Jeugdkeepers

Drie ambitieuze keeperstalenten duiken op in voorselecties

MUNTERS SCHIPPERS RUNHART-KEEPERSSCHOOL GRONINGEN-001
Foto: Andre Wolfs

Keepers zijn echte trainingsbeesten. Veel meer dan voetballers. Na de training gaan ze vaak nog even door omdat ze er zoveel plezier in hebben, of omdat ze specifieke onderdelen van het keepersvak sneller onder de knie willen krijgen. Zo is het ook met het trio keepers Leroy Munters, Bas Runhart en Cas Schipper. Deze drie doelverdedigers trainen voluit bij hun club en verrichten daarnaast extra arbeid bij Keepersschool Groningen om zich onder het motto ‘Keeping the Zero’ verder te ontwikkelen.

Dat Leroy, Bas en Cas weten waarvoor ze hun extra trainingsarbeid uitvoeren is duidelijk. Inmiddels is dit drietal actief bij de KNVB-selecties Onder 14 en Onder 15. Daarnaast lopen Bas Runhart (GVAV Rapiditas) en Cas Schipper (Bedum) stage bij respectievelijk SC Cambuur en FC Emmen voor een plek onder de lat in het Onder 15 team voor het aanstaande seizoen.

De in april 2002 ter wereld gekomen Leroy Munters, wiens voorbeeld Manuel Neuer is, speelt zijn wedstrijden in de jeugd onder vijftien jaar van VV Winsum. Vanaf januari 2015 heeft Leroy definitief gekozen voor de rol van doelman. Dit seizoen speelt de leergierige Munters op een goed niveau. Tot en met het vorige speeljaar keepte de jonge doelman uit Westeremden zijn wedstrijden bij VV De Fivel uit Zeerijp. Als je beseft dat Leroy amper gestart is met zijn loopbaan onder de lat, is het onvoorstelbaar knap dat de jonge goalie nu al behoort tot de beste Onder-15-keepers in de Regio Noord.

De in Groningen woonachtige Bas Runhart, keeper van GVAV Rapiditas onder vijftien jaar, staat daarentegen al vanaf zijn zevende in het doel. Hij is van maart 2003. Bas geniet van het coachen. Het team van achteruit aansturen, nu al één van zijn kwaliteiten op jonge leeftijd, geeft hem veel voldoening. Het shirt waar Bas veel in traint is van PSV, aangezien hij een echte fan is van de in Veendam geboren Jeroen Zoet. Het doel van provinciegenoot Bas is helder; hij wil, net als de voormalige jeugdkeeper van BV Veendam, profkeeper worden. De robuust keepende Runhart heeft al een paar ijzers uit het vuur gesleept richting de verwezenlijking van zijn ultieme wens. Hij is door de KNVB geselecteerd voor de jeugd onder veertien jaar. Tegelijkertijd is zijn talent opgemerkt door SC Cambuur. Bij de Friese Eerstedivisionist loopt Bas, hij is in goede handen bij Harm Zeinstra, tegenwoordig stage.

De in Bedum keepende en in Bierum woonachtige Cas Schipper is geboren in september 2003. Voor het keepen legt hij wekelijks veel kilometers af van zijn woonplaats naar de geboorteplaats van Arjen Robben. Ook deze balvaste, Bierumse jeugdkeeper doet alles om de beste te worden. De reis naar zijn club, de Paarszwarten van SV Bedum, en Keepersschool Groningen maakt Cas met plezier. Schipperen met z’n vastberadenheid is geen optie, want ook hij wil boven alles profkeeper worden. Cas geniet het meeste van het keepersgevoel dat hij krijgt, wanneer hij in wedstrijden met reddingen belangrijk kan zijn voor het hele team. Cas is op z’n negende jaar gaan keepen en speelde voor SV Bedum O15-1 op Sportpark Oldencate bij VV Poolster in Spijk. Cas loopt momenteel stage bij FC Emmen. Hij richt bij de enige profclub van Drenthe, op het kunstgras van de JenS Vesting, zijn pijlen op het volgende seizoen. Op een plek onder de lat in het eerste team van FC Emmen onder vijftien jaar.

Leroy, Cas en Bas zijn voorbeelden van keeperstalenten die in het oog springen. Hard werken, met hartstocht en zelfreflectie, loont. Evenals deskundige fysieke en mentale begeleiding op het juiste moment, die zij bij Keepersschool Groningen krijgen. ‘De Drie van Keeping the Zero’ heeft zich op jonge leeftijd, omdat ze nu al weten wat ze willen, alles geven om veel en snel te leren, in de kijker gespeeld bij de KVNB, SC Cambuur en FC Emmen. Wie zich ontpopt tot opvolger van Jeroen Zoet is niet te voorspellen, maar dat je met passie ver kan komen geldt voor alle beloftevolle jeugdkeepers.

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!