Wie de handschoen past

Keepers kunnen heilige huisjes omver kegelen bij Eastside Performance

Patric Verhoeven Eastside Performance KlasseKeepers Kelle Roos NEC Nijmegen Doelman Kracht Training
Foto: Maarten Omvlee

De inrichting van de Nijmeegse sportschool Eastside Performance oogt anders dan het interieur van een doorsnee fitnesscentrum. Eastside Performance doet niet gewichtig met glimmende apparaten. ‘De Nijmeegse Gym’, gehuisvest in ijsbaan Triavium, is gespecialiseerd in sportpecifieke krachttraining. Waarbij trainingen met gewichten en losse materialen niet bedoeld zijn om het figuur van Arnold Schwarzenegger te krijgen, maar als middel voor het verhogen van explosiviteit, snelheid, stabiliteit, flexibiliteit en mobiliteit. Eastside Performance speelt met de specialisatie ‘Eastside Soccer Academy’ in op voetballers en keepers. Als welkome aanvulling op trainingen bij hun club, waar nog vaak het hardnekkige heilige huisje rondwaart dat krachttraining leidt tot korte, slome spieren, kunnen voetballers de concurrentie een stap voor zijn door doelgericht te trainen in de sportschool. De wijze waarop bij de personal trainers aan de Van Rosenburgweg de ‘transfer’ centraal staat, heeft Kelle Roos en Florian Jozefzoon ondersteund op weg naar Derby County. Maar er hangt bij Eastside Performance niet voor niets een bonte verzameling voetbalshirts als bedankjes aan de muur.

Patric Verhoeven Eastside Performance KlasseKeepers Kelle Roos NEC Nijmegen Doelman Kracht Training

EASTSIDE PERFORMANCE.

Patric Verhoeven start in 2009 met Eastside Performance. De naam verwijst bij de NEC-supporter vanuit zijn voetbalverleden naar een beroemd supportersvak uit het oude Goffertstadion. De gewezen speler van het Nijmeegse Zwart Op Wit (ZOW), de ter ziele gegane club waar hij net als ex-NEC’er Dennis Gentenaar z’n eerste wedstrijden speelt, popelt om de diploma’s Fitvak A, Fitvak B en Personal Training/Medical Fitness FysioPhysics in de praktijk te brengen. Het is zelfs begin eenentwintigste eeuw hard nodig om het stoffige imago van fitnessen en krachttraining op te poetsen. Door de lijfspreuk ’Sterk in de gym, sterk op het veld’ is Patric’s doel duidelijk: “Toen ik Eastside Performance opende stonden er helemaal geen cardiomachines in de zaal. Omdat ik wilde dat mijn sporters sterk en atletisch zouden worden. Dat gaat niet lukken als ik ze op een cross-country-ski-ding-apparaat zet.” In negen jaar tijd is er ook geen cardioapparaat gekomen. De fitnesswereld barst van de heilige huisjes. Waarmee goedgelovige, goed betalende klanten het bos in worden gestuurd. Verhoeven doet daar niet aan mee: “Laat je niet in de luren leggen door al die metertjes op cardiomachines. Ze proberen je wijs te maken dat de kilo’s vet als sneeuw voor de zon verdwijnen, wanneer je staat te zweten op de loopband en de crosstrainer. Maar in werkelijkheid zorgt al die ‘training’ ervoor dat je lichaam steeds zuiniger met vet en glucose leert om te gaan. Krachttraining zet jouw stofwisseling niet een paar tandjes lager, zoals duurtraining, maar juist een paar tandjes hoger. Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam continu meer calorieën verbruikt. Niet alleen als je traint, maar ook als je in de auto zit, op je werk bent, of slaapt.”

Patric Verhoeven Eastside Performance KlasseKeepers Kelle Roos NEC Nijmegen Doelman Kracht Training

DE INRICHTING VAN EASTSIDE PERFORMANCE IS EENVOUDIG EN DOELGERICHT.

Geen cardio, maar wat wel om nog meer heilige huisjes te omzeilen? “Je moet niet domweg duurwerk doen of herhalingen op apparaten. Het gaat erom de krachttrainingen sportspecifiek te maken. Bij voetballers wil je spieren zodanig trainen dat het de voetbalprestaties ten goede komt. Wedstrijden zijn chaotisch. Zeker geen voorgeprogrammeerde herhalingen. Voetballers die veel duurlopen, worden geen betere voetballers, wel betere duurlopers. De hersenen moet je scherp houden. Ze anticiperen op bewegingen van meerdere spiergroepen. In plaats van afzonderlijke spieren. ‘Sterker’ en ‘gespierder’ worden, maakt je ook niet automatisch tot een betere voetballer. Je kan bovenbeenspieren trainen, maar je gaat er niet harder van schieten.” De term ‘transfer’ is derhalve ineens wel een heilig huisje voor de geboren en getogen Nijmegenaar: “Dat is de kunst om ‘power’ te ontwikkelen die je kunt omzetten naar acties tijdens wedstrijden.” Behalve ‘transfer’ is ‘power’ ook een wezenlijk fundament van de werkwijze bij Eastside: “Sportprestaties hangen direct of indirect af van de kwaliteit van de spierkracht. Sportspecifieke trainingen moeten met losse, vrije gewichten worden uitgevoerd. Gericht op het laten samenwerken van meerdere spieren. Niet met machines die spieren isoleren. Door het verbeteren van gecoördineerde spierkracht, wordt het lichaam explosiever, sneller en als geheel stukken sterker. Waardoor de kans op blessures vermindert.” Doordat het Schwarzenegger-imago alle vormen van krachttraining over één kam scheert, is het belangrijk dat de sporters bij Eastside vertrouwen op de vakkennis van de personal trainers. Als rechterhand van Patric Verhoeven is Emir Tiganj ook een bekwame personal trainer. De voetballer van het Groesbeekse Rood Wit geeft aan dat Eastside Performance staat voor resultaat op de lange termijn: “Het gaat hier ook om de mindset; de wil om door te zetten. Je kan niet in een paar weken enorme sprongen maken. Met periodieke, op het lijf van onze sporters geschreven trainingsschema’s, met actieve rust- en herstelprogramma’s, bouwen wij de fysieke vooruitgang op. We beginnen altijd met het gezamenlijk formuleren van trainingsdoelen. Daarna volgt er intensieve hulp bij de juiste uitgangshouding en uitvoering van de oefeningen. Dat is een belangrijke basis. Wij hebben hier geen spiegels. Onze sporters worden niet getriggerd om alleen maar te werken aan de zogenaamde spiegelspieren: borst, buik, biceps. Als je als een bodybuilder gaat trainen, beïnvloedt dat sportprestaties negatief. Dan word je slechter in plaats van beter. Patric en ik houden voortdurend een vinger aan de pols om dat te voorkomen. We werken in een overzichtelijke sportschool. Waardoor we al onze sporters makkelijk kunnen observeren, ondersteunen en altijd in de buurt zijn als ze wat willen vragen.”

Patric Verhoeven Eastside Performance KlasseKeepers Kelle Roos NEC Nijmegen Doelman Kracht Training

BEDANKJES IN DE VORM VAN SHIRTS MAKEN EASTSIDE PERFORMANCE KLEURRIJK.

Eastside Performance is een sportschool waar jong en oud met een persoonlijk trainingsschema onder deskundige begeleiding kan trainen. Vanaf dag één, negen jaar geleden, heeft Eastside zich door een toeval reeds ingesteld op de ‘transfer’ van sportspecifieke krachttrainingen voor keepers. Kelle Roos loopt in 2009 als zeventienjarige jeugdkeeper van PSV met de ziel onder z’n arm door Nijmegen. De Rijkevoorder baalt intens van een slepende schouderblessure. Op De Herdgang in Eindhoven komt Kelle niet verder. Een onverwachte ontmoeting met Patric Verhoeven is voor de hedendaagse tweede doelman van Derby County een schot in de roos: “Bij PSV moest ik meedoen met de loop- en hersteltrainer. Dezelfde oefeningen als voetballers uitvoeren. Bij Eastside ben ik voor het eerst begeleid door een personal trainer. Patric heeft mijn flexibiliteit en mobiliteit verbeterd en de goede manier van bewegen tijdens oefeningen aangeleerd. Voetballers zijn stijf, denken dat ze kunnen squatten, maar je hebt squatten en squatten. Vanuit een goede grondhouding kon ik vervolgens hard werken aan de doelgerichte oefeningen voor mijn schouder en bovenlichaam. Met onder meer gewichten, push ups, pull ups en een elastiek. Ik was direct enthousiast over de methode en aanpak van de trainingen, trainde vier keer per week, en werd voor mijn eigen bestwil afgeremd in mijn dadendrang. Na twee maanden stond ik weer op het veld. Bij Patric heb ik iets heel belangrijks geleerd. Bij krachttraining voor power en explosiviteit gaat het er niet om zoveel mogelijk uren in de gym door te brengen. Het gaat juist om smart trainen. De juiste dingen zo goed mogelijk doen.”

Verhoeven heeft, geïnspireerd door zijn eerste klant, trainingsprogramma’s voor keepers tot in de puntjes uitgewerkt. De geestelijke vader van Eastside volgt op internet toonaangevende fitness- en krachttrainers. Hij duikt bijna dagelijks, door het lezen van wetenschappelijke boeken en bekijken van voorbeeldige YouTube-filmpjes, in de allernieuwste ontwikkelingen van de workoutwereld. Met altijd als doel de ‘transfer’. “Ik leg bij keepers onder andere het accent op de schouders, de romp, explosiviteit binnen vijf meter, reactievermogen en sprongkracht. Om sterke armen te krijgen, moet je supersterke schouders hebben. ‘Med Ball Slams’, een medicine bal van drie kilo hard op de grond gooien, is nuttig. Een gewicht met gestrekte armen voor de borst houden, terwijl je door de knieën zakt, is goed om de armen, schouders en bovenbenen gelijktijdig te trainen. Zo zijn er legio oefeningen. Een keeper moet een snelle sprint hebben. Met behulp van onvoorspelbaar wegspringende ‘reactieballen’ train je wedstrijdgericht de samenwerking van spieren en het reactievermogen. Dat geldt ook voor de manier waarop je ‘box jumps’ en ‘depth jumps’ gebruikt. Op een verhoging springen of eraf en meteen bijvoorbeeld een zijwaartse beweging maken, zoals bij het duiken. Door de romp sterk te maken worden keepers stabieler en mobieler. Kunnen ze krachtiger, sneller en feller reageren. Krijgen ze meer duelkracht. Veel trainingsvormen die snelheids- en explosiviteitsverhogend werken komen uit de plyometrie. Een explosieve trainingsvorm waarbij spieren worden belast door ze te verlengen, om ze meteen daarna zo krachtig mogelijk te verkorten.” Het wordt in een notendop duidelijk waarom Eastside Performance geen geavanceerde fitnessapparaten nodig heeft. De functionaliteit van het lichaam, het beste fitnessapparaat op aarde, staat net als bij de overlevingsgerichte levensstijl van neanderthalers centraal. “We zijn oerwezens die in een moderne wereld leven. Onze fysieke lichamen zijn al duizenden jaren onveranderd. Ze zijn in feite een exacte uitdrukking van wat onze voorvaders 10.000 jaar geleden waren. Er wordt aangenomen dat het 100.000 jaar duurt om het genenbestand 0,001 procent te veranderen. Dat betekent dat jij en de oermens voor alle doeleinden hetzelfde zijn. Het enige wat veranderd is, is de manier waarop wij zelf gekozen hebben om te leven.”

Patric Verhoeven Eastside Performance KlasseKeepers Kelle Roos NEC Nijmegen Doelman Kracht Training Viktoria Goch

ER HANGEN MEERDERE SHIRTS VAN KELLE ROOS ALS DANK VOOR DE DESKUNDIGE BEGELEIDING.

Binnen deze ‘Back tot the Future-visie’ benadert Eastside Performance keepers, net als alle andere sporters, met een personal touch. “We zijn uiterst zorgvuldig in de opbouw van schouderkracht. Overbelasting is funest voor keepers. Tegelijk dagen we de keepers uit. Om de hersens te prikkelen als adequate aanvulling op de eindeloze series duiken bij hun clubs. Door die series blijven ze hoogstens evengoed. Ze worden er niet beter door. We trainen de spieren eerst uitgebreid, voordat we snelle reacties op het programma zetten. Om het afscheuren van pezen en spieren te voorkomen. Sterke kanten van sporters maken we sterker. Zwakke kanten krijgen aandacht, maar worden niet onnodig uitvergroot.”

Eastside Performance is een sportschool met een aansprekende zienswijze. Naast fysieke en mentale impulsen, kan iedereen die daar traint ook profiteren van de uitgebreide voedingsadviezen. Dit verhaal dient als kennismaking voor sporters die zichzelf willen verbeteren in de strijd om een begerenswaardige plaats op een zo hoog mogelijk niveau. Florian Jozefzoon verbrak er zijn negatieve spiraal bij PSV mee. De Frans Guyanese Nederlander zit nu net als Kelle Roos bij Derby County. Patric Verhoeven wil tot slot alle sluitposten nog een handje helpen met het omver kegelen van nog meer heilige huisjes: “Keepers krijgen vaak in de eerste minuten van de tweede helft een goal tegen. Je hoort commentatoren dan zeggen: ‘Dat schot lijkt houdbaar’. Dat komt door de vijftien minuten die ze in de rust op hun kont zitten. Het lichaam, met name het centrale zenuwstelsel, is in slaap gesust. Daarom kan een keeper niet gelijk snel reageren vlak na de pauze. Voetballers hebben meer tijd om weer op gang te komen. Als een keeper vijf minuten eerder het veld op gaat om wat korte, intensieve oefeningen te doen, is hij wel scherp vanaf de aftap. Ga dan niet rekken en strekken. Want dat is een vorm van ontspanning die het lichaam ook in slaap sust. Het is wetenschappelijk bewezen dat het twintig minuten duurt voordat het lijf weer fris en scherp is.” Wie meer wil weten over bijvoorbeeld het nut van de foam roller, waarom warming up in wezen een verkeerde term is, of de nutteloosheid van uitlooptrainingen, kan op www.eastsideperformance.nl of www.eastsidesocceracademy.nl zijn hart ophalen met de blogs van Verhoeven. Sneller, effectiever en inspirerender werkt het om de Eastside-gym in het Nijmeegse Triavium binnen te stappen. Je hoeft niet perse een keeper te zijn om sportief gezien een duidelijk doel te hebben.

Patric Verhoeven Eastside Performance KlasseKeepers Kelle Roos NEC Nijmegen Doelman Kracht Training

VERHOEVENS SPORTSCHOOL HERBERGT MATERIALEN EN APPARATEN DIE ‘TRANSFERS’ MOGELIJK MAKEN.

Naar boven

SALE !