Wie de handschoen past

Stjepanović bezorgt Beara tweede jeugd door Keepersbeleidsplan SV Orion

NIKO STJEPANOVIC SV ORION NIJMEGEN
Foto: Maarten Omvlee

Voetballers van jeugdselecties worden bij veel amateurclubs en zelfs BVO’s getraind alsof ze in de Champions League spelen. Keepers hangen er helaas nog te vaak bij. SV Orion heeft haar doelen daarom bijgesteld. Niko Stjepanović, vader van jeugdkeeper Daan en jeugdspeler Luuk, stak de grootste Tweedeklasser van Nijmegen de helpende hand toe. SV Orion heeft daardoor nu de ambitie om het komende seizoen alle keepers, op elk niveau, doelmatig te trainen. Vladimir Beara, de Joegoslavische evenknie van het Russische keeperskanon Lev Yashin, komt door het keepersbeleidsplan van de hand van Stjepanović weer tot leven. In de toekomst kunnen ook jeugdkeepers van SV Orion opduiken in het FUNdament van PSV Eindhoven.

Niko Stjepanović, de in Wenen geboren Bosniër, is een man waarbij alle dingen die hij onderneemt een doel nodig hebben. Eerst denken, dan doen, is zijn levensmotto. De in Joegoslavië opgeleide werktuigbouwkundige, hij is inmiddels netwerkbeheerder bij een Gelderse onderwijsinstelling, gebruikt graag zijn handen om doordacht zijn doelen te verwezenlijken.

In de zeventiger- en tachtiger jaren van de vorige eeuw, Bosnië-Herzegovina heet Joegoslavië, is Vladimir Beara, zijn held. Met foto’s van reddingen van ‘De Rubberen Man’ van Hajduk Split (1947-1955) op z’n netvlies, streeft Niko even onverschrokken als zijn voorbeeld naar dezelfde lenigheid. Want de Kroatische keeper was een Epke Zonderland onder de lat. Jan van Beveren in het kwadraat. Toen de Russische supersluitpost Lev Yashin in 1963 werd uitgeroepen tot Europees Voetballer van het jaar, onttroonde de Moskoviet zichzelf door te beweren dat niet hij maar Beara de beste keeper van de wereld was. Stjepanović weet nog precies waarom hij op de trapveldjes van Donje Dubravice, het kleine dorp vlakbij Brčko waar hij opgroeide, werd gegrepen door ‘De Balletdanser met de Handen van Staal’: “Hoe hij ballen uit de lucht plukte, dat wilde ik ook. Net als z’n zweefduiken die leken op turnoefeningen. Maar ook Beara’s lef bij het uitkomen en de manier waarop hij z’n strafschopgebied beheerste sprak mij aan. En dat allemaal met blote handen!”

In clubverband krijgt Niko niet de tijd om z’n ster te benaderen. Van z’n vijftiende tot achttiende verdedigt ‘De Baldadige Bosniër’, in z’n enige competitiewedstrijden ooit, het doel van de Fudbalski Klub Voćar. De club uit het nabijgelegen, iets grotere, dorp Šatorovići. Ondanks dat zijn keeperstrainer altijd een veldspeler is geweest, schiet Niko’s spelinzicht met sprongen omhoog. De Joegoslavische junior ontwikkelt onder deze coach de onorthodoxe hartstocht om aanvallers met alle mogelijke middelen van scoren af te houden. Niko ontpopt zich tot een ‘Duivelse Dwarsligger’. Een spits bijt Niko, na een onmogelijke redding, keihard in z’n scheenbeen. De Joegoslavische Burgeroorlog (1991-1999) stelt Denemarken in staat om het EK92 te winnen, maar maakt van deze rasechte Bosanac een keeper zonder doel. Toch is Niko voorgoed geïnfecteerd door het keepersvirus.

Dit vingervlugge virus laat zijn handen na negentien jaar rust in 2010, vijftienhonderd kilometer verwijderd van Donje Dubravice, weer jeuken. Wanneer Daan Stjepanović, zo vader zo zoon, in Nijmegen onder de lat gaat staan. Want er is voor zijn zoon niets op het gebied van keeperstraining. Niko ziet dat als een uitdaging die natuurlijk om een doelgerichte oplossing vraagt: “Ik heb toen voor de F en E jeugdkeepers een keeperstraining op poten gezet.” Aan het begin van het seizoen 2016–2017 maakt de familie Stjepanović de overstap van SV Hatert naar SV Orion. Daar gaat de bevlogen vader verder met het helpen van jeugdkeepers: “Begin 2017 schrijf ik op verzoek van de technische commissie een keepersbeleidsplan. Want elke jongen of meisje die graag wil keepen verdient, waar dan ook, een kans om met behulp van goede begeleiding het beste uit zich zelf te halen. Net zoals ik vroeger als tiener werd geïnspireerd door mijn Bosnische trainer”.

Het vijfendertig pagina’s tellende keepersbeleidsplan is een ode aan Vladimir Beara. Veel van de kwaliteiten die de negenenvijftigvoudig Joegoslavisch international tot een complete keeper maakte, zelfs meevoetballen, zijn terug te vinden in de oefenstof die van mini-F-jes tot en met A-junioren verdeeld is over zeven leeftijdsgroepen. Stap voor stap worden oefeningen aangeboden die zorgen voor meer lef, lol, coachen, techniek, tactiek, spelinzicht, zelfvertrouwen, zelfreflectie en weerbaarheid. Stjepanović glundert bij de gedachte dat hij met zijn keepersbeleidsplan, een handige handwijzer om proactief keepen te promoten, de Hajduk Split-held uit zijn jeugd aan een tweede leven helpt: “De bal was Beara’s beste vriend. Dat gevoel wil ik met doordachte trainingen doorgeven aan de keeperstrainers en jeugdkeepers van Orion. Die bal moet je koesteren, knuffelen, vol overgave omarmen. We gebruiken allerlei formaten ballen, zoals tennisballen en kleine rugbyballen, om voetenwerk en vangtechniek spelenderwijs aan te leren. Door keepers technisch, fysiek en mentaal beter te maken, stijgen zelfvertrouwen en plezier hand-in-hand ook”.

NIKO STJEPANOVIC SV ORION NIJMEGEN

RAVI MONSHOUWER (2017-2018 J012-1) GAAT OOK DE VRUCHTEN PLUKKEN VAN DE NIEUWE KEEPERKOERS DIE SV ORION GAAT VAREN MET HET KEEPERSBELEIDSPLAN VAN STJEPANOVIĆ.

Een gedicht in de inleiding van het keepersplan, legt de vinger op de plek waar Niko’s keepershart klopt.

De Doelman
Een wedstrijd winnen kan hij nooit,
Wel een nederlaag voorkomen.
Maar als eenling van de elf,
Scoort hij wel de mooiste zege.
Door de overwinning op zichzelf
(Gedicht van een coach – Facebookpagina Fanclub Xerxes DZB)

SV Orion gaat komend speeljaar planmatig met haar keepers aan de slag. De voormalige Voćar-goalie wordt keeperscoördinator. Op sportpark Mariënbosch houdt Niko een vinger aan de pols van z’n geesteskind. Tegelijk is hij het klankbord voor keeperstrainers van de E/F-selectie, D/C-selectie en A/B-selectie en de recreatieve niveaus. Door dat laatste niveau, de ‘Brede Selectie’, ook te betrekken bij het keepersplan, komen alle keepers van SV Orion in beeld. Zo omarmt hij de club van zijn beide zoons met raad en daad. Natuurlijk is er nagedacht over het doel: een club creëren die keepers serieus neemt. “In de breedte worden de keepers die niet in selectieteams spelen te vaak over het hoofd gezien”, legt Stjepanović , enthousiaste zwaaiend met z’n handen, uit, “door die ook bewust te trainen, komen potentiële talenten aan het licht. Op die manier worden alle teams van een club een prachtige kweekvijver voor de hoogste spelende elftallen. Zo stimuleer je van klein tot groot keepers om bij ons hun dromen na te jagen. Om zich te ontwikkelen tot dekselse dwarsliggers. Die met de bravoure van Beara genieten van het keepen”. Jammer dat er in deze tijd nog pioniers nodig zijn om zover te komen. Nederland klaagt over een tekort aan keeperstalent. Waar zou het aan liggen als er vanuit de basis zoveel potentiële talenten onopgemerkt blijven of qua begeleiding achter het net vissen?

DAAN STJEPANOVIC SV ORION NIJMEGEN

DAAN STJEPANOVIĆ (2017-2018 SV ORION J013-1) GAAT ZICH ONTWIKKELEN BIJ SV ORION.

Vanaf 2016-2017 werkt de Orion-jeugdopleiding, als opvolger van N.E.C., samen met PSV. De Oranjewitten stellen hun velden ter beschikking aan de Eindhovense Eredivisionist. Zodat talenten van allerlei clubs uit het Rijk van Nijmegen, in zogenaamde FUNdament-teams, want plezier staat voorop, kunnen worden getraind door PSV-jeugdtrainers. PSV wisselt kennis uit met de jeugdtrainers van SV Orion en selectie-elftallen van de Nijmeegse Tweedeklasser spelen wedstrijden tegen de PSV-FUNdament-teams. Het FUNdament is voor de club van Philip Cocu een manier om bij voetballers van acht tot en met twaalf jaar te zoeken naar beloften. Vanuit dat FUNdament kunnen vanaf dertien jaar de grootste talenten hun licht opsteken in de jeugdopleiding van de ‘Lempkes’. Tot die tijd wordt de jeugd niet onnodig uit hun vertrouwde omgeving gehaald. De FUNdament-teams snuffelen, door op zaterdag vriendschappelijke wedstrijden te spelen op De Herdgang, alvast aan de haalbaarheid van hun wens om profvoetballer te worden. Het keepersbeleidsplan is het laatste puzzelstuk van de jeugdopleiding SV Orion. Nu dat gelegd is, krijgen vanaf 2017-2018 ook jonge doelverdedigers de kans zich in de kijker te spelen in vriendschappelijk duels, op het eigen sportpark Mariënbosch, tegen de FUNdament-teams van de Philips Sport Vereniging. Niko Stjepanović, de nieuwe keeperscoördinator van SV Orion, laat in het hoofdstuk ‘persoonlijke introductie’ van het keepersbeleidsplan, dat leest als ‘Het Gedicht van een Doelman’, zijn handen weer eens doelgericht spreken. Want het helpen van jonge keepers geeft, net als het vasthouden van een bal, altijd en overal een heerlijk gevoel.

Het mag duidelijk zijn dat het keepersvak mijn passie is.
Voetballen vond ik een saai spel.
Twintig gekken die achter een bal aan het rennen.
Maar het doelverdedigen, dat is het mooiste wat er is!
Dat mooie schot van de tegenstander pakken,
Een weergaloze spits tot wanhoop drijven,
Terwijl iedereen denkt dat de tegenstander gaat scoren,
De bal in handen hebben!”

NIKO STJEPANOVIC VLADIMIR BEARA SV ORION NIJMEGEN

WAAR NIKO STJEPANOVIĆ VERSCHIJNT, PAKT VLADIMIR BEARA EEN BALLETJE MEE.
FOTO BEARA: YOUTUBE.COM

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!