Jeugdkeepers

Groningse keeperstalenten zijn vrienden en concurrenten

Keepersschool Groningen Keeping the Zero ISHA DE VREEDE (VELOCITAS 1897), ROWAN BOEREMA (GRC GRONINGEN), ALIN TURKSMA (HOOGEZAND), FINN VAN DIJK (GVAV RAPIDITAS)
Foto: Andre Wolfs

Keepersschool Groningen leidt jeugdkeepers op die zich vanuit de provincies Groningen, Drenthe en Friesland aandienen. Keepers die beter willen worden weten de weg naar Corponello, het complex waar ‘Keeping the Zero’ haar trainingen houdt, en waar ook alle elftallen van FC Groningen trainen om beter te worden. Vier talenten van Keepersschool Groningen hebben zich in de kijker gespeeld bij FC Groningen. Twee jeugdkeepers neemt de Eredivisionist volgend seizoen op in haar jeugdopleiding. Hand-in-hand vliegen de vonken er vanaf tijdens trainingen en wedstrijden bij Isha de Vreede, Rowan Boerema, Alin Turksma en Finn van Dijk. De groep 7-leerlingen willen profkeeper worden. Alle vier gunnen ze elkaar het beste, maar vooral zichzelf natuurlijk een prachtplek bij hun droomclub.

Keepersschool Groningen heeft haar slogan ‘Keeping the Zero’ slim gevonden. Waarmee de essentie van de filosofie van de keepersschool meteen op tafel wordt gelegd. Andre Wolfs; “Bij keepers draait het uiteindelijk om 1 ding, het houden van de nul. We doen er alles aan in onze trainingsstof om de keepers duidelijk te maken dat het fantastisch is om keeper te zijn, de meest belangrijke positie in het veld. Als keeper heb je het overzicht en is het belangrijk dat je leiding durft te geven. Dat is op jonge leeftijd nog niet altijd makkelijk maar wel noodzakelijk om dat te oefenen. Leiderschap kun je in allerlei oefeningen verstoppen, voor ons mooi om te zien hoe de keepers dit onderdeel oppakken.”

In september 2014 startte Keeping the Zero met 20 keepers, inmiddels worden wekelijks meer dan 100 keepers begeleid in hun ontwikkeling. Momenteel trainen er bij Keepersschool Groningen vier jeugdkeepers van O11 teams uit het selectiegebied van FC Groningen. Deze vier talenten strijden tegelijkertijd voor een plek onder de lat in het jongste elftal van FC Groningen, het O13-2 team.

Isha de Vreede (Velocitas 1897 O11-1), Rowan Boerema (GRC Groningen O11-1), Alin Turksma (Hoogezand O11-1) en Finn van Dijk (GVAV Rapiditas O11-1) zijn vrienden tijdens de wekelijkse trainingen. Als ze tegen elkaar spelen, strijden ze om te winnen. “Natuurlijk is het mooi dat we samen trainen. We doen allemaal ons best om beter te worden. Bij FC Groningen zijn we ook elkaars concurrenten. Want uiteindelijk worden er maar twee keepers geselecteerd. We vinden het allemaal al erg mooi om mee te mogen maken. Het shirt van FC Groningen is toch prachtig om te mogen dragen, dat doen we bij ‘De Trots van het Noorden’ graag”, zegt Isha.

Rowan Boerema, geboren op 25 maart 2006 en keeper van GRC Groningen, is al sinds de F-jes doelman. De geboren en getogen Groninger speelde voordat hij bij GRC kwam bij SJO De Held; tot juli 2015 de Samenwerkende Jeugd Opleiding van zaterdagclub CSVH en de zondagclub vv Hoogkerk. Zijn grote voorbeeld is Manuel Neuer. “Ik vind het echt supermooi om te zien hoe hij keept, hij is heel erg slim omdat hij goed kan inschatten hoe snel ballen gaan en zelf eerder bij diepe ballen kan zijn dan tegenstanders. Daar heeft hij denk ik heel veel op geoefend. Mijn voorbeeld in Nederland is de in Veendam geboren Jeroen Zoet. Hij komt ook uit de provincie Groningen”, lacht Rowan. “Ik hoop net als Jeroen bij een hele mooie club terecht te komen. FC Groningen zou ik super vinden. Mijn favoriete clubs zijn FC Groningen en natuurlijk PSV waar Jeroen Zoet speelt. Ik doe er alles aan profkeeper te worden. Als dat niet lukt, wil ik graag een sportzaak beginnen. Ik heb nog even de tijd om zover te komen, want ik zit in groep 7 van openbare basisschool ‘De Ploeg’ aan de Zuiderweg in Groningen.”

Finn van Dijk, van 30 april 2006, is keeper van GVAV Rapiditas O11-1. GVAV levert jaarlijks veel talent af bij FC Groningen. “Het liefst zou ik keeper worden in de Eredivisie bij FC Groningen. Mijn favoriete keepers zijn natuurlijk Sergio Padt (FC Groningen) en Manuel Neuer. Ik ben keeper sinds mijn tweede seizoen bij de F-jes. Ik heb me meteen aangemeld bij de Keepersschool Groningen, omdat ik een erg goede keeper wil worden. Mijn techniek is heel erg verbeterd en ik snap steeds beter dat je de bal het best zo vroeg mogelijk kunt onderscheppen en hoe je dat het beste kunt doen. Als ik geen profkeeper kan worden dan wil ik, denk ik, politieagent worden. Dat lijkt me ook wel leuk. Mijn favoriete clubs zijn FC Groningen en Ajax. Ik zit in groep 7 van het Karrepad in de Oost-Indische buurt van de stad Groningen. Keepen is echt het leukste dat er is. Ballen tegenhouden, ballen pakken, duiken. Ik word er zo blij van als ik weer het veld op mag met mijn handschoenen aan.”

Isha de Vreede, keeper van Velocitas 1897 O11-1, is van 9 mei 2006 en ook geboren en getogen in de stad Groningen. Isha was al keeper toen hij 6 jaar was bij Velocitas en vond het zo leuk dat hij niet meer uit het doel is geweest. “Mijn voorbeeld is Manuel Neuer van Bayern München. Neuer blijft altijd zo rustig. Dat is wat wij als jonge keepers ook moeten leren. Rustig blijven in alle omstandigheden is best moeilijk. Het mooiste aan keepen vind ik zweven en iedereen aansturen in het veld. Alsof je een beetje de baas bent, haha. Dat is wel cool aan keepen. We leren bij Keepersschool Groningen de bal zo vroeg mogelijk te pakken en vast te houden, goed naar voren te komen met veel agressie en goed het spel te hervatten op verschillende manieren. Zo word je echt een goede keeper! Ik wil alleen maar profkeeper worden, dus ik denk niet na over een ander beroep. Ik zit in Groep 7 van openbare Daltonschool ‘De Starter’. Mijn favoriete club is FC Groningen waar ik hopelijk voor mag gaan spelen volgend seizoen.”

Alin Turksma woont in Hoogezand en keept zijn wedstrijden bij Hoogezand O11-1. Alin is van 18 november 2006. Opvallend is dat drie van de vier keepers in de eerste helft van het jaar zijn geboren. Alin zag als enige het levenslicht aan het einde van het jaar. Finn van Dijk is als enige een ‘zondagskind’, maar of dat een voordeel is weet niemand. Andre Wolfs: “FC Groningen kijkt niet zozeer naar de leeftijd van de keepers maar naar hun potentiele mogelijkheden.”

Alin is daarvan een mooi voorbeeld. Hij is al 4 jaar keeper en doet dat met veel passie en plezier: “Iedere training probeer ik zo goed op te letten, zodat ik steeds een beetje beter wordt. Als je dat iedere training doet, wordt je iedere maand een stap beter en dan kun je snel veel beter worden. Bij de Keepersschool leren we dat ook. Als je iets nog niet zo goed kunt, gaan we dat oefenen en dan merken we dat we alles kunnen leren. Opletten is dan het belangrijkste. Zo worden we allemaal betere keepers. Als ik Sergio Padt zie keepen, vanaf de tribune in de Euroborg, dan zou ik dat ook wel willen. Keepen bij FC Groningen in een vol stadion. Gaaf! Zoet en Padt zijn mijn favoriete keepers in Nederland. Ik wil graag keeper worden bij FC Groningen. Ik droom ook weleens over Real Madrid. Als keeper kun je erg belangrijk zijn voor je team. Dat is wat ik erg mooi vindt aan keeper zijn. Als ik geen profkeeper kan worden dan word ik tandarts. Ik zit in groep 7 van de ‘Nico Bulderschool’ aan de Zonneweg in Hoogezand.”

Keepersschool Groningen Keeping the Zero ISHA DE VREEDE (VELOCITAS 1897), ROWAN BOEREMA (GRC GRONINGEN), ALIN TURKSMA (HOOGEZAND), FINN VAN DIJK (GVAV RAPIDITAS)

Jeugdkeepers met flair en ambitie. V.l.n.r.: Isha de Vreede (Velocitas 1897), Rowan Boerema (GRC Groningen), Alin Turksma (Hoogezand), Finn van Dijk (GVAV Rapiditas). Foto: Andre Wolfs

Keepersschool Groningen blijft ondanks het succes van de genomineerden met beide benen op de grond staan. De keepende kinderen staan centraal op Corponello. Daarnaast wordt er, ondanks de huidige successen, ook nadrukkelijk gelet op de toekomst van de keepersschool. Om structureel een rol te kunnen blijven spelen voor de keepgrage jeugd in de regio Groningen. De trainers Gaby Hemsens, Albert Brommer, Peter van der Sluis en Chris Weggemans spelen daarbij een belangrijke rol. Zij hebben zich gestort op het houden van overzicht; het bewaken van de fundering van de keepersopleiding. Om te voorkomen dat de Keepersschool Groningen verzand in een landschap met een toenemend aantal keepersscholen. Met de visie van ‘Keeping the Zero’ op het netvlies zorgen de vier bovengenoemde oefenmeesters als ‘Beefeaters’ ervoor dat Keepersschool Groningen op termijn z’n kwaliteit innovatief continueert.

Andre Wolfs maakt duidelijk dat ‘zijn’ keepersopleiding zich inzet voor alle jeugdkeepers die met plezier de lat voor zichzelf zo hoog mogelijk willen leggen: “We zijn natuurlijk trots op alle keepers die we opleiden, en natuurlijk ook op deze vier jongens. Iedere keeper traint om beter te worden. Bij de een gaat het wat sneller dan bij de ander en niet iedereen hoeft de stap naar het betaald voetbal te maken. Jeugdkeepers die vanuit zichzelf beter willen worden, krijgen ze bij ons een eerlijke kans om dat te doen in een vertrouwde, deskundige keepersomgeving. Wij zijn daarbij een hulpmiddel voor hen. Uiteindelijk moeten ze het zelf doen en heeft ook dit keeperskwartet het compleet aan zichzelf te danken dat ze staan waar ze nu staan. We hebben altijd een belangrijke tip voor al onze jeugdkeepers: hard werken en goed blijven opletten. Mocht het nu niet lukken om bij FC Groningen aangenomen te worden dan blijven we gewoon hard werken. Iedere training en wedstrijd is weer een nieuwe mogelijkheid, een nieuwe kans om beter te worden.”

Naar boven

SALE !