Wie de handschoen past

Keepersschool On Tour met meiden meer mans bij RKHVV

BERRY VAN DE BIEZEN KlasseKeepers
Foto: Maarten Omvlee

Berry van de Biezen weet uit eerste hand hoe belangrijk mentale veerkracht is om doelen te bereiken. De huidige gelegenheidsgoalie van RKHVV-8, de oprichter van Keepersschool On Tour, heeft in een 1999-2000 als doelman van Ajax B1 meer weerbaarheid opgebouwd dan in al zijn andere speeljaren. De voormalige concurrent van Boy Waterman en trainingsmaatje van Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer, die van Willy van der Kuijlen en Kevin Keegan complimenten heeft gekregen, wil zijn keepers vanuit zijn ervaringen de juiste spirit meegeven. De vijfendertigjarige oud teamgenoot van Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Nigel de Jong en John Heitinga koestert daarom de meiden van Keepersschool On Tour. Niet dat jongens onwelkom of minder waardevol zijn, een bijzondere band met één van z’n bonuszonen is daar het levende bewijs van, maar dames in de dop stimuleren met hun uitdagende karakter een goede instelling. De mix van meiden en jongens is de stille kracht van Keepersschool On Tour.

Pa op z’n Post
Als Berry van de Biezen hoogtepunten uit het verleden mag beschrijven, krijgt de mini-Klassieker een Gouden Grifffel. De Dood of de Gladiolen van Louis van Gaal bloeit plots op: “Als echte Feyenoord-fan verdedigde ik op De Toekomst het doel van Ajax B1 tegen Feyenoord B1. Met Feyenoord supporters pal achter mijn doel. Dat zou nu niet meer kunnen. Dan moet je mentaal flink aan de bak. Ik keepte, Boy Waterman zat op de bank. We wonnen met 2-1. Een wedstrijd om nooit te vergeten.” Sjaak Swart en Piet Keizer zijn de opvallende Ajax-boegbeelden die vanaf het balkon van de kantine toekijken. Bert van de Biezen is voor iedereen, behalve zoon Berry, de grote onbekende die ook zichtbaar plezier beleeft aan het duel. Bert is evengoed de eerste keeperstrainer van Berry. Als zijn enigst kind in 1988 begint met keepen in Sparta Nijkerk F3, waarvan Bert leider, teamtrainer en jeugdkeeperstrainer is, staat de PTT’er op z’n post om zoonlief de techniek van het keepen te overhandigen. Pa Bert, in de jeugd van Sparta een talent, is vijfentwintig jaar een fanatieke keeperscoach. Tegenwoordig fungeert de trainerservaring van Bert als klankbord voor Berry om plannen die hij maakt voor Keepersschool On Tour mee te bespreken.

“Toen ik naar Ajax ging stotterde ik. Aan het einde van het seizoen was ik dat helemaal kwijt doordat ik had geleerd voor mezelf op te komen.”

Toevalstreffer
De winst van 020 op 010 uit 1999 is niet het enige klapstuk dat de Mavoleerling van het Nijkerkse Corlaer College zijn opvoeder, als dank voor diens onderricht, voorschotelt: “Uit tegen PSV B1 stond ik ook lekker te keepen. Waardoor Willy van der Kuijlen onbewust mijn vader aansprak: ‘Die bij Ajax op het doel staat, die kan het wel!’. Maar ook de ontmoetingen met Vitesse B1 waren grandioos. We wonnen, hoewel Vitesse met Theo Janssen, Jhonny van Beukering en Nicky Hofs een mega goede lichting had.” Dat je in de voetballerij gebaat bent bij een toevalstreffer, blijkt uit hoe de Sparta-jeugdkeeper bij Ajax terecht komt: “De laatste wedstrijd van 1998-1999 was Sparta Nijkerk C1 tegen JSV Nieuwegein C1. Michel Vorm keepte bij de Jutphase Sportvereniging. Ajax en FC Utrecht kwamen voor Vorm, waarbij Ajax mij op het oog had als tweede keus. Toen Michel koos voor FC Utrecht, kon ik naar Ajax. Na drie testtrainingen met Maarten Stekelenburg, Kenneth Vermeer en Jeroen Verhoeven mocht ik blijven.” Onder het trainersduo Heini Otto en John van ’t Schip is het enorm wennen in Amsterdam voor de Nijkerker die naar Zutphen verhuist is. “Je leert snel dat hoe je overkomt belangrijker is dan hoe je bent. Je moet dus meteen een grote bek durven opzetten. Ik kwam als boertje binnen, maar leerde langzaamaan van me af te bijten.”

“Langs de lijn stond bondscoach Kevin Keegan. Van hem kreeg ik na afloop complimenten.”

Live op TV
Het is jammer dat Berry geblesseerd naar De Toekomst komt: “Ik had tijdens het eerste toernooi met Ajax last van m’n knie. Het bleek te komen door een gescheurde meniscus. Terwijl ik dacht ‘Daar gaat m’n seizoen!’, pakte Ajax door. Binnen vier weken was ik geopereerd. Dat is ook Amsterdam!” Vanuit Ajax B2 komt de Ryan Giggs-volger, onder B2-trainer Henny de Regt, die Berry beter vindt dan Boy Waterman, terug op het eerste plan. Live op TV is er een gedenkwaardig moment in de maak: “We speelden een toernooi in Keele, vlakbij Newcastle. De wedstrijd tegen Liverpool B1 werd uitgezonden op de Engelse televisie. Langs de lijn stond bondscoach Kevin Keegan. Van hem kreeg ik na afloop complimenten.” Ongeacht de aanbevelingen van Henny de Regt, moet Berry na één seizoen Ajax z’n biezen pakken, omdat hij naar verluidt niet aan Stekelenburg en Waterman kan tippen. Met opgeheven hoofd, een forse ervaring rijker, zoekt de Zutphense keeper die bij Ajax het laagste vetpercentage heeft van iedereen, zelfs lager dan Sneijder, Heitinga en Van der Vaart, zijn oude liefde Sparta Nijkerk op. “Toen ik naar Ajax ging stotterde ik. Dat werd daar eerst erger, maar aan het einde van het seizoen, ik mocht jammer genoeg niet blijven, was ik dat helemaal kwijt doordat ik had geleerd voor mezelf op te komen. Een geluk bij een ongeluk.”

Onland ongenaakbaar
Het heilige vuur om vanaf 2000 via een omweg door te breken, is aangewakkerd bij de pas zeventienjarige door zijn Amsterdamse avontuur. Het lukt daarentegen niet om in twee periodes Sparta Nijkerk – 2000-2006 en 2006-2009 – icoon Sven Onland, die vanaf 1993 de ongenaakbare nummer is één op De Ebbenhorst, eruit te keepen. “Dat was geen verrassing, want toen was Sven Onland volgens mij de beste amateurkeeper van Nederland. Ik werd als A-junior wel snel bij de eerste selectie gehaald. Ze hadden in de gaten dat spelen in Sparta A1 na Ajax B1 geen echte uitdaging was voor mij.” De verloren zoon die als kleine jongen achter het doel van Sven Onland de kunst van het keepen afkijkt, wordt drie keer kampioen van de Reserve Hoofdklasse met Sparta Nijkerk-2. In de strijd om de landstitel bij de B-selecties, HHC Hardenberg en Excelsior’31 zijn de sterkste tegenstrevers, wordt de tweebenige goalie uitgeroepen tot Beste keeper van het Toernooi. Dat de aankomend senior ondanks z’n 1 meter 78 een waardevolle keeper is, blijkt. Het heilige vuur verandert echter plotsklaps in een waakvlam als in 2003 moeder Alie overlijdt.

“Meiden zijn geweldige doorzetters en uitdagers. Daarmee triggeren ze jongens.”

BERRY VAN DE BIEZEN KLASSEKEEPERS

MET HELEEN VAN ASSELT TIJDENS DE LANDELIJKE MEIDENDAG OP 21 OKTOBER 2018. FOTO: CHRISTA WIJLEMANS

Alfred Schreuder
Toch herkent Alfred Schreuder zijn talent in die lastige levensfase. Op advies van de nieuwe TSG 1899 Hoffenheim-trainer, die in 2003 de tweede viool speelt bij Eersteklasser SDV Barneveld, komt de twintigjarige ex-Ajacied in het pluimveedorp in de hoofmacht onder de lat. Na welhaast een heel degelijk seizoen kiest hoofdtrainer Henk van de Pol in het voorjaar van 2004 ineens voor de routine van dertiger Janco Heimgartner. “Ik was gehaald als derde keeper, dus spelen in het eerste was een enorme meevaller. Na die even zo onverwachte terugzetting, vier wedstrijden voor het seizoenseinde, was ik even klaar met alles aan de kant zetten voor het keepen. Daarna heb ik nog wel twee seizoenen vast in het tweede van SDVB gekeept (2004-2006 KK), voordat ik in 2006 voor de tweede maal terugkeerde bij Sparta.” De bekende cirkel is rond als Berry van de Biezen z’n laatste serieuze wedstrijd met oude liefde Sparta uitgerekend tegen Jong Ajax speelt. Via Vierdeklasser Be Quick Zutphen (2008-2009) en Vijfdeklasser Elistha (2015-2018) komt de huidige Huissenaar in het achtste van RKHVV terecht, want keepen is net als adem halen: je blijft het doen.

“Een keeper of keepster moet uitstralen dat hij of zij de baas is.”

On Tour
Aanstaande 23 juni bestaat Keepersschool On Tour alweer zes jaar. De gewezen collega van Kenneth Vermeer heeft nooit, zoals paus Franciscus vandaag de dag z’n ring terugtrekt bij gelovigen, z’n handen afgewend van het keepen. Berry gelooft in de jeugd. Hij wil met zijn keepersschool prediken voor eigen parochie om jonge keepers, gebruik makend van zijn know how en achtergrond, mentaal en fysiek verder helpen. Ofschoon hij zijn eigen talent nooit honderd procent tot wasdom heeft gebracht, voelt het als De Toekomst om het pad van z’n vader te verbreden. On Tour is een naam die makkelijk associeert met constant onderweg zijn: “In 2008 schoot die naam mij te binnen. Ik wil daarmee duidelijk maken dat de keepersschool onafhankelijk is; niet aan een club gebonden wat betreft visie en standplaats. Eind juni 2013 hield ik een jeugdkeepersdag bij FC Zutphen waar ik voor het eerst keeperstrainer was. Daar kwamen zoveel keepers op af dat ik als keepersschool in 2014-2015 gestart ben bij Jonge Kracht. In Huissen trainde ik inmiddels ook de selectiekeepers van Jonge Kracht. We begonnen met zeven keepers op een knollenveld. Vervolgens trainde ik met mijn keepersschool twee seizoenen bij Elistha. In Elst had ik ook de jeugd- en selectiekeepers onder m’n hoede. On Tour groeide bij Elistha door naar twaalf keepers. Vanaf dit seizoen is RKHVV mijn uitvalsbasis. De keepersschool heeft nu vierentwintig keepers en vijf trainers. Hier combineer ik de keepersschool met keepsters van RKHVV Vrouwen-1, Vrouwen-2, Vrouwen-3 en alle jeugdkeepers. Ik ben tegelijkertijd keeperscoördinator, Hoofd Keepersopleiding en teamtrainer van JO11-2 bij RKHVV.”

Meiden Voetbalschool
Net als bij De Treffers maakt RKHVV met een door Van de Biezen geschapen keepersplan werk van haar keepers. “Op woensdag trainen we met vier trainers zo’n veertig clubkeepers. Dat is uniek voor de regio Over-Betuwe. Het is eigenlijk een verkapte keepersschool. Alle niveaus komen aan bod. Om de twee jaar willen we een keeper klaarstomen voor het eerste elftal.” Het ligt dus met een vierklapper aan bindende factoren voor de hand dat HVV of De Blauwe, zoals RKHVV in de volksmond wordt genoemd, langer dan Jonge Kracht of Elistha de uitvalsbasis zal zijn van Keepersschool On Tour. De KNVB-gecertificeerde keeperstrainer, in het bezit van de diploma’s Keepercoach III en Keepercoach II, heeft in Huissen als klap op de vuurpijl ook een pretentieus plan voor een Meiden Voetbalschool neergelegd. RKHVV heeft een vermaard vrouwenvoetbalverleden. De club is nauw betrokken geweest bij het ontstaan van Meidenvoetbalschool Twente, maar vanwege allerlei ups en downs is het er aan de Nederrijn nooit van gekomen om zelfstandig met een voetbalschoolstructuur meiden op te leiden. Die kans krijgt de ruim duizend leden tellende vereniging nu in de schoot geworpen: “Er zit zoveel talent bij de vele meiden die hier voetballen. Als we daar aandacht aan besteden, kan RKHVV met het vrouwenvoetbal weer naar grote hoogten stijgen, zoals vroeger toen er met een goede opleiding in de Vrouwen Topklasse werd gespeeld. De meiden en dames goed integreren binnen de club is een belangrijk onderdeel van het plan. Dan werk je aan de lange termijn. Kijk naar DZC’68 in Doetinchem. Dat is een mooi voorbeeld van een goed geïntegreerde meidenvoetbalschool binnen het voormalige mannenbolwerk waar Luuk en Siem de Jong zijn begonnen. Als RKHVV het plan faciliteert, kan komende seizoen de aftrap van de meiden voetbalschool verricht worden.”

LARS MET DE BEKER VAN DE WEEK VAN KEEPERSSCHOOL ON TOUR. FOTO: KEEPERSSCHOOL ON TOUR

Bonuszoon
Dat Berry langzamerhand vergroeit met RKHVV komt enerzijds door het feit dat daar direct en indirect zijn keepersschoolsponsors zitten en, evidenter dan dat, anderzijds door zijn bonuszoon Lars. “Ik train met veel plezier de JO11-2 waar Lars de keeper van is. Voor een keeperstrainer is het een goede leerschool om een team te trainen. Het verbreed je horizon. Zo leer je om te gaan met voetballers, teamgericht in te zoomen op spelhervattingen en anders te kijken naar het meevoetballen van de keeper. Te denken vanuit voetbaltechnische aspecten.” Aan Lars, de doelman van JO11-2, kan Berry, net zoals Bert dat bij hem heeft gedaan, het keepersvirus dubbel en dwars doorgeven: “Ik heb één zoon Brian (10) en twee ‘bonus’ zonen: Lars (10) en Stijn (12). Brian woont bij mijn ex. Die stimuleer ik bij wat hij met hartstocht geweldig doet; zingen en spelen in musicals. Stijn, die is begonnen als keeper, is nu een fanatieke mountainbiker. Lars is net als Stijn de zoon van mijn huidige vrouw Ariane. Bij hem is mijn keepersvirus aangeslagen. Lars is een trainingsbeest. Zowel bij RKHVV als On Tour. Ik zie veel van mezelf in hem terug. Hij wil nog teveel te snel, maar met plezier als drijfveer is hij nu al een karakterkeeper. Daarom is het zo leuk om hem te mogen coachen. Ook lekker thuis over keepen praten, want Lars volgt de profkeepers op de voet. Vanuit F9 heeft hij zich omhoog gekeept naar F2 en dit seizoen naar JO11-2. Lars hoopt dat hij volgend seizoen de stap kan maken naar RKHVV JO12-1, omdat ik daar de trainer van wordt. De concurrentie is hevig, wat het keepen leuker maakt. Nooit gedacht nog een bonuskind te krijgen die mijn pa en ik soms laat zweten door een soortgelijke keeperskoorts. Voor ons voelt hoe Lars en ik elkaar de hand toesteken als een déjà vu.”

Stapsgewijs
De visie van de ex-pupil van Stanley Menzo voor zijn keepersopleiding grijpt logischerwijs terug op zijn leerjaar bij De Godenzonen: “Een keeper moet uitstralen dat hij of zij de baas is. In 1999 kwam ik als Nijkerks broekie bij Ajax aanvankelijk bravoure tekort. Mijn pupillen wil ik wapenen voor zulke situaties. Als je lef uitstraalt, sta je sneller op je voorvoeten om de bal aan te vallen. Durf je nadrukkelijker te coachen en initiatief te nemen. Dat maakt meevoetballen meteen makkelijker. Met het stapsgewijs ontwikkelen van keeperstechniek en bravoure streven we ernaar dat jeugdkeepers naar hun eigen topniveau toegroeien.” De On Tour-initiator hanteert stapsgewijs als een kernwaarde: “Tegenwoordig legt de jeugd de lat veel te hoog. Terwijl onhaalbare doelen juist frustreren. Als je bij mij komt, kijken we wat je kan. Jouw skills gaan we als eerste verbeteren. Om aansluitend, met gegroeid zelfvertrouwen, stap voor stap de zwakke punten aan te pakken.”

SUCCESERVARINGEN SAMEN VIEREN OP DE LANDELIJKE MEIDENDAG 2018. FOTO: CHRISTA WIJLEMANS

Passie
De Coördinator Inkoop van de Hogeschool Arnhem Nijmegen is blij dat hij niet van Keepersschool On Tour hoeft te leven: “Ik kan vrijuit de kwaliteit van de keepersschool bewaken. Tegen mijn keepers zeggen ‘Doe je ding’. Het geven van keeperstrainingen is mijn passie. Ik hoef er niet beter van te worden.” Berry heeft tussen Rijn en Waal een unieke kanjer van een kleinschalige keepersschool gecreëerd. Met naar niveau ingedeelde kleine groepen, de mogelijkheid om met een vijfentwintig-weken-cursus het hele seizoen door te trainen, tegen geringe kosten een gedegen wedstrijdanalyse te krijgen en wekelijks een beker voor de keeper of keepster die eruit springt. “Het is prachtig dat het voor de kinderen van zeven tot twaalf echt een ding is die grote beker. Een enorme stimulans voor meer zelfvertrouwen. Ze mogen de beker een week meenemen. Trots laten ze ‘m zien thuis, bij familie, op school, zaterdags bij hun team in de kleedkamer.”

Voortrekkersrol
Toch valt de mix tussen meiden en jongens in Huissen het meest op. Bij de organisator van ’s Lands eerste Landelijke Meiden Keepersdagen – in 2016 bij De Bataven in Gendt, in 2017 bij Quick1888 in Nijmegen en in 2018 bij Elistha in Elst – vervullen de meiden een voorbeeldige voortrekkersrol. “In eerst instantie dacht ik dat meiden het liefst alleen met elkaar wilden trainen. Voor hen had ik een paar jaar geleden Keepersschool4Girls bedacht. In de praktijk bleek dat ze liever met jongens meetrainen. Meiden zijn geweldige doorzetters en uitdagers. Daarmee triggeren ze jongens. De mentaal sterke meiden laten zich fiks gelden. Daar tegenop boksen, is voor jongens perfect om te leren lef te tonen en die lef waar te maken.” Keepersschool4Girls is zo de status van idee nimmer ontgroeid. Met gemengde groepen werkt Keepersschool On Tour aan mentale veerkracht en weerbaarheid: “Dat is ook een rode draad bij onze keepersschool. Het valt mij op dat het er zo lief aan toe gaat bij de jeugd. De meedogenloosheid om kost wat kost te winnen ontbreekt vaak. Jonge keepers leggen makkelijk de lat te hoog, tegelijk gooien ze te weinig de beuk erin om in de buurt van die lat te komen, een elftal op scherp te zetten of een wedstrijd te winnen. Talent alleen is niet genoeg om ver te komen. Mentaliteit is minstens zo belangrijk. Een voorzet kan je niet pakken als je denkt ‘Laat ik een keer uitkomen’.” Dankzij onder meer de achttienjarige Esmée Happels, de onbevangen lefgozer in het doel van RKHVV Vrouwen-1, is Keepersschool On Tour met meiden meer mans.

Naar boven

SALE !