Een klasse apart

Joey Cuijpers geeft zichzelf en koploper RKVV Haelen houvast

Joey Cuijpers RKVV Haelen KlasseKeepers
Foto: Vic Geerlings

Het vrolijke vriendenteam van RKVV Haelen maakt sinds het millennium weer eens indruk als lijstaanvoerder van de Derde Klasse B District Zuid II. In het doorleefde dorpsteam is de enige speler uit Heythuysen een voorname factor. Keeper Joey Cuijpers, bezig aan zijn derde speeljaar op Sportpark Houtrust, bewijst wekelijks zijn waarde. Pieken en dalen hebben bij het voormalige talent van VVV-Venlo, Roda JC Kerkrade en EVV Echt plaatsgemaakt voor constant presteren. De sfeermaker heeft in Haelen eindelijk de rust en het vertrouwen gevonden om fysiek en mentaal door te breken. De Donnarumma-bewonderaar, met vierentwintig lentes een jonkie onder de keepers in zijn competitie, verlangt met de vrienden die hem overhaalden om niet voor SV Heythuysen maar RKVV Haelen te kiezen, naar de Tweede Klasse. Eersteklasser Wilhelmina’08 en Derdedivisionist EVV konden de karpervisser afgelopen zomer niet aan de haak slaan. Hij bijt zich liever vast in speelminuten in het team van trainer Patrick Wolters. Want de ‘Kenneth Vermeer van Haelen’ heeft zich aan de Roggelseweg als een vis in het water ontwikkeld tot de op één na minst gepasseerde doelverdediger van de Derde Klasse B.

Hoever kan Joey Cuijpers komen nu de keeper slimmer en rustiger is geworden? Dat is de vraag die de Heythuyser, die bij Roda JC-A1 van Marco van Hoogdalem leerde meevoetballen, de komende jaren wil uitzoeken. Om alsnog zijn talenten te verzilveren, kreeg de voormalige McDonalds-manager twee jaar geleden Vierdeklasser RKVV Haelen in de schoot geworpen. Na omzwervingen bij VVV, Fortuna Sittard, Roda JC, Alemannia Aachen, EVV en FC Maasland (België). Cuijpers’ toenmalige vriendin Kristie meldde dat haar neef Jorrit Theelen, keeper van Haelen-1, een hernia had. Voetballen met stapmaten in de kelder van het amateurvoetbal leek aanvankelijk op het bord ‘Einde Rotonde’. Maar na twee seizoenen, met in 2016 promotie naar de Derde Klasse, zijn er weer aantrekkelijke afritten op z’n keepers-TomTom. RKVV Haelen heeft Joey goed gedaan.

Joey Cuijpers RKVV Haelen KlasseKeepers

JOEY CUIJPERS MAAKT UITSTEKEND GEBRUIK VAN ZIJN SPRONGKRACHT. FOTO: VIC GEERLINGS

Theelen, de huidige elftalleider die met Rob Hunnekens de keepers van de selectie traint, geniet van de progressie die z’n opvolger maakt: “Joey gaat nog steeds vooruit. Hij kwam overijverig bij ons binnen, maar na twee seizoenen in de basis is hij rustiger geworden. Omdat hij veel vertrouwen en tips krijgt. De wisselvalligheid eruit halen, was belangrijk voor z’n ontwikkeling. Zijn reflexen, sprongkracht, meevoetballen, uitstekende trap zowel links als rechts, komen daardoor beter tot hun recht. Ook is hij van lijnkeeper uitgegroeid tot een doelman die hoge ballen en steekpasses pakt. Hij keept nu met de stijl van Kenneth Vermeer. We staan bovenaan mede doordat hij voor het eerst dit seizoen structureel punten pakt.”

Trainer Patrick Wolters, bezig aan zijn derde seizoen bij de Roodgeelzwarten, vult aan: “Joey heeft binnen en buiten het veld sprongen in z’n volwassenheid gemaakt. Hij is nog wel een echte sfeermaker, maar minder druk dan voorheen. Ook staat hij niet meer te stuiteren in het doel. Z’n spel is constanter geworden en z’n coaching rustiger. Hij roept niet meer om corners aan de overkant, maar laat zich horen wanneer dat zinvol is. Het is nog te vroeg om hem een steunpilaar te noemen, maar hij maakt wel stappen in die richting. Hij heeft alles in zich om een complete keeper te worden. Vergeet niet dat hij pas vierentwintig is. Ik denk de jongste keeper in onze klasse. Z’n beste jaren moeten nog komen. Ik hou van een meevoetballende keeper die van de lijn durft te komen. Dat is Joey nu. Hij krijgt van mij ook het vertrouwen om fouten te maken. Nu stompt hij nog veel hoge ballen weg. De volgende stap, hoge ballen vangen, komt eraan. Hij is nu voor de Derde Klasse een goede keeper die prima past in ons jonge elftal. Joey doet er verstandig aan om zichzelf tijd te gunnen. Om hier met gegarandeerde speelminuten z’n keepersbagage eerst uit te breiden, voordat hij verder kijkt.”

Joey Cuijpers RKVV Haelen KlasseKeepers

IN HET STRAFSCHOPGEBIED IS JOEY CUIJPERS EEN SCHRIK VOOR SPITSEN GEWORDEN. FOTO: HANS SCHREURS

De logistiek supervisor van PLUS Retail in Ittervoort heeft door zijn goede spel in de afgelopen twee seizoenen alweer een paar afslagen aangeboden gekregen om kans te maken op een hoger niveau. Zijn mooiste wedstrijd voor RKVV Haelen speelt hij op zondag 5 juni 2016 op het veld van SVC 2000 in de nacompetitie. Haelen heeft thuis de eerste wedstrijd van het tweeluik met 1-1 gelijk gespeeld. De tegentreffer ontstaat na gegrabbel van Joey. In Roermond spelen de Haelenaars hun slechtste wedstrijd van het seizoen. Met goede reddingen revancheert Cuijpers zich. Met een gestopte penalty, vijf minuten voor tijd, sleept de Ajax-supporter de 0-1 winst uit het vuur. Waardoor RKVV Haelen na vier jaar in de Vierde Klasse promoveert. In de Wandelgangen beschrijft een dag later zijn succes als volgt: “(…) Maar… vanaf de nul-één stopt Haelen met voetballen en beperkt zich tot het wegrossen van elke onderschepte bal. Dan is 75 minuten nog lang. Maar dat SVC ook geen wonderploeg is, blijkt wel uit het feit dat de blauwgelen zich maar twee kansen weten te scheppen. De eerste van Jasko Djurlic – hij maakte geen moment waar dat hij volgend jaar in de A1 van VVV-Venlo gaat spelen – wordt van dichtbij met een reflex gekeerd door doelman Joey Cuijpers. Vorige week keepte die nog zijn zwakste wedstrijd van een constant seizoen. “Ik had nog wat goed te maken.” Dat doet hij zeker in de tweede helft, als dezelfde Djurlic aan mag leggen na een makkelijk gegeven penalty. “Eens kijken hoe goed jij dat kunt”, voegt de Haelen-keeper hem toe terwijl hij de bal voor hem neerlegt. Dat is blijkbaar genoeg om de nummer 14 van zijn stuk te brengen, want de te zacht ingeschoten strafschop is een prooi voor Cuijpers.”

Joey Cuijpers RKVV Haelen KlasseKeepers

RKVV HAELEN VIERT OP ZONDAG 5 JUNI 2016 BIJ SVC 2000 DE PROMOTIE NAAR DE DERDE KLASSE. JOEY CUIJPERS GEHURKT TWEEDE VAN LINKS. FOTO: HANS SCHREURS

Cuijpers legt uit dat hij graag omhoogkijkt, maar weet dat hij in Haelen het beste kan werken aan een veelbelovende prestatiecurve. Daardoor gokt de Limburgse doelverdediger niet op de korte termijn. Bij RKVV Haelen is hij verzekerd van speelminuten. Op een uitdagend niveau. “Ik heb met Dominik Vergoossen gesproken, de trainer van Eersteklasser Wilhelmina’08. Daar zou ik Michael Petit, waarmee ze kampioen zijn geworden, eruit moeten keepen. Als dat niet lukt val je ver terug, omdat er in Weert geen tweede elftal is.” Een terugkeer naar EVV vindt de keeper die als klein kereltje van vader Jan, oud keeper van RKSVO (Ospel) en VOS (Venlo), filmpjes voorgeschoteld krijgt van Jan van Beveren, eveneens geen optie. “Ik heb bij EVV in mei dit jaar een paar proeftrainingen meegedaan. De trainers Leo Beckers en Kevin van Dessel kenden mij nog van mijn tijd in EVV-A1 (2011-2012 KK) en EVV-2 (2012-2014 KK). Beckers was verbaasd. Ik heb veel in de sportschool gezeten, dat viel op. Leo zei ‘Er ging een kind de deur uit en nu staat er een vent’. Toch was EVV geen optie, omdat routinier Michel Vercruijsse zou blijven. Die is daar, net zoals ik momenteel in Haelen, de onbetwiste nummer één.”

Joey Cuijpers RKVV Haelen KlasseKeepers

EEN GROTE VIS VANGEN IN HET VOETBAL IS EEN DROOM VAN DE KARPERVISSER. FOTO: JOEY CUIJPERS

Begin september 2010 stopt de fan van Maarten Stekelenburg als keeper van Roda JC-A1 schoten van Christian Eriksen. Op Kaalheide wordt het 0-2 voor de Amsterdamse beloften. Cuijpers is in z’n element. De onverzettelijke MBO’er Metaaltechniek voorkomt een grotere nederlaag. “Dat was kicken. Vlak daarna keek ik op televisie mijn ogen uit toen Eriksen in het Bernabéu Stadion inviel tegen Real Madrid.” Dat de graag in het fel geel of feloranje spelende doelman die beleving vasthoudt om te azen op een stap hoger is logisch. Het is tegelijk tekenend voor de fase waarin hij zich nu bevindt dat het voormalige Roda-talent eerst met z’n makkers van RKVV Haelen alles zet op promotie naar de Tweede Klasse. Als er daarna nog een grote vis te vangen valt in het amateurvoetbal is dat mooi meegenomen: “Ik ben mijn vader nog steeds dankbaar dat hij mij in de F-jes en E-tjes van VV Heythuysen de basistechniek van het keepen heeft geleerd. Hij is altijd mijn trouwste supporter geweest. Volgde mij in de jeugd van VVV en Roda door heel Nederland. Als er over een tijd een grote club komt, is dat ook een mooie beloning voor hem. Maar ook Ingmar Bergmans, de keeperstrainer van EVV, is heel belangrijk voor mij geweest. Voorlopig blijf ik in Haelen met veel plezier m’n best doen. Ik ben de staf daar dankbaar voor de manier waarop ze mij hebben opgevangen en nog steeds steunen. Dat heeft veel zelfvertrouwen opgeleverd. En hoever ik kan komen? Ik zie wel wat er op m’n pad komt.”

Op zondag 19 november 2017 slaat Joey met RKVV Haelen de eerste slag richting promotie naar de Tweede Klasse. De Ronaldo look-a-like, met zijn vriendin Inge Kemmeren zou hij niet misstaan op de fotopagina’s ‘Social Voetbal’ van Voetbal International, pakt met zijn club op bezoek bij nummer twee Alfa Sport de eerste periode. Een foeilelijke maar wel verdiende 0-1 winst in Oirsbeek, Siem van Dijck benut een penalty in de zevende minuut, is voldoende om al vroeg in het seizoen verzekerd te zijn van de nacompetitie. Cuijpers en zijn kompanen moeten vol aan de bak getuige het verslag van de wedstrijd op de website van RKVV Haelen: “(…) En de hele eerste helft blijft Haelen de gevaarlijkste ploeg, hoewel er twee penibele momenten in het strafschopgebied van Joey Cuijpers ontstaan als hij in de 14e minuut zwaar in botsing komt met krachtpatser Henry Prescott en hij in de 31e minuut gered wordt door Milan Maassen, die de bal van de lijn haalt nadat de keeper verblind is door de zon. (…)Na rust gaat Alfa Sport achterin één op één spelen en voert zo de druk op het doel van Haelen op. Maar het hele team uit het Leudal vecht voor elke centimeter. Ferry Stemkens speelt zijn directe tegenstander uit de wedstrijd en heeft zelfs nog adem over om gevaarlijk te worden over de vleugel. Ken Gommans en Niels Roumen rossen achterin alles weg – eindelijk overtuigd van het feit dat je niet altijd een voetballende oplossing hoeft te zoeken. En laten ze eens een zeldzaam steekje vallen, dan raapt Joey dat weer op.” De keeper die zich goed had voorbereid op het duel met Alfa Sport, besefte dat RKVV Haelen voor even ‘Het PSV van 3B’ was, op de dag dat de Eindhovenaren in blessuretijd met 0-1 wonnen bij PEC Zwolle: “Onverdiend gewonnen vandaag. Maar die tellen ook! Ze zeggen dat je zo kampioen wordt.”

Joey Cuijpers RKVV Haelen KlasseKeepers

JOEY CUIJPERS EN INGE KEMMEREN PASSEN PERFECT OP DE SOCIAL VOETBAL PAGINA’S VAN VI. FOTO’S: JOEY CUIJPERS

Naar boven

SALE !