Een klasse apart

Ex-TEC’er Teurlinx wordt een Texaanse Midwestern Mustang

Luuk Teurlinx VV Helvoirt, RKSV Nemelaer, RKC Waalwijk, FC Den Bosch, Jong Brabant United, SV TEC
Foto: Maarten Omvlee

De eenentwintigjarige Brabander Luuk Teurlinx vervolgt zijn opleiding en keepersloopbaan in Amerika. De gepassioneerde doelman en student werktuigbouwkunde speelt volgend seizoen College Soccer voor de MSU Mustangs: een universiteitsvoetbalteam van de Midwestern State University uit de plaats Wichita Falls in de Amerikaanse staat Texas. De Brabander kan weer vooruitkijken, nadat hij het afgelopen seizoen, zacht gezegd, uiterst merkwaardig afsloot.

Een avontuur bij ‘The Panthers’, het voetbalelftal van het Florida Institute of Technology, een universiteitsteam dat uitkomt in de NCAA, kwam dit jaar abrupt ten einde. De Eindhovense TU-student werktuigbouwkunde uit Helvoirt, die in Amerika vorig jaar zijn studie kon combineren met voetballen, kreeg afgelopen april te horen dat de Universiteit uit Melbourne, niet Melbourne Australië maar Melbourne Florida, de bijdrage van zijn studiekosten, het zogenaamde scholarship, flink zou verlagen. Daardoor eindigde het jongensboekachtige avontuur voortijdig. Bijzonder jammer want Teurlinx, die in Nederland het doel van VV Helvoirt, RKSV Nemelaer, RKC Waalwijk, FC Den Bosch, Jong Brabant United en SV TEC (stand-in van Sebastian van der Sman KK) verdedigde, kijkt tevreden terug op zijn performance in Amerika: “In mijn eerste vijf wedstrijden pakte ik drie clean sheets. Daarna raakte ik helaas geblesseerd. Na mijn blessure heb ik nog maar twee wedstrijden gespeeld. De resultaten vielen erg tegen en veel teamgenoten snapte de keuzes van de trainer niet. Na de winterstop in het zogeheten spring-season speelde ik wel alle wedstrijden en deed dat ook goed.”

Veel tijd voor teleurstelling was er echter niet. Teurlinx’ oude vereniging, Tweede Divisionist SV TEC deed gelijk een beroep op hem: “Ik ben een echt trainingsdier. Terug in Nederland zocht ik dan ook een club om mee te kunnen trainen. Na kort contact met Don Bosman, de keeperstrainer van TEC, bleek dat beide reserve goalies Jean-Marc Anterseijn en Joël Saro vroegtijdig waren gestopt in Tiel. Tijdens de laatste nacompetitiewedstrijden, met als inzet klassenbehoud, heb ik op de bank gezeten.” In het allerlaatste play-off-duel van het seizoen maakt de Amerikaganger zijn officiële debuut voor de Oranjehemden van Sportpark De Lok. In de laatste minuut van de wedstrijd tegen SVV Scheveningen maakt eerste doelman Sebastian van der Sman een fikse overtreding. Met als gevolg rood en een strafschop tegen: “Ik kwam in het veld en pakte meteen die penalty. Ja, dat was echt lekker! Helaas werd er gelijk na de daaropvolgende hoekschop afgefloten en was het niet genoeg”, aldus de boomlange Teurlinx tegenover KlasseKeepers, die zag dat zijn ploeg te kort kwam tegen SVV Scheveningen en afzakte naar de Derde Divisie.

Na een afgebroken avontuur in de Verenigde Staten van Amerika gaat de vroegere bewonderaar van Edwin van der Sar, die als keeperstrainer de ‘nieuwe generatie keepers’ traint en inspireert bij Keeperzacademy, komend seizoen op herhaling in het land van Trump. Het doel verdedigen van de Midwestern State Mustangs uit Wichita Falls wordt zijn nieuwe uitdaging: “Een fantastisch mooie stap. Florida meldde zich erg laat met het teleurstellende, verlaagde scholarship. Veel teams waren daardoor al voorzien van een doelman. In het begin was ik erg teleurgesteld. Dit gevoel heb ik door de aanbieding van de Mustangs gelukkig snel van me af kunnen zetten.” Teurlinx vindt in de MSU Mustangs namelijk een topkandidaat voor het winnen van het NCAA DII National Championship. Iets wat bij zijn vorige school haast onmogelijk leek. “Het afgelopen seizoen eindigde het team van de Midwestern State University vijfde in NCAA DII Championships. In de aanloop naar NCAA DII Championships verloren de Mustangs geen wedstrijd en bleven daardoor ongeslagen in de sterke “The Heartland Conference.” Pas in de kwartfinale van de Nationals werden de Mustangs na penalty’s uitgeschakeld.

Luuk Teurlinx  VV Helvoirt, RKSV Nemelaer, RKC Waalwijk, FC Den Bosch, Jong Brabant United, SV TEC

Luuk Teurlinx (links) vorige maand tijdens een demotraining van de Keeperzacademy bij VV Hilvaria.

De inspiratiebron voor veel jeugdkeepers, zoals vorige maand goed te zien was tijdens een demotraining van de Keeperzacademy bij VV Hilvaria, heeft zin in het nieuwe seizoen: “Het is een mooie nieuwe stap. Ik heb een aantal positieve gesprekken gevoerd met assistent-trainer Michael Meachum, in Amerika functioneert de assistent- trainer ook als recruiter. Natuurlijk is het aan mij om het te laten zien. Geen trainer kan een basisplaats garanderen, maar ik ga voor die plek onder de lat van The Mustangs!” Gunstig is het voor de ex-Helvoirt-keeper dat de eerste doelman deze zomer na zijn afstuderen huiswaarts keerde naar Australië.

Teurlinx, die in een klein jaar zijn draai heeft gevonden in ‘The States’, mede doordat zijn vriendin uit Texas komt, droomt stiekem van meer: “Ik wil voorlopig in The States blijven spelen. Mijn vriendin komt uit El Paso, dat is helemaal aan de andere kant van Texas, maar misschien komt ze in de buurt studeren en volleyballen. Dat is nog niet zeker, maar zou natuurlijk mooi zijn.” Op dit moment spelen er vier spelers met een Midwestern State-achtergrond in de Major League Soccer (MLS), het hoogste profniveau van Amerika. Teurlinx trainde eerder dit jaar al een dag mee met Minnesota United (MLS) en een week met Saint Louis FC. Dat uitkomt in de USL, het tweede profniveau van Amerika. “Mijn opleiding Mechanical Engeneering duurt nog anderhalf jaar en ik mag nog drie jaar uitkomen in het College Soccer. Misschien zit er al eerder een volgende stap in. Wie weet?

Naar boven

SALE !