Wie de handschoen past

Keepersschool Groningen heeft frizze kijk op keepen

Andre Wolfs KlasseKeepers
Foto: Maarten Omvlee

Andre Wolfs staat in en aan de basis van Keepersschool Groningen. Vanaf vorig jaar is deze ‘school’ een bijzondere nieuwkomer in Neerlands drukke landschap aan keepersopleidingen.

In de provinciehoofdstad, waar GVAV-goalie Tonny van Leeuwen in de zestiger jaren door katachtige reddingen uitgroeide tot de kampioen van de clean sheets, vertelt Wolfs dat het keepen veranderd is van uitbundig zweven naar koelbloedig organiseren. ‘Keeping the Zero’ is de slogan van de Groningse keepersopleiding voor jongens en meisjes van 7 tot 18 jaar. De nul houden blijft natuurlijk belangrijk. Maar door het niveau van keeperstechniek, meevoetballen en spelinzicht te verhogen, zelfreflectie in te zetten om leiderschap te kweken, leren de oogappels van de voormalige goalie van PKC’83 spectaculaire reddingen zoveel mogelijk te voorkomen. Edwin van der Sar, Jasper Cillessen en Manuel Neuer worden gebruikt als voorbeelden van ‘het nieuwe keepen’. De opvolgers van Tonny van Leeuwen staan erom bekend dat ze sober spelend en slim coachend de angel uit menige aanval halen.

De passie voor keepen spat van het kunstgras op Sportpark Corpus den Hoorn als Andre Wolfs van wal steekt. Op het trainingscomplex van FC Groningen, waar de Keepersschool Groningen behoudens vakanties elke vrijdagmiddag traint, maakt Klassekeepers.com kennis met de oprichter van de keepersschool en zijn ‘verfrizzende’ kijk op keepen: “Er schort het nodige aan de opleiding van keepers. Er is te weinig aandacht voor alle aspecten van het keepen. In het ergste geval bestaat een keeperstraining uit het schieten op het doel vanaf zo’n tien meter. Aan aspecten als meevoetballen, coachen en organiseren wordt te weinig aandacht besteed. Dan bedoel ik: Hoe je moet staan als keeper bij corners, vrije trappen en wanneer de bal op de helft van de tegenstander is? Hoe de doelman in zulke gevallen het elftal neerzet, is van vitaal belang. Keepen is meer dan de techniek van het vangen, afzetten en duiken. Voordat de keeper moet ingrijpen kan hij al negentiende deel van het werk gedaan hebben. Een redding is dan die laatste tien procent van ‘Keeping the Zero’. Een keeper kan leren het elftal zo te positioneren dat de bal veel minder bij hem terecht komt.”

Cillessen wordt ter illustratie aangehaald: “Kijk naar zijn opstelling en voetenwerk. Jasper duikt bijna nooit. Dat komt doordat hij goed positie kiest en zoveel mogelijk een paar stappen zijwaarts maakt om haast onopvallend de bal te vangen in plaats van vanuit stand een zweefduik te produceren die hem zou kunnen bombarderen tot publiekslieveling.” In de vorige eeuw was op dat gebied Bayern München icoon Sepp Maier, tevens Duitslands nationale rots in de branding, een echte pionier. Natuurlijk zijn er ook sluitposten in het profvoetbal die niet als voorbeeld kunnen dienen. Daarbij hoeft niet alleen maar gedacht te worden aan René Higuita vanwege zijn acrobatische ‘Hackentrick-redding’ op 6 september 1995 tijdens Engeland-Colombia: “Een keeper als Ochoa van Mexico, die op de WK een paar spectaculaire ballen pakte, wordt door menigeen als goed beschouwd. Wij denken daar anders over. Een goede keeper onderscheidt zich door wat hij doet als hij de bal juist niet heeft! Een mooie redding maken betekent niet automatisch dat je een goede keeper bent.”

Het doelverdedigen anno 2015 lijkt op die manier saai. Toch loopt het qua aanmeldingen storm bij de Keepersschool Groningen. Jeugdkeepers uit Drenthe, Friesland en Groningen maken wekelijks de reis naar de stad waar ze voor Teunis, Pieter van Leeuwen in oktober 2014 een standbeeld hebben opgericht. Een maand voorafgaande aan dit eerbetoon aan de keeperslegende van FC Groningen startte de Keepersschool Groningen met 21 keepers, terwijl er op tien jeugdige keeperstalenten werd gemikt. Inmiddels staat de teller op 62 jonge doelmannen. Met ingang van 1 juni dit jaar is de trainersstaf uitgebreid om een eerder aangekondigd maximum te kunnen tackelen, zodat geen enkel keeperstalent de term ‘vol’ voor z’n kiezen kreeg. In één voetbalseizoen is er, zonder reclamecampagne, puur met behulp van een website, Facebook pagina, het geven van clinics en mond tot mond reclame, een aardbevingsbestendig opleidingsinstituut uit de Groningse grond gestampt. Zo saai zal dan ook wel niet zijn aan de Laan Corpus ten Hoorn 98. De buitengewone aantrekkingskracht van de keepersschool is gauw gevonden als de 45-jarige vader van Max Wolfs (FC Groningen C1) en Stan Wolfs (GRC Groningen B1) zijn verhaal vervolgt: “Met 15 trainers en 62 keepers maken we elke week veel plezier. De trainingen zijn vrijdags van 17.00 tot 18.30 uur, maar we lopen altijd uit vanwege het enthousiasme van iedereen. Wij hebben hier alleen maar liefhebbers die elkaar wekelijks volstoppen met positieve energie. Uitgaande van wat er goed gaat, zoeken we voortdurend naar wat er nog beter kan.” Eén van de trainers is en blijft de 19-jarige ex-jeugdinternational Wieger Sietsma. Deze zomer maakt de penaltykiller voor drie seizoenen de gevoelig liggende overstap van de beloften van FC Groningen naar de selectie van SC Heerenveen.

De Keepersschool Groningen is een opvallende eend in de bijt vanwege het zorgvuldig gekozen concept. Daarbij springen de begrippen ‘meetbaar’, ‘zelfreflectie’, ‘persoonlijk leerplan’, ‘ontwikkelingsprofiel’ en ‘leiderskwaliteiten’ in het oog. De warme band met FC Groningen, samenwerking met de Ajax online Academy, partnerschap met talentontwikkelings- en talentstimuleringsbureau FRIZZ Coaching en het keepersvolgsysteem van Ajax zorgen hand in hand voor een stabiel fundament waar de jeugd z’n voordeel mee kan doen. Wolfs, die ook de keepers van het eerste elftal van Velocitas 1897 traint, geeft het geschetste concept handen en voeten: “Peter van der Vlag, Stefan van der Lei en Wieger Sietsma hebben regelmatig trainingen gegeven. Dat die FC Groningen-keepers op het veld staan, maakt bij onze keepers natuurlijk veel los. Daarnaast gebruiken we de door Ajacied Carlo l’Ami bedachte oefenstof. En Bart Schluter, die als keeperstrainer bij de jeugd van Ajax werkte met Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg, heeft tot wederzijds enthousiasme bij ons trainingen verzorgd. Onze pupillen kunnen bij de Ajax Academy inloggen en met behulp van filmpjes zien wat we gaan trainen. We vullen die trainingsvormen aan met eigen ideeën. Zo hebben we voor de F-jes tot en met de A-spelers een eigen leerlijn gecreëerd. Al naar gelang de groepssituaties en persoonlijke behoeften wordt die leerlijn bijgesteld. Wekelijks moeten onze keepers, uitgaande van hun gespeelde wedstrijd, op onze website hun eigen spel beoordelen. Er wordt steeds gevraagd naar één aspect van het keepen dat goed ging en één aspect dat verder ontwikkeld kan worden. Daarnaast wordt periodiek een ontwikkelprofiel door de keeper ingevuld. FRIZZ Coaching brengt samen met keeper en trainersstaf de vooruitgangen en leerdoelen per keeper in kaart. Er ontstaat zo een persoonlijk ontwikkelingsplan met een top 5 aan doelen die voortkomen uit de kinderen zelf. Dit profiel is de kiem waaruit motivatie, zelfregulatie en zelfvertrouwen ontspringt. Bij de jongste keepers daarentegen, F- en E, staat het monitoren van welbevinden en werken aan zelfvertrouwen centraal. Daarnaast vinden er vanuit de trainersstaf driemaandelijkse evaluaties plaats. De resultaten daarvan worden verwerkt in het Ajax-keepersvolgsysteem. Vorderingen worden zo meetbaar gemaakt. Kind en opvoeders krijgen een transparant beeld van de vooruitgang voorgeschoteld. Uitgaande daarvan worden in overleg reeds geformuleerde doelen, ontstaan vanuit de wekelijkse vragen, al dan niet bijgesteld. Omdat ze door het persoonlijke leerplan dat zo ontstaat hun leerdoelen kennen, kunnen ze ook aan de slag in hun vrije tijd en bij hun club. Dus géén FIFA spelen op de bank, maar naar buiten met een bal!”

Er gaat niets boven Groningen en vanaf september 2014 ook niets boven de Keepersschool Groningen, omdat deze keepersleergang zo veelzijdig is. Vandaar dat Klassekeepers.com de Groningse-filosofie nog wat verder toelicht. Elke vrijdag wordt er een wisselbeker uitgereikt aan de jeugdkeeper die de grootste ontwikkelingssprong heeft gemaakt. Voor het ontvangen van de Wisselbokaal voor Talentontwikkeling en Talentstimulering hoef je niet in het hoogste jeugdteam van je eigen vereniging te spelen. De voormalige doelman, die in 1989 op z’n twintigste debuteerde als eerste-elftal-keeper bij de toenmalige Eerste Klasser Neptunia in Delfzijl, benadrukt dat er wordt gekeken naar ieders persoonlijke progressie. “We willen iedere pupil stimuleren om z’n persoonlijke top te halen. Dat is voor iedereen anders. Niet zo ver zijn, wil niet zeggen dat iemand in potentie minder goed is. De één wordt beter in het meevoetballen, terwijl een ander z’n eerste zweefduiken maakt. Er zijn zoveel verschillende persoonlijke successen die een pluim verdienen.”

Om de 3 à 4 weken geeft de Keepersschool Groningen clinics bij amateurclubs in de regio. Ongeacht hun leeftijd krijgen de Corpus den Hoorn-keepers daarbij, onder begeleiding, een uitvoerende taak. Op deze wijze wordt er geappelleerd aan hun leiderskwaliteiten. Een leerervaring die bij andere keepersscholen doorgaans ontbreekt, hoewel een proactief coachende doelman dat bij uitstek nodig heeft. Natuurlijk zijn alle keeperstrainers in Groningen zelf keeper of keeper geweest. Dat is de eerste voorwaarde om de stap te zetten naar keeperstrainer bij de Keepersschool Groningen. Tevens rouleren de vijftien trainers, zodat ze niet steeds dezelfde groep onder hun hoede hebben en de kinderen optimaal kunnen profiteren van hun sterke punten.

Vanaf 1 juni dit jaar is de Keepersschool Groningen overgestapt van een kwartaal- op een jaarprogramma: “We werkten eerst vanaf september 2014 en van maart 2015 met blokken van 3 maanden. In april hebben we besloten om daar een jaar van te maken. We merkten dat we teveel in een te korte tijd wilden doen. Dus schoten we ons doel voorbij. We zijn op 1 juni begonnen, hebben vakantie van 28 juni tot 14 augustus, en gaan door tot 1 juni volgend jaar. Met voor elke leeftijdsgroep 8 instructieblokken, kunnen we gestructureerd werken en hebben we tijd om in te spelen op persoonlijke leerbehoeftes.”

Dat de Keepersschool Groningen zeer betaalbaar is, valt te prijzen. De deelnemers betalen € 9,75 per training. Een heel jaar, oftewel 10 maanden met 36 trainingen, want vakanties snoepen tijd weg, komt neer op € 350. Daardoor behoort het paradepaardje van Wolfs tot de categorie goedkoopste opleidingen voor doelverdedigers in Nederland. De financiële laagdrempeligheid van de school heeft alles te maken met de hartstocht waarmee het kersverse instituut is opgericht. Op de kunstgrasvelden waar De trots van het Noorden traint, dragen de trainers RG-keepershandschoenen. De super gemotiveerde talenten worden geadviseerd bij de aanschaf van hun handschoenen, waarbij duurzaamheid en kostenbesparing uitgangspunten zijn. In de webshop Keepingthezero.nl zijn meerdere merken gunstig geprijsd verkrijgbaar. Andre Wolfs, hij verdient als eigenaar van bedrijfsadviesbureau Black Numberz z’n dagelijkse brood, gaat met zijn keepersschool niet voor het geld. De 1.86m lange ex-goalie, hij verliet in zijn zeventienjarige periode als degelijke amateurkeeper de provincie Groningen alleen voor RKAVIC (1992-1995 Amstelveen) en Surhuisterveen (1996-1997 Friesland), is een out of the box denkende idealist: “Onze missie blijft nummer 1. We willen jeugdkeepers begeleiden in hun ontwikkeling, zodat ze de lat zo hoog mogelijk kunnen leggen. Tegelijk, zonder dat ze er zelf op letten, komen ze door een verantwoorde persoonlijke groei ook zelfbewuster in het leven te staan.” Klassekeepers.com kon die stelling, tijdens het bezoek aan Groningen, meteen in de praktijk testen. Zoon Max (14), een Neuer-fan die kortgeleden werd uitgenodigd voor Oranje onder 14, zijn eerste training is in september, antwoordde op de vraag ‘Ben je zenuwachtig?’: “Ik ga er vol zelfvertrouwen naartoe. Ik weet wat ik kan en ga alles proberen om zover mogelijk te komen!”

Ondanks dat er nog geen meisje meetraint en er ook nog geen damestrainer is, zijn de successen al zichtbaar. Ole Kneyber (Lycurgus C1), Jan Jelle van de Veen (ASC’75 B1), Eelze Spinder (Buitenpost C1), Marnix Clermonts (GRC Groningen F1), Lucca Liu (Peize F1), Cas Schipper (Bedum D1) en Rowan Boerema, na de zomer mag de eerstejaars jaars E-keeper van GRC Groningen aansluiten bij de voetbalschool van FC Groningen, zijn voorbeelden van pupillen die duchtig aan de weg timmeren dankzij de slogan van FRIZZ Coaching die ook voor de Keepersschool Groningen geldt: “Houd het kind centraal, dan ontwikkelt het (talent) zich optimaal!” En Toch is de keepersschool met klem niet alleen bedoeld voor begenadigde talenten. Iedereen wordt met open armen ontvangen.

Naar boven

SALE !