Op 22 maart 2020 zet Argonaut Marijn van Wandelen in Aalsmeer wederom de bloemetjes buiten voor keepers. De tweede editie van een zelf bedachte keepersoorlog op zand is het professionele vervolg van een vorig jaar uit de hand gelopen studieopdracht. Niet alleen het zand zal op 22 maart, dankzij de Argon-keeper, alle kanten op vliegen in Indoor Evenementen- & Strandlocatie The Beach Aalsmeer: de vroegere bloemenveiling. De Kudelstaartse organisator wil met Johan Cruijff op z’n netvlies de weg van het elkaar door sport verbinden bewandelen. De student sportkunde richt zijn pijlen in de toekomst op hoe hij de passie voor het keepen op een zo breed mogelijke populatie kan overbrengen. In de Griekse mythologie jaagt een Argonaut op Het Gulden Vlies. Terwijl Van Wandelen reeds stappen zet, met Het Orakel van Betondorp als inspiratiebron, om dichterbij zijn zojuist genoemde Gulden Vlies te komen, wil de benjamin van Keepersschool Berkelaar tegelijk een paar korte termijndoelen verwezenlijken. Waaronder het wortel schieten van het Shoot & Save Beachevenement in de bodem van de oude veiling Bloemenlust te Aalsmeer.
“Na enige tijd kwam mijn grote held naar buiten en vroeg, terwijl hij een arm over m’n schouder legde, waar ik op zat te wachten. Alsof het m’n opa was, zo vertrouwd voelde dat.”
Cruijffiaans gepassioneerd
De lat ligt nooit hoog genoeg voor de twintigjarige Marijn van Wandelen. Of het nou om zelf keepen gaat, keepers trainen, teams coachen, een stage bij de Ajax voetbalschool, evenementen op poten zetten of zijn studie. Sportkunde past bij de huidige keeper van Argon-2 als het sportieve maatpak waarin hij graag keept: met een onderbroek in exact dezelfde kleur als z’n wedstrijdkleding. Omdat deze leerweg Management en Ondernemen combineert. Aan de Hogeschool van Amsterdam hebben Persoonlijke Ontwikkelingsplannen (POP) van Marijns hand derhalve maar twee doelen: met sport bruggen bouwen die alle lagen van de samenleving verbinden en in beweging zetten en de passie voor het keepen overbrengen op zoveel mogelijk mensen. De ras Kudelstaarter, overigens geboren in het Amsterdamse Sint Lucas Andreas ziekenhuis, is geen pompeus pratende politicus. Eerder een daadkrachtige doordachte doener. In juni 2018 had hij de grootste hand in een clinic voor G-keepers. Een doelgroep die regelmatig achter het net vist, voelde zich een dag lang als een vis in het water. Dat de Ajax-fan als aankomend adolescent al zoveel volwassen energie uitstraalt en stopt in zijn levensstijl heeft alles te maken met de ontmoeting van z’n leven: “Ik was in 2013 in het Olympisch Stadion. Om te kijken naar een toernooi van Ajax A1. In een flits zag ik Johan Cruijff lopen, vlak voordat hij een kantoor van de Cruijff Foundation inging. Ik ging op een muurtje voor het kantoor zitten, want ik wilde dolgraag op de foto met mijn idool, maar durfde het niet te vragen. Johan Cruijff was druk in gesprek met een paar Chinezen. Na enige tijd kwam mijn grote held naar buiten en vroeg, terwijl hij een arm over m’n schouder legde, waar ik op zat te wachten. Alsof het m’n opa was, zo vertrouwd voelde dat. We hebben even gepraat en een Chinees heeft een foto van ons gemaakt. Op een roze wolk ging ik naar huis.” Neerlands beste Nummer 14 allertijden heeft binnen en buiten de lijnen indruk gemaakt op de voormalige jeugdkeeper van de Kudelstaartse Derdeklasser RKDES: “Kijk eens naar wat de Cruijff Foundation doet. Mensen uit alle hoeken van de samenleving verbinden en kansen geven. Wat Johan Cruijff als voetballer teweeg bracht, door wilskracht en passie uitstralen dat streven naar perfectie loont, is nu gemeengoed geworden bij zijn Foundation voor degenen die eveneens bereid zijn om op hartstochtelijke wijze hun idealen na te streven.”

IN 2013 OP DE FOTO MET JOHAN CRUIJFF. (PRIVÉ FOTO MARIJN VAN WANDELEN)
“Oog in oog met Myron Boadu,
Owen Wijndal en Peer Koopmeiners”
Duizendpoot
Hoe de keeper, in 2017-2018 staat hij in het doel van Argon Onder 19 oog in oog met Myron Boadu, Owen Wijndal en Peer Koopmeiners, binnenkomt bij de voetbalschool van Ajax is na zo’n uitspraak ineens niet meer verrassend. Door de inleiding van zijn gemailde motivatie en het aansluitende betoog met de zes P’s – Passie, Persoonlijkheid, Prestatie, Professionaliteit, Plezier, Progressie – realiseert de jonge keeper en keeperscoach een ideaal, omdat hij vanuit de Ajax-filosofie mag leren jeugd beter te maken bij zijn favoriete club: “Ajax is voor mij de ideale plek om mezelf verder ontwikkelen als keeperstrainer en coach. Dit omdat de waarden van de club heel erg overeenstemmen met de identiteit die ik zelf wil uitstralen.” Dat de keepende Argonaut, die als een piraat popelt om het vlaggenschip van de Mijdrechtse Zaterdageersteklasser SV Argon te enteren, naast doelman ook een doorgewinterde duizendpoot is, komt naar voren op zijn curriculum. Vanaf z’n zestiende traint hij al keepers bij RKDES en Keepersschool Berkelaar. Ajax Camps & Clinics, waar de jonge idealist actief is in dienst van Players United, en de voetbalclubs FC Aalsmeer, Legmeervogels (Uithoorn) en SV KDO (De Kwakel) weten vervolgens de doelman die hoopt dat Tim Krul het doel van Oranje gaat verdedigen tijdens het EK, net zo makkelijk te vinden voor het geven van keeperstrainingen en organiseren van evenementen. De pleitbezorger van pit en passie maakt razendsnel naam. Een overvolle werkweek, want anderhalf jaar studeren staat ook op het programma, is het resultaat. Alleen met de levenslust van een leeuw, wie weet niet toevallig Marijns sterrenbeeld, krijg je zo’n lading arbeidsuren in zeven etmalen.

DE LAT HOOG LEGGEN IS MARIJNS DEVIES. (FOTO MAARTEN OMVLEE)
“Je hoeft niet op profniveau gekeept te hebben,
om een goed keeperstrainer te zijn.”
Berkelaar belangrijk
Dat hij geen doodloper maar een doorzetter is, bewijst De Levenslustige Leeuw in oktober van 2018 bij Argon-2 in de Reserve Hoofdklasse thuis tegen ZOB: “Na een uur heb ik m’n achterste kruisband van m’n rechterknie ingescheurd, bleek later. De meniscus van m’n rechterknie was ook ingescheurd. Tien minuten voor tijd kreeg ZOB een strafschop. De spits die mocht aanleggen, had allang gezien dat ik rechts mank liep. Hij schoot daarom in de rechterhoek, maar ik stopte de bal en zelfs de rebound.” Dat de goalie die dertien jaar terug in de F1 van RKDES ging keepen omdat hij de penalty’s na de wedstrijd zo leuk vond, nu op de rand van het eerste staat bij SV Argon heeft hij niet pur sang aan volharding te danken: “In 2013-2014 ben ik naar Argon gekomen om in de C1 te keepen. Net op het moment dat Glenn Berkelaar daar jeugdkeeperstrainer werd. Van hem heb ik enorm veel geleerd. Beter keepen, maar vooral leren leven voor het keepen. Bij extra trainingen bleef het niet. We kregen fitness- en eetschema’s. Glenn maakte van keepen een lifestyle. Dat doe ik nu ook. Berkelaar creëerde een topsportklimaat bij een amateurclub. Ik ben sinds vier jaar trainer bij Keepersschool Berkelaar. Elke zondag leer ik weer van Glenns passie en oefenstof. Glenn heeft Inmiddels de overstap kunnen maken van de jeugdopleiding van FC Utrecht naar die van Ajax en ik ben Hoofd Keeperstrainer bij zijn keepersschool geworden. Glenn laat zien dat je niet op profniveau gekeept hoeft te hebben om een goede keeperstrainer te zijn. Dat je als keeperstrainer ver kan komen als je een goed uitgestippelde visie en werkwijze hanteert. Als keeperstrainer wil ik ook proberen de stap naar de jeugdopleiding van een BVO te maken. Als ik daarin slaag en veel ervaring heb opgedaan, droom ik ervan om uiteindelijk een eigen keepersschool te beginnen in de Bollenstreek.”

DE PASSIE VOOR HET KEEPEN OVERBRENGEN. (PRIVÉ FOTO MARIJN VAN WANDELEN)
“Hard werken wint het van talent,
als talent niet hard werkt.”
Wie van de Drie
Een eigen keepersschool om de passie voor het keepen over te brengen, is voor de Argonaut van SV Argon op termijn wat voor Jason en zijn Argonauten uit de Griekse mythologie het felbegeerde Gulden Vlies was. Intussen staat er voor de korte termijn desgelijks voldoende op stapel: “Ik wil het komende seizoen eerste keeper worden bij Argon, ervoor zorgen dat ik langer bij de Ajax voetbalschool mag blijven en van het Shoot & Save Beachevent een terugkerend evenement maken.” Omdat Romero Antonioli vertrekt bij SV Argon en de club aangeeft niet uit te kijken naar nieuwe keepers, zal de strijd om een plek op de achtersteven van het Mijdrechtse vlaggenschip gaan tussen Jordy Stam, Dani Atanes en Marijn van Wandelen. Bij deze speciale editie van Wie van de Drie zal de lat opnieuw hoog komen te liggen voor Van Wandelen, want in de jeugd heeft Jordy Stam stages gehad bij Stoke City en Wolverhampton Wanderers, en Dani Atanes tevens als jeugdkeeper bij Inter Milaan. Marijn is nimmer gescout, maar ziet toch perspectief: “Zij hebben ongetwijfeld meer talent. Maar mijn kracht is m’n mentaliteit, waardoor ik leef voor het keepen, me altijd goed voorbereid en constant presteer. Dat heb ik in de jeugd van Argon laten zien tegen BVO’s als FC Emmen, Go Ahead Eagles, NEC, AZ en Ajax. Ik heb me in Argon C1, B1 en A1 en nu het tweede team staande kunnen houden tussen keepers met meer aanleg. Van hen heb ik veel geleerd. Vooral van Lars Jansen die via Go Ahead bij VVSB uitgekomen is. Ik weet hoe je op basis van wilskracht de nodige speelminuten kan pakken. Hard werken wint het van talent, als talent niet hard werkt. Met die instelling maak ik een reële kans de pittige concurrentiestrijd te winnen.”

EEN ATLETISCHE REDDING IN 2018-2019 NAMENS ARGON-2 IN DE DORPSDERBY TEGEN CSW. DE EERSTE WEDSTRIJD NA Z’N KRUISBANDBLESSURE. (FOTO TON MAASSEN)
Keepersvirus aanzwengelen
Voordat de keeperskogel door de kerk gaat aan de Hoofdweg in Mijdrecht, bij de Nederlandse amateurkampioen van 2007, predikt de André Onana-fan eerst als een zandminnende zielenherder voor eigen parochie. “Het Aalsmeerse Shoot & Save Beachevent had ik vorig jaar vanwege een studieopdracht spontaan uit de mouw geschud. Een keepersoorlog voor jeugdkeepers op zand was er nog niet. Vorig jaar werd ik blij verrast door zo’n zestig enthousiaste deelnemers. Vandaar dat ik het evenement dit jaar professioneel op de kaart wil zetten. Om er een terugkerende gebeurtenis van te maken. Om het keepersvirus aan te zwengelen. Bij de tweede editie kunnen er honderd keepers meedoen in twee categorieën: van 7 tot en met 13 jaar en van 14 tot en met 21. In twee hallen kunnen beide categorieën tegelijkertijd van negen tot half vier keepersoorlogen uitvechten. De jongsten keepen en scoren in handbaldoelen, de ouderen in pupillendoelen. Elke keeper, gekleedt in een gratis Uhlsport T-shirt, strijdt in zijn of haar categorie in de poulefase om de finales te halen, met als doel de titel Schoot & save Beachkampioen. Door de twee hallen komen er twaalf keepers tegelijk in actie. Dat maakt het evenement flitsend voor zowel deelnemers als bezoekers. Voorafgaande aan de Shoot & Save finales is er een penaltykillerbokaal te winnen. De deelnemers worden uitgedaagd te scoren tegen Dorus de Vries. De ex-doelman van ADO, Swansea City, Nottingham Forest en Celtic die de enige grote goal van de dag verdedigt. Door de samenwerking met Indoor Sportcentre The Beach, Uhlsport en Keepershandschoenen.nl kunnen enthousiaste keepers op 22 maart weer prijs knallen met Shoot & Save in Aalsmeer. Het organiseren van dit evenement is een dankbare taak als je ziet hoeveel keepers in het onvoorspelbare rulle zand genieten van de intensieve één tegen één gevechten.” Keepers die in maart van de partij willen zijn, kunnen zich voor de prijs van € 30,00 aanmelden bij: marijnshootsave@gmail.com. Meer info is terug te vinden op: https://www.facebook.com/shootandsavebeachevent. Als ze bij Ajax het elan van De Kudelstaartse Argonaut, als schooljongen keerde hij in een doel bestaande uit twee bomen schoten van Dario Lovecchio, op waarde schatten, krijgt zijn stage bij de Ajax voetbalschool misschien het vervolg waarop hij hoopt. Waarna Marijns volgende uitdaging het nieuwe speeljaar zal zijn: “De komende seizoenen ga ik kijken waar mijn plafond als keeper ligt. Dus is het belangrijk om bij Argon in de Eerste Klasse zaterdag te spelen. Ik wil onder lat, net als in de rol van keeperstrainer en evenementenorganisator, zover mogelijk komen.”

ONANA-ACHTIG EEN VOORZET WEGKOPPEN AAN DE RAND VAN HET STRAFSCHOPGEBIED. (FOTO TON MAASSEN)
