Jeugdkeepers

Trevor Doornbusch op jacht naar doorbraak bij SC Heerenveen

Trevor Doornbusch SC Heerenveen
Foto: Randy Sanches

Halverwege 2011 moest Trevor Doornbusch weg bij Ajax. De twaalfjarige keeper van Ajax D2, Dennis Bergkamp en Heini Otto waren zijn trainers, miste het heilige vuur. Bij Ajax had de geboren Haarlemmer geen ‘Toekomst’. Inmiddels heeft bondscoach Maarten Stekelenburg al drie wedstrijden gespeeld met Doornbusch als doelman. In Oranje Onder 19 speelde de ‘Onana van Heerenveen’ tegen Servië, Slovenië en Portugal. Doordat SC Heerenveen vier jaar geleden de atletische keeper oppikte in Amstelveen bij Roda’23, kreeg de ex-Ajacied een tweede kans om z’n keepershartstocht te laten ontbranden. Een vaste basisplaats bij SC Heerenveen Onder 19 die de voormalige ploeggenoot van Justin Kluivert tegenwoordig heeft veroverd, is het resultaat. Vraag Randy Sanches van de Randy Sanches Goalkeeper Academy, zijn loopbaanbegeleider namens zaakwaarnemersbureau Aggregated Players Management Group, eens naar Trevors passie. Het is duidelijk dat Doornbusch er na een valse start dagelijks alles aan doet om zijn droom, prof worden, te verwezenlijken.

De van nature bescheiden Trevor Doornbusch durft tegenwoordig als keeper op de voorgrond te treden. Zowel op trainingen als in wedstrijden. “Ik zal nog steeds niet vol lof over mezelf praten buiten het veld. Ik houd er niet van om mezelf op de borst te slaan. Maar als ik sta te keepen doe ik het wel. In het doel heb ik geleerd om tegen mijn natuur in brutaal te zijn. Spitsen aftroeven zie ik nu als een interessant spel om goed te kunnen keepen. Nu ik minder lief ben dan een paar jaar geleden, speel ik beter.” Daardoor twijfelt tegelijkertijd niemand meer aan z’n heilige vuur. Z’n passie en kwaliteiten vallen zo ook beter op. In oktober 2016 werd de Real Madrid-fan, in de F-jes van SV Overbos was Iker Casillas zijn idool, gekozen tot jeugdspeler van de maand bij Sportclub Heerenveen. De aanzet tot die waardering voltrok zich op zaterdag 15 oktober 2016 op De Herdgang in Eindhoven. In het hol van de leeuw tikte de VMBO-er als een tijger het constant teruggedrongen team van SC Heerenveen naar een 0-1 overwinning. De gretige goalie gaf met een ferme uittrap zelfs de assist voor het winnende doelpunt. Vanaf dat duel beseft men op trainingscomplex Skoatterwâld dat Doornbusch eraan komt. Door zijn energieke uitkomen, gedurfde meevoetballen, krachtige coaching en onnavolgbare reflexen leek het alsof Trevor in de huid van zijn huidige voorbeeld André Onana was gekropen: “Ja Onana springt er echt bovenuit in de Eredivisie. Hij durft veel, kan goed meevoetballen, is goed op de lijn en heeft een fantastische uitstraling. En z’n mentaliteit is ook klasse. Niet een ander de schuld geven als je een fout hebt gemaakt, zoals vorig seizoen uit bij FC Groningen, na dat duel dat hij verloor van Brian Linssen.”

Trevor Doornbusch SC Heerenveen

FOTO: YOUTUBE – SC HEERENVEEN TV

Trevor denkt nu hij de juiste spirit heeft gevonden niet na over een ander beroep dan dat van profvoetballer: “Mijn droom is doorbreken in het betaalde voetbal. Daar zet ik alles voor aan de kant. Nadat ik vorig jaar het VMBO heb afgemaakt, ben ik ook niet verder gaan studeren, want ik wil alles op het keepen zetten. Je kan zeggen dat ik nu dagelijks in gedachten voetbal voor een contract.” Op zaterdag 12 december 2015 laat de benjamin van moeder Indira en vader Harry zien dat hij voor dat doel bereid is om door te bijten. Z’n ouders die alle wedstrijden volgen houden hun hart vast. Tijdens Vitesse B1-SC Heerenveen B1 ziet de spits van de Arnhemmers Doornbusch’ hoofd voor een bal aan. In het ziekenhuis heeft een kaakchirurg zijn handen vol aan een afgebroken tand, gescheurd tandvlees en een breuk in de onderkaak. Toch is Trevor niet uit het veld geslagen. In een mum van tijd pakt hij de draad op alsof er niets is gebeurd. In deze context is het geen wonder dat het talent van SC Heerenveen de mentale veerkracht van MMA-vechter Connor McGregor bewondert. Het ringbaardje van de Noord-Hollandse goalie lijkt met een beetje fantasie wellicht niet geheel toevallig op de gezichtsbegroeiing van de Ierse mannetjesputter.

Trevor Doornbusch SC Heerenveen

TREVOR DOORNBUSCH (MIDDEN) EN RANDY SANCHES (LINKS) VERSTERKEN ELKAARS KEEPERSPASSIE. FOTO: RANDY SANCHES

Twee jaar geleden ontstond het contact tussen Trevor Doornbusch en Randy Sanches; zijn hedendaagse voetbalvriend, incidentele keeperstrainer en zaakwaarnemer. Randy richt in 2015 zijn pijlen in Almere aanvankelijk op jeugdkeeper Bob van Uden, de voormalige concurrent van Trevor bij Ajax D2: “Ik ging kijken naar Bob die bij Almere City B1 speelde, omdat ik die ook begeleid. Maar mijn ogen richtten zich vanaf de eerste minuut meteen op die grote, sterke keeper aan de overkant bij SC Heerenveen. Mijn neef Joshua Sanches die bij Trevor in het team speelde, heb ik toen ingeschakeld om met hem in contact te komen.” De oprichter van de Randy Sanches Goalkeeper Academy wakkert vanaf de eerste ontmoeting de passie voor het keepen bij ‘De Zwarte Parel van Heerenveen’ aan. Trevor is blij met de klik die ze hebben: “Qua liefde voor het keepen versterken wij elkaar. Randy staat altijd klaar om met mij te gaan trainen in de vakanties. Als ik even niet in Friesland ben maar bij mijn ouders in Hoofddorp. We hebben zo’n band opgebouwd dat ik Randy ook vanuit Heerenveen vaak bel als ik wil praten over het keepen. Randy heeft veel ervaring opgedaan bij RKC Waalwijk en in de hoogste klassen van het amateurvoetbal. Hij weet wat er nodig is voor de laatste stap richting een doorbraak bij de profs. Daardoor is Randy voor mij, naast mijn vader waar ik ook veel mee praat, een perfecte sparringpartner.” De kruisbestuiving tussen Trevor en Randy geeft ook Sanches een bijzonder gevoel: “De wilskracht en mindset die Trevor heeft, zou ik graag bij alle keepers die ik begeleid willen zien! Altijd eerst zelf in de spiegel kijken en daarvan willen leren bijvoorbeeld. Afgelopen zomer heb ik hem nog beter leren kennen. Hij weet waar hij naar toe wil en daar doet hij alles aan. Trevors focus is echt voortreffelijk. Veel tieners zijn super actief op social media. Hij niet. Trevor heeft in deze tijd zelfs geen facebook-account. Jongens van zijn leeftijd gaan regelmatig met vrienden in het weekend stappen. Hij niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hij wil zonder afgeleid te worden van het voetballen elke dag beter worden. Ik moest hem in de zomervakantie met het extra trainen afremmen en zeggen ‘Hé Trevor mag ik ook een keer uitslapen?’.”

Trevor Doornbusch SC Heerenveen

VAN JONGS AF AAN HEEFT TREVOR AL EEN UITSTEKENDE TRAP, ZOALS HIER ALS KEEPER VAN AJAX D2. FOTO: HARRY DOORNBUSCH

Buiten de genoemde kruisbestuiving krijgt de Hoofddorper die vanaf SV Overbos F5 al opvalt vanwege zijn fantastische trap, met gemak schiet Trevor vanaf de grond met zowel links als rechts van het ene naar het andere doel, ook de complimenten van Wim Reckers. Zijn keeperstrainer bij SC Heerenveen zei het in november vorig jaar, na Trevors uitverkiezing tot speler van de maand, onomwonden: “We houden bij Heerenveen van mensen met lef, initiatief en de uitstraling die daarbij past. Omdat Trevor daarmee was opgevallen, hebben we hem binnengehaald. Want hij is iemand die uitstraalt dat hij wil winnen. Die door positie te kiezen in het veld ook laat zien van ‘Hier valt vandaag niets te halen’. Hij is iemand die voor een keeper goed met zijn voeten is, goed aan de bal is. Met links en rechts goed kan trappen.”

De belofte van de Abe-Lenstra-club lijkt dus op koers te zitten in het Hoge Noorden. Toch staat hij als keeper van SC Heerenveen Onder 19 in de pikorde slechts op de vijfde plaats achter Warner Hahn, Martin Hansen, Wouter van der Steen en Jan Bekkema. Vanwege de kwaliteiten van de Randstadter is het raadzaam dat SC Heerenveen, wat over uitermate veel keepers beschikt, want Maarten de Fockert is ook nog eens verhuurd aan Go Ahead Eagles, zorgvuldig met hem omgaat. Trevor traint af en toe mee met de eerste selectie van Jurgen Streppel, zat al twee keer – Heracles thuis en ADO uit – op de bank tijdens een Eredivisieduel, maar heeft nog geen contract in Friesland. Natuurlijk is hij met achttien lentes nog jong. Onana debuteerde ook ‘pas’ op negentienjarige leeftijd in het eerste van Ajax. Maar een schriftelijke overeenkomst met ‘Fean’ zou een mooie beloning zijn voor de werklust en beleving waarmee Trevor Doornbusch laat zien dat hij een talent met perspectief is. “Ik weet niet hoe de toekomst eruit ziet. Ik doe gewoon mijn best en hoop op een contract. Hoewel ik eerst mijn plaats bij Onder 19 bij Heerenveen en Oranje wil vasthouden. Geduld is voor mij het belangrijkste. Ik ben gegroeid en laat me zien. Ben druk bezig om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Want dat is ook een doel van mij. Ik wil nog beter leren om keepen met lef af te stemmen op het team waarin je speelt. Sommige keepers komen nooit uit. Anderen weer overdreven veel. Ik probeer daar een balans in te vinden. Intussen leer ik ook van Warner Hahn. Hij vangt mij goed op bij de selectie en geeft technische tips en hoe je het beste kan coachen.”

KlasseKeepers is ervan overtuigd dat we binnenkort meer gaan horen van de makkelijk zwevende goalie die het afgelopen speeljaar z’n handigheid in het doel op alle gebieden enorm heeft uitgebouwd. Met Dennis Johnsen is het immers ook snel gegaan bij de ‘Superfriezen’. Op 15 oktober vorig jaar speelden Doornbusch en de talentvolle Noor nog samen met SC Heerenveen Onder 19 uit bij PSV. Toen viel vooral Doornbusch, als Man of the match, op. Zijn perfecte uittrap stelde linksbuiten Johnsen in staat zich als matchwinner in de kijker te spelen. Na twee jaar SC Heerenveen maakte de Noorse jeugdinternational afgelopen zomer de overstap naar Ajax. Debuteren met SC Heerenveen tegen Ajax is voor de A1-keeper en Nederlands jeugdinternational Doornbusch in alle opzichten het mooiste scenario om zijn voor de hand liggende droom waar te maken. Maar welke debuutwedstrijd dan ook, elk debuut wordt voor Randy Sanches ook de kroon op een schitterende samenwerking.

Naar boven

SALE !