Jeugdkeepers

Koele kikker Patrick Roest koestert brandend verlangen

Foto: Ingrid Roest

Patrick Roest is één van de twee lange, lenige keepers van VV Lemmer JO17-1. De nuchtere tiener, veelvuldig drager van no nonsense Adidas zwarte kicksen met witte strepen, is volgens de Friese volksaard wars van bijgeloof of kapsones. Toch is er bij de koele kikker, door uitnodigingen voor Ajax-clinics en het debuut van 20 oktober 2019, een verleidelijk vuur verder aangewakkerd. Waardoor de eerstejaars CIOS-student nog gemotiveerder de sportschool induikt. Om met sprongkracht en lenigheid, à la dorpsgenoot Epke Zonderland, en ‘it trochsetten’, traditionele Friese volharding, als wapens hogerop te komen als keeper. Na drie jaar doelbewust duiken en opstaan bij keepersschool Keepersaction Heerenveen stapt de zesvoudig jeugdkampioen van VV Lemmer in maart 2020 voor nieuwe impulsen over naar Keepersschool Boscolo in Stiens. Terwijl de zestienjarige jeugdtrainer en jeugdkeeperstrainer ook nog in de koker zit bij de club van zijn ultieme idool Edwin van der Sar.

Olala een clean sheet
De sportief gezien meest memorabele dag van 2019 is zondag 20 oktober. Maar niet enkel voor Patrick Roest. Ook voor Piet Burgers: De Jordanese Stem van VV Lemmer. De zevenennegentigjarige nestor onder de voetbalverslaggevers, sinds mensenheugenis de vertrouwde stem van Radio Spannenburg, veert op alsof hij weer kattenkwaad uithaalt in de Jordaan, wanneer hij een nieuwkomer in de basiself van zijn VV Lemmer, door de ether schalt: “In het doel Patrick Roest…” Na twee seizoenen regelmatig bankzitten bij de Groenzwarte hoofdmacht is het zover voor de 1.83 meter lange Ajaxsupporter. Op Patrick heeft Rust Roest geen vat, omdat de zestienjarige VMBO’er in de sportschool en bij keepersscholen extra arbeid levert om z’n droom, profkeeper worden, na te jagen.

“Toen mensen begonnen te klappen als ik een bal pakte, raakte ik in de ban van het keepen”

Dat hij mag debuteren bij VV Lemmer in de Vijfde Klasse B District Noord tegen AVV is een beloning voor alle inspanningen in de luwte. Het toeval helpt ook een handje: de onbetwiste nummer één Hans Portijk is geblesseerd, stand-in Niels Boomsma heeft Je maintiendrai-verplichtingen en Giovanni Koper, Patricks één jaar jongere concurrent bij VV Lemmer JO17-1, wordt door z’n vader uit de wind gehouden en is die zondag tweede keeper. Ondanks de 15-0 monsterscore tegen De Trots van Terschelling kijkt de debutant tevreden terug: “Het was een geweldige belevenis. Ik had al vanaf m’n veertiende vaak op de bank gezeten, train regelmatig met de selectie mee, kende dus iedereen, dat maakte het makkelijker. En met zo’n overwinning had ik weinig te doen, kon ik rustig in m’n spel komen. Toch moest ik soms m’n best doen om de nul te houden. Ook een lekker gevoel als dat dan lukt.” Het Friese talent slaat zich door die verdiende clean sheet niet op de borst, hoewel radioreporter Piet Burgers er een paar stereotypische Olala’s aan wijdt en het wedstrijdverslag Patricks woorden bevestigt: “Patrick Roest had het tot nu toe erg rustig gehad maar kreeg in de 28ste minuut de kans te laten zien dat ie niet voor niets meegekomen was. Hij redde uit een aanval van AVV knap.”

GIOVANNI KOPER (LINKS) EN PATRICK ROEST OP 20 OKTOBER 2019 VOOR HET DUEL TEGEN AVV. FOTO: ANGELO OLSEN

Na twee duels op z’n plek
Het trapveld met kleine doelen om de hoek, is voor de getogen Lemster, die in het Sneekse Antonius ziekenhuis z’n eerste levenslicht ziet, van oudsher en nu nog steeds, de plek waar voetballen met vrienden zorgt voor vertier. Daar wordt snel duidelijk dat keepen de beste optie is om er competitief bij te horen: “Ik had als klein kereltje wel een flinke trap, maar onvoldoende uithoudingsvermogen om lang te hollen vanwege astma. Dan is keepen een uitkomst. Als je bij partijtjes schoten stopt ben je ook belangrijk.” Dat gaat voor de duikgrage leerling van basisschool De Meerpaal ook op bij de F-jes van VV Lemmer: “Na m’n eerste twee wedstrijden in de F1 werd ik in het doel gezet. Dat ging meteen goed. we verloren met 17-0, maar ik voorkwam dat het 20-0 of meer werd. Toen mensen begonnen te klappen als ik een bal pakte, raakte ik in de ban van het keepen.” Met Edwin van der Sar als voorbeeld op z’n netvlies is die ferme trap vaak goud waard. Zoals Remco Pasveer bij Vitesse tegenwoordig Bryan Linssen vrij voor het doel van de tegenstander zet, zo staat Patrick Roest menigmaal aan de basis van een doelpunt. Het Lemmer wedstrijdverslag van 10 maart 2012, over het gelijke spel bij Tot Heil Onzer Ribbenkast (Thor) F1 in Lippenhuizen, is voor de opmerkzame googeler steevast een stille getuige: “Na een lekker glasje limonade begon Lemmer sterk aan de tweede helft, Boyd scoorde snel de 1-2 na mooi aangeven van Joeri. Thor werd vastgezet en Lemmer jaagde op de 2-2. Na een aantal mooie kansen scoorde Boyd na een mooie uittrap van keeper Patrick de terechte 2-2.”

PATRICK ALS TROTSE KEEPER VAN VV LEMMER JO15-1. FOTO: VV LEMMER

Knetemanachtig leergierig
In tegenstelling tot Gerrie Kneteman, de leergierige wielrennende astmapatiënt die de hulp inroept van een zangpedagoog voor een betere ademhalingstechniek, wat resulteert in de regenboogtrui van 1978, groeit de Friese Van der Sar idolaat langzaam over z’n astma heen. Zes kampioenschappen rijgt hij, almaar minder puffend, in de F1, E1, D1, C1 van VV Lemmer als parels aan z’n prille palmares. Titels zijn echter prachtig, maar beter leren keepen staat het allerhoogst op z’n verlanglijstje als je welhaast vanaf het eerste applaus in de F1 de droom koestert om profkeeper te worden. Dus gaat de Knetemanachtig leergierige Patrick op zoek naar handvatten. Oom Rick van der Sluis, oud spits van VV Lemmer, opa Klaas van der Sluis, goaltjesdief in een ver verleden van Eastersee Bantega Combinatie (VV EBC) in de Hoofdklasse van de Friese Voetbal Bond (FVB) en vader Maarten, gestopt met keepen als D-junior van VV Lemmer, zijn een enorme stimulans, maar van keepen hebben ze geen Âlde Fryske kaas gegeten. Bij Jan Lucke van Keepersaction Heerenveen botert het wat dat betreft op een zwik aan zondagochtenden beter: “Bij VV Lemmer kreeg ik de basistechniek uitgelegd, maar trainingen waren meer gericht op uithoudingsvermogen en explosiviteit. Daar heb ik aanleg voor en doe ik ook veel extra aan. Jan Lucke leerde mij hoe je die explosiviteit optimaal kan gebruiken door de basistechniek snel en goed uit te voeren. Duiken en zweven gaat sindsdien nog makkelijker. Hij is heel belangrijk geweest voor mij. Voor het zelfvertrouwen en om qua techniek te komen waar ik nu ben. Jan heeft mij leren blokken in de Duitse stijl van Manuel Neuer. Zijn 100% aandacht voor de techniek heeft ook mijn uittrap, positie kiezen en maken van tussenstappen verbeterd.”

“Hoger spelen dat kan bij CVVO. Alleen je gaat van VV Lemmer niet zo simpel naar de aartsrivaal”

Ajax
Door de professionele begeleiding van de vroegere jeugdkeeperstrainer van Vitesse, de afgelopen drie jaar, maakt Patrick plots sprongen die ruim honderd kilometer buiten Sportpark Lemstervaart opvallen. Zonder uiterlijk een spier te vertrekken of z’n innerlijke passie te verwoorden, geeft de jeugdkeeper, als het echt niet anders kan wil hij later sportfysiotherapeut worden, blijk van de Amsterdamse interesse: “In 2015 ben ik twee maal uitgenodigd om bij Ajax mee te doen aan keepersclinic. Omdat ik er bovenuit stak, heb ik in Amsterdam nog twee keer mee mogen doen met een masterclass. Ook dat ging goed, waardoor ik 22 oktober voor het laatst heb deelgenomen aan een training bij Ajax. Toen hebben ze gezegd waar ik aan moet werken om beter te worden en dat er in maart volgend jaar nog een keer naar mij wordt gekeken. Ik ben dus benieuwd of er een vervolg komt.”

TRAINEN BIJ DE JOHAN CRUIJFF ARENA OP UITNODIGING VAN AJAX. FOTO: INGRID ROEST

Meer praten en coachen
Natuurlijk bevat elk keepersjongensboek op voorhand een hoofdstuk: Hoe ik profkeeper ben geworden. Momenteel speelt moeder Ingrids benjamin in VV Lemmer JO17-1 met zo’n tien jongens die hij vanuit de eerste balomwentelingen in de F1 kent. Giovanni Koper is vanaf dit seizoen in deze vertrouwde voetbalfamilie de nieuwe keeperscollega waarmee Patrick om en om wedstrijden keept. Cor Koper, de vader van Giovanni en tevens trainer van VV lemmer JO17-1, geniet van beide keepers. Het bestuurslid jeugdzaken van VV Lemmer ziet de potentie bij de keeperskornuit van zijn zoon: “Patrick is een technisch vaardige en lenige keeper. De uitnodigingen van Ajax zijn een mooi compliment voor zijn potentie, hoewel het niet helemaal helder is wat dat nou precies waard is, omdat wij als bestuur nooit officieel benaderd zijn. Patrick is een keeper die niet alleen ballen wil tegenhouden. Hij wil ze ook klemmen. Zijn mentaliteit is prima. Bij ons kan hij als hij zo doorgaat het eerste halen. Keepen bij een Eersteklasser, lijkt me op termijn ook haalbaar, mits hij brutaler wordt. Meer gaat praten en coachen en zichzelf op de voorgrond durft te plaatsen.

Hoger niveau halen
Het is een beetje raar dat hij nooit in beeld geweest is bij een Friese Selectie, Heerenveen of Cambuur. Omdat hij nu op een te laag niveau speelt, komen er waarschijnlijk weinig scouts onze kant op. Het is daarom met zijn ambitie belangrijk om qua niveau hogerop te komen.” Dat daar de crux ligt voor de toekomst, beseft de keeper in kwestie als geen ander: “Hoger spelen dat kan bij CVVO; de andere club van Lemmer. Alleen je gaat van VV Lemmer niet zo simpel naar de enige Lemmerse aartsrivaal. Zeker niet als je zo vergroeid bent met VV Lemmer als ik. Hier trainde ik al op jonge leeftijd met de selectie mee, zat ik als C-tje al op de bank bij het eerste, krijg ik nu als B-junior al keeperstraining van Danny Burgers die ook de selectiekeepers traint, help ik bij de kabouters, train ik samen met Giovanni de jongste keepers tot en met JO15 en ben ik vanwege mijn CIOS-opleiding trainer van het JO9-team.”

PATRICK PAKT EEN VOORZET ALS KEEPER VAN VV LEMMER JO17-1. FOTO: BIANCA RUITENBERG

“Ik wil in een nieuwe omgeving werken aan het verbeteren van balvastheid en timing”

Turn-DNA
Dat CVVO geen voor de hand liggende vervolgstap is, blijkt ook als Patrick op de proppen komt met zijn mooiste wedstrijd tot nu toe in de jeugd van VV Lemmer. Waar iedereen automatisch denkt aan een duel om het kampioenschap, heeft De Lenige Lemster, het turn-DNA van z’n mem blijkt overerfbaar, de Lemmerse derby in gedachten: “Op Sportpark De Rien, het hol van de leeuw dus, speelde ik met VV Lemmer C1 tegen CVVO C1, waar veel klasgenoten in zaten. We verloren met 1-0, maar voor mij was het een heerlijke wedstrijd. We stonden zwaar onder druk en ik had alles, op één strafschop na. Ik kon met een goed gevoel iedereen lachend aankijken.”

Keepersschool Boscolo
‘Weg bij VV Lemmer’ is voor de Onana-bewonderaar dus nog geen nieuw hoofdstuk in een jongensboek dat nog geschreven moet worden. Om alvast schoorvoetend te wennen aan uitvliegen vanuit het VV Lemmer-nest, wat in de nabije toekomst essentieel zal zijn voor het verwezenlijken van z’n droom, ruilt Patrick vanaf maart 2020 Keepersaction Heerenveen in voor Keepersschool Boscolo. “Ik wil nieuwe impulsen krijgen op keepersgebied. Na drie fantastische jaren bij Jan Lucke van Keepersaction Heerenveen is het tijd voor iets nieuws. In mijn zoektocht naar een nieuwe keepersschool ben ik bij Riccardo Boscolo enorm enthousiast ontvangen. Keepersschool Boscolo gaf mij meteen een VV Lemmer-gevoel. Ze hanteren in Stiens, bij Sportclub Stiens, kleine groepen, met genoeg ruimte voor individuele aandacht. Ik wil daar, in een nieuwe omgeving, werken aan het verbeteren van balvastheid, klemmen dus, en timing bij hoge ballen en voorzetten. Twee aandachtspunten voor mij om mij te ontwikkelen en die ze bij Ajax ook hebben aangegeven.” Voor de gepassioneerde jeugdkeeper, die uit mountainbiken en skateboarden ook een groot deel van zijn fysieke fitheid haalt, kan 2020 ook op een andere verandering gaan brengen, wanneer ook medio maart Ajax uitsluitsel geeft over hoever hun belangstelling voor hem gaat. Met it trochsetten als leidraad doet het talent van VV Lemmer, terwijl hij vanzelfsprekend brandt van verlangen om op De Toekomst aan z’n toekomt te mogen werken, daar gewoontegetrouw uiterst nuchter over: “Dat wachten maakt me niet zenuwachtig. Ik blijf hoe dan ook alles doen om een betere keeper te worden.”

Naar boven

SALE !