Jeugdkeepers

Acteur in spe Niek Westerbroek houdt wel van een showduik

Foto: The Dutch Goalkeepers Academy

Niek Westerbroek was in de F-jes van VV Hierden een makkelijk scorende spits. Tegenwoordig profiteert de linksbenige leerling van de Theaterhavo van het Christelijk College Nassau-Veluwe van zijn voetballend vermogen in het doel van VV Hierden D2. De geboren Hierdenaar beleeft keepen als acteren in een actiefilm. De enige VVV-fan van De Veluwe houdt dus wel van zijn speciale scenario’s: een mooie showduik. Tegelijkertijd is de fan van Bruce Willis in Die Hard realistisch. Hij weet dat hij hard moet werken om als keeper verder te kunnen komen. Vandaar dat hij al een jaar traint bij keepersschool The Dutch Goalkeepers Academy in Zwolle. Daar perfectioneerde Niek ‘de spagaat’ die hij van David De Gea afkeek. Arend Vlieger is door Westerbroeks mogelijkheden en mentaliteit overtuigd van zijn potentie. De keeperstrainer van VV Hierden ziet als een regisseur kans om zijn pupil, die door een selectie voor Jonger Oranje droomt van een carrière als profkeeper, van de set in VV Hierden D2 te laten doorstromen naar een hoofdrol in VV Hierden A1. In Vliegers script staat voor Niek Westerbroek de ontwikkeling van Bruceachtige bravoure daarbij centraal.

Voor een jonge voetballer die Arsenal-fan is geworden vanwege Alexis Sanchez, lijkt veel scoren met mooie acties in je eigen elftal tot totale tevredenheid te stemmen. Dan ben je ogenschijnlijk waar je op korte termijn wezen wil. Toch geldt dat niet voor iedere jeugdvoetballer met het voetbalvirus onder de leden. Niek Westerbroek is in z’n eerste voetbaljaren gelijk een geslepen goaltjesdief. Hij schopt het bij VV Hierden in één seizoen van de F5 naar de F1. Verrassend voor elke keeper vanwege een leep linkerbeen. De schouderklopjes dalen als een donzen dekbed op de leerling van de Hierdense basisschool De Parel neer. Maar de jonge parel in de punt van de aanval kiest vanuit een gespreid bed pardoes voor een nieuwe uitdaging. Na een terloops optreden als keeper tijdens de training wordt de jongste zoon van Remco Westerbroek en Mariëlle van de Poppe gegrepen door het keepen. Het is tegelijkertijd een enorme stimulans dat jeugdtrainer Henry van der Vegt aangeeft dat hij vindt dat Niek een natuurlijke aanleg heeft voor het keepen. De oud prof van FC Zwolle, Willem II en Udinese adviseert om definitief te kiezen voor de rol van doelman op een moment dat ook Petr Čech Nieks aandacht voor het doelverdedigen trekt. “Ik vond Čech met zijn keepershelm grappig overkomen en hij keepte goed bij Chelsea en Tsjechië. Maar ik ben vooral verder gegaan met keepen, omdat je als keeper mooie reddingen kan verrichten.” Door de rol van sluitpost moet Niek met zijn prille voetballoopbaan opnieuw beginnen. Wederom klimt hij op, maar nu met minder grote sprongen, hoewel hij zich vrij snel een soepele zweefduik eigen maakt. In het doel van VV Hierden E3 maakt hij daardoor genoeg indruk om een speeljaar later het doel van de E1 te mogen verdedigen. Arend Vlieger, de karaktervolle keeperstrainer van Sportpark Mheenzicht, herkent Nieks talent. Met VV Hierden E1, in de Hoofdklasse, speelt de Čech-bewonderaar één van zijn beste duels tot nu toe. Tegen het Harderwijkse VVOG E1: “Ik kreeg ondanks de winst lekker veel te doen. Dus kon ik mooie reddingen verrichten. Ja dan geniet ik volop. Ik hield de nul en was belangrijk voor het team. Dan is het net of je de hoofdrol in een actiefilm speelt.”

MOOIE ZWEEFDUIKEN

MOOIE ZWEEFDUIKEN ZIJN NIEK WESTERBROEK TOEVERTROUWD. FOTO: MARTIN CLOOSE (JONGER ORANJE)

In het seizoen 2017-2018 doet ‘De Zwever van Arend Vlieger’, hij is dan keeper van VV Hierden JO13-2 (D2), mee met een talentscan van Jonger Oranje. Niek grijpt op 17 oktober 2017 zijn kans. Tijdens de Jonger Oranje talentendag op de velden van DVS’33 in Ermelo. Als beste in de categorie jongeren onder vijftien jaar keept de VVV-fan, die op 165 kilometer van Venlo acht jaar geleden fan wordt van VVV, zich in het regioteam van De Veluwe. Met in één-tegen-één-situaties uitschuifbenen à la Lars Unnerstall. Oftewel een spagaat die hij in eerste instantie afkijkt van David de Gea en verder in zijn keepersstijl inslijpt met Robert den Dunnen bij de Zwolsche keepersschool van Eser Elmali: The Dutch Goalkeepers Academy. Aan het einde van dit seizoen gaat Niek als doelman van VV Hierden JO13-2 bij Jonger Oranje op jacht naar een plek voor 2018-2019 in het team van Jonger Oranje JO15. Op 16 juni dit jaar zal het er voor hem om spannen tijdens de ‘JO15 finals’ op de velden van Fortuna in Wormerveer.

Niek Westerbroek

NIEK IS STERK BIJ HOGE BALLEN EN DURFT OVERTUIGEND DE DOELLIJN TE VERLATEN. FOTO: REMCO WESTERBROEK

Arend Vlieger heeft het D2-talent van VV Hierden JO13-2 (D2) inmiddels in z’n hart gesloten. Evenals Nieks concurrent: de doelman van VV Hierden JO13-1 (D1). De negenenvijftigjarige keepersgoeroe van VV Hierden was in 1977 als A1-keeper van VV Nunspeet een belofte. Totdat op de drempel van het eerste elftal z’n droom in duigen viel door een kapotte knie. Met achtendertig jaar ervaring als gediplomeerde keeperscoach, onder meer bij Zwart Wit’28 en VOC in Rotterdam en EFC’58 in Ermelo, weet Vlieger wat VV Hierden in handen heeft: “ Niek en de keeper van JO13-1 zijn toppertjes. Leergierig, fel en fanatiek. Ik ga er alles aan doen om ze van goede D-keepers uit te laten groeien tot A-keepers die het in zich hebben om door te stoten naar het eerste elftal. Het is een prachtige uitdaging om ze verder te helpen dan waar het voor mij ophield. De club heeft geluk dat er bij de JO13 nu twee goede keepers rondlopen.” Twee jaar geleden nam Arend met zijn ‘Arendsoog’ voor keeperstalent voor het eerst Niek onder handen. Hij kan als geen ander toelichten hoe de voormalige F-spits er als goalie momenteel voor staat: “Niek maakt stappen. Hij heeft een goede afzet, een goede techniek, kan goed duiken en z’n inzet is ook prima. Hij doet mij denken aan de mentaliteit van vroeger. Vorig jaar had Niek even een dipje. Hij was wat te verlegen in het doel. Daarin is zijn concurrent wat verder. Ik heb gezegd tegen Niek dat hij wat meer bravoure moet tonen. Laten zien dat je er staat. Dat heeft hij in zich, want hij is zeker niet bang om zich vol voor de bal te werpen. Dat heeft Niek goed opgepakt. Je ziet het nu steeds vaker met uitkomen. Met lef pakt hij hoge ballen, terwijl hij op het veld zeker niet de langste is. Ik denk dat Niek op termijn het eerste van Hierden kan halen, maar de tijd zal het leren.”

Niek Westerbroek

NIEK WESTERBROEK GENIET VAN HET KEEPEN. FOTO: REMCO WESTERBROEK

Nieks trouwste supporter, vader Remco die vaak aanwezig is, kan de woorden van Arend Vlieger beamen: “Ja Niek mag wat brutaler worden in het doel. Hij heeft bij The Dutch Goalkeepers Academy in een jaar tijd veel geleerd. Met name qua positie kiezen en het inschatten van een steekpass of voorzet van de tegenstander. Daardoor heeft hij zichtbaar meer zelfvertrouwen. Dus kan hij zich al beter laten gelden.” Het is volgens de opvoeder niet zomaar dat de enige keepende Westerbroek voor een Theaterhavo heeft gekozen: “Ja Niek heeft lol in het keepen. Dat is geweldig om te zien. Ook in het doel begint hij soms op een acteur te lijken. Op een spontane, goede, serieuze manier welteverstaan. Vandaar dat hij niet vies is van een mooie showduik. Even het publiek vermaken. Ik denk dat het reëel is als hij volgend seizoen ervoor gaat om meteen een plek in het team van JO15-1 te veroveren. Als dat niet lukt is er ook niets aan de hand. Niek heeft de drive om als dat niet lukt ook vanuit JO15-2 vol door te gaan om beter te worden.”

De ‘Unnerstall van Hierden’ heeft als voordeel dat hij, vanwege z’n vluchtige verleden als voetballer, nog steeds goed kan meevoetballen. We weten allemaal wat dat waard is in Nederland. Waar meevoetballen vaak zwaarder weegt dan ballen tegenhouden. Klassekeepers heeft op 27 december 2017 zelf kunnen constateren dat de jeugdige Ajax-aanhanger, na VVV steunt hij ook de club waar zijn pa voor is, tevens over een goede uitstraling, doorzettingsvermogen en uitstekende reflexen beschikt. Tijdens The Clash of Goalkeepers van The Dutch Goalkeepers Academy in de hal van Indoor Soccer Zwolle bereikte Niek Westerbroek dientengevolge de halve finale. Met Nieks drive is het best mogelijk dat hij zowel in het doel als op het witte doek over een aantal jaren in het oog gaat springen. Zijn passie voor keepen is zeker zo groot als z’n hartstocht voor acteren.

Niek Westerbroek KlasseKeepers foto

GECONCENTREERD BALLEN PAKKEN TIJDENS THE CLASH OF GOALKEEPERS.

Naar boven

SALE !