Wie de handschoen past

Schipper: “Geen ballen tegenhouden, maar doelpunten voorkomen”

ALBERTO SCHIPPER MSC MEPPEL
Foto: Be Sterenborg

Terwijl de eerste selectie van MSC Meppel afgelopen week bivakkeerde in het Italiaanse Porlezza, sliep Alberto Schipper tijdens een gezamenlijk voetbalkamp in een tent in Paaslo. De keeperstrainer en eigenaar van Keeperacademy, is een ware liefhebber van alles wat te maken heeft met keepen. “Ik vind dat in het trainen van keepers nog veel winst te behalen valt.”

Hoewel de meeste voetbalclubs momenteel in ruste zijn, stond Schipper (34) donderdagavond als keeperstrainer alweer op het veld van MSC. De hoofdklasser had vorige week een trainingskamp in Italië, begon eind juni met trainen en sluit op 14 juli het eerste voorbereidingblok af. Die dag en op 10 juli spelen de Meppelers oefenwedstrijden tegen Flevo Boys (uit) en Buitenpost (thuis). “Ik ga nu mijn vierde seizoen in bij MSC. Die club heeft mij de kans gegeven om dit te doen. Samen met vijf keeperstrainers, trainen we daar de jeugdkeepertjes vanaf de E-tjes en doe ik zelf de senioren.”

Rol

“Als eigenaar van mijn keeperschool Keeperacademy werk ik met een digitaal platform, waar trainers hun oefenstof uit kunnen halen. Dat is zeg maar de rode draad. Als we trainen op hoge ballen bij de E-jeugd, dan doen we dat ook – op een iets andere manier weliswaar – bij de B’s. Mijn rol is dat ik de trainers train. Vaak zit ik er aan het begin nog bovenop, maar uiteindelijk leg ik de keeperstrainingen neer bij de clubs. Dat is komend seizoen bijvoorbeeld bij Hoogeveen het geval. Daar heb ik het jaren geleden opgezet, komend seizoen draag ik het met een gerust hart over aan een coördinator.”

Dat moet ook wel, want anders staat Schipper naast zijn werk als transportcoördinator bij DPD in Meppel, elke avond op het voetbalveld. Als ware keepersidioot geen probleem, maar met een gezin met twee kinderen af en toe lastig uit te leggen. Naast MSC, Hoogeveen en FVC, is de tegenwoordig in Willemsoord wonende keepersliefhebber, komend seizoen ook op de maandag actief bij de senioren van ZZVV. “Op een gegeven moment werd het allemaal een beetje te veel van het goede. Met zijn allen trainden we gemiddeld zo’n honderd keepers in de week. Toch haal ik er nog steeds heel veel voldoening uit. Ik vind ook dat in het trainen van keepers nog veel winst te behalen valt. Bijvoorbeeld in de communicatie. Ik denk dat 70 procent van de tegengoals te voorkomen is door een betere communicatie. En daar gaat het allemaal om. Een doelman moet geen ballen tegenhouden, maar doelpunten voorkomen.”

Dat doet Schipper zelf ook nog bij Willemsoord op de zaterdag. Vanwege drukte en blessureleed (“Ik heb geen kraakbeen meer in de knie”) wel met een soort van standbyestatus en uiteraard ook als keeperstrainer. Vorig seizoen zat hij zelfs de laatste zeven wedstrijden bij MSC op de bank als reservekeeper. In de hoofdklasse dus, vanwege blessures en onvoldoende doelmannen. Tot een optreden onder de Meppeler lat kwam het niet voor de oud-keeper van Heerenveen, Steenwijk, BEW, Harkemase Boys en Olyphia.

Denken

“Bij Olyphia heb ik acht seizoen gezeten en in het laatste jaar kreeg ik het idee om iets met keeperstrainingen te doen. Waarom? De enige reden was omdat ik het zelf vroeger nooit gehad had. Zo ben ik begonnen. Wat ik graag wil met dit vak is een keeper helpen in zijn verdere ontwikkeling, ze beter maken en dat ik de keepers zie groeien. En over vak gesproken. Het liefst zou ik van mijn hobby mijn beroep maken, alleen dat kan nu nog niet. Wie weet ooit. Je mag best groot denken toch?”

DIT VERHAAL HEEFT OOK GESTAAN IN DE MEPPELER COURANT VAN 6 JULI 2018.

Naar boven

SALE !