Jeugdkeepers

Noord-Nederlandse Jeugdkeepers verbroederen tijdens trainingen van Keeping the Zero

Foto: Andre Wolfs

Keepersschool Groningen leidt sinds 2014 keepers op in Noord-Nederland. In Groningen worden wekelijks, op vrijdag en zondag, ruim honderd jeugdige doelverdedigers de fijne kneepjes van het keepersvak bijgebracht. De slogan van Keepersschool Groningen, ‘Keeping The Zero’, is niet alleen slim gevonden, maar ook zeer toepasselijk. “Met ‘Keeping The Zero’ willen we de keepers handvaten geven om zich te kunnen ontwikkelen. Met als uitgangspunt dat we veel aandacht besteden aan hoe je als keeper de kans op tegendoelpunten zo klein mogelijk maakt”, aldus Andre Wolfs van Keepersschool Groningen.

Na drie jaar weten steeds meer talenten de weg naar ‘het honk’ van Keepersschool Groningen te vinden op Sportpark Corpus den Hoorn in Groningen, waar ook FC Groningen traint. Uit allerlei windstreken komen de keepers dolgraag naar de Martinitorenstad om hun persoonlijke doelen te bereiken. De afstanden die de keepers wekelijks afleggen variëren van 1 tot 80 kilometer. Trainer Gaby Hemsens weet wie de keepers voor het overbruggen van deze afstanden moeten bedanken: “Voor de ouders is dat alleen al een applaus waard. Zij komen in weer in wind iedere week met hun keepende zoon of dochter naar Groningen toe”.

Zo is het ook voor de ouders van Ben Schaaphok (Grijpskerk, 22 km), Roenly Boven (Hoogezand, 21 km), Tobias Mulder (Marum, 23 km), Sten Bos (Velocitas 1897, 1 km) en Marijn Mik (GRC Groningen, 1 km). Iedere week stappen de keepers gemotiveerd in de auto of op de fiets om te doen wat ze leuk vinden; keepen! Daarnaast is er een mooie vriendschap ontstaan tussen deze jongens die al lang samen trainen. Marijn, Sten, Ben en Tobias maken namelijk al sinds april 2015 onderdeel uit van het keeperstalententeam. Roenly begon iets later, in september 2015, te trainen bij Keeping The Zero. Keeperstrainer Peter van der Sluis vult aan: “De keepers die bij ons komen, zijn zo gepassioneerd dat ze nagenoeg geen training overslaan. Dat maakt het mooi om met ze te mogen werken. Het is prachtig om te zien dat keepers naast de focus die ze hebben op keepersgebied ook nog eens vriendschappen overhouden aan de trainingen”.

Marijn Mik is een rasechte Groninger. Hij werd in 2006 in de historische handelsstad geboren en heeft nooit ergens anders gewoond. Sinds 2014 staat de keeper, die het afgelopen seizoen het doel van GRC Groningen D3 verdedigde, vast onder de lat. Over een antwoord op de vraag ‘Waarom ben je keeper geworden?’, hoeft de jonge Mik-telg niet lang na te denken: ”Keepen is gewoon de stoerste positie in het veld. Je kunt alles overzien en hebt de grootste verantwoordelijkheid van iedereen. Als keeper wil je de kans op tegendoelpunten zo klein mogelijk maken, en juist om doelpunten draait het in het voetbal”. Marijns voorbeeld is vanzelfsprekend Sergio Padt van FC Groningen. Zelf hoopt hij ooit voor FC Groningen, Atlético Madrid, Barcelona of Real Madrid uit te komen. Voor de zekerheid heeft de Padt-fan al een mooi alternatief bedacht die een belangrijke overeenkomst vertoont met het keepen: “Als ik het niet redt om mijn droom waar te maken, wil ik graag bij de politie. Dan heb je ook te maken met veel verantwoordelijkheid”.

Roenly Boven woont in Hoogezand maar is net als Marijn geboren in Groningen. Met dat verschil dat de huidige Hoogezandster een jaar eerder, in 2005, zijn eerste levenslicht zag. Roenly staat al zo’n vier jaar met plezier in het doel: “Keeper zijn is supertof. Mooie reddingen maken, doe ik het liefst. Joe Hart is mijn grote voorbeeld. Die blijft altijd zo rustig als het druk is voor zijn doel. Dat vind ik heel erg knap”. Ondanks de bewondering voor deze ex-Manchester City-goalie, is Roenly, met een speciale naam die veel lijkt op Rooney, een fan van Manchester United. Met een soort Engelse passie volgt de speler van SC Stadspark uit Groningen de trainingen bij Keeping The Zero. Roenly is zo gedreven dat hij ook nog eens extra traint bij Henk Ritsema, de voormalige jeugdtrainer van FC Groningen.

Sten Bos, alweer een Groninger in hart en nieren, kwam in de hoofdstad van de gelijknamige provincie ter wereld in 2005. Sten is al drie jaar keeper. Gewoon omdat de jeugdkeeper van Velocitas 1897 de rol van doelman de leukste positie in het veld vindt: “Keepen is best moeilijk. Vooral als je niets te doen hebt. Dan moet je er toch voor zorgen dat je geconcentreerd blijft om die ene bal te pakken die op je af komt. Dat maakt keepen juist ook weer heel erg mooi!” Stens favoriete club is FC Barcelona. Net als Jasper Cillessen en Marc-André ter Stegen is hij nu al een bijzonder gedreven goalie: “Ik ga er alles aan doen om beter te worden. Daarom volg ik naast de trainingen bij Velocitas extra trainingen bij Keeping The Zero. Ik wil echt vet goed en hoog kunnen duiken”.

De in Niezijl woonachtige Ben Schaaphok, hij werd in dit kerkdorp in 2005 ook geboren, windt er geen doekjes om: “Ik wil profkeeper of profcoach worden. Het mooie aan keepen is dat je een heerlijk gevoel krijgt als je mooie reddingen maakt. Mijn favoriete clubs zijn PSV, Atlético Madrid en FC Groningen. Jan Oblak van Atlético, is mijn grote voorbeeld. Die lange Sloveen kan echt hele coole reddingen maken. Zo goed wil ik ook worden”.

De in het Groningse Marum woonachtige Tobias Mulder is van oorsprong een Fries. Dertien jaar geleden werd deze Neuer-bewonderaar in Drachten geboren. Meteen nadat hij twee jaar geleden definitief koos voor het keepen, ging hij er vol voor: “Ik wil supergoed worden. Dus ga ik naar Keepersschool Groningen om mezelf te ontwikkelen. Het mooiste is eigenlijk dat ik veel vrienden heb gemaakt bij de trainingen. Ik heb drie voorbeelden; Sergio Padt (FC Groningen), David de Gea (Manchester United) en Manuel Neuer (Bayern München). Als er een bal op hen afkomt, hebben ze hem bijna altijd”.

Chris Weggemans geniet als trainer ook van de vijf keepersvrienden: “Deze jongens trainen al ruim twee jaar met elkaar. Ze trekken zich aan elkaar op en stimuleren en helpen elkaar. Zo hoort het. Elkaar helpen om betere keepers te worden. Doordat ze zo nauw samenwerken bij Keepersschool Groningen, is er op een natuurlijke manier een hechte vriendschap ontstaan tussen deze knapen”. Hoe ver het talent van deze jeugdkeepers straks reikt, is lastig te voorspellen. Wel staat nu al vast dat elk lid van het keepende kwintet, vanwege voorbeeldige saamhorigheid en passie, op weg is om een degelijke, zelfbewuste keeper te worden. Met plezier in het keepen en vriendschap als formidabel fundament.

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!