Laatste nieuws

Rotsvast geloof als basis voor baldadige bewijsdrang

(FOTO KLASSEKEEPERS)

Met tien duels op de teller de voorbije twee speeljaren in de Keuken Kampioen Divisie, lijkt Joey Houweling begin dit seizoen op de rand van een doorbraak te staan. Zelfs de Galgenwaard lonkt. Toch komt de éénentwintigjarige keeper uit Huizen bij Jong FC Utrecht in 2021-2022, tot maart dit jaar, niet verder dan elf bloedeloze bankbeurten. Het geloof in een profcarrière taant daarentegen nooit. Vastberaden staat de voormalige pupil van Ultee in zijn startbok om het devies trainer Darije Kalezic waar te maken: “Talent alleen is niet genoeg”. Met Damián Emiliano Martinez als voorbeeld is geduld een groot goed. Meerdere wegen leiden naar Rome. Joey’s Via Appia kan overal uitkomen.

Mooiste wedstrijd
Maandagavond 20 januari 2020 is de opmaat naar de mooiste match tot nu toe voor Joey Houweling. De Houwelingse benjamin maakt z’n debuut in de Keuken Kampioen Divisie tegen Roda JC. Het gaat lekker onder de lat volgens Joey: “Ik speelde vol zelfvertrouwen. Met een aandeel in de 2-1 winst.” Het websiteverslag van de Kerkraadse club bevestigt dit: “In de absolute slotfase was het Klaasen die nog voor een punt had kunnen zorgen op het inmiddels mistige Sportcomplex Zoudenbalch. Zijn vrije trap werd echter zeer knap door doelman Houweling gestopt.” Vier dagen later geniet de goalie nog nadrukkelijker. Afgezien van het 3-1 verlies bij Cambuur: “Het stadion zat flink vol. Fanatieke supporters gaven mij een kick. We hielden onder druk stand tegen de koploper. Een uur ging het gelijk op. Een fantastische wedstrijd, waarin je veel te doen krijgt en leert met spanning om te gaan.”

“Fanatieke supporters
gaven mij een kick.”

Op vakantie
Als elfjarige wordt de Huizenaar door FC Utrecht weggeplukt bij SV Huizen E1. Met dank aan jeugdtrainer Sander Mahne: “Ik begon bij de kabouters. Tot aan de E-tjes was ik aanvaller. Met posters van Ronaldinho op mijn kamer. Aan het begin van 2009-2010 was de keeper van de E3 op vakantie. Ik werd gevraagd om te keepen, omdat ik vanaf de F-jes voor wedstrijden vaak in het doel stond. Tegen IJsselmeervogels ging het prima, ondanks de 3-0 nederlaag. Zo goed dat ik keeper werd van de E3 en die ander naar de E1 ging. Het jaar daarop kwam ik ook bij de E1 terecht. Toen heeft Sander Mahne voor mij gekozen. We werden kampioen, wonnen de beker, werden derde in de supercup, tegen kampioenen uit andere hoofdklassen. De overgang naar FC Utrecht D2 was een beloning.” Het keepen geeft zoveel voldoening dat de belofte van basisschool De Parel posters van Ronaldinho inruilt voor foto’s van Buffon en Van der Sar. En op een dag weet Joey het: hij wordt profkeeper: “Sinds FC Utrecht D2 zit dat in m’n hoofd. Dat doel gaat er niet meer uit!”

LANGE ARMEN EN BENEN ALS WAPEN.

“Geloof is mijn basis voor alles.
Dat bepaalt hoe ik in het leven sta.”

Zelfreflectie
Joey wordt Een Kind van Zoudenbalch. Levend voor het voetbal. Als puber met maar één doel laten roken, drinken en uitgaan hem koud. Vandaar een gelijkmatige route in de domstad: D2, D1, C2, C1, B2, B1, A1, Jong FC Utrecht. Twee trainers steken er bovenuit als het om de helpende hand gaat: “Sjors Ultee benadrukte in de D2 dat ik meer kon dan ik dacht. Daardoor voelde ik me gelijk op m’n gemak bij FC Utrecht en was ik niet bang om fouten te maken. Keeperstrainer Stefan Postma hanteerde dezelfde aanpak.” De Huizense Parel komt in februari 2019, met Peter R de Vries van PR Sportmanagement aan z’n zijde, vanwege z’n eerste contract, op een memorabele foto te staan. Directeur Voetbalzaken, Jordy Zuidam, noemt hem een grote, sterke, atletische keeper: Een Powerhouse in de goal met een goede uitstraling. Nochtans is het niet altijd alsof de domtoren tot aan de maan reikt. FC Utrecht is een kweekvijver voor keepers. Tussen Maarten Paes, Thijmen Nijhuis, Fabian de Keijzer, Kevin Gadellaa, Jord Ruijgrok, Sep van der Heijden en Mikki van Sas volstaat de schoolslag niet om het hoofd boven water te houden. Met zelfreflectie als vrije slag verovert de ROC-student Sport en Bewegen zelfvertrouwen: “Ik weet wat ik kan. Met lange armen en benen, een familietrek, heb ik een groot bereik. Dankzij FC Utrecht is mijn techniek goed. Tevens durf ik erin te kletsen, is mijn voetenwerk oké en heb ik de rust om lang te wachten in één tegen één situaties.” Dat bij beter worden fouten maken hoort, ondervindt Joey op 25 september 2020. Het Cambuur Stadion is niet zo leuk als in januari dat jaar. Wanneer de Utrecht-goalie slecht uitverdedigt, kan Kallon z’n vierde van de avond maken. “Je weet dat je een keer een fout gaat maken. Dan moet je meteen de knop kunnen omzetten. Verkeerd uitverdedigen is wat anders dan een bal door je benen. Alleen de volgende bal telt in zo’n geval. Met Marco Wink, sportpsycholoog bij Keep Moving uit Nieuwegein, bespreek ik zulke situaties. Hij leert mij om wedstrijdspanning te omarmen, in plaats van er tegenaan te hikken. De concurrentie is hier moordend, maar met geloof in jezelf kweek je eelt op je ziel.”

VOLLE BAK IN DE DUELS MET KEEPERSTRAINER NIELS NIELEN.

Geloof

Het geloof snijdt aan twee kanten bij jongere de broer van fitnessinstructeur Julian. Joey is naast balvast namelijk ook Bijbelvast. Je zult hem nooit horen vloeken als hij in de fout gaat, zoals in Leeuwarden. “Ik ben christelijk opgevoed en gelovig geworden. Geloof is mijn basis voor alles. Dat bepaalt hoe ik in het leven sta. Ik heb geen uitgesproken hobby’s naast voetballen, maar lees graag, vooral in de bijbel. Als het kan ga ik zondags naar de kerk.” Anders dan vader Hans, die als beloftevolle basketballer van zijn streng gelovige ouders niet naar de Oranje-selectie mocht, omdat hij dan op zondag zou moeten spelen, is spelen op De Dag des Heeren geen probleem voor de oud pupil van Sander Mahne. De keeper met een keur aan getatoeëerde Bijbelteksten op z’n corpus kan bijgevolg Mattëus 25 vers 14-30, De Gelijkenis van de Talenten, zonder restricties praktiseren. De keepende twintiger wordt geen nieuwe Jaan de Graaf of Folkert Velten. Ongeacht nul minuten in Jong Utrecht dit seizoen, en een aflopend contract, blijft de droom om prof te worden, ontstaan in 2011, onder de Ultee’s hoede, als een rots overeind staan. Mentaal blijft het doel duidelijk: de Houwelingse Himalaya beklimmen. “Ik denk genoeg potentie te hebben om de Galgenwaard te halen. Toen Maarten Paes naar Amerika ging, stroomde Fabian de Keijzer door naar het eerste. Ik hoopte op een kans, maar Thijmen Nijhuis kwam terug van MVV en Darije Kalezic koos voor Kevin Gadellaa.”

DROMEN VAN DE GALGENWAARD.

Via Appia

Ik blijf keihard trainen en geloven in mezelf. Als ik het eerste niet haal, hoop ik op een transfer. Bijvoorbeeld naar een club uit de Keuken Kampioen Divisie. Daar minuten maken om via een omweg alsnog de Eredivisie te halen.” Joey’s Via Appia is helder. Omdat meerdere wegen naar Rome leiden. De levensles van zijn trainer, De Soldaat van Waalwijk, dat talent alleen niet genoeg is, staat op z’n netvlies gebrand evenals doorzetten en geduldig blijven. Om zo te proberen de parabel uit Mattëus waar te maken. Met Emiliano Martinez als voorbeeld: “Die moest in de jeugd van Arsenal ook geduld hebben. Maakte via Oxford United, Sheffield Wednesday, Getafe en Reading een omweg naar de hoofdmacht van Arsenal. Won met Arsenal de FA Cup en is nu niet meer weg te denken bij Aston Villa. Met zo’n soort uitwijkroute het doel voor de Bunnik-side bereiken, zou mijn bewijsdrang meer dan stillen. ”

SKORen
In het keepersgilde onderscheidt Joey Houweling zich niet uitsluitend door z’n levensovertuiging. De handschoenen van SKOR vallen bovendien op: “Ik werd vorig jaar benaderd om hun handschoenen te testen. Ze bevallen zo goed, dat ik tegenwoordig met SKOR keep. Dikke, zachte latex geeft een goede grip. Ik heb een rollfinger model met vingertip, waardoor m’n vingers ondersteund worden. Kleding van SKOR draag ik ook: onderkleding, shirts, broeken, broekjes. Zelfs de scheenbeschermers van SKOR. Het zijn topspullen. Dat zeg ik niet omdat ze mij sponsoren. Leugentjes voor bestwil staan haaks op hoe ik in het leven sta. In de toekomst SKORen met SKOR zou mooi zijn.”

KEEPEN MET SKOR KEEPERSHANDSCHOENEN.

Naar boven

SALE !