Jeugdkeepers

Met Open Wijk School Balvast ‘Over the Hump’

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Begin deze eeuw zijn basisscholen enkel gericht op het bijbrengen van kennis en keepersscholen puur op het pakken van ballen. Nu zijn er Brede- of Open Wijk Scholen. Als baken in de wijk herbergen die scholen buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen en maatschappelijk instanties. Er is op een Open Wijk School meer te doen dan alleen leren. Naast de cognitieve ontwikkeling komt ook de sociaal-emotionele ontwikkeling aan bod. Keepersschool Balvast is zes jaar geleden begonnen als basic keepersschool, meegegaan met de ontwikkelingen, en zo uitgegroeid tot een Open Wijk Keepersschool met meer dan activiteiten voor alleen jonge keepers. Kids vanaf drie jaar kunnen bij Kidsvoetbal Balvast speels samen sporten leren uitbouwen tot technisch goed voetballen. Keepers vanaf zeven worden gekneed in de kneepjes van het keepen. Met de bijzondere combinatie van familiesfeer en topsportklimaat zorgt zowel The Kelly Family als The Black Panther ervoor dat kinderen de hobbels in hun ontwikkeling kunnen overwinnen.

“Weg van computers, lekker het veld op.”

Balvast Kidsvoetbal
Het is op zondag 13 februari een gezellige drukte aan de rand van het veld van SV Ommoord, de thuisbasis van Keepersschool Balvast, in Rotterdam. Na twee jaar is de sfeer als vanouds. Covid houdt opvoeders en andere belangstellenden niet langer in een wurggreep. Ze mogen langs de lijn eindelijk weer genieten van sportende spruiten. Jongens en meisjes van Kidsvoetbal Balvast die twee turven hoog zijn, maken met schaterend spelplezier voldoende vertier om enthousiast van te worden. Om 10:00 start het speciale programma voor kleuters van drie tot zes jaar. Vanaf 11:00 uur gaan kinderen van zes tot tien de kunstgraswei in. Het eerste uur spelen driejarigen in een aparte groep samen. Rennen met een bal is voor de jongsten belangrijker dan tegen een bal trappen. Dat doen de vier- en vijfjarigen tegelijkertijd wel. Die iets oudere categorie krijgt door hun eigen trainer spelenderwijs voetbaltechnieken aangeleerd. Een uur later krijgen zes- tot tienjarigen een echte voetbaltraining. Vol met basisoefeningen voor als je al bij een club speelt. Vier jaar terug heeft Kelly Van Rij-Hermsen, het Kidsvoetbal dreigde te stoppen bij SV Ommoord, deze motorische leergang voor peuters en kleuters overgenomen. Kelly kon het niet verkroppen dat de kleintjes niet meer in hun wijk Ommoord zouden worden gestimuleerd om samen te bewegen. De oud keepster van SV Ommoord D1 (2000-2001), als elfjarig meisje brutaal in het doel van een jongensteam, gaat helemaal op in haar kroost. Sinterklaas vieren, paaseieren zoeken en in april op de einddag van een cyclus het luchtkussen op.

KELLY GEEFT DE KIDSVOETBALLERS EEN FAMILIEGEVOEL. (FOTO KEEPERSSCHOOL BALVAST)

The Kelly family
Door de familiesfeer, je zou de dreumesen met hun begeleiders The Kelly Family kunnen noemen, is Keepersschool Balvast een Open Wijk School geworden: “Die kleintjes plezier zien maken is geweldig. Je ziet hoe belangrijk het is om bij die leeftijd het bewegen te stimuleren met een programma dat is afgestemd op hun motorische ontwikkeling. Weg van computers, lekker het veld op. Zodoende is mijn keepersschool meteen een meerwaarde voor kinderen uit Ommoord.” Deze benadering sluit ongemerkt aan bij de manier waarop er in Noorwegen zoveel topsporters zijn opgeleid die tijdens de Olympische Winterspelen van dit jaar in Beijing zo succesvol waren. De Noren laten kinderen tot dertien jaar ongeremd samen sporten. Zonder te focussen op winnen. Op latere leeftijd komen, door lang samen te spelen met vriendjes, vervolgens talenten vanzelf bovendrijven; denk aan Haaland van Dortmund. Terwijl samen sporten voor iedereen dezelfde spontane saamhorigheid oplevert. Waar de kinderen als volwassenen een sociale levenshouding aan overhouden.

ALS SUPERVISOR ZORGEN VOOR KWALITEIT. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

“Na de training mogen ze er best fysiek doorheen zitten.“

Topsportklimaat
Met het vizier op de allerkleinsten vergeet je bijna dat om 09:30 de keepers van zeven tot en met twaalf jaar, de zogenaamde Kweekvijver van Balvast, al met de trainers Cees, Dyvano en Pepijn op de andere helft van het veld druk doende zijn met het leren van basistechnieken. Vanaf 10:45 zijn de keepers van twaalf tot twintig, Gevorderden, Elite- en Topklassekeepers van Balvast, aan de beurt. Net als bij Balvast Kidsvoetbal heeft de drieëndertigjarige Kelly haar handen vrij om als supervisor accenten te zetten, individueel te helpen, ervoor te zorgen dat er wekelijks kwaliteit geleverd wordt. “Onze leus is ‘Ontwikkel je talent’. Daarom heb ik gediplomeerde trainers. Ik heb Goalkeepercoach UEFA B, mijn trainers Goalkeepercoach UEFA C. Goede trainers zijn de basis om de juiste techniek aan te leren.” Ook voor de keepersschool geldt: nu coronamaatregelen grotendeels vervallen is dat een mooi moment om een levendige doorstart te maken. “Bij de keepersschool gaan we weer terug naar het topsportklimaat dat we beoogden. Gezelligheid is prima, maar niet tijdens de trainingen. De keepers moeten leren alles te geven. Scherp leren zijn om goed naar instructies te luisteren en bij de uitvoering ervan ook elkaar beter te maken. Na de training mogen ze er best fysiek doorheen zitten. We zijn hier niet om ze tevreden te houden, maar om bij iedereen met plezier en beleving het beste naar boven te halen.”

KELLY VAN RIJ-HERMSEN MET DYVANO (LINKS) EN PEPIJN. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

“Over vijf jaar wil ik bij een club uit de Eredivisie trainen.”

Veeleisende Black Panther
Bij de keepersschool is er daarom geen plek voor The Kelly Family. De bijna dertig jeugdkeepers krijgen te maken het fanatisme en de veeleisendheid van de The Black Panther: de bijnaam die Kelly krijgt bij CVV De Zwervers Dames-1, waar ze in 2003 als veertienjarige keepster, zonder ooit een keeperstraining te hebben gehad, debuteert tussen volwassen vrouwen. “Een topsportklimaat vereist goede faciliteiten en discipline. Vandaar Balvastballen met logo, betaalbare N1 Goalkeeper Gloves, die ik in Nederland vertegenwoordig, iedereen dezelfde keepersoutfits, zodat keepers ervaren hoe het is om als eenheid te trainen. Discipline begint bij het betreden van het sportpark door het elkaar begroeten. Met respect valt of staat de manier waarop je samen aan een proces werkt. We trainen nu met groepen van vijf keepers, maar dat ga ik terugbrengen naar drie keepers. Ik wil inzetten op meer individuele aandacht, dus zoek ik naar extra trainers. Een paar jaar terug had ik meer dan vijftig keepers, nu zijn het er zo’n vijfentwintig. Toen zeiden ouders dat ik miljonair zou worden, maar daar gaat het niet om. Mijn passie overbrengen en jonge keepers verder helpen is het doel.”

KANSEN VOOR IEDEREEN BIJ KEEPERSSCHOOL BALVAST. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Over the Hump
Kelly is een ervaringsdeskundige qua topsportklimaat. Voordat twee kruisbanden en twee knieoperaties in 2016 zorgen voor een te korte keepersloopbaan, ze stopt op haar vierentwintigste noodgedwongen, traint ze mee bij FC Utrecht, tonen Ajax, ADO, MSV Duisburg en Birmingham City belangstelling en duikt ze als tiener steevast op in KNVB-selecties. Ze haalt zelfs Oranje Onder 19. Met topsportervaring als bagage is Kelly perfect in staat om haar trainers haar keepers de kneepjes van het keepen bij te laten brengen. Ze doet tot en met vorig seizoen veel ervaring op als trainer van keepsters van de Feyenoord Academy, waaronder de huidige tweede keepster van Feyenoord vrouwen-1: Jill Duijzer. Kelly heeft opnieuw pech wanneer ze bij de Feyenoord Academy moet stoppen, vanwege werk, net voordat Feyenoord met de Vrouwen voor het eerst de Eredivisie ingaat. De oud keepster van de Goudase Jodan Boys, waarbij het in 2011 ook al tegenzit als ze bij FC Utrecht mag komen maar die club haar damestak opheft, heeft derhalve veel inzicht in hoe je diverse leeftijden en niveaus moet benaderen. Naast het runnen van keepersschool Balvast traint de Rotterdamse keepers van vijf tot zestien bij de Feyenoord Soccer Schools. Bij Zaterdagvierdeklasser SV Ommoord neemt De Doorbijtende Duizendpoot, die in 2001 als twaalfjarige de Telegraaf Speedmaster Competitie wint met schoten van achtentachtig kilometer per uur, de keepers van de selectie onder handen. Gelijktijdig lijkt er naast een drukke baan bij Miko Coffee, als vestigingsmanager Rotterdam Spaanse Polder, geen eind te komen aan haar energie om talent de helpende hand te bieden. Lot Hemminga (Beloften Excelsior Vrouwen) en Sem van Breukelen (SV Ommoord Onder 17-1) krijgen privetraining om dichterbij hun droom te komen. Ondanks dat Kelly pech had dat ze haar droom, profkeepster worden, liefst bij Feyenoord, niet kon verwezenlijken, helpt ze anderen graag Over the Hump: over hun hobbels, zoals The Kelly Family het vanaf 1994 zong. En zelf blijft ze ook ambitieus Over the Hump denken : “Ik heb hoge ambities. Over vijf jaar wil ik bij een club uit de Eredivisie trainen of in Duitsland op een hoog niveau actief zijn. Van mijn passie fulltime werk maken. Ook droom ik nog steeds van trainen in Amerika. Dat land heeft zo’n geweldig topsportklimaat. Maar nu eerst vlammen met keepersschool Balvast!”

VERTEGENWOORDIGER VAN N1 GOALKEEPER GLOVES. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Naar boven

SALE !