Jeugdkeepers

Uitzendbureau Boscolo creatief en servicegericht voor clubs en keepers

(FOTO KEEPERSSCHOOL BOSCOLO)

Het zijn Andere Tijden Sport nu corona een structurele spelbreker is. Kwaliteit leveren op een vaste uitvalbasis is niet meer als enige middel voldoende om clubkeepers de helpende hand te reiken. Riccardo Boscolo gaat zodoende bijdehand om met zijn keepersschool. Creatief heeft Keepersschool Boscolo het corona-concept Click & Collect omgebogen naar Call & Receive. Daardoor ligt er geen lat te hoog voor de in Hardegarijp doorgewinterde Italiaan om clubs die doorhebben dat hun keepers in het verdomhoekje terecht dreigen te komen te ontzorgen. Tegenwoordig is Keepersschool Boscolo, naast vaste trainingen bij de Leeuwardse Eersteklasser FVC, tegelijk een vingervlug keepersuitzendbureau. Mailen of bellen volstaat. Om Het Kloppende Friese Keepershart uit te laten lopen voor het opvangen van losse trainingen, leveren van keeperstrainers, maken van keepersplannen, organiseren van keepersdagen, -clinics en -kampen, evaluatiegesprekken met opvoeders, structureel begeleiden van jeugd- en seniorenkeepers. Zo nodig worden ballen, reflexballen, tjoeks, trainingspoppen, elastieken en keepershandschoenen meegenomen. De passievolle keeperspeetvader Boscolo omarmt multifunzionale maatwerk voor elke club.  

Van Stiens naar Leeuwarden

Ljouwert is leading. Leeuwarden als standplaats voor wekelijkse trainingssessies van Keepersschool Boscolo. Op het kunstgras van Sportcomplex Wiarda, thuishaven van de Friesche Voetbal Club (FVC), vliegen jeugdkeepers op zondagochtenden alle kanten op. Van 09:00 tot 10:15 keepers tot en met twaalf jaar, daarna van 10:30 tot 11:45 de leeftijdsgroep van dertien tot en met achttien. Door de acht trainers, zes vaste krachten en twee intern in opleiding, is de groepsgrootte klein. Individuele aandacht staat op één. Daardoor is Keepersschool Boscolo in zes jaar gegroeid van vijftien naar vijftig leden. Jonge doelverdedigers komen onder meer uit Harlingen, Franeker en Harkema. Op je eigen niveau leergierig van goed naar beter gaan, is de Boscolo-filosofie: “Iedereen, ongeacht leeftijd, moet aan z’n trekken komen en zich thuis voelen. Onmiddellijk geloof in eigen kunnen opbouwen is belangrijk. Nieuwelingen krijgen in het begin, voorafgaand aan hun groepstraining, één-op-één training. Snel de basis bijbrengen, waardoor ze in de groep eerder mee kunnen komen.” Op 6 september 2015 start Keeperschool Boscolo in Stiens bij SC Stiens, waar Riccardo dan al twee jaar keeperstrainer is, en nu alweer voor ‘t achtste jaar alle jeugdkeepers traint. In 2019 verhuist de landgenoot van Dino Zoff, jarenlang The Spider in het Juventusweb met meer dan vierhonderd officiële duels, waar de Italiaans-Friese veertiger als keepende tiener idolaat van is, z’n keepersschool naar de hoofdstad van Friesland: “De keus voor Leeuwarden was vanwege de centralere ligging. Daardoor kunnen opvoeders met keepende kinderen ons beter bereiken. Scouts van BVO’s vinden ons nu ook makkelijker.”

FANATIEK IN DE JEUGD VAN AC CHIOGGIA SOTTOMARINA. (FOTO RICCARDO BOSCOLO)

Multifunzionale maatwerk

Zoals Zoff als Dino Nazionale anderhalf decennium ook niet weg te denken is in La Squadra Azzurra, heeft Riccardo Boscolo in minder dan de helft van die tijd een voorname vinger in de Friese keeperspap bewerkstelligd. Door bevlogen jeugd- en seniorenkeepers vooruit te helpen bij VV Hardegarijp (2002-2008), VV Trynwalden (2008-2013), SC Stiens (2013-heden), FVC Leeuwarden (2017-heden) en GAVC Grouw (2016-heden). Die inspanning heeft een zorgvuldig opgebouwd, omvangrijk keepersnetwerk in het leven geroepen. Keepersschool Boscolo is door samenwerkingsverbanden met clubs van Sint Annaparochie tot Kootsterwille een bekende keepersopleider geworden in onze Elfstedentocht-provincie. Met de drang naar Goed, Beter, Boscolo wil het vroegere talent van Calcio Padova echter niet op z’n lauweren rusten. De door de Frans Hoek-methode (KNVB Keepercoach) en Maarten Arts-methode (Pro Goal) geschoolde keepersschoolhouder zet met de hartstocht van een Veneziaan voor Baccalà a la Vicentina multifunzionale maatwerk, à la carte, op het keepersmenu voor clubs: “Wekelijks krijg ik telefoontjes van clubs die met de handen in het haar zitten als het gaat om verantwoorde keeperstrainingen. Vandaar dat ik een totaalpakket voor clubs heb ontwikkeld dat makkelijk aan te passen is aan specifieke wensen. We kunnen onze trainers sturen voor enkele trainingen, trainingsprogramma’s, om trainingen te coördineren of een keepersplan op poten te zetten. Senioren en selectiekeepers zijn net zo goed onze doelgroep als jeugdkeepers. We kunnen voor één keeper komen, maar ook voor alle jeugd- of seniorenkeepers. Zie ons maar als een keepersuitzendbureau. We kunnen trainingen filmen en wedstrijden bekijken van keepers om tot een selectieadvies te komen of met zo verkregen informatie vorderingsgesprekken voeren met ouders. Ook kunnen we de keeperstrainers van de club opleiden, zodat na een korte tijd de clubs helemaal zelfstandig verder kunnen, met de doelgroep die nog steeds het vaakst vergeten wordt. Het doel is om jeugdkeepers fysiek en mentaal zo vaardig te maken dat ze technische goede keepers worden die met zelfvertrouwen onder de lat staan. Waardoor ze ondanks voor of tegenspoed plezier in het keepen houden, zodat ze zonder problemen de overstap kunnen maken naar de senioren. Zo krijgen clubs niet te maken met afvallers en een keeperstekort, maar met een continue doorstroom aan bekwame clubkeepers.”

IEDEREEN EVENVEEL AANDACHT, VAN KLEIN TOT GROOT. (FOTO KEEPERSSCHOOL BOSCOLO)

Service bieden aan clubs

Keepersschol Boscolo, De Randstad onder de Friese keepersscholen, zendt momenteel trainers uit naar VV Harkema-Opeinde, SC Kootstertille, SC Berlikum, VV Akkrum en FC Birdaard. Er is ruimte om meer clubs te ontzorgen. Contact opnemen kan door een email te sturen naar riccardo@keepersschoolboscolo.nl of te bellen naar 06-42430119. Servicegericht denken is niet slechts een Italiaanse mentaliteit. Als rondreizende serviceman van CWS Nederland Hygiëne & Bedrijfskleding doet Riccardo Boscolo dagelijks niet anders: “Ik kan het niet laten om keepers te trainen en met onze keepersschool buiten de vaste zondagen meer service te bieden. Door mijn werk bij CWS gaat het mij niet om het geld. De uitdaging om keepers van klein tot groot beter te maken, haalt in mij de jeugdkeeper die ik was bij Calcio Padova weer naar boven. Dat gevoel werkt verslavend. Dat is mijn drijfveer om voor zoveel mogelijk keepers bij zoveel mogelijk clubs iets te willen betekenen.” De kracht van Riccardo is dat hij als een peetvader oog heeft voor al z’n keepers onder zijn motto ‘geen lat is jou te hoog’. Niet alleen talenten krijgen extra aandacht. Natuurlijk komen spaarzame supertalenten altijd bovendrijven. De kans om die buitencategorie verder te helpen laat de oud keeper van VV Hardegarijp, van 1990 tot 1992 z’n eerste Nederlandse club na z’n emigratie vanuit Italië, niet liggen.

SAMEN GENIETEN VAN KEEPEN DOET WONDEREN. (FOTO KEEPERSSCHOOL BOSCOLO)

Sfeervolle jus

Keepersschool Boscolo strekt constant de hand uit op zoek naar verbetering van de kwaliteit, verhoging van het plezier en intensivering van de opleiding: “We begonnen in 2015 met twintig trainingen per seizoen. Dat is uitgebreid naar dertig en die worden inmiddels aangevuld met zomer- en wintertrainingen. Tevens organiseren wij nu keepersdagen, keepersclinics en keeperskampen. Waarbij er samengewerkt wordt met trainers van BVO’s. Ook kan er gevraagd worden naar extra trainingen voor een kleine groep of individuele keepers. We zijn dus net zo servicegericht voor keepers van de keepersschool als voor voetbalclubs uit de regio. Ik trek graag m’n handschoenen aan voor een extra training.” Die lol in het vak vertaalt zich met speels gemak naar de sfeervolle jus die Don Boscolo voor de zondagse trainingsochtenden bekokstooft. In mei 2021 motiveert Wim Reckers, keeperstrainer bij SC Heerenveen en Oranje Onder 18, de Boscolo-jeugd. In December 2020 kunnen de keepers, door de samenwerking met de Kollumse Veens Voetbal Academie, hun borst nat maken in de strijd tegen een meedogenloos ballenkanon. Die maand komt de kerstman eveneens op bezoek om keepers luidruchtig aan te moedigen. Eind 2019 is Keepersschool Boscolo de eerste keepersschool die met oliebollen keepend het jaar uitgaat.

MET VIER VAN DE ACHT TRAINERS OP SPORTPARK WIARDA; DE THUISBASIS VAN KEEPERSSCHOOL BOSCOLO. VLNR: FABIAN VAN DER VEEN, ANNO HOEKSTRA,  RICCARDO BOSCOLO, WART STENEKER, HYLKE KLOOSTERMAN.

Teamwerk tradizionale

Riccardo is blij dat corona zijn geesteskind niet onder de duim heeft gekregen: “Van FVC mochten we, met inachtneming van de coronamaatregelen, doortrainen. Dat is heel belangrijk geweest voor ons. We zijn immers één grote keepersfamilie. Dan is het fijn om mekaar eens per week te ontmoeten. Vergeet niet dat in een harmonieuze sfeer de jeugd enorm veel invloed heeft op elkaar om succeservaringen te stimuleren, te delen en alsmaar beter te worden. Die saamhorigheid is als aanvulling op onze leermethode één van de katalysoren die het proces om het beste uit je zelf te halen enorm versnelt.” Dat Uitzendbureau Boscolo in Leeuwarden en omstreken niet zonder een hoogwaardig trainersteam zo goed kan functioneren, beseft de ingeburgerde Italiaanse Intercedent terdege: “Ik kom uit een Zuid-Europese cultuur. Daar is elkaar aanvoelen, aanvullen en opvangen een diepgewortelde traditie. Diezelfde verbondenheid zit ook in ons trainersteam. Dat is beslist onze belangrijkste katalysator. Waarbij het prettig is dat Friesen, in tegenstelling tot Italianen, er niet omheen draaien als er knopen doorgehakt moeten worden. Dankzij deskundige, goed geschoolde trainers staat Keepersschool Boscolo als een huis. Met een leermethode en visie waar we allemaal achter staan. Tegelijkertijd delen wij het plezier in het geven van keeperstrainingen. Traditioneel teamwerk is onze kracht. Daar ben ik heel dankbaar voor. Daardoor kan ik met een gerust hart elke trainer naar elke club sturen. Je kan terecht zeggen dat wij uitzendkracht hebben.”

Naar boven

SALE !