Jeugdkeepers

Noud droomt graag groots

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Met de blik van een door de wol geverfde keeper kijkt Noud Slok in de lens van mijn camera. De elfjarige keeper van het Huissense RKHVV heeft zijn toekomst met een Muskachtige eigenzinnigheid uitgestippeld. Wat Space X en Falcon 9 voor de Teslaproducent zijn, zijn Anfield en Liverpool FC voor de groep 7-leerling van basisschool De Abacus. Bij het zien van een voetbal draaien Nouds ogen als wereldbollen door hun kassen. Net als Musk vindt Noud zijn droom niet te hoog gegrepen. De winnaarsmentaliteit die de Gelderse goalie zo jong al uitstraalt, z’n frappante zelfbewustheid is bijzonder, oogt markant. Dat André Onana en Jasper Cillessen het als idool bij de intense Ajax-fan afleggen tegen Jop Hemink, past feilloos bij het autonoom bepalen van toekomstdoelen. Vitesse heeft de tiener die komend seizoen het doel van RKHVV JO12-1 verdedigt reeds op de radar staan. De winnaar van de Keepersschool On Tour-keepersbattle doet er alles aan om vanaf Sportpark De Blauwenburcht een lancering richting Papendal van de grond te krijgen.

Te goed voor de Champions League
Noud Slok barst van de Jonge Kracht, maar ondanks dat hij in Huissen opgroeit aan de Schalkhofstraat, speelt hij vanaf vijf jaar niet op Sportpark Schalkhof, de thuisbasis van Vierdeklasser Jonge Kracht, maar bij dorpsrivaal en Eersteklasser RKHVV op Sportpark de Blauwenburcht. Vader Bernie is voor z’n drie kinderen – Stan (15), Anne (9) en Noud (11) de ultieme stimulans om te gaan voetballen. Noud beleeft net als de andere twee veel plezier aan de voormalige rechtsbuiten van de Veenendaalse Sportvereniging Panter: “In onze achtertuin begon ik met voetballen. Met m’n vader, broer en zus. Mijn vader is op een vrolijke manier fanatiek, maakt ons enthousiast, zodat we onze energie kwijt kunnen met een bal.” Nog steeds is de achtertuin, met trampoline en klein voetbaldoel, een prima plek om de spieren te spannen. Bij RKHVV krijgt Nouds aangeleerde voetbaldrang in 2014 een vervolg als minipupil in de zogeheten Champions League: “We speelden op één derde veld vier tegen vier met minidoeltjes. Om de week was je Real Madrid, Chelsea, Ajax, Manchester United, Barcelona of een andere topclub.” Eerder dan even jonge dreumesen ontgroeit De Snelle Snuiter van de Schalkhofstraat, een Suske en Wiske album zou niet misstaan, het kluitjesvoetbal. “Met nog een paar andere jongens waren wij te goed voor de Champions League. Dat was niet leuk voor de anderen en de spanning in de competitie. Na een jaar mochten we als zesjarigen al naar RKHVV F10.” Wanneer de doelen groter worden, groeit hand-in-hand de interesse in keepen. Vooral als Noud met Bernie zondags wedstrijden van het eerste gaat bekijken. En in de ban raakt van eerste keeper Jop Hemink.

MET VADER BERNIE IN DE ACHTERTUIN. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Aanraakbaar idool
Eerst legt Gianluigi Buffon, vervolgens Jasper Cillessen en tegenwoordig André Onana het af als idool voor de Huissense Ajacied tegenover Jop Hemink, de Arnhemse goalie van RKHVV. “Ik zat achter Jops doel te genieten van zijn duiken. Ook was hij een voorbeeld in het bewegen voor het doel, wanneer nodig afgewisseld met lang blijven staan en aandachtig kijken naar waar de bal vandaan komt om daarna stijlvol redding te brengen. En Jop was een penaltykiller, zoals in september 2019 uit bij de Bataven, bij een 0-2 voorsprong, waardoor RKHVV met 1-3 kon winnen. Ik luisterde geboeid naar hoe hij ‘Los’ riep en het team coachte. Vaak ging ik direct na zijn wedstrijd als een haas het hek over, want dan kreeg ik een keepersknuffel. Ik kon mijn idool aanraken. Daar had ik meer aan dan op afstand een keeper bewonderen. Jop gaf mij een speciaal gevoel als ik als allereerste de elftalfoto van het eerste van RKHVV van hem kreeg.” Voor Jop Hemink, die de laatste zeven seizoenen als eerste keus het Huissense heiligdom verdedigde, was het contact met een jeugdkeeper van zijn eigen club evenzeer bijzonder: “Vijf jaar geleden zat Noud voor het eerst achter mijn doel. Zijn enthousiasme voor keepen is aanstekelijk. De manier waarop hij mij leergierig aanschoot ontwapenend. Sindsdien hadden we regelmatig contact voor of na een wedstrijd van het eerste. Ook maakten we op trainingsavonden een praatje over het keepen. Hij was en is de enige jeugdkeeper met wie ik als senior bij SC Bemmel en RKHVV in ruim tien jaar zo’n binding heb gehad. Een knuffel na de wedstrijd werd een ritueel.” Met zo’n voorbeeldige keepersvriend, een technische keeper pur sang, binnen handbereik ligt het voor de hand om te denken dat Noud is gaan keepen door Jop. Resoluut schiet de bewonderaar van Hemink die veronderstelling aan flarden: “Ik ben uit mezelf gaan keepen, omdat ik de belangrijkste speler wil zijn. Die fouten van anderen herstelt om tegengoals te voorkomen.”

MET IDOOL JOP HEMINK EN DE EERSTE ELFTALFOTO VAN RKHVV-1. (FOTO BERNIE SLOK)

Zowel links als rechts
De vlotte overstap van Champions League naar RKHVV F10 levert tijdens het voorjaar van 2015 niet meteen een felbegeerde vaste plek onder de lat op. Die dwingt de onverzettelijke Hemink-bewonderaar vervolgens in 2015-2016 wel af in RKHVV F3. Keepersprestatie-Slokop Noud benut vol passie bij De Blauwwitten van de Lingewaard het F3-team als opstap naar een onbetwiste basisplaats in de hoogste jeugdteams van zijn leeftijdscategorie: F1 (2016-2017), JO9-1 (2017-2018), JO10-1 (2018-2019), JO11-1 (2019-2020). Aankomend speeljaar komt daar als dè doelverdediger van RKHVV JO12-1 geen verandering in. Elke dag met een groot aantal teamgenoten, sinds RKHVV F10 spelen ze al samen, stoeien met een bal vormt een belangrijke factor voor Nouds doortastendheid als keeper. “Ik voetbal vooral met mijn vriend Rick, teamgenoot bij RKHVV JO11-1, op het pannaveld van het Binnenveld waar je lekker fanatiek partijtjes kan voetballen. De bal komt snel terug in het veld, zodat je gedwongen wordt meteen te handelen. Vooral als je altijd wil winnen, zoals ik. In plaats van te keepen voetbal ik daar regelmatig, waardoor ik m’n linkerbeen flink train.” Speels opgedane ervaringen zorgen er zo voor dat de middelste telg van de Sloks zowel met links als rechts tijdens spelhervattingen goed uit de voeten kan: “Ik ben rechtsbenig, maar kan daardoor ook prima met links schieten. Als dat in een wedstrijd nodig is, doe ik dat zonder aarzelen.”

Doordouwkarakter
Nouds prille leven staat sedert z’n vaste keepersplek in F3 volledig in het teken van constant beter willen worden als keeper. Vandaar dat de incidentele FIFA-PlayStation-speler in 2016 z’n vader ervan overtuigt dat hij vaker wil trainen dan enkel de keeperstrainingen bij RKHVV. “Ik wil altijd winnen en tegelijk alles goed doen als keeper. Vier jaar geleden ben ik begonnen bij Keepersschool On Tour. Bij Berry van de Biezen heb ik veel geleerd, zoals insnijden, hoog duiken, de bal aanvallen, praten, coachen, klemmen, positie kiezen, blokken. Daardoor is mijn zelfvertrouwen gegroeid en pak ik steeds meer ballen in wedstrijden. Er worden bij de keepersschool ook filmpjes van de keepers gemaakt, zodat je doorkrijgt van elkaar hoe je de techniek van het keepen moet uitvoeren. Bij On Tour duren de intensieve oefeningen gemiddeld een kwartier. Dat is fijn omdat je dan veel herhalingen kan doen.” Het doordouwkarakter van het Huissense talent krijgt via de keepersschool eveneens volop de kans zicht te ontplooien. De stoutmoedige basisschoolleerling pakt net als tijdens RKHVV-wedstrijden z’n kansen om bij de keepersopleiding van Berry van de Biezen op te vallen. Op 8 februari dit jaar komt bij Keepersschool On Tour de prijs Keeper van de Week volgens Berry van de Biezen dan ook niet uit de lucht vallen: “Maar tussen al deze toppers was het Noud (spelend bij RKHVV JO11-1) die er bovenuit kwam op zijn inzet, net dat stapje extra maken om beter te worden!!” Op 23 mei 2020 verslaat de verwoede perfectionist van het Slokgezin, om dat stapje extra te onderstrepen, overtuigend vijf concurrenten tijdens de keepersbattle van Keepersschool On Tour in de categorie Onder 11 jaar: “Er waren 10 wedstrijden van 7 minuten. Ik won er negen, maar dat hadden er tien moeten zijn, want ik verprutste onnodig die ene verliespartij.”

WINNAAR KEEPERSBATTLE KEEPERSSCHOOL ON TOUR OP 23 MEI 2020. LINKS BERRY VAN DE BIEZEN. (FOTO BERNIE SLOK)

Opvallend veel positief coachen
Wie weet hoe de keeper van RKHVV JO11-1 z’n doel probeert schoon te houden, ontkomt er niet aan gelijkenissen te ontdekken tussen de stijl van Jop Hemink en Noud Slok. Terwijl beiden een neusje hebben voor het stoppen van penalty’s en verbazen met onverwachte reflexen, valt bij Noud het coachen en praten à la Jop op. De pas elfjarige keeper roept ‘Los’ en stuurt ploeggenoten postief aan alsof hij over de ervaring van zijn idool bezit. Lars Oeldrig, Nouds trainer-coach bij RKHVV JO11-1 vindt die kwaliteit, naast het zelfvertrouwen dat de aankomende puber al uitstraalt, voor zijn leeftijd evenzo opmerkelijk: “Noud is een lijnkeeper met geweldige reflexen waar je op kunt rekenen. Die met veel lef alles opzij zet om te winnen. Hij straalt zelfvertrouwen uit en durft ronduit te zeggen dat hij de beste is. Dat zijn geen loze kreten, want dat bewijst hij door z’n acties op basis van z’n winnaarsmentaliteit telkens weer. Noud is zodoende een puntenpakker die nu al overduidelijk ‘Los’ roept als hij uitkomt en met positief coachen, vooral als het tegenzit, een ruggensteun is voor z’n teamgenoten. Tegelijkertijd is hij makkelijk te coachen, omdat hij zelfkritisch is en adviezen gretig oppikt. Zo heeft Noud het afgelopen seizoen flinke stappen gemaakt in het verder voor het doel keepen. Zijn bovenmatige competitieve instelling wordt ook steeds minder zijn valkuil. Mentaal kan hij steeds beter de knop omzetten op momenten waarop datgene wat hij van zichzelf verwacht niet volledig lukt.”

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Het zwembad in
In RKHVV F10 ontglipte Nouds enige kans tot nu toe op een kampioenschap in de allerlaatste wedstrijd. De kleine Slok was nog geen vaste doelman van het team, moest bij 2-2 met tegenzin zijn plaats afstaan, waarna De Blauwe Jungskes met een nederlaag 4-2 de titel verspeelde. Vandaar dat de tweedejaars E-pupil, gelet op de oude KNVB-aanduiding, zijn mooiste momenten als sluitpost vorig jaar mei beleeft bij Bayer Uerdingen tijdens een internationaal toernooi: “We waren als tienjarigen ingedeeld bij allemaal Onder 11-tegenstanders. Daarom zeiden we tegen elkaar ‘Als we een beker winnen, springen we in het zwembad’. Ik speelde een lekker toernooi met veel reddingen en penaltysafes. Het was een koude en regenachtige dag, maar dat maakte ons niks uit toen we de beker voor de derde plek hadden gekregen. Luid schreeuwend is het hele team met kleren aan het water in gesprongen.”

Idool overtreffen
Net zoals de fan van Alisson Becker hardop durft te zeggen dat hij de beste is van zijn lichting bij RKHVV, schroomt hij niet om er een stoute droom op na te houden. Wie denkt dat de Liverpool-aanhanger dolgraag in de voetsporen wil treden van Jop Hemink komt bedrogen uit: “Ik wil zo snel mogelijk naar Vitesse, daarna als senior naar Ajax om uit te komen bij mijn favoriete buitenlandse club; Liverpool.” Vitesse heeft Noud al zien keepen, maar tot een proeftraining is het niet gekomen. Desondanks gelooft de RKHVV-keeper heilig in zijn droom. Zo koen als Mathieu van der Poel alle criticasters tijdens de laatste Amstel Gold Race de mond snoert, durft Noud met een soortgelijke kwajongensachtigheid zijn ideaalbeeld aan te scherpen: “Als ik naar Ajax ga is het wel meteen als basisspeler, want anders ga ik niet.”

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Motivatie en bravoure
Een snelle vlucht van De Blauwenburcht naar Nationaal Sportcentrum Papendal is vanzelfsprekend essentieel om het droombeeld, waar Noud stoïcijns in gelooft, handen en voeten te geven. En wellicht is geduld een schone zaak, indien Noud door weet te stoten tot de profs, want doordouwers als Sander Westerveld en Bruce Grobbelaar verrasten vriend en vijand met een basisplaats bij The Reds. Keepersschooleigenaar Berry van de Biezen is lovend over de sterke wil van zijn pupil. Tegelijkertijd plaatst hij diens wilskrachtige wens in perspectief: “Noud is gedreven en leergierig. Hij wil alles winnen en gaat daar vol voor. Een fijne keeper om mee te werken. Soms baalt Noud flink van gemiste ballen of oefeningen die hij niet naar behoren uitvoert. Die zelfreflectie en spirit is in gezonde mate goed om verder te komen. Het hoort bij een jonge keeper die ervan droomt prof te worden. Of zijn droom reëel is, ligt ook aan zijn lengte en of hij de juiste mensen tegenkomt. De wil is er zeker en ik denk dat hij daardoor in de toekomst de nieuwe keeper kan worden van RKHVV-1 en misschien wel een profclub.” Jop Hemink, RKHVV’s speler van het jaar 2015 en 2018, die zojuist in Coronatijd z’n loopbaan, tot verdriet van Noud, heeft beëindigd, komt met z’n vooruitziende blik grotendeels hetzelfde uit: “Vorig jaar bij de Bataven heb ik Noud in actie gezien tijdens een voorwedstrijd voor die Lingenwaardse derby. Aan de hand van die ene keer durf ik te zeggen dat hij op basis van z’n motivatie en bravoure zeker het eerste van RKHVV kan halen. Ik hoop wel dat hij snel langer wordt. Dat is wel een vereiste om zover te kunnen komen.” Of Noud Liverpool haalt, lijkt momenteel net zo haalbaar als de eerste bemande reis naar Mars van Elon Musk. Aan Sloks guitige zelfvertrouwen en inzet zal het niet liggen. De huidige 1 meter 55 lange goalie hoeft mentaal niet te groeien, maar fysiek des te meer. En voor hetzelfde geldt is dit het eerste verhaal over de toekomstige international van de club die twee eeuwen geleden begon als Team of the Macs.

Naar boven

SALE !