Een klasse apart

Patrick Jansen wil in 2017 met echte kerels kampioen worden

Patrick Jansen CSV Apeldoorn AGOVV Vitesse Jong
Foto: Wout van Zoeren

Patrick Jansen sluit 2016 af met de verjaardag van zijn vriendin en de bruiloft van zijn zus op één dag, waarna de feestdagen nog zullen volgen. De 26-jarige doelman van CSV Apeldoorn leunt echter niet achterover na een prima eerste seizoenshelft in de zaterdag Hoofdklasse B. Hij is duidelijk over zijn doel voor 2017: “We moeten voor het kampioenschap gaan en rechtstreekse promotie naar de derde divisie afdwingen”.

Jansen begon zijn keeperscarrière in de jeugd van Go Ahead Eagles, waarna de inmiddels 1.93 meter lange doelman, overstapte naar de beloften van Vitesse. In Arnhem ging hij de concurrentiestrijd aan met de huidige doelman van Vitesse, Eloy Room, en TEC-doelman Sebastiaan van der Sman. “Het was een mooie ervaring bij Vitesse, alleen wilde ik weer vaker in het doel staan. Daarnaast vond ik het ook belangrijk om mijn school af te maken. Dat was allemaal niet te combineren.” Jansen stapte over naar AGOVV, de tweedeklasser in zijn woonplaats: “Via de amateurtak van AGOVV, hoopte ik mezelf in de kijker te spelen voor de inmiddels failliete Betaald Voetbal Organisatie, die destijds uitkwam in de Jupiler League”, aldus de geboren en getogen Apeldoorner tegenover KlasseKeepers.

Na een half jaar in Malta bij Floriana FC keerde de voorzetsterke goalie, ondanks een ongelofelijk mooi avontuur, terug in Nederland. Jansen werd door Floriana in 2011 onverwachts uitgenodigd voor een testwedstrijd. Hij speelde zich meteen in de kijker als Man of the Match, waardoor de Gelderlander als nieuwe doelwachter het seizoen af mocht maken bij ‘The Greens’ in de Maltese Premier league. Na een late toestemming voor z’n overschrijving, vanuit de Zuid-Europese dwergstaat aan de Middellandse Zee, ging hij bij het gepromoveerde DETO op avontuur in de Topklasse zaterdag. De overgang liep uit op een teleurstelling. Jansen speelde zestien wedstrijden, maar kon niet voorkomen dat DETO na één jaar alweer degradeerde. Vervolgens koos Patrick in zijn geboorteplaats Apeldoorn voor CSV.

De eerste periode onder trainer- en ex-International Peter Boeve verliep moeizaam: “Dit is een van de beste trainers waaronder ik heb mogen werken. Alleen hadden we in het begin regelmatig discussies over de speelwijze, en dan voornamelijk over mijn rol. Eigenlijk hadden we samen hetzelfde doel, alleen was ik daarin wat voorzichtiger.” Na een soort valse start kregen trainer en speler steeds beter zicht op elkaars beweegredenen. Momenteel verloopt de samenwerking volgens de roodgele sluitpost, die zelf meestal in felgroene kleren keept, prima: “Het vertrouwen en de communicatie zijn goed, waardoor ik veel constanter presteer. Het laatste halfjaar scoor ik gemiddeld een 7, met uitschieters naar boven.”

Op sportpark Orderbos weet inmiddels iedere tegenstander dat de aimabele Apeldoorner moeilijk te passeren is. Dit jaar was de daadkrachtige doelverdediger, overdag werkt hij als meewerkend voorman bij de HANOS, goed voor maar liefst acht cleansheets. “Ik heb mijn lengte mee en ben sterk in de lucht. Uitkomen bij hoge ballen blijft wel een kwestie van goede timing. Ik ben het er overigens niet mee eens, dat elke bal in de 5 meter altijd maar voor de doelman moet zijn. Mensen die dat zeggen moeten zelf maar eens de handschoenen aantrekken”, zegt Jansen lachend. “Als het vertrouwen en gevoel goed is, kom je wel sneller je doel uit. Dan kun je de achterhoede helpen en belangrijk zijn.”

Het grote winstpunt van de eerste seizoenshelft is volgens de voormalige Vitessenaar, die de laatste wedstrijd van voor de winterstop tegen Urk als één van de hoogtepunten van afgelopen jaar beschouwt, de vooruitgang in veerkracht van CSV. “In de rust keken we tegen een 0-1 achterstand aan. Trainer Boeve, die wordt geassisteerd door Ugur Yildirim, een andere ex-international, hield in de kleedkamer een donderspeech. Het stucwerk kwam bijna van de muren. Boeve wilde echte kerels zien. We pakten die boodschap goed op, lieten in de tweede helft zien over echte kerels te beschikken en versloegen Urk met 3-1.

Dat Jansen als echte kerel belangrijk is voor zijn elftal werd begin deze maand nogmaals bevestigd. De goalie verlengde zijn contract bij CSV Apeldoorn met twee seizoenen, waardoor hij tot 2018 zij kwaliteiten zal tonen op sportpark Orderbos. “Ik heb nog wel even getwijfeld”, aldus een eerlijke Jansen. “Ik denk dat ik qua niveau prima mee kan in de tweede of derde divisie. Alleen kies ik nu voor zekerheid in mijn vertrouwde omgeving. Ik heb het erg naar mijn zin, CSV is een hele mooie club en ik woon op een steenworp afstand van het sportpark. De nieuw trainer voor 2017-2018, Jürgen Schefczyk, een oude bekende van CSV, ken ik nog van mijn periode bij de amateurs van AGOVV. Bovendien spelen we volgend jaar als het zo doorgaat gewoon in de derde divisie met CSV.” Waarmee de ‘Kustodju Klassi’, wat de Maltese aanduiding voor KlasseKeeper is, zijn doelstelling voor komend jaar nogmaals benadrukt.

Patrick Jansen CSV Apeldoorn AGOVV Vitesse Jong

Foto: Wout van Zoeren | Wozopro.nl

Naar boven

SALE !