Een klasse apart

Jordy Wens keert hoopvol terug bij trouwe fans op het oude CSW-nest

Foto: Rob Werkhoven

Op zaterdag 10 juni 2017 neemt keeper Jordy Wens, na dertien seizoenen in de B- en A-jeugd, het tweede- en eerste elftal aan de Pieter Joostenlaan in Wilnis, glorieus afscheid van CSW. In de nacompetitie verslaat de vice kampioen van de Zaterdag Tweede Klasse B het Leusdense Roda’46, de nummer twaalf van de Eerste Klasse A, tweemaal: 1-0 en 1-2. Als kind van de club heeft de geboren Wilnisser samen met zijn broer Vincent, een degelijke rechtsback, een belangrijk aandeel in een prachtig afscheidscadeau: promotie naar de Eerste Klasse van het Zaterdagamateurvoetbal. De broers worden door de feestvierende fans met superspandoeken uitgezwaaid als helden. Terwijl Vincent stopt bij CSW vanwege het vaderschap, zoekt Jordy een nieuwe uitdaging bij het Amsterdamse AVV Swift. In de Zaterdag Hoofdklasse A speelt Wens slechts één duel. Daarin laat de dertiger zien het niveau ruimschoots aan te kunnen. Door heupblessures, ontstaan op kiezelhard kunstgras, keert de Buffon-bewonderaar komend seizoen terug naar Wilnis. CSW speelt op een ander soort kunstgras, met een andere ondergrond, waarop de oer-CSW’er het nog nooit op z’n heupen heeft gekregen. Hopelijk in het speeljaar 2018-2019 ook niet. Want Wens moet na de zomer vol aan de bak, omdat omdat z’n opvolger Giovanni Santangelo, een vaste waarde is geworden bij de Combinatie Sportclub Wilnis.

Qua club heeft Jordy Wens geen spijt van zijn keuze om uit z’n comfortzone te zijn gestapt na te zijn uitgegroeid tot machtig meubilair bij CSW. Hij verliet CSW al eens eerder in 2011-2012 om bij de zaterdagafdeling van Argon in de Derde Klasse het doel te verdedigen. “Swift is een gezellige club, waar ik me snel thuis voelde. Als ik niet al in de voorbereiding geblesseerd was geraakt, was ik er zeker niet weggegaan. Ik voelde mij er thuis, maar kon door terugkerende slijmbeursontstekingen in m’n heup de strijd niet aan gaan met Bogdan Constatin.” Het is een bittere conclusie dat de Hoofdklassedroom door de onwillige ondergrond van het Swiftse rubbergranulaat uiteen is gespat. “Ik had niet kunnen voorzien dat ik zo slecht zou reageren op de velden van Swift. Bogdan had er geen problemen mee, ik wel. Maar kunstgras is niet overal hetzelfde. Bij Swift hebben alle kunstgrasvelden dezelfde ondergrond. Het voelde als vallen op asfalt. Op ander kunstgras had ik nog nooit problemen met mijn heupen. Als ik probeerde terug te komen van een slijmbeursontsteking trainde ik zo nu en dan met Glen Berkelaar van Keepersschool Berkelaar op het complex van mijn oude club Argon op gewoon gras. Dan had ik nergens last van.”

Jordy Wens CSW

VOOR DE SPANDOEKEN VAN SUPPORTERS VORIG JAAR JUNI SAMEN MET BROER VINCENT AFSCHEID NEMEN VAN CSW MET PROMOTIE NAAR DE EERSTE KLASSE. FOTO: JORDY WENS

Dat de Ajax-fan het niveau van de Hoofdklasse aankan, blijkt op 9 september 2017. Uitgerekend uit tegen oude bekende Argon mag Wens debuteren voor Swift. Met verve pakt de hedendaagse inwoner van Vinkeveen een penalty. Waardoor hij als ‘Man of the Match’ aan de basis staat van een prima punt: 1-1. Cortisone injecties maken zijn debuut mogelijk. Wat volgt is een liesblessure en slijmbeursontstekingen die terugkeren als ballen uit een tennis automaat. Toch kan de keeper die drie jaar geleden gebroederlijk met Johan Cruijff, als gelegenheidsspeler van Only Friends, een veld opliep als ‘De Andere Jordy’, nog wel vanaf de bank genieten van de euforie die het bekeravontuur losmaakt op het Hoofdstedelijke Sportpark Olympiaplein: “De uitschakeling van Vitesse (20 september 2017 Swift-Vitesse 5-3 na penalty’s KK) en de sfeer in De Kuip (25 oktober 2017 Feyenoord-Swift 4-1 KK) waren geweldig om mee te maken. Maar liever was ik fit geweest om echt te kunnen strijden om de plaats onder de lat.”

Begin december 2017 draait de medische molen met visuele cirkels ‘De Discipel van de Dropkick’ helemaal dol. Om te voorkomen dat z’n slijmbeursinfecties chronisch worden, stopt de trotse partner van ‘Miss Beauty Utrecht 2016’, de wonderschone Nadine Werkhoven, met keepen. Hij stuurt een medisch rapport van het Annatommie mc Amsterdam-Amstelveen naar de KNVB om zijn verzoek tot overschrijving naar een club met andere velden kracht bij te zetten. De bond wijst het verzoek rigoureus af. Wat overblijft is clubloos fitnessen met broer Raymond, middenvelder van Vierdeklasser Sportclub Zevenhoven, bij PK Sport in Vinkeveen.

Jordy Wens CSW

OP 10 JUNI 2017 GENIET ‘THE ONE AND ONLY’ VAN DE HOMMAGE VAN DE CSW-FANS. FOTO: JORDY WENS

Het begin van Wens’ keepersloopbaan in 1992 is even onvoorspelbaar als de aanloop naar de afsluiting van zijn carrière. Als zesjarige krijgt hij van vader Jan een paar Ajax-keepershandschoenen. “Dat vond ik geweldig. Omdat pa een fervent Feyenoord-supporter is, terwijl ik en mijn broers Vincent en Raymond altijd Ajax-fans zijn geweest. Het was voor mij het startsein om te gaan keepen. Ben ik m’n vader nog steeds dankbaar voor.” De eerste ballen die Jordy pakt in de F-jes van VV Sportief uit Noorden, blijven ook opa bij. Grootvader Wens uit Woerdense Verlaat is namelijk één van de oprichters van VV Sportief. Pa Jan was bij VV Sportief een verdienstelijke middenvelder. Dus de gebroeders Wens uit Wilnis moeten willens en wetens met hun eerste balcontacten in clubverband in de voetsporen treden van twee vervlogen generaties. Bij Sportief leert Jordy tot de B-pupillen de basistechniek van het keepen. Maar uiteindelijk is de wens de vader van de gedachte. Daar ontkomt het echtpaar Jan en Marijke ook niet aan. De in Wilnis geboren en getogen zonen willen bij CSW, waar de vrienden uit de buurt ook ‘ballen’, hun voetbalkunsten vertonen. Vanaf CSW-B1 groeit Jordy uit tot een clubicoon waar het eerste elftal veel plezier aan beleeft. Niet voor niets hangt er op 19 juni 2017 een gigantisch spandoek langs het veld met daarop groter dan levensgroot zijn foto en de tekst: ‘The 1 and only, Jordy Wens’. Na twee achtereenvolgende kampioenschappen in 2009 en 2010 met ‘De Wens van Wilnis’ in het doel, klimt CSW op van Derde- naar de Eerste Klasse Zaterdag. Vervolgens komt uit Volendam de heen-en-weer-boot overvaren: 2014 degradatie, 2015 kampioen, 2016 degradatie. Jordy en Vincent nemen eind vorig seizoen afscheid van CSW met promotie. De Wens-tandem laat CSW voldaan als trotse Eersteklasser achter. Iedere CSW’er gunt de uitgesproken clubkeeper veel succes een niveau hoger in Amsterdam. Waar hij bij AVV Swift z’n laatste keepersjaren wil slijten.

FOTO: SPORTINBEELD.COM - ROB WERKHOVEN

FOTO: SPORTINBEELD.COM – ROB WERKHOVEN

En nu mag de CSW-aanhang hun verloren zoon zowaar weer in de armen sluiten. Vanwege haperende heupen keert ‘De Sander Boschker van CSW’ terug op het oude nest. Na één wedstrijd in de Hoofdklasse kiest de systeembeheerder van Kappè Schiphol voor een soepele landing op bekende grond: “Ik was eind vorig seizoen toe aan een nieuwe uitdaging. Wilde nog één keer kijken of ik een stap hogerop kon maken. Maar na een hoop blessureleed ben ik blij dat CSW mij ondanks m’n vertrek weer met open armen ontvangt. Het wordt steeds drukker op m’n werk dan is twee keer per week trainen dichtbij huis heel fijn. Het was niet moeilijk om terug te gaan naar CSW, want dat is natuurlijk na al die jaren gewoon mijn club. Daar ken ik iedereen. Daar spelen mijn vrienden.”

De open armen van CSW zijn echter geen garantie voor een vaste basisplaats. Ondanks dat CSW-keeperstrainer Dennis Prins zich als een koning te rijk voelt met de terugkeer van de keeper die hij bij CSW vanaf 2010 zeven jaar onder z’n hoede heeft gehad. Tot de doorbraak van de vroegere Sportief-speler was Prins twaalf jaar de onbetwiste clubkeer van CSW. Ook Prins verhuisde eenmalig naar Argon waar hij in het seizoen 2008-2009 een dozijn wedstrijden in de Topklasse keepte. De keeperscoach weet wat Wens wil, maar vooral wat hij kan: “Jordy was reservekeeper toen ik in 2009 naar Argon ging. Hij heeft zich ontwikkeld tot een allround keeper. Vanwege z’n ervaring en mentaliteit een aanwinst voor CSW, want we hebben ook volgend seizoen vier goede keepers nodig. CSW speelt met het eerste-, tweede- en derde elftal op een hoog niveau. Door z’n lengte (1.92m KK) en aanvallende stijl is Jordy sterk in hoge ballen. Ook één tegen één is hij goed. Zijn meevoetballende kwaliteiten zijn zelfs zeer goed. Jordy is een rechtspoot die met links ook goed uit de voeten kan. Een prima aanspeelpunt voor verdedigers. Ook zijn makkelijke trap, zowel van de grond als uit de hand, met een degelijke dropkick en Zuid-Amerikaanse trap à la Sergio Romero, maken hem heel compleet. Op de lijn beschikt hij, bijvoorbeeld bij kopballen of schoten van binnen de zestien, over een ijzersterke reflex.“

FOTO: SPORTINBEELD.COM - ROB WERKHOVEN

FOTO: SPORTINBEELD.COM – ROB WERKHOVEN

Bij CSW vertrekken in mei de keepers Leroy van Tol en Wilbert van Zutphen. Giovanni Santangelo en Regi Snel blijven. Jordy Wens komt daar als derde bij. De club zoekt om het gewenste kwartet keepers rond te krijgen nog één doelman. Omdat de van FC Aalsmeer overgekomen Santangelo het goed doet in Wilnis moet Jordy Wens volgens Prins flink aan de bak in het nieuwe speeljaar: “Jordy moet knokken voor z’n plaats ook al is hij een kind van de club. Hij heeft een seizoen amper gespeeld. Daardoor mist hij wedstrijdritme. Natuurlijk maakt hij een goede kans om in het elftal te komen, maar het is ook afwachten of zijn heupblessure niet terug komt. We hebben een goede band en kennen elkaar goed. Op de trainingen zal ik de onderlinge strijd tussen de keepers goed in de gaten houden. Daar kan hij zich ook mee in de kijker keepen. Ik weet dat Jordy het niveau van de Eerste Klasse normaal gesproken prima aankan.” De terugkerende, voormalige aanvoerder van CSW hoopt het kunstgras van CSW dermate in de heupzwaai te kunnen nemen dat hij zijn loopbaan op een waardige wijze kan afsluiten: “Ik word in november tweeëndertig. Als het meezit komen misschien m’n beste jaren er nog aan. Nog een jaar of vier wil ik bij CSW voluit gaan. Wie weet kunnen we daarin de historische doorbraak naar de Hoofdklasse halen. Dat zou wat zijn als afscheid.” Dan moet CSW, dat in 1946 heel even Christelijke Sportvereniging Wilnis heette, zonder ‘The One and Only’ eerst klassenbehoud realiseren. De ploeg van Anthony Servinus worstelt tegen degradatie. Maar mocht Wens’ wens werkelijkheid worden over een paar jaar, dan hebben zijn fans een adembenemende aanleiding om een nog imposanter spandoek op te hangen. Dan krijgt de wedstrijd die voor de vroegere bewonderaar van Edwin van der Sar z’n weerga niet kent, het kraker om het kampioenschap van de Tweede Klasse B, in mei 2015 op het Uithoornse veld van Legmeervogels wordt voor 3500 toeschouwers Argon na een 0-2 achterstand in de verlenging met 3-2 verslagen, een virtuoos vervolg.

Naar boven

SALE !