Een klasse apart

Santema met vingerspitsengevoel naar Hoofdklasser

Bas Santema KlasseKeepers
Foto: Paul Stiphout (RKVV Volharding)

Bas Santema transformeerde zich in 2013, als RPC-A1-speler, met een Hans Klokachtige metamorfose van makkelijk scorende aanvaller tot betrouwbare doelverdediger. Kersverse Hoofdklasser Gestel beschikt het komende seizoen over een doelman die in de spits ook niet zou misstaan.

Het afgelopen speeljaar brak de leergierige student Technische Bedrijfskunde aan de Eindhovense Fontys Hogeschool als eerste doelman door bij de Tweedeklasser van Sportpark Aalsterweg. Het klopt niet helemaal dat de nieuwe concurrent van Gestel-routinier Toon van Veen pas twee competitierondes onder de lat staat.

De geboren Veldhovenaar helpt, in gesprek met Klassekeepers.com, het sprookje, dat hij in totaal pas twee jaar zou hebben gekeept, abrupt de wereld uit: “Ik ben begonnen met voetballen bij Veloc. Als F-je en E-tje stond ik in het doel. Van der Sar was mijn grote voorbeeld. Omdat ik veel meer aan de bal wilde zijn, had ik geen zin meer om doelman te zijn. Van Veloc, de club die samen met Gestelse Boys in 2005 fuseerde tot VV Gestel, ben ik naar RPC gegaan. Daar startte ik als speler in de D4.” Met Mateja Kežman als nieuw idool schopte de PSV-fan het vliegensvlug in 2012-2013 tot clubtopscorer van RPC-A1. Als aanvaller debuteerde hij in 2012 in de hoofdmacht van RPC, maar zijn debuut als lijnwachter in het eerste team maakte halverwege 2013 aanzienlijk meer indruk. Al z’n Kežman-shirtjes konden meteen de ijskast in.

Doordat er bij RPC voor 15 juni zeven spelers weggingen, kreeg de twintigjarige sluitpost van de Roosten Plein Club ook de behoefte om te verkassen. Die drang werd ten eerste versterkt, doordat zijn aanvalsmaatje vanaf RPC’s A-team, Sydney Gakpo, ook koos voor Gestel. Ten tweede werd er aan Santema getrokken vanuit Gestel-2, waar veel vrienden van hem spelen. En er is ook nog een derde reden, want hij keert terug bij de club waar als F-je z’n eerste keepershandschoenen aandeed.

De Fontys-student, die in 2013 drie maanden in Cambridge verbleef om z’n Engels bij te spijkeren, kijkt ‘relaxed but hungry for success’ uit naar het komende seizoen: “Het is misschien een beetje een blinde gok van de Tweede Klasse naar de Hoofdklasse, maar ik ga vol zelfvertrouwen mijn kans proberen te pakken. Mocht ik in het tweede elftal terecht komen, is er niets aan de hand. Dan speel ik met allemaal vrienden in de reserve Eerste Klasse. Van daaruit zal ik altijd weer proberen terug te komen. Als ik Toon van Veen niet kan verslaan, ga ik niet met hangende pootjes terug naar RPC. Ik ben nog jong, dus mijn tijd komt echt nog wel!”

Toon van Veen, die na het kampioenschap in 2014 (2F), opnieuw dit jaar een belangrijk aandeel had in de promotie van Gestel, en nieuwkomer Bas Santema hebben beiden wat van Jan Jongbloed. Van Veen gaat als 46-jarige extreem lang mee en Santema keept ver voor het doel als extra veldspeler. Daarbij heeft Van Veens zestien jaar jongere tegenstrever het voordeel dat hij als geen ander aanvoelt wat spitsen van plan zijn. Dat vingerspitsengevoel kan de liefhebber van Neuer en Courtois helpen om opnieuw een fantastische carrièresprong te maken. Met respect gaat Bas straks de strijd aan: “Ik heb ontzettend veel bewondering voor Toon. Hij heeft voor Gemert en Dijkse Boys gespeeld en is nu op weg naar z’n vierde seizoen bij Gestel. Hij is voor mij een voorbeeld. Geweldig dat hij nog zo fit is op zijn leeftijd!”

Bij RPC speelde Santema met rugnummer 88. Daarmee doelde de PSV-aanhanger op in 1988 veroverde Europa Cup 1. Omdat hij zijn stek nog moet veroveren bij Gestel, heeft de lange doelman, die net als Waterreus laat begon met keepen, bij zijn nieuwe club nog geen ‘patent’ aangevraagd op nummer 88.

Naar boven

SALE !