Een klasse apart

Ex-Gladbacher Joshua Cleber gelooft in zijn ritueel en Sportclub Susteren

Joshua Cleber Sportclub Susteren KlasseKeepers
Foto: Katja Waltmans

Rituelen worden in het voetbal veelal toegeschreven aan keepers en linksbuitens. De nummer één en elf zijn de clowns van een elftal. Toch had Johan Cruijff ook een ritueel. En won Frankrijk in 1998 het WK met of dankzij ‘De Kale Kus’ van Laurent Blanc op het hoofd van Fabien Barthez? Joshua Cleber, de doelman van Sportclub Susteren, hanteert eveneens een ritueel. Wie oplet in de Eerste Klasse D District Zuid II ziet aan het begin van de eerste en tweede helft een vast patroon wekelijks terugkomen bij de Sittardse sluitpost. Rituelen komen in alle sporten voor, op elk niveau. Sporters zijn daardoor hun eigen mental coach. Het is een manier om in de hectiek van het moeten presteren tot jezelf te komen. Doe dus niet lacherig over rituelen. Vraag eerder naar de rede. Rafael Nadal pakt Grand Slams door voor elke service aan z’n broek te friemelen, Karim Benzema wint Europa Cups door de fysiotherapeut z’n schoenen te laten aanraken. De pas twintigjarige Cleber is met zijn ritueel al ruim drie seizoenen een vaste waarde op Sportpark Suëstra. De ex-Gladbacher hoopt dat zijn ritueel zich op termijn uitbetaalt in een titel bij Susteren. Bij al z’n andere clubs werd hij al kampioen.

Toen Johan Cruijff op 29 mei 1969 in Stadion Santiago Bernabéu vergat om, na het vertrouwde tikje in de maag van keeper Gert Bals, zijn kauwgom uit te spugen op de helft van AC Milan, verloor Ajax de finale van de Europa Cup I. Als je een ritueel hebt waarin je gelooft, moet je de uitvoering ervan kennelijk nooit vergeten. Zo denkt Joshua Cleber erover. Ook al is het geen garantie voor winst. De reflexsterke keeper van SC Susteren speelt er goed door. Arjan Robben heeft de namen van zijn kinderen ook altijd onderop z’n schoenen staan. De Limburgse keeper die mede door het intensieve contact met z’n zelfstandige oma, zij doet vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis, bewegingsagoog werd bij de Sittardse zorginstelling Zuyderland, houdt er een ingewikkeld ritueel op na: “Ik heb altijd tape om mijn polsen. Op mijn linker pols staat ‘PAP – MAAIKE’. Pap staat voor mijn vader Jean, Maaike is de naam van mijn vriendin. Op mijn rechter pols staat ‘OPA † OMA’. Zo denk ik aan mijn overleden opa, de vader van mijn vader, en mijn oma Maria. Die woont nog op zichzelf en daar beleef ik veel leuke dingen mee. Voor de wedstrijd ga ik op de doellijn zitten op één knie. Ik doe dan een gebedje voor opa, sla een kruisje – in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, amen – geef de linker pols twee kussen, daarna ook de rechter pols, en vervolgens tik ik de lat aan. Aan het begin van de tweede helft doe ik het hele ritueel nog een keer.” Het gebeurt zelden dat Joshua zijn gebruik vergeet. “Als ik er onverwachts geen tijd voor heb, of ik vergeet het, dan doe ik het gelijk aan het begin van de rust.”

Joshua Cleber Sportclub Susteren KlasseKeepers

JOSHUA CLEBER REDT OP 1 OKTOBER 2017 MET Z’N VOET IN ZEILBERG TEGEN ZSV: 2-2. FOTO: KATJA WALTMANS

Joshua weet al vroeg dat hij wil keepen: “Ik was twee jaar toen ik Edwin van der Sar in Oranje mooie reddingen zag maken. Ik zei meteen tegen mijn vader ‘Dat wil ik later ook!’.” Vader Jean, hij keepte zelf tot z’n twintigste, haakt er meteen op in. Pa gaat keeperscursussen volgen bij Frans Hoek. Dat leidt later, nadat Jean Joshuas eerste vangballen voorziet van aanwijzingen en vertrouwen, tot functies als keeperstrainer bij VV DVO Sittard en de C-jeugd van VVV-Venlo. In de achtertuin en op het veld voor hun huis krijgt Joshua als ‘Bambino’ van VV DVO Sittard z’n eerste keeperstrainingen. Door vaderlijke hulp belandt de amper gestarte loopbaan van de oudste telg van Jean Cleber en Katja Waltmans in een stroomversnelling. Na VV DVO-F1 staat de PSV-fan, die daarom Van der Sar als idool inruilt voor Heurelho Gomes, ineens in de belangstelling van MVV, VVV, Roda JC en Fortuna Sittard. Bij Roda JC en Fortuna komt het tot een proeftraining. De sfeer bij Fortuna geeft daarna de doorslag. In Fortuna E1, D2 en D1 gaat het grenzeloos goed met het Sittardse keeperstalent. Borussia Mönchengladbach meldt zich voor de tiener die op 10 april 2008 met een Fiorentina-speler, helaas geen Gomes, het veld van het Philips Stadion oploopt, voorafgaande aan het tweede treffen van PSV tegen de ‘Viola’ in de kwartfinale van de UEFA Cup. Gladbach C2 en B2, waar een foutje op z’n spelerskaart kortstondig zorgt voor de Duitse nationaliteit, leveren mooie herinneringen op: “De thuiswedstrijd tegen Schalke’04-C2 was het mooiste. Op kunstgras naast het Borussia-Park met zo’n honderd toeschouwers. Maar ook het kampioenschap met Borussia-B2 was prachtig. Ik was al eens kampioen met DVO-F1 en Fortuna D2, maar het kampioenschapsjaar met Mönchengladbach B2 (2012-2013 KK) was een bijzonder seizoen. Daar is mijn ritueel dat ik nu gebruik geboren. Een paar jongens begonnen ermee en het hele team nam het over.”

Joshua Cleber Sportclub Susteren KlasseKeepers

JOSHUA CLEBER. FOTO: BART TUMMERS

De stroomversnelling lijkt niet te stuiten. Clebers carrière is een Eftelingachtige wildwaterbaan als de Manchester City-supporter halverwege 2013 weer wordt uitgenodigd door PSV. Dit keer niet om met profs het veld op te lopen, maar voor trainingen op De Herdgang. Maar dan stuit Joshuas flow abrupt op een onnozele barrièrerif. Voor de vijfde proeftraining breekt hij z’n kuitbeen. Een fietsongeluk, een automobilist ziet de jongeling over het hoofd, lijkt z’n enkel los te koppelen van z’n onderbeen. Een droom spat uiteen. Vier maanden revalideren is het gevolg. Aansluitend haalt John Stals, z’n oom en jeugdtrainer bij Sportclub Susteren, de zestienjarige pechvogel begin 2014 naar de groenwitte Eersteklasser. Als tweedejaars B-speler is SC Susteren-A1, dat op Hoofdklasseniveau speelt, het beste alternatief om door te dobberen. Zonder dat Joshua z’n zure smaak ermee weggespoeld krijgt, houdt hij z’n keepersgevoel drijvende: “Ja, ik baal nu nog enorm van die gemiste kans bij PSV. Na het eerste hele seizoen bij Susteren, toen ik al in het eerste speelde, kwam Fortuna in mei 2015 nog met een aanbieding om daar in de A1 te gaan spelen. Ik moest dan met twee concurrenten afrekenen. Daar had ik geen zin in, omdat ik mij bij Susteren in de Eerste Klasse verzekerd had van een vaste plek.” De eerste stappen op weg naar die basisplaats zette de geboren en getogen Sittardenaar op 12 oktober 2014: zijn debuut voor het vlaggenschip van SC Susteren thuis tegen EHC Hoensbroek: 3-1. “Dat is na Borussia Mönchengladbach C2-Schalke’04 C2, mijn tweede hoogtepunt to nu toe. EHC werd dat jaar afgetekend kampioen van de Eerste Klasse D. Ze verloren maar één keer. Tegen ons!”

Joshua Cleber Sportclub Susteren KlasseKeepers

JOSHUA ‘IN ORANJE’. ZWEVEND IN DE STIJL VAN EDWIN VAN DER SAR. FOTO: KATJA WALTMANS

Ruim drie seizoenen onder de lat bij Susteren is verre van een droogzwemcursus geweest. ‘The Goalkeeper’ van het Sittardse gelegenheidsteam ‘FC Gunners’, is boven komen drijven als een zelfbewuste, sterk coachende goalie. Die uit durft te komen en één tegen één lang blijft staan, vertrouwend op z’n reflexen. “In het doel ben ik iemand anders. In wedstrijden ben ik ook weer anders dan op trainingen. In wedstrijden neem ik onderweg naar de bal alles mee. Op de training wil ik mijn eigen spelers niet blesseren. Dan haal ik de lol uit showduiken die ik in wedstrijden weer achterwege laat” De pas twintigjarige, fanatieke League of Legends-gamer heeft zo z’n hoofd, in de transformatie van A-junior naar senior, wonderwel boven water weten te houden. In het woeste water van de Eerste Klasse. Waarin presteren voorop staat. Want Sportclub Susteren is sinds de degradatie in 1982 alweer vier jaar een trotse Eersteklasser. Met de uitstraling van een regioclub. De tiende plaats op de ranglijst, een rugblessure speelde Cleber vier wedstrijden parten, valt dit seizoen tegen. Toch blijft de vereniging op een speciale manier streven naar de Hoofdklasse. Voorzitter Wim Fiddelaers licht dat in De Limburger van maandag 20 maart 2017 toe: “(…) Voor ons is structureel in de hoofdklasse voetballen geen moeten. De doorstroming van eigen jeugdspelers is en blijft de prioriteit. Zo krijgt onze trainer Jean Maas, naast zijn basissalaris, een bonus voor iedere jeugdspeler die zich in de hoofdmacht speelt. (…) Een goed voorbeeld is Wessel Ronckers (…) Een ander voorbeeld is de sterke jeugdige doelman Joshua Cleber (..).” Joshua is inmiddels één van degenen waaraan trainer Maas een extraatje overhield.

Joshua Cleber Sportclub Susteren KlasseKeepers

CONCENTRATIE STAAT VOOROP BIJ JOSHUA CLEBER. FOTO: KATJA WALMANS

Vorig seizoen eindigde SC Susteren op de tweede plaats in de Eerste Klasse D. Als onverwachte revelatie achter kampioen SV Meerssen. De nacompetitie tegen VELO (6-0 verlies), DESO (2-1 winst) en GRC Groningen, dat niet op kwam dagen, eindigde in een deceptie. De hang van Sportclub Susteren naar een hoger niveau met eigen jeugd sluit naadloos aan bij de ritueelkeeper. “Ik ben zoals gezegd met alle clubs waar ik gespeeld heb kampioen geweest. Dat wil ik ook met Susteren bereiken. De Hoofdklasse halen is ook mijn doel. Ik wil weer hogerop zien te komen.”

De geheelonthouder keept in de zaal wel alvast op een niveau hoger. Bij FCP/De Bar, de nummer drie van de Hoofdklasse E. Dat de voormalige CIOS-student klaar is om zijn drooggevallen wildwaterbaan weer vlot te trekken, blijkt uit de gunstige golfbeweging in z’n prestatiecurve. Hij valt in wedstrijdverslagen op de website van SC Susteren steevast op. Zoals na de winst op Someren (1-4) op 12 maart jongstleden: “In Someren wachtte gisteren onder een heerlijk voorjaarszonnetje een gemotiveerde en goed voetballende tegenstander die de punten nog heel hard nodig heeft. Susteren begon ietwat onrustig aan deze pot en het was dan ook Someren dat het heft in handen nam en flink druk zette op het doel van de ook gisteren weer uitstekend keepende Joshua Cleber.” Op 31 januari dit jaar won SC Susteren, met een sterk keepende Cleber, voor het eerst in de historie een vriendschappelijke wedstrijd van Fortuna Sittard: 2-1. Joshua merkte dat hij nog niet aan z’n plafond zit. “In zulke wedstrijden merk ik, dat ik nog steeds vooruit ga. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. We hebben ook tegen Jong MVV gespeeld. En dan denk ik ‘Wat die keeper kan, kan ik ook’.”

Joshua Cleber Sportclub Susteren KlasseKeepers

HET GEVAAR IS GEWEKEN OP 1 OKTOBER 2017 IN ZEILBERG TEGEN ZSV: 2-2. FOTO: KATJA WALMANS

De allermooiste wedstrijden van Joshua Cleber moeten dus nog komen. Het zou voor de keepende kleinzoon leuk zijn als hij er met zijn grootmoeder, de viefe vijfenzeventigjarige Maria Cleber, nog een hoop kan delen. Daarom mag hij z’n ritueel niet vergeten. Want waarschijnlijk vergat Johan Cruijff op 7 juli 1974, vlak voor de WK-finale tegen Duitsland, net als in 1969, ook om z’n kauwgum op de helft van de tegenstander te spugen.

Naar boven

SALE !