Een klasse apart

Gaat Roy Jacobs met Hoofdklasse-Hattrick de annalen in bij RKSV Minor?

Foto: Maarten Omvlee

Routinier Roy Jacobs is de revelatie van dit seizoen bij Eersteklasser RKSV Minor. Tegen alle verwachtingen in keepte de geboren Nijmegenaar zich in Nuth, ten koste van ex-MVV’er Simon Wagner, brutaal in de basis. De Gelderlander is één van de geheime wapens waar trainer Guido Leunissen voluit op kan leunen. Mede door de solide, zesendertigjarige sluitpost staan de Groenwitten verrassend aan kop van de Eerste Klasse D District Zuid II. De doorgewinterde doelman die net als PSV’er Eloy Room begon in de jeugd van VV Union in Malden, wil met een supersonische eindsprint voor de derde keer in z’n lange loopbaan promoveren naar de Hoofdklasse. Als Jacobs ‘Hoofdklasse-Hattrick’ lukt, is dat voor Minor tegelijk een historisch hoogtepunt. Met Sportclub NEC en VV Alverna flikte de vroegere fan van Peter Schmeichel het deze eeuw in het District Oost al eerder. De ‘Mannetjesputter van Minor’, die onverschrokken keept in de stijl van Piet Schrijvers en Minors keeperstrainer Sieb Dijkstra, hoeft niet perse kampioen te worden. Promoveren door de play-offs vindt de doelman, die z’n paar pondjes teveel uitstekend uitbuit, ook prima. Hoe het laatste seizoen van de momenteel in Limburg wonende Gelderlander ook afloopt, zijn rede om te stoppen met voetballen levert in september sowieso een flink feest op.

De topper in de Eerste Klasse D tussen RKSV Wittenhorst en RKSV Minor is op zondag 18 februari dit jaar een spannende wedstrijd. Met vlot veldspel en kansen voor beide ploegen. Koploper Minor heeft met negentwintig punten uit dertien duels evenveel verliespunten als Wittenhorst: drieëntwintig punten uit elf wedstrijden. Op het koude kunstgras in Horst levert de titanenstrijd om de bovenste plaats echter geen doelpunten op. Het is de derby der doelmannen. De clash tussen Sjors Witt (Wittenhorst) en Roy Jacobs (Minor). Twee keepers met een NEC-verleden. Jacobs is makkelijk te herkennen in z’n op kunstgras kenmerkende lange broek. Je moet de mooie match gezien hebben om te geloven dat routinier Roy, met bijna zesendertig zomers een ‘oldtimer’ in de Eerste Klasse, nog steeds het niveau haalt van z’n kampioenschaps- en promotieseizoenen bij VV Union (1997-2000), Sportclub NEC (2004-2010), VV Alverna (2010-2015) en zijn optredens in de Hoofdklasse bij JVC Cuijk (2001-2004). Er zit zowaar geen sleet op zijn spelvreugde, winnaarsmentaliteit, coaching, reflexen, meevoetballen, overzicht en onverzettelijke manier van heersen, à la de Beer van de Meer, in het strafschopgebied. Alsof Piet Schrijvers net zo onverwachts als Tonny van Leeuwen met Richard Vennema, een zoon blijkt te hebben die z’n vader eer aandoet.

24 mei 2009

OP 24 MEI 2009 – NACOMPETITIE SC NEC-SC ERICA – WINNAAR IN DE ZESTIEN. FOTO: ROB KOPPERS

De in 1981 in de Nijmeegse volkswijk ‘De Wolfskuil’ geboren goalie van Minor heeft na zesendertig jaar tussen de palen duidelijk dezelfde drive als in zijn jeugdjaren bij Nijmeegse Boys: “Als F-je ben ik daar begonnen in de spits. Ik groeide sneller dan mijn leeftijdsgenoten, had daardoor last met lopen van mijn benen. We hadden een slechte keeper en ik kon absoluut niet tegen m’n verlies. Toen we een keer met 24-0 verloren van Sportclub NEC was voor mij de maat vol. Toen ben ik gaan keepen, want ik dacht ‘Dat gebeurt me nooit meer!’.

Die aangeboren winnaarsmentaliteit heeft de fan van dartfenomeen Michael van Gerwen nooit losgelaten. Het leverde ‘De Fanatieke Van Breukelen-fan van de Floraweg’ uitverkiezingen voor Nijmeegse jeugdselecties op, een stage bij FC Den Bosch en de proftak van NEC. Evenals tweemaal, als B-keeper en A-keeper, de Pro Goal-titel ‘Beste jeugdkeeper van Nederland’. Bij zijn eerste club, Nijmeegse Boys, debuteerde ‘Rookie Roy’ al op veertienjarige leeftijd, tegen de wil van vader Jan in, in het eerste elftal. Ook in zijn mooiste wedstrijd uit z’n lange loopbaan, met zes kampioenschappen, zonder één degradatie, heeft Roy Jacobs profijt van zijn onverschrokken instelling. Op het veld van Achilles’29 in Groesbeek speelde de vroegere LTS-leerling in de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de Tweede Klasse I District Oost, tussen zijn club VV Alverna en Silvolde, een cruciale rol. Ruim 1500 toeschouwers herbergt Sportpark de Heikant op 18 mei 2011. Volledig vaststaand op zijn rechterbeen, klaar voor een schot in de verre, rechterhoek, duikt de hedendaagse import-Limburger na een kwartier spelen verrassend lichtvoetig de van richting veranderde bal uit de linker benedenhoek. Daardoor krijgt Zoran Borojevic acht minuten later de kans om met een frommelgoal namens VV Alverna uit te groeien tot matchwinner.

Roy Jacobs in actie voor SCE Nijmegen

ONDERWEG NAAR DE BAL ALLES MEENEMEN ALS DOELMAN VAN SCE NIJMEGEN. FOTO: ROB KOPPERS

Terwijl Roy Jacobs in zijn huidige vorm makkelijk kan uitgroeien tot ‘De Jan Jongbloed van het Amateurvoetbal’, heeft de bouwer van computernetwerken toch besloten om zijn handschoenen na dit seizoen aan de wilgen te hangen. “In september verwachten wij, Joyce en ik, het vierde kind. Dan wil ik niet meer doordeweeks tweemaal trainen en elke zondag van huis zijn.” De van origine elektricien geniet daarom extra van het onvoorziene toetje van zijn carrière. Vorig jaar januari is Roy op voorspraak van Ferdi Akankan, oud ploeggenoot bij JVC Cuijk en tegenwoordig trainer van Quick 1888 Nijmegen (Eerste Klasse E, District Oost), na een half jaar clubloos te zijn geweest, terecht gekomen in Nuth. Aanvankelijk ziet niemand het nut in van Jacobs komst, totdat de gedoodverfde nieuwe nummer één van Minor, ex-MVV’er en –EVV’er Simon Wagner, overgekomen van Tweedeklasser VV Eijsden, op 3 september 2017 tegen een rode kaart aanloopt in de bekerwedstrijd tegen GSV’28. Invaller Jacobs is meteen van waarde bij de 2-1 winst. Trainer Guido Leunissen maakt aansluitend kenbaar dat Roy Jakobs en Simon Wagner mogen uitvechten wie er vaste keus wordt in 2017-2018 op Sportpark De Kollenberg. Om de kers op z’n toetje te zetten geeft de ‘Grote Onbekende Gelderlander’ vol gogme gas: “Ik weet na al die jaren wat ik kan. Daardoor straal ik rust uit. Bravoure bij het uitkomen heb ik bovendien altijd gehad. Dat geeft verdedigers zekerheid. Vroeger op straat in de Wolfskuil leerde je wel hoe je voor jezelf op moest komen. Ik kan dan ook goed met druk omgaan en ben niet bang om fouten te maken. Als ik roep gaat iedereen aan de kant, want hoge ballen zijn voor mij. Vandaar dat ik mezelf gelijk een goede kans gaf bij Minor om de concurrentiestrijd te winnen.”

Roy Jacobs, lange broek op kunstgras

BRAVOURE EN LANGE BROEK OP KUNSTGRAS KENMERKEN ROY JACOBS. FOTO: ROB KOPPERS

Het gas geven na zes maanden van stilstand mondt aan het begin van dit speeljaar wel uit in een kuitblessure. De eerste drie wedstrijden keept concurrent Wagner. De Belg presteert echter te wisselvallig om te overtuigen. De 5-0 nederlaag van RKSV Minor op 8 oktober in Kerkrade tegen Chevremont voelt voor Jacobs aan als een hoge bal in een leeg vijfmetergebied. Een week later pakt de voormalige penaltykiller van de NEC-amateurs, waardoor de Nijmegenaren op 9 augustus 2005 in de Amstel Cup mogen uitkomen tegen Excelsior (1-4), zijn vaste basisplaats klemvast. Thuis tegen middenmoter Sportclub Susteren boekt Minor met Jacobs in het doel 6-0 de grootste competitiezege sinds de 1-7 winst op 9 oktober 2010 bij Sporting Heerlen. Vanaf dat duel speelt Roy alle wedstrijden in het vlaggenschip van RKSV Minor.

Alverna SC NEC

REDDENDE ENGEL VOOR ALVERNA TEGEN NEC: KWARTFINALE DISTRICTSBEKER 21 APRIL 2011. FOTO: ROB KOPPERS

Dat vreugde en verdriet soms dicht bij elkaar liggen, weet de opvoeder van drie dochters als geen ander. Op 21 april 2011, zevenentwintig dagen voor zijn mooiste pot ooit in Groesbeek tegen Silvolde, verliest het geboren en getogen ‘Nimweegs Jungske’ met Alverna tegen zijn oude vereniging: Sportclub NEC. Op het Alvernase Sportpark Bospad kan Hoofdklasser NEC, in de kwartfinale van de Districtsbeker, niet het verschil maken tegen Tweedeklasser VV Alverna. Ook dit bekerduel is een derby der doelmannen. Niels Kornelis, tegenwoordig sluitpost bij De Treffers in De Tweede Divisie, pakt alles namens NEC. En Roy Jacobs is de onverslaanbare ‘Beer van het Bospad’. In een zenuwslopende penaltyreeks, beide ploegen scoren de eerste vijf strafschoppen feilloos, komt het aan op de knock-out fase: om en om penalty’s nemen totdat er een ploeg mist. De afloop staat als volgt in het verslag op de website van VV Alverna: “Aangezien dat Antoon Swinkels en Zoran Borojevic door blessures geen elfmeter-trap konden nemen, kwam de last op de schouders te liggen van de voortreffelijke doelman Roy Jacobs. Zijn penalty werd helaas gestopt door de NEC doelman. Hierdoor werd Alverna op een eervolle manier uitgeschakeld in de beker.” Regiokrant De Gelderlander gaf aan wat verliezen betekent voor een doelman die als vijfjarige onder de lat is gaan staan om te winnen: “Doelman Roy Jacobs is ontroostbaar. (…) Minutenlang zat de doelman van Alverna nog met betraande ogen als een hoopje ellende in het doelgebied.”

Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar dat de gelouterde goalie dit speeljaar van grote waarde is voor koploper RKSV Minor leidt geen twijfel. En dat in een seizoen waarin niet alleen de nieuwe keeper van Minor verrast. Trainer Guido Leunissen, een jonge UEFA-A-coach, slechts twee jaar ouder dan Roy Jacobs, is ook een nieuwkomer. De geboren Heerlenaar lijkt net als zijn ferme nummer één al jaren mee te lopen in Nuth. Joviaal lachend poetst Jacobs de kers op z’n voetbaltoetje op: “Vorig jaar had de club zich maar net weten te handhaven. We hoopten dit seizoen mee te kunnen doen met de eerste vijf van de Eerste Klasse. Dat we nu bovenaan staan is tegen alle verwachtingen in geweldig. We zitten in een formidabele flow. Met goede spelers en een tactisch sterke trainer. Guido Leunissen gaat slim uit van de kwaliteiten van z’n spelers. We kunnen daardoor makkelijk uit de voeten met meerdere speelstijlen.”

Roy Jacobs 1-tegen-1

EEN-TEGEN-EEN KOMT ROY JACOBS VAAK ALS WINNAAR UIT DE STRIJD. FOTO: ROB KOPPERS

Voor Sieb Dijkstra, de keeperstrainer van Minor en Fortuna Sittard, eigenaar van keeperschool Parkstad, is Roy Jacobs een keeper naar zijn hart: “Roy lijkt qua stijl op mij. Een robuuste keeper net als ik en Piet Schrijvers. Niet bang om erin te kletsen. Sterk in de lucht en één-tegen-één duels. Toen Minor op het laatste moment Dario Armani kwijtraakte, werd Simon Wagner gehaald. Dat Roy naar Minor kwam was een toevalstreffer. Dat hij nu eerste keeper van Minor is helemaal. Simon is meer een atletische keeper, terwijl Roy op ervaring keept. Daardoor brengt hij rust in het elftal. Je kan zien dat hij lang op niveau, zoals in de Hoofdklasse, heeft gekeept. Roy heeft zo al punten voor Minor gepakt. Hij voorkomt door goed positiespel veel kansen.” De tweevoudig winnaar van de titel ‘Beste keeper van Schotland’ in 1994 en 1997, vindt het opmerkelijk dat zijn pupil in notabene z’n allerlaatste seizoen toch nog zo leergierig is: “De stijl van een zesendertigjarige keeper moet je niet willen veranderen. Maar Roy staat open voor verbeteringen. Door de gerichte trainingen vind ik dat hij met het insnijden flink vooruit is gegaan. Het is ook knap dat Roy na een half jaar zonder club, zo snel fit is geworden. Zijn fanatisme heeft hem zover gekregen.” Dat Roy richting fysieke fitheid éénentwintig kilo is afgevallen, geeft aan dat Dijkstra’s woorden niet uit de lucht zijn gegrepen.

Roy Jacobs

CONCENTRATIE VOOR DE WEDSTRIJD ALS KEEPER VAN VVV ALVERNA. FOTO: ROB KOPPERS

De strijd om de titel in de Eerste Klasse D is ongemeen spannend. RKSV Minor, VV Geldrop, VV Chevremont en RKSV Wittenhorst kunnen allemaal nog kampioen worden. Minor heeft een smalle selectie. Dat kan de groenwitten nog opbreken. Maar afscheid nemen met een kampioenschap is geen must voor Roy Jacobs: “Ik wil mijn loopbaan afsluiten met promotie. Als dat in de nacompetitie gebeurt, vind ik het ook goed. Er is nog niets van te zeggen wie de titel gaat pakken. Ik hou er wel van dat elke wedstrijd een finale is. Dan haal ik het beste uit mezelf. Lekker die druk.”

Als RKSV Minor promoveert naar de Hoofdklasse is dat voor de club uit het Land van Valkenburg een historische gebeurtenis. Op 27 juni bestaat Minor honderd jaar. Nog nooit speelde het eerste elftal in de Hoofdklasse. ‘Reusachtige Roy’ komt dan door zijn Hoofdklasse-Hattrick in de annalen van het als Vaesrader Voetbal Club (VVC) begonnen Minor terecht. Een mooie apotheose van een kleurrijke keepersloopbaan voor de huidige Hoensbroeker. Niet gering, wat één van de betekenissen van het woord minor is, voor een Gelderlander in Limburg. Roy Jacobs straalt wellicht ook veel rust uit in het doel, omdat de familieman weet dat hij met de geboorte van een nieuwe wereldburger in september sowieso een prijs pakt dit jaar.

Naar boven

SALE !