Wie de handschoen past

Keepersacademie Limburg masterclass voor talenten

Foto: Maarten Omvlee

Waar de doorsnee keepersschool ophoudt, begint het talententraject van Keepersacademie Limburg. Voor dit nieuwe keepersplatform komt niet elke jongeling die een aardige bal uit de lucht plukt in aanmerking. De Kerkraadse academie screent in Zuid-Limburg met testtrainingen keepersbeloften. Wie slaagt voor de try outs oftewel het ‘toelatingsexamen’, krijgt een POP: persoonlijk ontwikkelingsplan. Daarmee wordt de lat zo hoog mogelijk gelegd. Het netwerk en de expertise van de kleinschalige keepersacademie stelt jeugdkeepers vanaf elf jaar in staat om met een planmatige steun in de rug door te groeien naar een BVO of de hoogste klassen van de amateurs.

Keepersscholen leren de jeugd, met wat je een bacheloropleiding zou kunnen noemen, de basistechniek van het keepen. Keepersacademie Limburg, Neerlands eerste masterclass, is vervolgens een vangnet voor teenage talenten. Voordat de echte keepersbeloften belanden in de hoek waar de klappen vallen, omdat ze op een keepersschool uitgeleerd zijn en de meeste clubs, ze letten voornamelijk op wedstrijdprestaties, hen niet verder kunnen helpen, steekt Keepersacademie Limburg, hen de helpende hand toe.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw barstte de Eredivisie bijna uit z’n voegen door een surplus aan uitstekende doelmannen: Gert Bals, Eddie Pieters Graafland, Jan Jongbloed, Tonny van Leeuwen, Nico van Zoghel, Henk van Ledden, Henk Verrips, Piet Vogels, Marin van Vianen, Leo van Straaten, Gerrit Vooys, Jan van Beveren, Pim Doesburg, Ton Thie, Piet Schrijvers, Paul van der Meeren, Nico de Bree, Heinz Stuy, Eddy Treytel, Jan Ruiter, Paul van der Merwe, Hans van der Pluijm, Frans Körver, Eddy van der Roer. Hand in hand waren bijna al deze Hollandse hoogvliegers elkaars concurrenten in de strijd om een plaats onder de lat bij het Nederlands elftal. In deze vervlogen tijden, FIFA-computergames, keeperstrainers en keepersscholen waren nog niet uitgevonden, vormden passie, talent en doorzettingsvermogen de basis voor succes. De wereld zonder computer controllers was voor bevlogen jeugdkeepers slechts een bal. Met een dagelijkse overvloed aan vlieguren haalden natuurtalenten cum laude een eredivisiebrevet. Soms kregen deze balverliefde ballenvangers met de intensieve begeleiding van een autodidactisch ingestelde allround trainer het beslissende duwtje.

Zo brak ex-international Pim Doesburg in 1966 door bij Sparta. De ras Rotterdammer vertelt in het boek ‘Piet de Visser, voetbal als medicijn’, van Willem Visser op bladzijde 44 hoe dat ging: ”De trainer Piet de Visser kwam in mijn leven toen ik nog een kind was, van tien of elf jaar uit de volkswijk Oud-Mathenesse. Van elke dag met hem heb ik genoten. Hij is een fantastische vent, die me tot het eerste elftal heeft gebracht, vanaf de pupillentijd. Piet had een sportschool bij de club. Hij had de vierde dan in judo. Hij rolde de mat uit in de kantine en leerde me de grepen en de worpen van het judo. Dan zweefde ik door de lucht en moest ik maar zorgen dat ik goed terechtkwam. Hij vond mij een interessant keepertje. Het klikte. Als ik iets niet wist, ging ik naar hem toe.

We waren allebei fanatiek. Dan pakte hij van die ballen, maatje vijf, en begon hij op mij te schieten, terwijl ik een klein mannetje was. Hij was ongelofelijk trots dat ik, als geboren Spartaan, als achttienjarige in het eerste elftal debuteerde, na een blessure van Tonny van Leeuwen. Ik bleef meteen staan. Piet kon alles en wilde alles. Als ik hem belde, was hij present. Van hem heb ik meegekregen hoe je een sport moet beleven. Als ik nu over hem praat, geniet ik nog steeds.”

Keepersacademie Limburg heeft in Paul de La Rosette zijn eigen ‘Piet de Visser’. De vijfenvijftigjarige, van origine gereedschapmaker, uit Nijswiller is ook een ‘Pietje-precies’, autodidact, doorzetter en idealist. Paul ving nooit een bal, maar echtgenote Karin Kaczorowski gaf zijn keepersgevoel handen en voeten. Karin werd gegrepen door het voetbalvirus tijdens haar jeugd. Haar vader was scheidsrechter en één zus en twee broers voetbalden. Karins jongste broer liet als lichtend voorbeeld haar keepersbloed sneller stromen. Ze pakte vanaf 1978, als keepster van het damesteam van SV Nijswiller, menige clean sheet in de hoofdklasse. Als zoon Tom in 2003 bij dezelfde club op zesjarige leeftijd begint met keepen, jeuken Pauls handen meteen: “SV Nijswiller was een kleine club met in totaal honderd leden en zo’n dertig jeugdleden. Dan weet je dat er op keepersgebied niets tot weinig gedaan wordt. In mijn lekenogen had Tom aanleg en talent voor het keepen. Dat wilde ik niet onbenut laten.”

Na het bezoeken van een handvol keepersdagen en –clinics, de Frans Hoek-methode geeft te weinig inspiratie, komt De la Rosette in contact met Maarten Arts: de geestelijk vader van Pro Goal en de daaruit ontsproten Keepersscholen.nl. Paul wordt vanaf 2007 een actief onderdeel van het Pro Goal gilde. Onder de vlag van Keepersscholen.nl trekt de autodidact in 2009 de stoute handschoenen aan. De Nijswilleriaan voegt de opgesnoven ingrediënten samen tot zijn eigen recept: keepersschool Gulpen. “We zaten bij de eerste cursus meteen op achtentwintig deelnemers. Het was een schot in de roos! Vrij snel daarna heb ik in Geleen, Maasbree en Geilenkirchen hetzelfde gedaan.” Omdat er met een duidelijke visie wordt gewerkt, huurt de eerste keeperstrainer van Tom de la Rosette, inmiddels sluitpost van het tweede elftal van RKSV Bekkerveld, van quitte af aan deskundigheid in. Ervaren hoofdtrainers zetten de trainingslijnen uit: Marco Wijnen en Mathieu Féron (MVV Maastricht), Michael Smits (Fortuna Sittard), Richard Bessems (Fortuna Sittard, Roda JC), Maurice Bouten (Helmond Sport/VVV Venlo).

Leergierige De la Rosette maakt gaandeweg gretig gebruik van de unieke gelegenheid om bij Pro Goal-collega’s keeperskennis op te doen. Bij Arno van Zwam, toen keeperstrainer van NAC en tegenwoordig actief bij ADO Den Haag en Jong Oranje, kijkt hij in de keuken. De Friese keepersmaaltijd die Sierd van der Berg hem voorschotelt, in die tijd de keeperscoach bij PEC Zwolle, nu neemt de gewezen goalie van Cambuur Leeuwarden de selectiekeepers van FC Groningen onderhanden, smaakt bal na bal naar meer.

Paul de la Rosette Keepersacademie Limburg

Paul de la Rosette. Maarten Omvlee

Eind 2014 heeft Paul de la Rosette zoveel kennis en contacten opgedoken in het keepersmilieu van onze zuidelijkste provincie dat hij zijn drang om door te pakken met een gespecialiseerde keepersopleiding niet meer kan bedwingen. In feite wil hij à la De Visser, back to the future. Met een uitgebalanceerd traject voor toptalenten. Dat is gebaseerd op het geven van intensieve aandacht en het aanreiken van mogelijkheden op maat. Zijn sparringpartners Mark Hellenbrand en Jos Beckers willen ook zo’n keeperacademie voor elkaar boksen. Ook zij hebben geconstateerd dat keepende pubers na hun leerschool bij keepersscholen in een gapend gat vallen. Op zestienjarige leeftijd zien veel beloften geen heil meer in het keepen. Het is een veel voorkomend breekpunt. De kijk op hun passie vertroebelt vanwege omgevingsinvloeden zoals meisjes, bijbaantjes en vervolgstudies. Keepersacademie Limburg stelt zich daardoor ten doel om begaafde jeugdkeepers te ontdekken, te screenen en hen aan de hand van een duidelijk toekomstperspectief houvast te geven en door te ontwikkelen. Oftewel, toptalenten met klem inspireren om hun droom na te jagen. Door ze de aandacht te geven die ze nodig hebben. Op weg naar een mooie club op een zo hoog mogelijk niveau. Om te voorkomen dat er bij de overgang van junioren naar senioren keeperskanjers verloren gaan.

Als er plannen zijn voor de bouw van een Soccer Arena, tegenover het Parkstad Limburg stadion van Roda JC, vallen alle puzzelstukken in elkaar. Ruim voordat het indoor voetbalpaleis van 2500 vierkante meter op 24 september 2014 operationeel is, gooit de Limburgse keeperspionier bij de Arena-eigenaren een balletje op. Begin 2015 opent de Keepersacademie Limburg haar deuren voor twaalf jeugdige doelverdedigers van 11 tot en met 18 jaar.

Drie musketiers uit Kerkrade en omgeving zorgen voor een ongekend professioneel keepersklimaat. Paul de la Rosette zorgt ervoor dat de academie wat betreft organisatie en uitstraling staat als een huis. Hij heeft het samenwerkingsverband met het Berg en Terblijtse Sports Performance Center SPORTHO gerealiseerd. ‘Zijn’ vakman, keeperstrainer Mark Hellenbrand, hoeft zich niet met randzaken te bemoeien. Hellenbrand kan zich zo volledig richten op de inhoud en uitvoering van trainingen. Jos Beckers neemt het financiële gedeelte voor zijn rekening. Hartstochtelijk zweeft hij sponsors uit de bovenhoek van ‘s lands benedenhoek. Met zijn eigen bedrijf in kunststofkozijnen en rolluiken geeft de goedlachse, geboren Heerlenaar het goede voorbeeld. Het is Beckers’ doel om de Keepersacademie Limburg met een businessclub zo betaalbaar mogelijk te maken. Daardoor is de prijs voor een training van minimaal één uur 20 euro en bedraagt de prijs van het, vanwege de uniformiteit en professionele uitstraling, verplichte kledingpakket niet meer dan 40 euro. Terwijl dat pakket een winkelwaarde heeft van 150 euro. Het persoonlijke ontwikkelingsplan, video-analyse, online inloggen voor oefenstof zijn gratis. Dat geldt ook voor alle gesprekken, extra aandacht, tussentijdse evaluaties enzovoorts. De aandacht die Pim Doesburg van Piet de Visser kreeg, komt op een moderne manier tot leven bij de Keepersacademie Limburg. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, zodat de pupillen vol zelfvertrouwen leren te genieten van de vorderingen en uitdagingen die het keepen hen biedt.

Jos Beckers Keepersacademie Limburg

Jos Beckers. Foto: Maarten Omvlee

Net als Paul heeft Jos nooit gekeept. Beckers kreeg ook het keepersgevoel aangereikt vanuit de familiehoek. Opa Hubert, vader Frits en broer Casper keepten met veel passie in zijn geboorteplaats Bocholtz bij de plaatselijke SV. Hubert Beckers was een leeftijdgenoot en keeperscollega van Dionisius Coerver. Deze vader van voetbalgoeroe Wiel Coerver en Hans Coerver, de legendarische oud-manager van Roda, was doelwachter bij Herta uit Bocholtz. Ook Jos werd door zijn zoon de keeperswereld ingetrokken. De dertienjarige Mido Beckers verdedigt het doel van zowel de D1 als C1 van VV Berg’28 in Valkenburg aan de Geul.

De spil van Keepersacademie Limburg is natuurlijk Hellenbrand. Op elfjarige leeftijd koos Mark voor het keepen. Hij verdedigde bij Roda JC vanaf de C-jeugd tot en met het tweede elftal het doel. De geboren Kerkradenaar haalde het KNVB-regioteam, het Limburgs Elftal en Oranje onder zeventien, waarin hij samenspeelde met ex-Vitessenaar Theo Janssen. De huidige keeperstrainer van RKSV Bekkerveld (Zuid II 1e Klasse D) bouwde bij de amateurs van VV Kolonia (nu VV Schaesberg), FC Gracht, VV Voerendaal, RKSV Bekkerveld en KVC Oranje af. Vervolgens verdiende hij van 2008 tot 2014 handzaam zijn sporen in de Limburgse keeperswereld als keeperstrainer van de A-, B- en C-jeugd van Roda JC. Voordat Hellenbrand noodgedwongen moest stoppen bij Roda, De trots van het Zuiden ging in 2014 de jeugd overdag trainen, wat niet te combineren was met zijn sociaal pedagogisch werk met mensen met een verstandelijke beperking ‘Op de Bies’ in Landgraaf, liep Mark al met plannen rond om bij de Kerkraadse kompelclub een keepersacademie te beginnen.

De sociaal pedagogisch werker, hij was in 2014 ook kortstondig in de weer met keepers bij MVV Maastricht en PSV, is een ervaringsdeskundige bij uitstek. Mark was blij verrast toen hij samen met Paul de la Rosette zijn plannen voor een keepersacademie uit de ijskast kon halen: “In de jeugd was ik een grote belofte, maar uiteindelijk ben ik nooit echt doorgebroken. Voor een groot deel heeft dat aan het ontbreken van goede begeleiding gelegen. Ik wil de huidige talenten de intensieve, persoonsgerichte begeleiding en trainingen geven die ik gemist heb. Dan krijgen zij wel de mogelijkheid om alles uit hun carrière te halen.” De voormalige jeugdinternational schreef als Roda-pupil altijd alle trainingen in een schrift. Dan kon hij in z’n vrije tijd doelgericht blijven oefenen. Het is dus geen mirakel dat Mark keeperstrainer is geworden. Hij kan jonge talenten verder helpen met zijn contacten bij Roda JC, MVV en PSV. Mark weet als geen ander waar de schoen wringt: “Er moest een keer een keepersopleiding komen die als verantwoorde overgang kan functioneren tussen de gewone keepersscholen en BVO’s en standaardelftallen van amateurclubs in. Een opleiding die de stap naar een BVO en de doorstroming van junioren naar senioren makkelijker maakt. Waar jeugdkeepers hun vaardigheden en zelfvertrouwen naar een hoger niveau kunnen tillen. Er worden nog steeds op basis van een paar scoutingsrapporten jonge keepers naar een BVO gestuurd, terwijl tijdens de eerste proeftraining al blijkt dat deze nieuwkomers het niveau niet aankunnen. Dat natte vingerwerk veroorzaakt onnodig frustraties die eenvoudig te voorkomen zijn. Onze academie gaat de echte talenten op alle fronten begeleiden en verder helpen. Het is een geweldige uitdaging om daadwerkelijk wat te kunnen betekenen voor beloftevolle jeugdkeepers.”

De Keepersacademie Limburg traint momenteel op zondagen met twee groepen van zes keepers in de leeftijdscategorie van 11 t/m 17 jaar (junioren) niet alleen indoor op kunstgras. De Soccer Arena te Kerkrade, waar grote en kleine doelen voorhanden zijn, is wel de uitvalsbasis van de academie. De sporthal staat los van weersgesteldheden garant voor optimale trainingsomstandigheden. Voor het oefenen van bijvoorbeeld voorzetten kan de opleiding, die in Cooky Voorn en Sef Vergoossen twee aansprekende ambassadeurs heeft, uitwijken naar de velden van RKSV Bekkerveld in Heerlen. Bij de club waar Mark Hellenbrand ook keeperstrainer is van de selectie-elftallen. Om talenten het beslissende zetje te geven wordt er gebruikt gemaakt van video analyse, een spelersvolgsysteem, een keepersplan en de faciliteiten van SPORTHO. Door de samenwerking met SPORTHO staat de Keepersacademie Limburg op eenzame hoogte. Alle pupillen kunnen in Berg en Terblijt met de meest geavanceerde apparatuur individueel werken aan de fysieke aspecten van het doelverdedigen, zoals sprongkracht en explosiviteit. Daarnaast nemen sportpsychologen van SPORTHO de mentale begeleiding op zich. Sports Performance Center SPORTHO is daarnaast een expert in innovatieve trainingsmethoden en het voorkomen en behandelen van blessures: medische behandelruimtes en sportvoorzieningen bevinden zich naast elkaar op één locatie. De ex-MVV’ers Mark Veldmate en Sven Braken revalideerden er met veel succes. Tom de la Rosette volgt momenteel een pilot van drie-en-een-halve maand bij SPORTHO. Aan de hand van zijn ervaringen krijgen alle opvoeders van de huidige academieleerlingen een presentatie voorgeschoteld.

Mark Hellenbrand Keepersacademie Limburg

Mark Hellenbrand. Foto: Maarten Omvlee

Hellenbrand is opnieuw blij dat zijn taak zeer duidelijk is: “Bij Roda JC begeleidde ik de jeugd ook op het mentale vlak. Daar was ik een vertrouwenspersoon voor de oudere tieners. Ik was de vertaalslag naar de technische staf. Het is voor een keeper lastig om zijn persoonlijke problemen rechtstreeks te vertellen aan de hoofdtrainer. Dat wordt snel gezien als een zwakte met als consequentie een plaats op de bank. Terwijl een keeper vertrouwen en mentale stabiliteit nodig heeft om goed te kunnen presteren. Het mentale gedeelte wordt te gauw onderbelicht. Door de deskundige kennis van SPORTHO’s sportpsychologen heb ik mijn handen vrij om alle technische facetten van het keepen met de jongens uit te diepen.”

Bij de Keepersacademie Limburg traint de voormalige Roda-jeugdtrainer met zogenaamde isolatietrainingen puur op techniek. Denk hierbij aan het positie kiezen, voetenwerk, vangtechniek en insnijden. Tijdens integratietrainingen komen wedstrijdsituaties aan bod: hoge ballen, de terugspeelbal, meevoetballen en coachen. In de toekomst zullen de integratietrainingen een extra dimensie krijgen als de voetbalacademie van Michel Mommertz gestart is in Kerkrade. Dan kunnen, vanwege het aanstaande samenwerkingsverband, keepers van de academie in teamverband hun vaardigheden toetsen en verbeteren tijdens wedstrijden en teamtrainingen die worden georganiseerd door de voetbalschool van N.E.C.’s Europese topscorer allertijden.

De missie van de Keepersacademie Limburg is duidelijk: het bieden van optimale trainingen onder optimale omstandigheden en het geven van een eerlijk oordeel en advies over ontwikkelpunten en toekomststrategieën aan geselecteerde talentvolle keepers die qua niveau tussen het amateur- en BVO-voetbal inzitten om zo goed mogelijk bij te dragen aan de doorstroming van regionaal keeperstalent. Paul de la Rosette vertaalt dit ideaal naar de praktijk: “Limburgse clubs halen teveel keepers uit Duitsland of België. Dat komt doordat er hier te weinig gedaan wordt aan het opleiden van keepers. Het kan toch niet zo zijn dat Limburg ineens geen keeperstalenten meer heeft!”

Wie gek is van keepen en talent denk te hebben kan zichzelf aanmelden voor de eerstvolgende try out op 20 december 2015. Scouts kunnen hiervoor ook pupillen aandragen en de academie scout zelf ook voor de try outs. Een try out kost €12,50. De testtraining van een uur mondt uit in een beoordeling en advies. Alleen de echte talenten worden toegelaten tot de academie. De gelukkigen die doorgaan naar fase één van ‘Limburgs next Topkeeper’ worden ook in wedstrijden bij hun club door Mark Hellenbrand bekeken. Het voormalige trainingsbeest van Roda vertaalt zijn waarnemingen vervolgens naar een keepersplan. Want de eerste drie maanden op de academie staan in het teken van de vraag: “Heeft dit talent voldoende niveau om door te ontwikkelen?” Jeugdkeepers die in eerste instantie afvallen, worden terugverwezen naar keepersscholen. Op termijn kunnen zij in overleg nogmaals deelnemen aan een testtraining. Waarbij alles er op gericht is om haalbare doelen te stellen voor de jeugd. Wie nooit verder zal komen dan een laag elftal, heeft niets te zoeken in de Soccer Arena. Die kan zich beter richten op het ontwikkelen van een leuke hobby. Waar trouwens niets mis mee is.

De keepersacademie hoopt de komende jaren ook kandidaten binnen te halen voor de tweede leeftijdscategorie: van 18 t/m 23 jaar. Want ook seniorkeepers kunnen nog sprongen maken. Bij die categorie zal er vanzelfsprekend niet op zondagen worden getraind. Het accent ligt daarbij op het optimaliseren van reeds aanwezige vaardigheden gecombineerd met mental coaching als hoofdbestanddeel van een intensieve, persoonlijke begeleiding. Dat lijkt een overbodige luxe, maar is in het Limburgse vaak een noodzakelijk kwaad. De hoofdklassers Groene Ster en EHC zijn duidelijke voorbeelden van het potentiële nut van zo’n tweede leeftijdscategorie. Bij de Emma Hoensbroek Combinatie moet ex-MVV-doelman Job Bulters zichzelf trainen. En bij Groene Ster heeft Willem Jan Thijssen ook geen keeperstrainer.

Keepersacademie Limburg streeft ernaar om de nieuwe Frans Körver in het zadel te helpen. Let wel, als autonoom instituut. Limburgse BVO’s kunnen in Kerkrade te rade gaan, maar de academie zegt nooit en te nimmer een voorportaal te willen worden van Roda JC, MVV Maastricht, VVV Venlo of Fortuna Sittard. De pupillen van Paul, Mark en Jos beschikken over een bevoorrechte positie, want de academie kent in Limburg alle wegen die naar die BVO’s leiden. Die ingangen worden echter alleen benut als talenten het aankunnen.

Keepersacademie Limburg SPORTHO

Keepersacademie Limburg. Foto: Maarten Omvlee

Mark Hellenbrand hoopt dat Keepersacademie Limburg in de nabije toekomst het verschil kan maken voor aanstormend talent. Zodat trainers, net als in de zestiger en zeventiger jaren met Van Beveren, Doesburg en Jongbloed, het vertrouwen krijgen om jonge doelmannen weer op te stellen: “Benjamin van Leer had al veel eerder in het doel moeten staan bij Roda. Uit ervaring weet ik dat trainers hun nek niet durven uit te steken. Ze kiezen voor oudere keepers, omdat ze bang afgerekend te worden op fouten van jonge doelverdedigers. Toen het verschil tussen Kurto en Prus kleiner werd, hield Jon Dahl Tomasson hardnekkig vast aan Kurto. De Deen koos voor de oudste van de twee en gaf aan dat een keeper als een strop om de nek van een trainer hangt. Daar kunnen wij met het aanbieden van goed opgeleid talent verandering in brengen.”

Dat het bestaansrecht van de allereerste keepersacademie al binnen één jaar is aangetoond, blijkt onder meer uit het feit dat er voor de eerstvolgende december-try out een inschrijving is binnengekomen van een keeper die speelt in de jeugd van Roda JC. Paul de la Rosette vroeg natuurlijk naar het waarom van deze aanmelding en kreeg als antwoord: “Ik wil graag uitgekozen worden voor de keepersacademie om mijn keeperstechniek te verbeteren.” Zolang er bij veel BVO’s nog steeds bezuinigd wordt, zal een keepersacademie, zoals die in Kerkrade is gestart, steeds wenselijker worden. Het is te hopen dat de Volendamse keepersschool ZHZ, de opleiding van Edwin Zoetebier, Arjan Heerland en Theo Zwarthoed, in de Kerkraadse slipstream volgt met de voorgenomen masterclass.

Naar boven

SALE !