Een klasse apart

Vriendschapsbanden sterker dan Feyenoords Varkenoord

Bastiaan Haasnoot VV Spirit
Foto: Maarten Omvlee

In de jaren zeventig en tachtig puilt het profvoetbal uit van clubkeepers zoals Frans Körver (MVV), Nico van Zoghel (Go Ahead Eagles), Tonny van Leeuwen (GVAV), Ton Thie (ADO Den Haag), Paul van der Meeren (Telstar), Eddy van der Roer (Excelsior), Hans van der Pluijm (FC Den Bosch). Clubtrouwe goalies zijn tegenwoordig bij de profs verdwenen en bij amateurs die op niveau spelen kan je ze op de vingers van één hand tellen. Bastiaan Haasnoot is, als uitzondering op de clubhopcultuur, voor het negende jaar doelman van het vlaggenschip van VV Spirit. Met inbegrip van alle jeugdteams die hij doorloopt bij Spirit, is 2018-2019 voor de zesentwintigjarige keeper het tweeëntwintigste jaar in Ouderkerk aan den IJssel. Soms denkt ‘De Casillas van de Krimpenerwaard’ met weemoed terug aan 2002. Wanneer hij samen met Stefan de Vrij wordt begeerd door Feyenoord.

Alles is voor Bassie
VV Spirit heeft een ruime reputatie als voetbalfamilie. Bij het tot leukste club van 2013 en leukste sportvereniging van 2015 uitgeroepen naoorlogse voetbalbolwerk, geniet jong en oud van voetbal en elkaar. “Na wedstrijden komen oud spelers die de derde helft meevieren schouderklopjes uitdelen of vragen hoe een tegengoal ontstond.” Dat Richard van Capellen, waarmee Spirit dit jaar promotie heeft afgedwongen naar de Tweede Klasse, eveneens Bastiaans trainer is geweest bij Spirit D1, zegt genoeg over de clubliefde bij de Geelwitten. Het is in die context nauwelijks opzienbarend dat Haasnoot, geboren in het Rotterdamse Havenziekenhuis en getogen in Krimpen aan den IJssel, nooit voor DCV, de club van Krimpen, heeft gespeeld. Opnieuw spelen vriendschappen een cruciale rol. Een sportleven lang Spirit zorgt er natuurlijk voor dat Bastiaan als ‘Bassie’ bekend staat aan de Ouderkerkse Sportlaan. “Ik kwam in 2010 vanuit de A1 over naar het eerste. Als jong broekie zat ik tijdens besprekingen toevallig aan het hoofd van de tafel. Tegenover trainer Patrick van Loo. Ik ben met 1.80 klein, dus werd ik al gauw ‘Bassie’ genoemd.” Het debuutseizoen in het eerste (2010-2010) levert de voormalige MBO’er, die in de jeugd nooit kampioen wordt, zelfs geen vipje van de week, z’n eerste ‘spirituele succes’ op: de titel in de Derde Klasse B. Moeder Marianne staat voor het eerst en laatst langs de lijn tijdens de kampioenschapswedstrijd op 7 mei 2011 thuis tegen Sportclub Zuiderpark: 6-1. Na dit beginnersgeluk moet de blonde ballenpakker acht jaar wachten op mooiere voetbalmomenten.

Bastiaan Haasnoot VV Spirit

“Dit jaar was de nacompetitie geweldig. De eerste ontmoeting tegen FC Binnenmaas was een knock out kraker. Na een 1-1 eindstand, met rood voor Kevin Kriek een kwartier voor tijd, kwamen we in de eerste verlenging met 1-2 achter. Alleen Richard van de Cappellen geloofde er nog in. In minuut 110 zette Eric Janssen ons met een vrije trap op 2-2. In de penaltyreeks schoot Binnenmaas eerst tegen de paal. Ik zat er vlakbij en stopte de tweede. Wij scoorden ze allemaal en gingen door.” Na 0-3 winst bij VDL Maassluis volgt op 16 juni 2018 op eigen veld tegen Rijnmond Hoogvliet Sport de nacompetitiefinale: “Er waren zo’n tweeduizend toeschouwers. Mede doordat dat weekend de Stefan de Vrij Cup werd gespeeld. Het veld opkomen met vuurwerk was gaaf. Het verrassende spandoek met ‘Alles is voor Bassie’ was nog gaver. We wonnen met 5-1. Tot aan 3-1 was het een spannende partij. Bij 1-0 tikte ik een gevaarlijk schot gelukkig tegen de lat.”

“Op Varkenoord ziet Pim Doesburg het zitten in de elfjarige gelegenheidsgoalie”

Spijt
Nu lijkt ‘Bassie’ een clubkeeper die nooit anders gedaan heeft dan in het doel staan. Maar niet alle clowns zijn grappig. Tot aan de B1 wisselt de huidige Spirit-jeugdkeeperstrainer voetballen af met keepen. “Na voetballen bij de Ukken, F4 en F1, werd ik reservekeeper in de E3 en E1. Ik vond voetballen zeker zo leuk. Stond meestal rechts voorin en gaf met links assists. Ik was weg van Arjen Robben, maar beslist geen afmaker. Vanaf de D-tjes wisselde ik per seizoen van voetballen naar keepen. Toen Spirit het tweede jaar in de B1 geen keeper had, omdat Michael Osseweijer naar Excelsior ging, ben ik definitief gaan keepen.” De Barcelona bewonderaar speelt tot en met de E1 samen met Stefan de Vrij. Feyenoord nodigt de twee tweedejaars E-tjes in 2001 uit voor talententrainingen. “Stefan mocht als speler bij de E-tjes meedoen. Ik gek genoeg als keeper bij de D-jeugd. Terwijl we een vaste keeper hadden bij Spirit E1.” Op Varkenoord ziet Pim Doesburg het zitten in de elfjarige gelegenheidsgoalie.

Bastiaan Haasnoot VV Spirit

“Van hem heb ik de basis geleerd. Insnijden, vooruit duiken, aanvallend keepen. Sommige oefeningen gebruik ik nog als ik de jeugdkeepers van Spirit train.” Het is de eerste stimulans voor de latere gedaanteverwisseling van vleugelaanvaller naar doelman. Toch slaat baldadige Bas een aanbieding om als keeper naar De Kuip te komen af. “Ik vroeg wel of ik mocht blijven trainen bij Doesburg, maar dat mocht niet.” De vrijbuiter kiest met de ‘spirit’ van The Godfather voor voetballen met vrienden. “Als ik daar nu aan terug denk, kijk naar Stefan bij Inter, heb ik daar wel een beetje spijt van.” Vader Johan is op dat moment opgelucht dat Bas blijft ‘ballen’. De oud spits van VV Dilettant en DCV is er nu wel aan gewend dat zijn zoon sinds 2008 uit zijn voetsporen is gestapt om punten te scoren als betrouwbare amateurkeeper.

“My Move staat symbool voor de pijlen die Haasnoot richt op de toekomst”

Met de derby naar de 200
De keus voor VV Spirit heeft de fitnessliefhebber geen windeieren gelegd. De kans op een loopbaan als profvoetballer is voorbij . Maar twee schalen, in 2011 en 2018, te midden van vrienden vergoedt veel. De keeper die op z’n zeventiende debuteert in de hoofdmacht van Spirit, is content met de afgelopen acht seizoenen. Waarin hij slechts vier wedstrijden mist. “Ja het voelt heerlijk om hier al zo lang vaste keeper te zijn. Hoewel ik aan het begin van 2014-2015 even moest slikken. Michael Osseweijer kwam ineens als beste uit de voorbereiding volgens trainer Kees van der Poel. Daardoor miste ik de eerste wedstrijd waar ik me zo op had verheugd. De eerste derby sinds tijden tegen DCV dat net gepromoveerd was. Daarna brak Michael in het derde duel van de competitie z’n neus. Sindsdien ben ik er niet meer uit geweest. Op één rode kaart na het afgelopen seizoen.” Toch kan er komend seizoen wederom een kaper verschijnen op de kust. Vol vertrouwen blikt de doelman, die Francesco Totti en Steven Gerard beschouwt als aansprekende voorbeelden van clubtrouw, vooruit: “Siggy Schutte komt als nieuwe keeper over van VV Alblasserdam. Zolang ik niks geks doe, ben ik ervan overtuigd dat ik de eerste keus blijf van Richard van Cappellen.”

Bastiaan Haasnoot VV Spirit

Dat Schutte ruim een kop groter is dan Haasnoot deert de ambitieuze keeper ook niet: “Ik moet mijn lengte compenseren met sprongkracht. Daar werk ik wekelijks aan bij fitnesscentrum My Move.” ‘My Move’ staat symbool voor de pijlen die Haasnoot richt op de toekomst. “Ik wil 200 officiële wedstrijden halen in het eerste van Spirit. Alleen bekerduels en competitiewedstrijden tellen. Momenteel sta ik op 196. De 200 halen is net als de derby spelen een haalbare doelstelling. Natuurlijk hoop ik fit te blijven. Tot dik in de dertig nog veel meer wedstrijden te keepen in Ouderkerk.” Tot nu toe heeft enkel een schouderblessure, opgelopen in het voorlaatste duel van 2016-2017, Bas als keeper parten gespeeld. Door die kwetsuur zijn er echter geen speelminuten verloren gegaan.

Linkerrijtje
Tegelijkertijd mikt de gewezen Super De Boer medewerker op hernieuwd succes met VV Spirit: “Naast Siggy Schutte krijgt onze selectie nog vier versterkingen. Daarbij zitten drie oud spelers van Spirit: een spits, verdedigende- en aanvallende middenvelder. Zo worden we in de breedte sterker en hoop ik op het linkerrijtje. Met misschien weer een periodetitel.” Wanneer dan nogmaals, op drieëntwintig keer vissen na, ‘alles voor Bassie is’, zijn er veel mogelijkheden. Als de ‘Iker van Spirit’ zijn ultieme droom mag uitspreken, ligt z’n toekomst plots niet meer bij de promovendus: “Stel dat er een club komt uit de Tweede Divisie, zoals IJsselmeervolgels, Spakenburg of Katwijk. Dat vind ik prachtige clubs.”

Bastiaan Haasnoot VV Spirit

Naar boven

SALE !