KlasseKeepers kanjer

IJskonijn Lex Kramers grijpt met ‘Goemaatjes’ KlasseKeepers Kanjer

LEX KRAMERS KLASSEKEEPERS KANJER
Foto: Maarten Omvlee

Vorig jaar reikte KlasseKeepers in Helmond de KlasseKeepers Kanjer 2016 uit aan Jaap Janssen, de broer van FC Utrecht speler Willem Janssen, en keeper van RKSV MULO. Zondagclub MULO had de titel gepakt in de Vijfde Klasse H van het District Zuid II. Jaap was, met slechts zes tegengoals, de minst gepasseerde doelman van Nederland in 2015-2016. Dit jaar is de trofee naar Gorinchem gegaan. Waar Lex Kramers, de doelverdediger van VV Woudrichem, woont. Zijn Zaterdagvereniging werd kampioen van de Derde Klasse D District Zuid I. Met eveneens zes tegendoelpunten is Lex Kramers Neerlands minst gepasseerde doelman van 2016-2017. Wat is het geheim achter zijn grootste triomf ooit?

Het is frappant dat een doelman uit de Derde Klasse het minst van alle keepers in Nederland de bal moest nakijken in 2016-2017. Meestal valt die eer te beurt aan doelverdedigers uit de Vierde- of Vijfde Klasse. Het zegt veel over het seizoen van VV Woudrichem. De mannen van Leon Elands voetbalden als een ‘bolwerk’. Wat perfect aansloot bij de naam van hun Sportpark: ‘Het Bolwerk’. Na negen seizoenen keert VV Woudrichem als terechte kampioen van de Derde Klasse D terug naar de Tweede Klasse. Het was niet alleen voor goalie Lex Kramers meer dan een heerlijk hoogtepunt: “Dit was voor mij het beste seizoen ooit èn voor de club statistisch gezien ook. Nog nooit werd er maar één keer in een seizoen verloren, scoorde Woudrichem zoveel en waren er zo weinig tegengoals: 83-6. Het succes is een prettige samenloop van omstandigheden. We hebben goede voetballers, harde werkers met veel voetballend vermogen en een trainer die ons veel verantwoordelijkheid geeft en stimuleert om ver van de goal te spelen. Vooral dat laatste was voor mij natuurlijk fijn. Met vroeg storen en volle bak gaan, een achterhoede die goed kan opbouwen, hadden tegenstanders in onze Derde Klasse veel moeite. En als je Danny Schaap, onze rechtermiddenvelder die door de supporters terecht tot speler van het jaar werd uitgeroepen, in de ploeg hebt, kan je alleen maar genieten”.

De zevenentwintigjarige doelman beseft dat de eer van de KlasseKeepers Kanjer 2017 het hele team en de staf toekomt. En ook zijn vervangers verdienen zeer zeker een historische handdruk. Want van de vierentwintig competitieduels keepte de Buffon-fan er twintig. In de eerste wedstrijd stond niet voormalige eerste keus, Gerard de Joode, in het doel, maar Christiaan van Drunen. Lex’ concurrent De Joode had de concurrentiestrijd verloren en dientengevolge zijn handschoenen met pensioen gestuurd. Van Drunen, normaal gesproken bestemd om in het derde elftal te keepen, vulde het gat na het wegvallen van De Joode op en hield het doel van VV Woudrichem-1 knap schoon bij Zuilichem: 0-4. Door een knieblessure, een nachtelijk toiletbezoek veroorzaakte een val van de trap, pieste Lex vlak voor de winterstop twee keer naast de pot. Uit bij SSC’55 (0-4) en thuis tegen Haaften (2-0) keepte opnieuw Christiaan van Drunen. In de voorlaatste wedstrijd, uit bij Haaften (0-1), stond A1-keeper Sam van Giessen tussen de palen. De twee vervangers hielpen de geboren en getogen Meerkerker met hun cleansheets dus ook aan het clubrecord. De keeper die vorig jaar nog bij het Gorcumse Unitas Zaterdag-1 onder de lat stond, wordt vanwege deze historische prestatie, door de buitenwacht wel gezien als de succesvolle spil. Regioblad ‘De Stad Gorinchem’ maakte met de invoering en uitreiking van de ‘Lex Kramers Bokaal’, op 23 juni, van de goedlachse goalie een trotse trendsetter. Vanaf nu gaat die trofee elk seizoen naar de minst gepasseerde amateurdoelman van de regio Gorinchem, Werkendam en Woudrichem. “Zoals gezegd, het is een compliment voor onze hele ploeg en onze coach. Maar ik kan niet ontkennen dat ik heel blij ben dat ik de geschiedenisboeken in ga. Over veertig jaar hoop ik er nog eens op aangesproken te worden”.

De huidige inwoner van Gorinchem was aan het begin van het voorbije seizoen een nieuwkomer bij VV Woudrichem. Hij begon in 1995 bij SV Meerkerk als spits in de F-jes. Daarna koos hij als E-pupil voor een vaste plaats onder de lat. In 2013 verkaste de ‘Meerkerkse Yellow King’ op drieëntwintigjarige leeftijd voor het eerst naar een andere club in Gorinchem: Unitas Zaterdag-1. Zijn tweede transfer richting ‘De Groenwitten van Het Bolwerk’ pakte vervolgens verrassend goed uit: “Unitas Zaterdag-1 viel qua team en sfeer uit elkaar na de degradatie naar de Derde Klasse: de klasse waarin we nu met Woudrichem kampioen zijn geworden. Er mochten geen spelers van buitenaf meer bijkomen. Het moest een veredeld A-elftal worden. Daar had ik geen zin in. Aangezien ik van een goede derde helft hou, Woudrichem goed bekend staat om gezelligheid, ik trainer Leon Elands vanwege z’n Unitasverleden kende èn mijn VGZ-collega Jamy Goemaat daar ook speelde, heb ik ook gekozen voor een overgang naar Woudrichem”.

Jamy Goemaat heeft er geen spijt dat hij van invloed is geweest op de clubkeuze van Lex Kramers. De centrale verdediger voetbalde van F-je tot senior bij GVV Unitas. De oer-Gorcumse rechtspoot debuteerde al op z’n zestiende in Unitas Zondag-1, op voorspraak van toenmalig assistent-trainer en huidige Woudrichem-trainer Leon Elands. Hij groeide op Sportpark Molenvliet uit tot vaste waarde en captain. Toch ruilde het ‘Kind van de Club’ Unitas in voor VVV WNC. Hij was naar eigen zeggen ‘klaar’ met de Tweede Klasse. Bij de Waardenburg Neerijnen Combinatie bewees Jamy zich van 2013 tot 2015 als balvast slot op de deur in de Zaterdag Eerste Klasse A. Vanaf 2015-2016 koos Jamy voor VV Woudrichem, waar zijn ontdekker Leon Elands inmiddels al drie seizoen hoofdtrainer was. De kopgrage Goemaat is duidelijk over de rol van ‘zijn’ keeper: “Ik was blij met de komst van Lex. Weinig ploegen hebben zo’n rustpunt achterin. Lex heeft dit seizoen niet veel te doen gehad, maar als het nodig was stond hij er. Hij was een soort Ajax-keeper. Een IJskonijn à la Van der Sar. Ik voelde me zeker met hem in m’n rug”.

LEX KRAMERS JAMY GOEMAAT KLASSEKEEPERS KANJER

JAMY GOEMAAT (LINKS) EN LEX KRAMERS VOELDEN ELKAAR PERFECT AAN.

Die zekerheid vertaalde zich op het veld in vertrouwde terugkopballen: “Veel verdedigers koppen lange ballen vooruit. Dan moet je maar hopen dat ze goed vallen of wij daarna het duel winnen. Elke bal die er maar een beetje voor geschikt was verlengde ik naar achteren, of kopte ik rechtstreeks terug op Lex. Vorig seizoen deed ik dat niet zo vaak. Het heeft met elkaar aanvoelen en vertrouwen te maken”. Zo werd de voormalige Unitasaanvoerder op zijn beurt een trendsetter in Woudrichem. De supporters en spelers weten inmiddels wat ‘Een Goemaatje’ is. Het aanvoelen werd vergemakkelijkt doordat de ‘goeie maatjes’ allebei op de Afdeling Financiën werken van zorgverzekeraar VGZ in Gorinchem, beiden Ajax-fan zijn èn bij Unitas speelden.

Toch was Lex Kramers in het kampioensseizoen meer dan een IJskonijn. De Benjamin-van-Leer-bewonderaar is sterk in één tegen één situaties en schat de steekpass goed in. Wat belangrijk was om counters van tegenstanders, ze werden bijna allemaal op hun eigen helft vastgezet, onschadelijk te maken. De gewezen student MBO Bedrijfsadministratie van het Gorcumse Da Vinci College is daarnaast voor niemand bang: “Dat heb ik al vanaf de E-tjes. Ik ga graag het duel aan. Als ik kom roep ik ‘Keeper’. Ga je niet aan de kant, dan heb je pech”. Dat ondervond Corné Nijhof aan den lijve. Kramers liep bij een hoge voorzet de solide linker centrale verdediger één keer bijna plat.

ALTENA UNITAS LEX KRAMERS KLASSEKEEPERS KANJER THEO BOS

LEX KRAMERS, HIER NOG DOELMAN VAN UNITAS, IS EEN KEEPER MET LEF. FOTO: THEO BOS)

Het clubrecord had nog mooier kunnen zijn met vijf tegengoals in plaats van zes. Op 12 december 2016 raakte de keepende hobbykok op Sportpark De Roef, voor een dikke duizend toeschouwers, met een bekend recept van Elands, het voetballend uitverdedigen, even over de kook. In z’n eerste wedstrijd na de knieblessure tegen de enig overgebleven titelconcurrent VV Sleeuwijk: “Wij stonden met 1-0 achter en waren op jacht naar de gelijkmaker. Ik moest een wilde knal van Sleeuwijk wegwerken. Net buiten het strafschopgebied aan de rechterkant. Aangezien ik stijf links ben en er druk werd gezet, raakte ik de bal verkeerd. Frans van den Steenhoven van Sleewijk pikte ‘m op en schoot de eindstand binnen: 2-0. Dat was mijn enige blunder van het seizoen in het enige duel dat we hebben verloren”. Wat de beste wedstrijd was wil KlasseKeepers als tegenwicht ook graag weten: “Dat was Asperen thuis. We wonnen met 3-0. Dat lijkt een makkie, maar bij 0-0 kwamen de AVV’ers twee keer alleen op me af. Dan is het lekker dat je belangrijk kan zijn voor het team”.

VV Sleeuwijk verkleinde, door de winst op VV Woudrichem, in de laatste wedstrijd voor de winterstop, de achterstand tot drie punten. De Zwartwitten hoopten daardoor nog even mee te kunnen spelen met Woudrichem om de titel. Toen de ‘Sleeuwijkers’ op 4 maart 2017 met 2-1 verloren bij NOAD’32 en VV Woudrichem veertien dagen later wel wist te winnen in Wijk en Aalburg met 0-2, was voor ‘Elands United’ de buit feitelijk binnen. “Dat was het breekpunt naar de titel”, zegt Jamy Goemaat, “we kwamen met nog acht wedstrijden te gaan veertien punten los van Sleeuwijk. Maar zelfs toen zaten we niet op een roze wolk. Leon Elands trok ons er steeds af, totdat we de schaal daadwerkelijk op zak hadden”.

LEX KRAMERS KLASSEKEEPERS KANJER

EUFORISCHE TAFERELEN TIJDENS HET VIEREN VAN DE TITEL. LEX (ACHTERSTE RIJ LINKS) EN JAMY (IN HET MIDDEN) HEBBEN HET GOED NAAR HUN ZIN. FOTO: VV WOUDRICHEM

De titel in het beste seizoen van VV Woudrichem ooit, leverde vanzelfsprekend een enorme feestvreugde op. Lex was na het laatste fluitsignaal het tegenovergestelde van een IJskonijn. De nieuwkomer maakte tijdens derde helften ook al furore als Tequila-kampioen. De VGZ-expert creditmanager, kon de afgelopen competitieronde, met maar liefst drieëntwintig winstpartijen, volop genieten van zijn keus voor een club met een goede after-match-party. “Ik ben niet vies van een glaasje tequila met zout en citroen. Als ik zo nu en dan uit m’n bol ging na een wedstrijd, daagde ik iedereen uit om een tequilaatje te drinken. In de kantine hebben ze dat niet, dus nam ik het zelf mee. Na een paar shotjes, hup in één keer achterover, stond ik meestal overeind en de rest op z’n kop. Lachen zo’n tequila-challenge”.

Bij VV Woudrichem kijkt de selectie uit naar het nieuwe seizoen in de Tweede Klasse F. Er gaat niemand weg, er komt niemand bij. Een unieke situatie voor een amateurclub in de Tweede Klasse. Het kan dus nog: spelers die niet weglopen als ze contributie moeten betalen. Voor de vroegere bewonderaar van Maarten Stekelenburg betekent dit dat hij gewoon z’n knip moet trekken om z’n eigen keepershandschoenen te betalen. Ook dat is tegenwoordig uitzonderlijk. De lol en saamhorigheid zijn schijnbaar onbetaalbaar. Ook succescoach Leon Elands blijft en begint aan z’n zesde seizoen bij VV Woudrichem. In 2012-2013 werden ‘De Vissekoppe’ onder zijn Joachim Löw-achtige leiding kampioen van de Vierde Klasse E. Na de kersverse titel in 3D is iedereen nu benieuwd hoe ‘De Woercumse Wonderboys’ het gaan bolwerken in 2F. Het duo VGZ’ers barst van het zelfvertrouwen. Lex: “Ik heb een goed gevoel dat we met dezelfde ploeg opnieuw kunnen verrassen”. Jamy: “We gaan voor het linker rijtje”. Het is niet meer dan realistisch om te veronderstellen dat voor deze aspiraties wel wat meer ‘Goemaatjes’ nodig zullen zijn. Doelman Jaap Janssen van RKSV MULO moest het speeljaar na de minste tegengoals zevenentwintig keer vissen. Het is voor Lex Kramers wellicht een uitdaging om daaronder te duiken. Dan kan hij toch weer regelmatig hartstochtelijk uit de hoek komen met een fles tequila. Vooral als hij tegen SV Meerkerk, de club uit z’n geboortedorp waar hij z’n eerste minuten als keeper maakte, twee keer zijn doel weet schoon te houden.

LEX KRAMERS JAMY GOEMAAT KLASSEKEEPERS KANJER

LEX KRAMERS (LINKS) EN JAMY GOEMAAT: SAMEN STERK. ZOWEL PRIVÉ, BIJ VV WOUDRICHEM ALS OP HET WERK.

Naar boven

SALE !