Wie de handschoen past

Een keepersknipoog vanuit het keepershart van Leo Oldenburger

Keepersknipoog Leo Oldenburger FOX Sports Voetbal International KlasseKeepers Keepers zijn gek
Foto: Maarten Omvlee

Met zijn nieuwste literaire creatie ‘Keepers zijn gek’ wil Leo Oldenburger keepers niet de grond in duwen. Integendeel. De flamboyante FOX Sports-verslaggever heeft zelf gekeept, geniet van z’n keepende zoon en draagt keepers op handen. Met buitengewone verhalen over doelmannen wil de geboren Emmenaar duidelijk maken dat keepers behoren tot een adembenemend ‘voetbalras’. Waarbij een bloedhekel aan verliezen doorgaans de drijfveer is achter ultieme extremiteiten. De oud jeugdkeeper van VV Emmen, de voorloper van FC Emmen, poogt leken grip te geven om keepers beter te begrijpen. Om de voetballerij duidelijk te maken dat ze hun heroïsche smaakmakers hard nodig hebben. Dat je wel ‘een beetje kierewiet’ moet zijn om, terwijl spelers wegdraaien, blind voor ballen te duiken, benadrukt de waarheid beter dan ‘Keepers zijn gek’. Met een greep aan anekdotes zet Oldenburger, die eigenhandig revanche nam voor de Oranjes eerste WK-finale, ondanks een enigszins begoochelende boektitel, keepers in het zonnetje.

Het boek leest lekker weg. Korte zinnen. Boeiende verhalen. Een mooie mix aan inkoppers en wetenswaardigheden. Gert Bals als eerste speler van Barcelona, Bo Geens de zoon van Theo Custers! Toch stuit de titel ‘Keepers zijn gek’ en de subtitel ‘Het definitieve bewijs aan de hand van de mooiste verhalen uit de voetbalgeschiedenis’ KlasseKeepers tegen de borst. Vandaar een bezoek aan Utrecht. Om de context bij de schrijver met het postuur van Piet Schrijvers uit de kruising te plukken. “Keepers zijn bereid om pijn te lijden’, ‘Keepers zijn over het algemeen minder normaal dan andere voetballers’, ‘Keepers hebben een bloedhekel aan verliezen’, of ‘Keepers zijn anders’ zou wellicht een betere titel zijn geweest. “Maar dat verkoopt niet”, verklaart Leo Oldenburger. ‘Keepers zijn liefhebbers’, ‘Gepassioneerde perfectionisten’, ‘Keepers zijn helden’, of ‘Keepen is een kunst’, zoals Piet Schrijvers zijn boek noemt, schenkt volgens KlasseKeepers doelmannen meer waardering.

Keepersknipoog Leo Oldenburger FOX Sports Voetbal International KlasseKeepers Keepers zijn gek

De vroegere fan van Jan van Beveren, omdat ‘Lange Jan’ met een fantastische stijl al vanaf vijftien jaar bij Oldenburgers VV Emmen vaste keeper is, weet dat zijn titel triggert. Het doel daarvan is lezers trekken. Om een groot publiek te laten smullen van keeperskapriolen door de jaren heen. Door de pennenvrucht ligt Leo’s keepershart vanzelf voor het grijpen. “Als je het boek gelezen hebt, kan ik me niet voorstellen dat je nog steeds vindt dat ik keepers tekort doe. Na het schrijven van ‘Het Grote Keepersboek’, een serieus boek voor jonge keepers, kreeg ik steeds dezelfde opmerkingen van journalisten. Dat keepers een beetje gek zijn. Dat ben ik gaan onderzoeken. Zo is dit boek ontstaan.” Om het doel van de gewezen goalie van Sportclub Angelslo handzamer te maken, een quote uit het voorwoord van ‘Keepers zijn gek’: “Nee, keepers zijn niet gek. Mijn zoon is keeper. Ik kan toch moeilijk zeggen dat hij gek is. Waar hij bij staat. Of wat hij terug kan lezen. Niet gek, maar anders. Dat zijn ze zeker.” Maar ja, ‘Keepers zijn anders’ is dus geen pakkende titel. ‘Keepers zijn gek’ blijft daarentegen voelen als balanceren boven Camp Nou op een dunne doellijn. Dat past precies bij de voormalige ‘Stem van Oranje’. Die zich als ‘FOX-terrier’ bij darten, domino, ijshockey, voetbal of whatever graag vastbijt in de adrenaline van het gebeuren.

Keepersknipoog Leo Oldenburger FOX Sports Voetbal International KlasseKeepers Keepers zijn gek

‘KEEPERS ZIJN GEK’.

Dat keepers als geen ander lijf en leden wagen, heeft de huidige Utrechter aan den lijve ondervonden. Zijn ademsappel zit nu weer op z’n plaats. Jaren geleden heeft de Drent met deze mannelijke vrucht een ‘vlammend’ schot gepareerd. Bij 6-0 achter, vlak voor tijd. Bloed spugend heeft hij, als ware het een halszaak, het duel toen voltooid. Gekkenwerk is dientengevolge een bekend fenomeen voor de auteur van ‘Keepers zijn gek’. Als opgroeiende knaap in Noord-Nederland is ‘de gekte’ van keepers hem echter niet vanuit het voetballen in de schoot geworpen: “Ik ging vaak handballen kijken en was verbaasd over hoe gek de keepers daar waren. Ze gooiden zich, met onbeschermd gezicht, overal voor. Die keepers waren echt gek. Daar heb ik veel van opgepikt. Ik ging ook agressief keepen. Dook ineens overal voor. Ik had veel sprongkracht en nam op weg naar naar de bal alles mee. Ik was geen atletische doelman, zoals mijn voorbeeld Jan van Beveren. Maar de passie spatte er wel vanaf. Alles proberen om te winnen.” In de zomer van 1976 is Oldenburgers bloedhekel aan verliezen, als tiener van VV Emmen, succesvol: “We speelden een toernooi in Duitsland. In en tegen Delmenhorst. Onder de rook van Bremen. Wij kwamen met 1-0 voor. Zij kregen daarna, net als in 1974, een stafschop. Die haalde ik er uit. Dat was kicken. We hebben vervolgens met 5-0 gewonnen. Voor mijn gevoel nam ik toen wraak voor de verloren WK-finale.”

Het boek bevat eenenveertig smeuïge story’s. De olijk ogende Oldenburger, dromen van een keeperscarrière is na een dubbele beenbreuk op z’n dertiende een illusie, legt daarin de hand op ‘de drive’ van keepers. De schrijver benadrukt tegelijkertijd z’n knipoog: “Neem het niet te serieus. Geniet ervan. Het is geen onderzoeksjournalistiek. Maar geschreven ‘ter lering ende vermaak’. Eigenlijk meer ter vermaak dan ter lering.” De verhalen ‘De krankzinnige bezetenheid van Oliver Kahn’ en ‘Hans van Breukelen was zo kwaad dat hij Nii Lamptey uit bad trok’ onderschrijven zijn uitspraak. Terugkomend op z’n boektitel zegt hij: “Als je de naam van mijn boek perse wil nuanceren, is het grappig om te constateren dat Kahn onder de lat ongelofelijk onbezonnen was, terwijl hij tegenwoordig als analist op de Duitse Tv verstandige dingen zegt. Bedenk dat de verhalen gaan over allerlei fraaie fratsen van keepers. Stukjes van hun persoonlijkheid die in het oog springen. Dat wil niet zeggen dat ik keepers altijd en overal compleet gek vindt.”

De Champions League-commentator geniet zonder zelf een bal te vangen bijna dagelijks van het keepen. Zoon Flint doet het namelijk goed als keeper van VV De Meern Onder 13-1. Met een Jan van Beveren-stijl. Dat maakt Leo’s cirkel rond. Keepersonderricht laat de eigenaar van Voltreffer Media over aan Keepersschool Midden-Nederland. Een bal trappen met Flint bij UVV of VV De Meern staat in het teken van uittrappen, spelhervattingen of meevoetballen. “Het is prachtig om te zien dat Flint zo gefocust is. Echt kenmerkend voor keepers. In het doel gaan z’n ogen fonkelen. Als we er samen mee bezig zijn of over praten ook. Iets wat keepers onder elkaar ook kenmerkt. Voor ‘Het Grote Keepersboek’ heb ik jaren geleden Edwin van der Sar geïnterviewd. Dan denkt iedereen dat wordt saai. Maar binnen een paar seconden praten over het keepen, begonnen zijn ogen te tintelen. Kwamen de interessante verhalen los.”

Namens KlasseKeepers heb ik de keepersknipoog met plezier gelezen. Van de sjekkies van André van Gerven tot aan de granietsmokkel van Ratko Svilar is het een feest der herkenning voor keepers. Met de geschetste context en het voor- en nawoord in het achterhoofd, stoor ik me niet aan de titel. Oldenburger heeft in mijn ogen lekker luchtig de ziel van keepers goed gevangen. Gepassioneerd gooit de voormalige fan van de lange broeken van Sepp Maier en Rudi Kargus er nog een oneliner uit. Om net als met de boektitel sportminnend Nederland wakker te schudden. “Waar zijn tegenwoordig keepers zoals Piet Schrijvers gebleven die gaan voor elke voorzet? Waar spitsen oog in oog ook bang van worden? In Nederland vindt ik Lars Unnerstall een hele goeie. Hij jaagt met zijn manier van uitkomen en uitstraling tegenstanders ouderwets schrik aan.” Als die eigenschap wordt betrokken op het WK in Rusland, springt er wederom een doelverdediger uit voor de man die op voorhand Duitsland de wereldtitel heeft toegedicht: “Hyun-woo Cho heeft mij aangenaam verrast. Die Zuid-Koreaanse keeper toonde lef, kwam goed uit en pakte ook op de lijn spectaculair ballen. Juist omdat hij iel oogt, had ik dat niet verwacht. Vergeleken met Unnerstall is Cho een gespierde spijker, maar hij heeft net zoveel lef als de Duitser bij VVV-Venlo.” Wie weet zijn de verrichtingen van de zogenaamde ‘De Gea van Zuid-Korea’ ook een bijzonder verhaal waard. Dankzij Uli Stielike kwam de keeper van Daegu FC onverwachts in de nationale selectie terecht. Hoe werd Cho in 2017 de beste keeper van de K-League en de East Asian Cup? Waarom veranderde hij na de kwalificatie met Zuid-Korea voor het WK in Rusland zijn kapsel van saai zwart naar spectaculair rood?

Naar boven

SALE !