van Keepersschool Midden-Nederland, VV Montfoort, VV De Meern, SCH’44 (Harmelen) en de jeugdopleiding van FC Twente (Mike van Houten), loopt de buitengewone keepersdag als een Ferrari met straalaandrijving. In een ochtend- en middagprogramma worden bijna anderhalf honderd keepers en keepsters van negen tot twintig getraind in de skills die volgens Achterberg belangrijk zijn. Nadat ze eerst een ‘keepers minded’ warming up hebben gevolgd onder leiding van David Rydings. De skills, die zijn verdeeld over meer dan tien stations, waardoor er kleine groepen zijn, sluiten naadloos aan bij de methode die Keepersschool Midden-Nederland in Arnhem (Papendal) en bij VV de Meern hanteert. Ook qua persoonlijke benadering past de gepassioneerde Achterberg perfect in het plaatje van de pionier onder de Nederlandse keepersscholen. Net als Lambert Jager, Kees van Laaren en alle trainers van Keeperschool Midden-Nederland gaat John Achterberg bij zijn interactieve coaching uit van wat de keepers al kunnen. Van daaruit doelt de voormalige NAC-goalie op verbeteringen. Met een persoonlijke noot voor groot en klein, jongen en meisje. De kinderen pakken de adviezen gretig op, proberen ze driftig uit en genieten van de doelgerichte aandacht van dè indrukwekkende en tegelijk zo gewone keeperstrainer van Liverpool FC. De organisatie, David Rydings en John Achterberg krijgen dan ook het mooiste compliment als het gros van de deelnemers na een dagdeel karaktervol keepen, laat blijken dat ze nog nooit zo’n leuke keepersdag hebben meegemaakt. Kees van Laaren geniet op hetzelfde moment, alsof hij zojuist z’n eerste zweefduik heeft gemaakt, van het feit dat hij zijn voetbalvriend naar Nederland heeft gehaald. Door het succes blikt Van Laaren vast tevreden vooruit: “Op veler verzoek zijn we nu alweer bezig met de organisatie voor volgend jaar.”

John Achterberg KlasseKeepers

DE KEEPERS GREPEN VOL VUR DE KANS OM IN KORTE TIJD VEEL TE LEREN.

Naar boven

SALE !