Het is geen alledaags verschijnsel: een jonge keeper die katachtig, brutaal z’n doel verdedigt. Volwassen z’n eerste profwedstrijden keept, opvalt in een team dat acht keer achter elkaar verliest, alsof hij al jaren betaald voetbal speelt. Die niet afwacht, maar uitkomt. Die altijd de bal aanvalt: zowel binnen als buiten het strafschopgebied. Die bij een grote achterstand vlak voor tijd net zo energiek een aanvaller op de voeten duikt als bij 0-0 aan het begin van een wedstrijd. Die stoïcijns over fouten heen stapt om klaar te zijn voor de volgende bal. MVV heeft zo’n parel opgedoken in België. Romain Matthys wordt gehuurd van KAS Eupen tot het einde van het seizoen. Hoe groot is de kans dat de klassekeeper in wording, bijgenaamd Kakou, in De Geusselt blijft? MVV kan zichzelf een dienst bewijzen door de parel in Maastricht te polijsten.
“Als ik een fout maak,
zet ik meteen een knop om.”
Kakou
Er is op vrijdagavond 4 februari maar één speler waar de fanatieke fans van de Angel Side in De Geusselt voor klappen na de 0-5 nederlaag tegen VVV: Romain Matthys. De in Seraing geboren Waal heeft niet z’n beste MVV-wedstrijd gekeept, maar wel alles gegeven. Zijn actie in de zevenenvijftigste minuut zorgt voor een golf van genoegdoening op de tribune. Bij de stand van 0-4 komt VVV’er Simon Janssen alleen op Matthys af. Als reïncarnatie van Lev Yashin stort de MVV-goalie zich op de bal. De VVV-verdediger kan niets anders dan de bal aan Matthys laten en ervoor zorgen dat hij niet bij z’n enkels afbreekt. Romains bijnaam Kakou is geen geuzennaam, niet ontstaan bij zijn vorige clubs RFC Luik, RWDM Brussel of KAS Eupen, en kwam ook niet uit de lucht vallen. Kakou is in het gezin Matthys ontstaan als verbastering van het Franse casse-cou, wat waaghals betekent. “Als klein jongetje ging ik met mijn fiets thuis de trap af. Mijn oudere zus Jessica was toen ook nog piepjong, waardoor zij casse-cou uitsprak als kakou.” Sinds een paar jaar kan je de keepersdaden van Kakou volgen op de Facebook site ‘Romain Matthys alias Kakou’. Je ziet daarop waar de explosieve stijl van de goalie, naar het hart van oer-MVV-doelman Frans Körver, vandaan komt. De nieuwe nummer 12 van MVV is net als Körver vroeger een trainingsbeest van de buitencategorie. Matthys werkt naast trainingen bij Us MVV’ke bikkelhard in de sportschool aan sprongkracht, spierkracht, voetenwerk, reactiesnelheid. “Ik wil de beste worden. Dat lukt alleen als je van steeds beter willen worden een levensstijl maakt. De kracht en snelheid die ik door zelf te trainen heb opgebouwd, zorgt ervoor dat ik nooit bang ben om fouten te maken, want ik weet dat ik tweehonderd procent fit ben. Laat maar komen die schoten, die doorgebroken tegenstanders.”
“Ik wil de beste worden.
Dat lukt alleen als je van steeds beter willen worden een levensstijl maakt.”

IN DUEL MET SIMON JANSSEN TIJDENS MVV-VVV (FOTO PUBLICITEITSVISIE/FRANK KERBUSCH)
Neuer
Tandenknarsend heeft De Goalie van De Geusselt dit seizoen zitten wachten op speelminuten. Op 26 oktober, in de eerste ronde van de KNVB-beker, uit bij ACV Assen, maakt de popelende drieëntwintigjarige z’n debuut voor MVV. Tien dagen later is de definitieve doorbraak een feit. “Ik ben na negen competitiewedstrijden naar trainer Klaas Wels gegaan. Niet om Thijmen Nijhuis na een aantal fouten af te branden. Wel om te vragen wanneer mijn kans zou komen. Tijdens trainingen deed ik het goed, maar dat zegt niets. Je moet duels spelen om beter te worden. Mijn laatste wedstrijd had ik op 30 januari vorig jaar voor RWDM gespeeld tegen Union Saint-Gilloise. Dat ik op 5 november 2021 uit bij Jong AZ eindelijk eerste keus ben geworden, voelde als bevrijding.” Inmiddels is de fan van de speelstijl van Manuel Neuer, niet Thibaut Courtois, niet meer weg te denken tussen de Maastrichtse palen. “Neuer durft ook wat ik wil. Uitkomen in het vijf-meter-gebied, buiten de zestien, waar het maar kan meevoetballen. Ik train ook veel op ‘short footwork’.” Ondanks z’n 1.83 komt Matthys net als Neuer, de Duitser is tien centimeter langer, veel uit bij hoge ballen. Dat pakt nog niet altijd goed uit. Uit bij Telstar en FC Eindhoven werd er daardoor verloren. De keeper die gek genoeg liever naar een goede film kijkt met zijn vriendin Gaëlle dan naar de Champions League, pakte in die duels genoeg moeilijke ballen, maar die fouten moeten eruit.
“Achteraf heb ik spijt dat ik niet eerder
voor mijn huidige passie ben gegaan.”
Onana
De Parel van de KKD moet nog gepolijst worden. Het is in dit prille stadium van z’n loopbaan hoopgevend dat fouten maken z’n spel niet negatief beïnvloed: “Ik weet dat ik risico neem. Op de lijn blijven, is voor mij toch geen optie. Als ik een fout maak, zet ik meteen de knop om. Niet over nadenken. Als je dat wel doet, is de volgende fout snel gemaakt.” Dat Romains woorden daden zijn, dankzij een Onanachtige mindset, blijkt op 11 februari in Den Haag. Bij de opzienbarende 1-3 voorsprong van MVV gaat Matthys in de tweede helft, MVV staat zwaar onder druk, net buiten het vijf-meter-gebied een luchtduel aan met Thomas Verheydt. ’t Bies, een brutale boomlange ex-MVV-spits van 1.92, springt de doelverdediger doelbewust omver, zodat Matthys het leer los laat en Van Mill de bal binnentikt, een goal die scheidsrechter Ruperti goedkeurt. Stompen was slimmer geweest. Dat Kakou niet blijft hangen in zo’n fout en snel leert, blijkt bij de eerstvolgende flankbal. Venijnige vuisten voorkomen dat Verheydt voor de tweede keer kan toeslaan.”

3 DECEMBER 2021 MVV-TOP OSS 1-1: MATTHYS HOUDT MVV IN DE WESTRIJD IN DUEL MET KAY TEJAN. (FOTO PUBLICITEITSVISIE/FRANK KERBUSCH)
Van der Sar
Besluiteloosheid past, als je hem ziet keepen, niet bij de sluitpost die rugnummer 12 op z’n arm heeft laten tatoeëren. Desalniettemin lag twijfel ten grondslag aan de late keuze voor het keepen: “Vanaf zes jaar ben ik gaan tennissen, voetballen en basketballen. Ik deed het allemaal tegelijk. Op m’n achtste ben ik onder de lat terecht gekomen. Pas toen ik zestien was, ben alleen gaan keepen. Achteraf heb ik spijt dat ik niet eerder vol voor mijn huidige passie ben gegaan. Van 2016 tot 2019 heb ik bij RFC Luik in het Belgische amateurvoetbal gespeeld. KAS Eupen pikte mij van daaruit op om daarna helaas te verhuren aan RWDM. Als ik eerder was opgepikt door een grote profclub, daar een jeugdopleiding had kunnen doorlopen, was ik nu waarschijnlijk verder geweest in m’n ontwikkeling. Kijk maar naar de keepers van Jong Ajax.” Wilskracht, mindset en keihard extra trainen zijn ter compensatie nu het beste alternatief voor zicht op een mooie keeperscarrière: “Ik wil de Belgische Jupiler Pro League halen, de Eredivisie of Bundesliga. Maakt niet uit waar, als het maar de hoogste competitie is.” Dat Matthys nu op profniveau bij MVV net zo opvalt als Edwin van der Sar vroeger bij de amateurs van Noordwijk biedt perspectief. Het IJskonijn begon ook pas laat, op z’n twintigste, bij Ajax aan een imposante keepersloopbaan.
“Ik denk alleen aan dit seizoen,
niet aan de toekomst.”
Yashin
Ook de legendarische Rus Lev Yashin kan zowaar een mentale steun zijn voor de in Luik opgegroeide Belg. Door Romains katachtige zweefduiken is er reeds een zichtbare overeenkomst. Leve de doorgewinterde voetbalsupporter, zoals Frans Körver, die dit herkent. Qua absolute gedrevenheid en leeftijd van doorbreken kan Matthys, zonder wellicht te weten wie Yashin is, eveneens moed putten uit De Zwarte Panter. De Moskoviet werd op z’n achttiende uit een fabriek gesleept om drie jaar later door te breken bij Dynamo Moskou. Er zijn voor keepers meer wegen die naar Rome leiden. De bovenkamer van de MVV-keeper kan daarbij een belangrijk rol gaan spelen. Daarin zit zoveel overtuiging, dat er geen plaats is voor twijfel. Eind juni loopt het contract van de huurling van KAS Eupen af. Doorsnee voetballers zouden zich zorgen maken, maar Matthys is niet doorsnee: “Ik denk alleen aan dit seizoen, niet aan de toekomst. Nu maximaal presteren, daar gaat het om. Mijn visitekaartje afgeven. Leven van wedstrijd tot wedstrijd. Ik zie wel wat er na dit seizoen op mij afkomt.” Nu MVV voor het eerst in lange tijd een jonge, talentvolle keeper heeft, die met Lev het verschil maakt, is het verstandig om die vast te leggen voor de komende jaren. Gezien z’n uitstraling en de impact die De Waalse Bravoure Keeper op de fans heeft, kan het polijsten van de parel zomaar een nieuwe Frans Körver opleveren. Hopelijk zit er nog wat in het Sterrendragerspotje ‘onvoorziene uitgaven’.

NIET AFWACHTEN, MAAR UITKOMEN. (FOTO PUBLICITEITSVISIE/FRANK KERBUSCH)
