Een klasse apart

VVSB-uitblinker Ruben Valk ziet nog niets in het aanvoerderschap

Ruben Valk VVSB Kozakken Boys Gerald van Zanten
Foto: Gerald van Zanten

Misschien waren de cadeaubonnetjes op bij VVSB? Na afloop van de 0-0 tegen Barendrecht bleef het angstvallig stil bij de keuze van een ‘man van de wedstrijd’. Op Twitter verscheen er na afloop ook geen foto met het envelopje voor de beste speler van het veld. Maar ongetwijfeld was die eer andermaal naar Ruben Valk gegaan.

Z’n ster is steeds verder rijzende. Eigenlijk de afgelopen maanden al. Tegen IJsselmeervogels werd de grap al gemaakt aan de cameraman van Fox Sports: ‘stond je apparatuur vast naar één kant?’ De Noordwijkerhouters wonnen wel in Spakenburg maar kregen kans op kans te verwerken. Elke keer stond de 24-jarige keeper in de weg om Spakenburgs geluk te dwarsbomen. De complimenten die hem die wedstrijd om de oren vlogen, konden ook in Noordwijkerhout weer uit de kast worden gehaald. Niet dat VVSB weer de onderliggende was van een betere tegenstander. Maar wel omdat Valk er net op dat moment weer stond toen het moest.

VVSB en Barendrecht maakten er op De Boekhorst een typische 0-0 wedstrijd van. Mochten de mensen van Fox Sports ooit nog dit seizoen naar Noordwijkerhout of Barendrecht willen afreizen, dan zullen ze zich na dit duel nog wel even achter de oren krabben. In de eerste helft showden de beide ploegen dat ze aan elkaar gewaagd waren. Daarnaast stond er voor de twee teams weinig op het spel. Het duel telde nog mee voor de tweede periode, die al is vergeven aan Kozakken Boys. Geen titel in zicht, geen vrees meer op degradatie.

Pas in helft twee vielen er echte kansen te noteren. De grootste vooral voor de bezoekers. Via een vlammend schot van Danny Monster en een diagonale schuiver van Daniël Esajas werd twee keer het reactievermogen van doelman Valk getest. Aan de andere kant werden twee schoten van Tommy Bekooij in kansrijke positie geblokt, voordat überhaupt doelman Marc van Splunter aan het werk werd gezet. Daarmee was het verhaal van de wedstrijd wel verteld en kon de aandacht worden gevestigd op de goalie die dit jaar z’n absolute doorbraak lijkt te hebben in Noordwijkerhout. “Je bent zo goed als je laatste wedstrijd”, vond de bescheiden keeper na afloop. “Als ik vandaag twee fouten had gemaakt, zouden de mensen zeggen: ‘hij kan er niks van’. Het tankt vertrouwen als je elke week lekker speelt, dat is waar. Maar goed, daar sta ik er toch ook voor?” Z’n teammaat Niels van Pelt, die de geblesseerde Richelo Fecunda verving, wilde wel wat verder gaan in de lofzang voor de doelman. “Het gaat goed met hem en dat straalt hij ook uit. Bij ballen die tussen de palen gaan, kan je alweer naar voren lopen omdat je toch wel weet dat ze voor Ruben zijn.”

VVSB verloor in 2018 nog niet op eigen veld. En dat gaf de ploeg ook tegen Barendrecht wel een bepaalde rust, hoewel trainer Jack Honsbeek na afloop wel concludeerde dat de tegenstander ‘tactisch verder was’. “Ik begrijp hem wel”, reageerde Valk op die uitspraak. “Ze hebben een ploeg die al jaren bij elkaar zijn met Joey Jongman, Monster en bijvoorbeeld Bas Mourits. Als wij de groep bij elkaar kunnen houden, en dat lijkt er redelijk op, kunnen wij ook doorgroeien.”

De Noordwijkerhouters moeten het volgend seizoen echter wel stellen zonder aanvoerder Vladimir Jozic, die op z’n 33e z’n voetbalschoenen aan de wilgen gaat hangen. “Dat is wel een aderlating. Hij is een leider in het veld en buiten het veld. Ik ben benieuwd hoe we dat gaan opvangen.” Met z’n bravoure en coachende skills ligt daar misschien wel een rol weggelegd voor Valk. “Zit je me nou een aanvoerderschap aan te praten?”, lachte Valk die toespeling van de captainsrol weg. “Dat lijkt me geen handige keuze met mijn positie in het veld. Als er iets gebeurt aan de andere kant van het veld, dan gaat vaak je aanvoerder daarheen. Straks moet ik drie keer in een wedstrijd honderd meter gaan sprinten. Dat vind ik één keer leuk, maar ga ik geen vijf keer doen.” Bij het teruglopen naar de kleedkamer ziet Valk dat z’n trainer nog geen vijf meter van het gesprek heeft gestaan. Al lachend roept de doelman zijn trainer toe: “Hoorde je dat train? Hij zit mij een aanvoerderschap aan te praten. Zeg daar eens wat van!”

Bron: Voetbal in de Bollenstreek

Naar boven

SALE !