Een klasse apart

Van Enckevort gaat niet achterover leunen bij Venray

Dirk van Enckevort Venray KlasseKeepers
Foto: Peelenmaas Venray

SV Venray heeft Dirk van Enckevort weten te strikken om de strijd onder de lat aan te gaan met routinier Niels Nielen. De 32-jarige Nielen, in 2002 kwam de detacheringsadviseur over van VVV en van 2005 tot 2008 speelde hij voor JVC Cuijk, had de laatste drie seizoenen nauwelijks concurrentie.

Met de komst van de eerste keeper van SV Leunen gaat dat veranderen. De tien jaar jongere Dirk van Enckevort zorgt ervoor dat Nielen komend seizoen niet achterover kan leunen, want de geboren Venraynaar staat te trappelen om het stokje over te nemen. Venrays nieuwe trainer Stephan Sijbers is spekkoper, terwijl het naar de Vierde Klasse gepromoveerde SV Leunen z’n betrouwbare sluitpost erg gaat missen.

Op 27 november 1992 werd Dirk van Enckevort in Venray geboren. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij naar Leunen. In het E-team van SV Leunen plukte hij z’n eerste ballen uit de lucht: “We hadden geen vaste keeper, waardoor ik de handschoenen heb aangetrokken.” De fan van Edwin van der Sar viel al snel op: “Als tweedejaars E-tje werd ik uitgenodigd om mee te doen aan het jeugdplan van VVV Venlo. In De Koel hield het echter na wat proeftrainingen en wedstrijden op. Toch was ik voorgoed verknocht aan het keepen.”

De 1.85m lange doelman heeft geen Volendamse roots, maar is wel bekend met de heen-en-weer-boot. Als B-junior dreef het voetbal hem van Leunen weer naar Venray. Hij speelde achtereenvolgens bij SV Venray in de B1, A2 en A1. Omdat er veel goede keepers, waaronder Niels Nielen, waren bij de senioren van sportpark De Wieeën, maakte de dorpsgenoot van Freek Thoone wederom de overstap naar SV Leunen. Drie seizoenen speelde hij in het eerste elftal van SV Leunen. Dit jaar promoveerde hij met de oranje-witten naar de Vierde Klasse.

Van Enckevort hoopt, door opnieuw in de boot te stappen, meteen door te promoveren naar de Eerste Klasse, hoewel hij in Niels Nielen een bijzonder goede keeper voor zich heeft: “Ja, ik moet natuurlijk reëel zijn. Niels is een complete keeper. Ik moet het hebben van mijn reflexen, het coachen en m’n atletische vermogen. In de lucht heers ik ondanks m’n lengte nog lang niet altijd. Toch ga ik er vol voor. SV Venray heeft mij gehaald en daardoor heb ik uitzicht op veel speelminuten in de voorbereiding. Natuurlijk wil ik in één keer slagen. Het afgelopen seizoen was geweldig en geeft veel zelfvertrouwen. Ik heb veel punten gepakt voor SV Leunen. Bij Venray hoop ik die lijn voort te zetten, maar mocht ik in het tweede elftal terecht komen, denk ik er niet aan om weer in de heen-en-weer-boot te stappen als ik nog geen officiële wedstrijd voor Venray heb gespeeld. Het tweede van Venray speelt reserve Hoofdklasse, dus ook daar kan ik veel leren.”

SV Venray haalt dus een gemotiveerde keeper in huis. Zo hoopt de Eersteklasser ook in het doel de verjongingskuur van de hoofdmacht verder vorm te geven. Dat de sprong van de Vierde- naar de Eerste Klasse mogelijk is, bewees vorig seizoen John Thissen. Deze goalie verruilde succesvol het vlaggenschip van SVEB voor dat van RKSV Wittenhorst. Vanaf 25 juli, als SV Venray begint aan de voorbereiding, zal Dirk met maar één doel heel wat tochtjes Leunen-Venray gaan maken: “SV Venray is een fantastische uitdaging! Bij Leunen had ik net als Niels Nielen bij Venray geen concurrentie. Dat heb ik erg gemist. Nu kan ik weer vol aan de bak. Van achterover Leunen word niemand beter.” Door Van Enckevorts komst kan Sam Stiphout, het zestienjarige keeperstalent die op 10 mei 2015 debuteerde voor SV Venray thuis tegen Susteren, verder rijpen in het A-team.

Naar boven

SALE !