Jeugdkeepers

Kampense kampioen van de bovenhoek op koers in Deventer

NIELS SELLES GO AHEAD SHIRT
Foto: Luck Selles

Go Ahead is momenteel een perfecte club voor Kampenaar Niels Selles. Go Ahead Eagles welteverstaan. Niet de voor de hand liggende naamgenoot Go Ahead Kampen uit zijn woonplaats. Go Ahead, doorgaan, is namelijk de lijfspreuk van de veertienjarige doelverdediger. Door mentale en fysieke kracht maakte de jongste van een fanatieke Feyenoord-familie z’n felgeerde sprong van de Kampen Hercules Combinatie naar ‘Kowet’. Van VV KHC-C1 naar Go Ahead Eagles Onder 15. Vanwege de branie waarmee hij bekeken wedstrijden naar zijn hand zet, eiste de MAVO-leerling meteen een basisplaats op in Deventer. Alsof er een opvolger van Leo Halle gloort aan de horizon. Want met zijn bescheiden 1 meter 70 zweeft Niels nu al net zo brutaal naar de bovenhoek als De Leeuw van Deventer in 1930. Toen Halle met De Trots van de IJssel de tweede landstitel veroverde. Met dezelfde nuchtere vastberadenheid als stadgenoot Jaap Stam beseft Selles dat hij nog veel ballen moet pakken, wil hij zijn doel, profkeeper worden, bereiken. Maar de eerste kans daarop heeft hij reeds glansrijk gegrepen.

Wat Chris van der Weerden, de ex-PSV-prof, in 1986 had als tiener van het Nijmeegse Waterkwartier, heeft Niels Selles nu in de Kampense wijk Bruneppe: de olijke oogopslag van een jongen die z’n schooldecaan ongewild tot wanhoop drijft. Omdat hij maar één beroep ambieert: dat van profvoetballer. Bij de mini’s van VV KHC valt Niels als voetballer vroeg op door z’n krachtige beentjes. In wat ze in Duitsland de ‘Pamperliga’ noemen kan hij daarmee, in z’n grappig ogende te grote sportbroek, versnellen als geen ander. Zijn aangeboren vermogen om te demarreren vormt echter geen fundament voor een toekomst als veldspeler: “Ik kon niet zo goed voetballen. Toen de trainer van de F-jes vroeg of ik in het doel wilde gaan staan, was ik opgelucht. Daar kon ik wel goed uit de voeten.” Van F-pupillen tot C-junioren keept de fan van De Gea alsof zijn leven er vanaf hangt op Sportpark De Venen. De doelbewuste dondersteen vreet zelfs kunstgras als hij zo doelpunten kan voorkomen. Binnen de lijnen voltrekt zich de metamorfose van schuchter knaapje tot lenige lefgozer. Van bedeesde prater tot onstuimige spraakwaterval. Geen wonder dat hij veelvuldig voortijdig doorschuift naar een hogere leeftijdscategorie. Niels is gaan keepen om het verschil te maken. Omdat dit opvallend goed lukt, geniet hij van het keepen. Toch zoekt de baldadige leerling van de Koningin Emma basisschool extra prikkels. Ook al functioneert zijn vader, pa Luck keepte een paar maal verdienstelijk in de hoofdmacht van DOS Kampen, als keeperstrainer van KHC voor een verantwoord vangnet. Het gaat ‘Nijvere Niels’ nooit snel genoeg.

NIELS SELLES

NIELS SELLES HEEFT MAAR ÉÉN DOEL. DAAR DOET HIJ ALLES VOOR.

In zijn zoektocht naar verbetering zet de E-keeper van KHC zijn ouders Wilma en Luck ook aan het werk. Ze rijden hun ambitieuze zoon met liefde en plezier naar Hulshorst, Veldhoek en Zwolle. Naar achtereenvolgens de Pro Goal keepersschool van Hulshorst, de Gelderse Keepersschool van Edwin Susebeek en The Dutch Goalkeeper Academy van Eser Elmali. In Gelderland spelen de trainingen, ondanks veel leermomenten, voor zijn gevoel te weinig in op zijn dadendrang. Bij The Dutch Goalkeeper Academy ontdekt Niels de klik hij zoekt. Keepers krijgen daar veel individuele aandacht. Eser Elmali’s keepershart gaat er eveneens harder van kloppen: “Niels heb ik twee jaar geleden leren kennen op een dag dat wij een groepstraining hadden. Na die groepstraining stapte Niels met zijn ouders op mij af. Ze vroegen wat de mogelijkheden waren. Wat ik zag was een familie met een keeper die vol ambitie zat en veel power toonde in datgene wat Niels wilde.”

Eser zet in twee jaar tijd met een intensief trainingsprogramma de punten op de i. De keepersschoolhouder biedt de handvatten om de aangeboren sprongkracht te vergroten en te complementeren met inzicht en techniek. “Ik kon goed opschieten met Eser. Hij houdt van trainingsbeesten, zoals ik. We hebben veel privétrainingen en duotrainingen gedaan op zondag. Lekker fel met veel tempowerk. Met vragen kon ik altijd bij hem terecht. Dat was precies de extra steun die ik nodig had. Afgelopen seizoen heeft Eser in Zwolle ook mijn wedstrijd met KHC tegen CSV’28 bekeken. Daar leverde weer nuttige tips op.”

Niels Selles

MET EEN GEWELDIGE SPRONGKRACHT COMPENSEERT NIELS (1.70M) ZIJN BESCHEIDEN LENGTE

Als tweedejaars D-speler beleeft het talent van de Loswalweg met KHC-C1 zijn mooiste wedstrijd tot nu toe: “We speelden in Harderwijk de districtsbekerfinale. De tegenstander was beter, maar ik keepte lekker. Eerlijk gezegd had ik ook een engeltje op de lat, waardoor we met 2-1 wonnen. Als ondanks grote druk toch weet te winnen, vind ik dat geweldig!” Niet alleen een gezonde dosis druk vindt het huidige talent van Go Ahead Eagles belangrijk. Zeggen waar het op staat past tevens, net zoals hij in het veld coacht, bij hem. “Erik Sellis was vorig seizoen mijn trainer bij KHC-C1. Een eerlijke man die zonder poespas zei wat ik goed en fout deed. Daar heb ik veel aan gehad. Ik hou van een recht-voor-z’n-raap-benadering. Erik heeft mijn zelfbeeld verbeterd.” Niels schakelt bij het verwezenlijken van zijn droom heel handig mensen in waarvan hij denkt dat zij hem verder kunnen helpen. Vader Luck was tot aan dit seizoen niet alleen belangrijk als chauffeur. De opvoeder wordt door Niels al jaren ingezet als klankbord. “Omdat pa zelf heeft gekeept bij DOS Kampen en KHC en hij mij bij KHC keeperstraining gaf, namen we op zaterdag altijd de wedstrijd door. Dat gaf op een ontspannen manier vanaf m’n eerste wedstrijden in de F-jes houvast.”

NIELS TUSSEN KHC VOORZITTER TJIBBE VAN DIJK (LINKS) EN MARTIN PIETERSMA

NIELS TUSSEN KHC VOORZITTER TJIBBE VAN DIJK (LINKS) EN MARTIN PIETERSMA IN MET DE MARTIN PIETERSMABOKAAL. FOTO: JOHN ZOETBIER

Als een Apollo die zichzelf in een baan om de aarde brengt, heeft Niel Selles een plaats veroverd in de voetbalopleiding van Go Ahead Eagles. Bij KHC verbaast het niemand. In mei 2016 wordt de jongste C-keeper van de Kampense Eersteklasser sinds tijden onderscheiden met de Martin Pietersmabokaal. Op die manier wordt hij, als eerste winnaar van de bokaal, door de Blauwwitten geprezen vanwege zijn voorbeeldige inzet en uitstraling. Wie de elftalfoto’s van de jeugdteams bekijkt op de site van de Eerstedivisionist Go Ahead, kan niet om de brede grijns van de leerling van het Almere College uit Kampen heen. De dampkring rondom Deventer was amper bereikt, of Niels keepte zich, met z’n bekende ‘kom-maar-op-lach’, in de basis van het competitie-elftal van Go Ahead Eagles Onder 15. Het kostte niet voor niets slechts één testwedstrijd en één training om de keeperstrainers van de jeugdopleiding van de Eagles, te overtuigen om de zelfbewuste ‘Braniekeeper van Bruneppe’ in huis te halen. Selles baalt nu wel, wie hem kent verwacht niet anders, dat hij door zijn basisplaats in de competitie de oefenwedstrijden niet speelt. Dat het crescendo gaat in z’n eerste jaar als Adelaar, had Eser Elmali ook voorzien: “Niels heeft de drive om te slagen op dat niveau. Hij is altijd gemotiveerd en heeft er alles voor over om zijn ambitie als profkeeper waar te maken. Nu zit Niels bij de profs in Deventer, waar hij meetraint met de keepers van de A1 en de B1, terwijl hij in de C1 zit. Hij traint gewoon met jongens die vier jaar ouder zijn dan hij. Dat zegt ook wel iets over hem. Vorige jaar speelde Niels tegen ’s Heerenbroek, CSV’28 en Lelystad’67 op een bijveld. Nu laat hij zien wat hij kan tegen FC Groningen, PEC Zwolle en De Graafschap.”

De bewonderaar van de bravoure van Brad Jones is een mooi voorbeeld van een Nederlands talent dat kracht uitstraalt. Vaak worden onze talenten, of ze nou keepen of voetballen, in vergelijking met Duitse, Engelse, Spaanse en Portugese beloften weggezet als spelers die vooral fysiek lichtjaren verwijderd zijn van het gewenste niveau. Niels Selles vormt een aangename uitzondering. Hij toont aan dat periodisering geen hoofdmoot van onze trainingsmethodiek hoeft te zijn. Er zijn altijd kinderen zoals Niels die het aankunnen om vaker en harder te trainen. Dat de jongste aanwinst van de Go Ahead-jeugd veel in z’n mars heeft, leidt bij Eser, die hem mede klaarstoomde voor Go Ahead, geen twijfel: “Niels is een nuchtere keeper met heel veel potentie. Een jongen die veel power heeft in de benen en een goede techniek voor zijn niveau. Hij compenseert zijn nog geringe lengte met een uitzonderlijke sprongkracht. Hij is atletisch, slim in het anticiperen en kan een wedstrijd lezen. Waardoor hij goed positie kiest. Buiten zijn slimme kwaliteiten is Niels ook mentaal sterk.”

Niels Selles

DE ALLES-OF-NIETS-MENTALITEIT VAN NIELS LAAT ZICH MAKKELIJK RADEN.

Luck Selles laat zijn zoon niet verzuipen in de euforie van zijn omgeving. De negenveertigjarige Pater familias waarborgt in huize Selles de doe-maar-gewoon-mentaliteit. Met gepaste trots hoopt hij dat Niels z’n potentie waar kan maken: “Niels is nu al een complete keeper. Leuk om te zien als je zoveel samen getraind hebt. Go Ahead is een mooie beloning. Vooral omdat Niels leeft voor de sport. Los van z’n sprongkracht en z’n reflexen en is zijn coaching al heel goed. Als hij keept staat hij er. Z’n enige manco is z’n lengte.” Niels moet dus op twee fronten verder groeien. Qua lengte (1.70m) is het te hopen dat hij de kant van z’n ouwe heer opschiet (1.82), want moeder Wilma heeft met haar 1 meter 65 niet de genen doorgegeven waar haar oogappel iets mee opschiet. Of De Leeuw van Deventer een opvolger krijgt, zal de toekomst uitwijzen. Doorgaan blijft hoe dan ook het devies van ‘De Kampense Kampioen van de Bovenhoek’.

GO AHEAD EAGLES ONDER 15 2017/2018

GO AHEAD EAGLES ONDER 15 2017/2018 MET NIELS ALS VIERDE VAN LINKS OP DE MIDDELSTE RIJ. FOTO: ERIK PASMAN

Naar boven

SALE !