Een klasse apart

Sjors Witt wil bij Wittenhorst historische hoogvlieger worden

Sjors Witt RKSV Wittenhorst
Foto: Maarten Omvlee

RKSV Wittenhorst is een vertrouwd vangnet voor Sjors Witt. Na uitstapjes bij VVV-Venlo, NEC Nijmegen en JVC Cuijk staat de gespierde goalie dit seizoen weer vanouds vanaf minuut één onder de lat op Sportpark Ter Horst. Met de Oranjezwarten promoveert de Hegelsommer in 2011 en 2012 van de Derde- naar de Eerste Klasse. ‘Het IJskonijn van Horst’ maakt vijf jaar geleden een Coolsingel-experience mee door het kampioenschap in 2H Zuid II. Het is een historisch hoogtepunt. Wittenhorst bereikt na de primeur in 1995 voor de tweede keer de Eerste Klasse. Een dikke duizend fans huldigingen hun kampioenen op het Wilhelminaplein in Horst aan de Maas. Alsof Feyenoord dankzij het brilletje van Joop van Dale de wereldtitel heeft gepakt. Sjors kijkt z’n ogen uit. Inmiddels is Wittenhorst uitgegroeid tot een stabiele subtopper in de Eerste Klasse. Witt wil nu het zo goed gaat met zijn voetbalvrienden doordenderen naar het volgende memorabele moment in de geschiedenis van de Noord-Limburgse club.

Restaurant Blok 10 in Horst aan de Maas krijgt er een blok beton bij wanneer Sjors Witt binnenkomt. In de sportschool heeft hij de turbo op z’n torso gezet. De voormalige ‘voorloper’ van Jasper Cillessen bij NEC is definitief slungel af. In twee jaar zijn er succesvol spieren gekweekt om spitsen te trotseren. Een handdruk laat tintelingen achter. De drievoudig verloren zoon van Wittenhorst wil nog zeven jaar vlammen. Niets aan het toeval overlaten. Hand in hand met z’n kameraden uit Horst met Wittenhorst de Hoofdklasse halen. Het niveau waarop Wittenhorst nog nooit heeft gespeeld. Die mentaliteit siert Sjors. Hij weet als geen ander dat die beleving best eerder had mogen komen. “Vroeger was ik te gemakzuchtig. Als ik bij VVV, NEC en JVC altijd voluit was gegaan, minder voor zekerheid had gekozen, had ik verder kunnen komen. Maar ja, het is nooit te laat om te leren. Ik ga nu vol voor Wittenhorst. Daar beleef ik ook veel plezier aan.”

Ook aan zijn motoriek heeft de in Venray geboren en in Hegelsom getogen keeper de laatste jaren hard gewerkt. Met hulp van keeperstrainer Maurice Bouten. “Ik ben vroeger als F-je gaan keepen, omdat ik niet goed kon rennen. Mijn motoriek was jarenlang een minpunt. Vandaar dat ik daarmee winst kon boeken, om beter te worden.” Bij VV Hegelsom ruilt de nuchtere keeper, die nooit een club in het betaalde voetbal echt adoreerde, na één speeljaar voetballen in F3 in voor keepen in F1. VVV haalt hem als tweedejaars D-speler naar De Koel voor de C1. Twee seizoenen erop valt Sjors alweer af in Venlo. Wittenhorst kruist voor het eerst z’n pad. Want de lijnen tussen de profs en amateurs zijn kort in Noord-Limburg en het niveau is in Horst hoger dan bij VV Hegelsom. Na de C1 en B1 aan de Wittebrugweg staat er een scout van NEC op de Hegelsomse stoep. Met NEC A1 wordt Sjors in 2010 kampioen van de Eerste Divisie B. Hij speelt alles en valt op als minst gepasseerde keeper. Een opsteker van jewelste: “Dat was een geweldig jaar. Arno Arts was onze trainer. Wilfried Brookhuis trainde de keepers. Het was jammer dat Brookhuis vlak voor de winterstop assistent werd bij het eerste elftal toen Lodeweges opstapte. Daardoor viel mijn houvast weg.”

Sjors Witt RKSV Wittenhorst

EEN ONBEVANGEN BLIK VOOR HET DUEL WITTENHORST – MEERSSEN (0-2) OP 21 FEBRUARI 2016.

In de winterstop van het seizoen 2010-2011 gaat de ROC-student detailhandel terug naar Wittenhorst. In Nijmegen zien ze ineens meer in de iets jongere Luuk Koopmans, nu derde keeper bij PSV, dan Sjors Witt. Wittenhorst zit daarentegen te springen om een keeper. Daar kan de ex-VVV’er meteen speelminuten maken. Als achttienjarige debuteert de zoon van een ‘voetbalvreemde’ vader bij de senioren in de Derde Klasse C. Via de nacompetitie promoveert Wittenhorst met Witt, Witt-en-Horst het is een machtige match, meteen naar de Tweede Klasse H. Daarin gaat het ook crescendo. De Oranjehemden pakken op de slotdag van de competitie de titel. Thuis voor ruim duizend toeschouwers. De in het zwart keepende, twintigjarige slungel heeft een aanmerkelijk aandeel in het succes. Jeugdige krullen dansen boven z’n koele blik de samba. Onbewust imiteert Sjors met zijn onbevangen stijl Edwin van der Sar; zijn idool uit zijn tienertijd. Horst heeft zodoende z’n eigen ijskonijn die zonder ophef doet wat er van hem verwacht wordt: ballen pakken.

De derde lokroep van een hoger niveau komt in 2014 vanuit Cuijk. Na twee soepele seizoenen met Wittenhorst, als jongste sluitpost van de afdeling, in de Eerste Klasse D. Onder trainer Eric Meijers komt Sjors, als concurrent van Joris van Gerwen, in Brabant tot elf competitiewedstrijden. In de Districtsbeker speelt hij alles. Inclusief de met 7-2 gewonnen finale op 17 mei 2015 tegen Groene Ster. Niet slecht voor een overstap van de Eerste Klasse naar de Topklasse, dan het derde niveau van Nederland. “Het was een grote overgang qua niveau. Die overgang lukte wel, want tot één wedstrijd voor de winterstop speelde ik alles. Maar dan moet je dat niveau zien vast te houden. Dat is moeilijker. We speelden om het kampioenschap. In de topper uit tegen FC Lienden (7 december 2014 KK), de latere kampioen, ging ik in de fout. Ik liet de bal van m’n voet springen. Daardoor kwamen we 1-0 achter en verloren we uiteindelijk met 4-2. Daarna heb ik alleen nog maar op de bank gezeten. Toen aan het einde van het seizoen Joris naar FC Eindhoven ging en JVC bij OJC in Rosmalen Bart Tinus oppikte, wist ik genoeg.” Oude bekende Arno Arts, de nieuwe JVC-trainer voor 2015-2016, probeert Sjors over te halen om te blijven. En Piet de Kruijff, de gewezen assistent van Hans Kraaij junior bij JVC, wil Witt naar Germania in Groesbeek halen. Maar de verloren zoon scoort liever in Horst een come-back-hattrick. Ook al houdt dat in contributie betalen en twee paar kicksen en keepershandschoenen seizoen als enige financiële tegemoetkoming. “Germania speelde in de Eerste Klasse. Net zo hoog als Wittenhorst. Je kon er wel wat geld verdienen, maar als je daar de reiskosten vanaf trok, bleef er weinig over. Bovendien had ik geen zin in veel reizen, is geld bij mij niet nummer één en wilde ik de kans niet laten lopen om met vrienden op niveau te voetballen.”

De De-Gea-volger, Sjors heeft alle YouTube filmpjes van de Spaanse goalie gezien, komt bij Wittenhorst niet meer in een gespreid bed terecht. Zoals na zijn periode als A-junior bij NEC. De van Vierdeklasser SVEB uit Broekhuizenvorst overgekomen John Tissen heeft hem tijdens zijn afwezigheid perfect vervangen. De eerste twee seizoenen na zijn terugkeer keept Witt à la Waterreus z’n medestrever er telkens pas na een wedstrijd of zeven uit. Toch is de huidige champignonmestkweker van Walkro uit Blitterswijck blij met Wittenhorst als vangnet en blij met Tissen: “Wittenhorst heeft het met keeperstrainer Maurice Bouten goed voor elkaar. De wedstrijden worden met beelden geanalyseerd. Ook begeleidt Maurice ons tijdens teamtrainingen. Daardoor leer je beter positie kiezen en coachen. Hadden ze dat vroeger bij VVV en NEC maar gedaan. En John is de beste concurrent die ik ooit heb gehad. Dat houdt mij lekker scherp. We verschillen niet veel qua niveau. John is misschien wat explosiever en ik kan het team iets beter neerzetten. Maar ik moet echt knokken voor mijn plek. We zijn goede vrienden, maar ik wil natuurlijk wel spelen.” Vandaar dat Sjors ook het krachthonk heeft opgezocht om het verschil te maken. Dit seizoen speelt de krachtige vrijgezel voor het eerst weer in de basis vanaf minuut één. Dromen van een hoger niveau heeft na drie uitstapjes ook een andere dimensie gekregen. “Met onze ploeg moet het mogelijk zijn om lang mee te doen om de titel. Er zit genoeg rek in, dat weet ik zeker. De eerste nederlaag van afgelopen zondag (22 oktober Wittenhorst-Susteren 0-3 KK) zegt niks. De afgelopen seizoenen verloren we meestal van de ondersten en wonnen we van de bovensten. Nu is het even andersom. Dat we door Goes uit de nacompetitie werden geknikkerd dit jaar was een grote domper. Toch denk ik dat we voor het eerst in de historie van Wittenhorst kunnen promoveren naar de Hoofdklasse. Daar ga ik voor. Ik ben nu vijfentwintig en wil nog minimaal zeven jaar op niveau spelen. Met Wittenhorst welteverstaan.”

Sjors Witt RKSV Wittenhorst

SJORS WITT WIL MET WITTENHORST DOORDENDEREN NAAR DE HOOFDKLASSE.

De BH’er, bekende Horstenaar, denkt voorzichtig na over het keepen na zijn loopbaan. Bij VV Hegelsom traint Sjors de selectiekeepers. Ook A-junioren kunnen aansluiten. Eigen ervaringen en een Pro Goal-basiscursus staan aan de basis van zijn oefenstof. “Ik wil op termijn geen eigen keepersschool. Wel wil ik bij mooie clubs, liefst zo hoog mogelijk, keeperstrainer worden. Nu doe ik bij VV Hegelsom alvast ervaring op. Want met de trainingen bij Wittenhorst en de veertigurige werkweek bij Walkro, waar ik regelmatig om vier uur ’s morgens moet beginnen, kan ik me nog niet volledig op het trainen van keepers richten.”

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!