De ‘Future Talent Academy’ (FTA) is een Rotterdamse voetbalschool. In West-Nederland leiden Roël Landveld en zijn ervaren collega’s, BVO-jeugdtrainers en voormalige prof- en amateurvoetballers, jeugdige voetballers op om boven het roeien met de riemen die ze hebben uit te stijgen. Talenten van zes tot zestien jaar krijgen naast een degelijke voetbalopleiding, vanwege contacten met ADO Den Haag, Feyenoord, Excelsior, Ajax en FC Utrecht, de kans over te stappen naar een BVO. Omdat FTA-elftallen zonder keepers stuurloos zijn, hebben Arlindo Morais en Merrick Leijnse begin dit jaar de ‘Future Talent Keepers Academy’ (FTKA) te water gelaten. Met pure Kaapverdiaanse passie stroomt de Coerver-methode door deze keepersopleiding, die naast leren keepen ook goalies de kans op een BVO wil geven.
De nieuwe Van der Sar
Arlindo Morais (53) en Merrick Leijnse Vasconcelos Furtado (26) hebben allebei Kaapverdiaanse roots. Arlindo’s wieg staat een week voordat Geoff Hurst in de WK-finale van 1966 met een bal onderkant lat, in een VARloos tijdperk, doelman Hans Tilkowski verslaat, in Mindelo op Cabo Verde. De wieg van Merrick staat, in mei 1993, negen dagen nadat Walter Zenga met twee clean sheets de basis legt voor de UEFA Cup-winst van Inter Milaan, in Rotterdam Delftshaven. Oftewel neerlands Klein Kaapverdië. Waar Steven Pereira, Jamiro Monteiro, Jerson Cabral en David Nascimento goede bekenden zijn. Merrick dankt het op de tong dansende tweede deel van z’n achternaam aan zijn Kaapverdiaanse moeder Isabel. Toch zijn Arlindo en Merrick niet door hun roots, maar door de passie voor het keepen, vanaf 2013 langzaamaan uitgegroeid tot vader en zoon van de huidige Future Talent Keepers Academy. De wijze waarop ze jaren terug door het keepen zijn gegrepen, lijkt toevalligerwijs ook op elkaar. Arlindo zet voor: “Ik ben in 1979 als dertienjarige naar Nederland gekomen. In Rotterdam ben ik als C-tje gaan voetballen bij RVV Noorderkwartier. Toen in de B1 de keeper geblesseerd raakte, ging ik keepen.” Merrick kopt in: “Ik begon in Sportclub Feyenoord E5. Ik huppelde achterin maar wat mee. Toen ik na een paar maanden te laat kwam, moest ik voor straf keepen, omdat we geen vaste keeper hadden. Dat was geen straf voor mij. Ineens was ik fanatiek. Het keepen ging me goed af. Mij moeder heeft mij geïnspireerd om te blijven keepen. Zij vond dat ik daar meer talent voor had en noemde mij zelfs, en dan heb je lef in Rotterdam, De nieuwe Van der Sar.”

MERRICK LEIJNSE (LINKS) EN ARLINDO MORAIS ALS VADER EN ZOON VAN DE FTKA.
Stanley Menzo
Het laat zich raden dat De Twee van Delftshaven vervolgens het doel niet meer uit te ranselen zijn. Arlindo verlaat RVV Noorderkwartier in 1983 om bij Xerxes als A-junior vanuit Zaterdag-2 en Zaterdag-1 door te groeien naar het eerste zondag team. In 1992 stelt zijn buurman, Edward Burleson, die bij FC Volendam speelt, hem voor aan Fritz Korbach. Na een jaar meetrainen aan De Dijk kiest de onverwachte concurrent van Edwin Zoetebier voor speeltijd bij Heerjansdam. In 1993-1994 is de Eerste Klasse het hoogste niveau op zaterdag. Op sportpark De Molenwei verijdelen Arlindo’s wieken, aangestuurd door voetenwerk à la Rudolf Noerejev, scoringskansen van IJsselmeervogels, Spakenburg en Rijnsburgse Boys. Omdat meevoetballen een tweede natuur is en zijn voorkomen herkenning oproept, wordt Morais welhaast wekelijks vergeleken met Stanley Menzo. De Look-a-Like is een vaste waarde bij de historische promotie van Heerjansdam in 1997 naar de net opgerichte Hoofdklasse Zaterdag.
“Je kan iedereen leren keepen”
Coerver-methode
Vanaf 2002 loopt bij de amateurs van Sparta de keeperscarrière als een zwanenmeer, zo soepel, over in de start van een trainersloopbaan. Bij de amateurs van De Kasteelheren wordt Arlindo in 2004 assistent-trainer en natuurlijk ook keeperstrainer. Tegelijkertijd is de balverliefde Kaapverdiaan techniek- en jeugdtrainer bij de jeugdopleiding van Sparta. De Wiel Coerver Methode is bij De Roodwitten wat Het Rode Boekje voor China is. De uit Engeland overgekomen Coervercoaches Stuart Brown en Cliff MacDonald storten ongemerkt het fundament onder één van de drie pijlers waarop de aanpak van de Future Talent Keepers Academy tegenwoordig rust. Als een uitgehongerde leeuw, verslindt Arlindo Morais de van origine Limburgse voetbalinzichten als T-Bone steaks: “Mijn zoon Mathieu speelde bij Sparta in de tijd dat Memphis Depay, Jethro Willems, Sven van Beek, Kevin Strootman en Nick Viergever ook kleine Spartanen waren. Dan rol je daar vanzelf in. Samen met de vader van Nick Viergever trainde ik die talenten in Sparta F1 en E1. Wij werden begeleid door Coerver Coaches. Daardoor kon ik me, naast het trainen van keepers, tevens ontwikkelen als techniektrainer. Daarnaast ben ik cursussen gaan volgen bij Frans Hoek èn heb ik mijn licht opgestoken bij loop- en coördinatietrainer Errol Esajas. Met die bagage durf ik te stellen dat je iedereen kan leren keepen, mits je het geduld op kan brengen om de basistechniek tot in de puntjes aan te leren.”

TWEE KEEPERS, ÉÉN DOEL: JEUGDKEEPERS STAPPEN LATEN MAKEN.
“Het gaat erom hoe je de ballen pakt”
De helpende hand
Merricks dadendrang in het doel zit er nog niet op. Logisch hij is nog geen dertig. Leijnse keept dit seizoen bij Alexandria’66 in de Zaterdag Tweede Klasse. Dat zijn moeder goed zag dat hij talent heeft voor keepen, komt er in 2006 bij SC Feyenoord C2 al uit, maar haar zoon houdt zelf de overgang naar SC Feyenoord C1 tegen, omdat het organisatorisch net als tegenwoordig rommelt op Varkenoord. Pas vanaf 2008, na een sabbatical zonder club, begint de belofte te rijpen bij het Rotterdamse RKSV Leonidas. Van Leonidas B1 tot en met het eerste doorloopt De Delftshavense Van der Sar de eerste jeugdteams. Als derde keeper maakt Merrick de promotie van Leonidas in 2013 naar de Topklasse mee. Maar bankzitten voelt hetzelfde voor hem als getrouwd zijn met een opblaaspop. Na een oefenduel met Leonidas tegen Alexandria’66, halverwege 2013, Merrick keept de tweede helft bij de kersverse kampioen, rijkt Arlindo de geboren Rotterdammer de hand. Het blijkt een gouden greep te zijn: “Arlindo was keeperstrainer bij Alexandria’66 en ze zochten een tweede keeper. Dat was niet meteen een uitkomst om van m’n zitvlees af te komen, maar toen ik Arlindo voor de tweede keer sprak bij Fit For Free, kreeg ik een goed gevoel bij Alexandria. De eerste helft van 2013-2014 was ik tweede keeper achter Lee Quincy Cheuk-A-Lam; de huidige keeper van Barendrecht. Het kostte moeite geduldig te blijven, maar met de intensieve trainingen van Arlindo merkte ik dat mijn bewegelijkheid en positiespel vooruit gingen, zodat ik een heuse concurrent van Quincy werd. Voor de winterstop liep Cheuk-A-Lam tegen een schorsing van tien wedstrijden aan. Ik heb de tweede helft van het seizoen alles gekeept. Dat was een bevrijdende doorbraak voor mij. Een teken dat mentaliteit loont.”
“Of je nou prof bent of niet, ik begin altijd met de basistechniek”
De verloren zoon
Aan de hand van trainer Ben Spork, de oud-prof van Excelsior, Sparta en Cambuur die Arlindo als keeperstrainer en Merrick als eerste doelverdediger in z’n slipstream meeneemt, volgt er een rondje langs verschillende velden. Om via CVV Zwervers (2014-2015), VV Brielle (2015-2017), TOGB (2017-2018), Leonidas (2018-2019) na zes jaar terug te keren dit jaar bij Alexandria’66 als eerste elftal keeper en keeperstrainer van O12 tot en met O17. De Verloren Zoon wordt vanwege zijn imposante baard, waarmee hij het boegbeeld is van SKOR Sports keepershandschoenen, eerder herkend aan zijn bravoureuze keepersstijl dan aan z’n uiterlijk. Het weerzien bij Alexandria is er niet minder hartelijk door, aangezien keepersvriend nummer één Arlindo bij de Roodwitte Tweedeklasser de keepers van de selectie en de A-keepers traint en tevens keeperscoördinator is.
Bloedbroeders
Dat Morais en Merrick, elkaar in januari 2019 omarmen om bij Alexandria’66 de Future Talent Keepers Academy officieel te starten is geen verrassing, maar de vrucht van een lang rijpingsproces. Arlindo Morais, die in 2013 samen met André Wasiman Coerver Coaching Nederland wil starten, wat vanwege de rechten door Wiel Coervers zoon Ben wordt tegengehouden, geeft aan dat de rijpe appel niet zomaar uit de lucht is gevallen: ”In 2013 had ik samen met Edward Burleson een voetbalschool met de naam BM Soccer. We trainden bij CWO in Vlaardingen naast voetballers ook een tiental keepers. Om die meer individuele aandacht te geven, is Merrick mij vanaf 2015 komen helpen. We kenden elkaar al goed door de trainingen die ik Merrick heb gegeven bij verschillende clubs en wisten zodoende dat we dezelfde passie voor keepen hebben. We zijn op keepersgebied bloedbroeders die elkaar alles kunnen zeggen. Dat houdt je scherp.” De gewezen NS-medewerker heeft veel ervaring in het trainen van keepers. Aan de slag met Warner Hahn tijdens zomertrainingen, Kaapverdiaans international Josimar Dias, als part time keeperstrainer van Kaapverdië en Jacinta Weimar van de Bayern München vrouwen hebben een schat aan kennis en waardering opgeleverd, waarbij de oud doelman van Heerjansdam merkt dat zijn leermethode degelijk en effectief is. “Heel veel voetballers missen de basistechniek. Keepers ook. Als je daar geen aandacht aan besteedt, krijg je een verkeerd fundament. Of je nou prof bent of niet, ik begin altijd met de basistechniek. Bijvoorbeeld stap-stap-val, keepen vanuit beweging, dus met veel aandacht voor voetenwerk en positie kiezen. Als je goed leert vallen, ga je ook goed duiken.”
Coerver, Hoek, Esajas
De Coerver Coaching-adept heeft bij de Future Talent Keepers Academy niet, zoals de grondlegger van die methodiek, Coerver-oogkleppen op. De trainer die door AEL Limasol in 2017 is uitgenodigd om zijn aanpak te demonstreren, vanwege lovende berichten van Josimar Dias, hanteert bij zijn keepersopleiding drie pijlers voor een ijzersterk fundament: “Wij combineren de methode van Wiel Coerver met die van Frans Hoek en looptrainer Errol Esajas. Vanuit een goede techniek en houding letten wij op de details. Het gaat er niet alleen om dat je ballen pakt, maar meer om hoe je die ballen pakt: welk been gebruik je, hoe zet je af, moet je wel duiken?, hoe is de spelhervatting? En wij hebben veel geduld. Dat is belangrijk vooral bij jonge keepers. Je moet ze zelfvertrouwen geven. Wel pak ik ze, als het nodig is, bij hun handen en voeten om de basis erin te slijpen.”
Huisvlijt
Met Kaapverdiaanse passie maakt Arlindo Morais gebruik van rubber tegels die in speeltuinen bij klimrekken op de grond liggen en heeft hij huisvlijterig de oefenkrat, als aanvulling op de loopladder, in elkaar geknutseld: “Die oefenkrat is een verhoogde variant op de aerobic stepper. Je bouwt door de hogere opstap meer explosiviteit en sprongkracht op. Tegelijk kan je met de krat, gewoon een eenvoudige houten constructie die mij te binnen schoot, zelfstandig rebounds oefenen. De rubber tegel heeft een reliëf aan kleine vierkanten, waardoor je speels gevarieerd voetenwerk kan oefenen. De oefenkrat, tegel en loopladder gebruiken we elke training aan het begin voor de loop- en coördinatietraining.”

ARLINDO MORAIS MET DE OEFENKRAT EN EEN OEFENTEGEL.
Stappenplan
Inmiddels trainen er zondags van 10:30 tot 12:00 bij Alexandria’66 zo’n twintig keepers van zes tot zestien jaar, waaronder vier fanatieke meiden, onder de vlag van de Future Talent Keepers Academy. Onder leiding van vijf trainers, zodat er voldoende aandacht is voor individuele begeleiding. Naast het opleiden van jonge keepers heeft de keepersschool meerdere doelen, volgens Merrick Leijnse, die sinds kort de hand heeft weten te leggen op het diploma Goalkeepercoach C van de KNVB: “We zitten nu op één locatie, maar willen in de toekomst uitbreiden naar meerdere plaatsen. Naast de groepstrainingen op zondagochtend, geven we ook één-op-één trainingen. We werken samen met de Future Talent Academy, terwijl we wel helemaal zelfstandig werken. Teams van de Future talent Academy voorzien wij van keepers. Dat geeft onze keepers de mogelijkheid extra ervaring op te doen in wedstrijden en door de samenwerking met de Future Talent Academy komen voor talenten BVO’s makkelijker in beeld. ” Omdat De Best Bebaarde Keeper van Nederland weet wat erbij komt kijken als het profvoetbal lonkt, biedt de Future Talent Keepers Academy meer dan oefenen. “Na een uitstekend seizoen bij Brielle (2016-2017) in de Zaterdag Eerste Klasse, werd ik ineens benaderd door een zaakwaarnemer die vertelde dat ik in de belangstelling stond van een Roemeense profclub. Door een complex aan halve waarheden liep het zo mooi lijkende avontuur bij Jiul Petroșani en CS Ineu uit op een flinke teleurstelling. Door naast te trainen de jeugdkeepers ook te begeleiden, met het bekijken van hun wedstrijden en het opstellen van een realistisch stappenplan, willen we zulke misstanden bij hen voorkomen. Ook toen ik zeventien was, heb ik begeleiding gemist. Ik kon in 2010 naar de jeugdopleiding van mijn favoriete Feyenoord. Ik ben in die tijd niet ingegaan op de belangstelling van O19-trainer Jean-Paul van Gastel en Hoofd Jeugdopleiding Stanley Brard. Waarom weet ik niet meer, maar daar heb ik wel veel spijt van gehad.” Met M&M als geestelijke vaders heeft Nederland er dus weer een keepersschool bij. Waar door Kaapverdiaanse keepershartstocht jongens en meisjes naar hartenlust in een bonte verzameling aan keepersshirts kunnen kennismaken met het erfgoed van Wiel Coerver dat door twee gedreven FTKA’ers in een speciaal jasje is gestoken.
