Een klasse apart

RKVV Haelen haalt met Achten volgende ronde districtsbeker

Stan Achten RKVV Haelen
Foto: Maarten Omvlee

Net als bij IJsselmeervogels, de Derde Divisionist uit Spakenburg, laat RKVV Haelen z’n tweede keeper de kastanjes uit het vuur halen tijdens bekerwedstrijden. Op zondag 18 december 2016 heeft Haelen, middenmoter in de Derde Klasse c (District Zuid II), met stand-in Stan Achten onder de lat, tegen VV Schimmert de vijfde ronde van de Districtsbeker Zuid II bereikt.

Haelen boekte op eigen veld in de vierde ronde van de Districtsbeker een eenvoudige 4-1 overwinning tegen Schimmert; de hekkensluiter van de Derde Klasse A. Na drie competitienederlagen op rij, was het voor Haelen weer eens genieten geblazen. Op sportpark Houtrust was de pas negentienjarige spits Ruud Eijkenboom, een fysiek sterke, slimme speler à la René Eijkelkamp, in de eerste helft van grote waarde voor de ploeg van gelegenheidstrainer Henk Theelen. Eijkelkamp was met twee kopgoals en een door hem uit het vuur gesleepte penalty, die zelfverzekerd werd verzilverd door specialist Joep Houben, verantwoordelijk voor de 3-1 voor sprong van Haelen bij de rust. Daardoor had doelman Stan Achten, de vaste bekervervanger van Joey Cuijpers, die de competitiewedstrijden keept, weinig werk. Het kostte de gelegenheidskeeper daardoor wat moeite om in z’n ritme te komen.

Met Achten als sterke sluitpost schakelde de nummer 9 van de Derde Klasse C in de tweede ronde (23 oktober 2016), na een 4-4 eindstand, met penalty’s MMC Weert (3B) uit. Op 24 november dit jaar hield de drieëntwintigjarige dagbladbezorger in de derde ronde zijn doel schoon, toen er in Margraten met 0-2 werd gewonnen van Derdeklasser (3A) RKVVM . Tegen Schimmert ging de tot verkoopspecialist opgeleide doelverdediger echter niet helemaal vrijuit bij de tegengoal van Schimmert. Een lange bal viel rand zestienmetergebied tussen Stan Achten en Schimmert-spits Stan Willems in. Een kleine twijfeling van de keepende Stan zorgde ervoor dat de aanvaller van Schimmert kon profiteren van de ruimte en de stuit waarin de bal belandde. Met een droge lob binnenkant voet werd Achten verslagen.

Schimmert zette nog wel aan in de tweede helft, maar RKVV Haelen was meerdere malen dichter bij een doelpunt. De gasten kwamen niet in hun normale spel, omdat de regisseur op het middenveld, Ruben Quaden, vanwege een schorsing moest toekijken. Na iets meer dan een uur spelen verzilverde aanvoerder en spelverdeler Rick van der Linden een prachtige Haelen-aanval. Tom Bongaerts omspeelde op links drie tegenstanders en trok tot ieders verrassing, de Schimmert verdediging rekende op een schot, de bal terug op Van der Linden. Met een loepzuivere bal in de kruising viel het doek voor Schimmert.

RKVV Haelen plaatste zich zo voor de vijfde ronde van de Districtsbeker. Als één van de laatste zestien ploegen hoopt de club op het eigen, sappige natuurgras op een aansprekende tegenstander als Tweedeklasser De Ster (2G) of Eersteklasser SV Meerssen (1D). Dan moet de verkoopmedewerker van JYSK opnieuw z’n borst nat maken om overtuigender dan tegen Schimmert te gaan voor een ‘ACHT’. Met hem in het doel stootte RKVV Haelen voor het eerst sinds jaren door naar de laatste zestien van de Districtsbeker Zuid II. Vorig seizoen vond Haelen in de derde ronde in Leonidas Wolder (3A) haar Waterloo. In het seizoen 2014-2015 sneuvelde de hechte Haelense formatie in dezelfde ronde thuis tegen FC Oda: 2-4. De jaren daarvoor overleefde Haelen meestal de poulefase van het bekertoernooi niet. Wie weet gaat RKVV Haelen met Achten in het doel in 2017 ‘TIENEN’ scoren en bekergeschiedenis schrijven. De spelers van de jonge ploeg van trainer Patrick Wolters weten hoe bekersucces smaakt. Als B- en A-spelers wonnen de meesten al eens de districtsbeker. Een plaats bij de laatste vier is het ultieme doel voor Achten en zijn kameraden. Dat geeft namelijk recht op deelname aan de ‘grote’ KNVB bekercompetitie!

Naar boven

SALE !