Een klasse apart

Door uitdaging Baghuis heeft GFC’33 keepersprobleem

Etienne en Chantal Baghuis KlasseKeepers
Foto: Maarten Omvlee

Etienne Baghuis is al drie seizoenen een vaste waarde in het doel van GFC’33 uit Grubbenvorst. Met de club uit zijn geboortedorp maakte de 1.96m lange sluitpost drie jaar op rij promotie mee. GFC’33 keert na een kwart eeuw terug in de Derde Klasse, maar de student Operational Research aan de universiteit van Tilburg gaat in het kader van zijn masterprogramma de eerste helft van het komende seizoen Computer Science studeren op de University of Copenhagen. Zus Chantal en GFC’33-trainer Grad Xhofleer kunnen een half jaar geen beroep doen op hun steunpilaar.

De koffers zijn nog niet gepakt in huize Baghuis, hoewel dat een kwestie van tijd is. Etienne maakte in de winterstop van het afgelopen seizoen nonchalant de keus om zijn studie een Noorse impuls te geven: “Achteraf gezien heb ik geen spijt van mijn beslissing, maar dat ik niet kan starten met GFC’33 in de Derde Klasse doet wel pijn. In de 6e en 5e klasse kreeg ik weinig te doen. Dat veranderde het afgelopen seizoen, omdat de weerstand eindelijk groter was. Dat we op de laatste speeldag de nacompetitie haalden was geweldig. De promotie was vervolgens miraculeus!”

Daar had de 21-jarige goedlachse goalie, die vanaf de jeugd nog nooit ergens anders speelde, naar uitgekeken. “Ik ben ondanks mijn lengte extra gaan trainen op hoge ballen en heb mede daardoor mijn beste seizoen tot nu toe gespeeld. Dan wil je daar dolgraag een goed vervolg aan geven. Het geduld van mijn club en mijzelf wordt echter door de studie op de proef gesteld tot 1 februari van het volgend jaar. Dan ben ik terug in Grubbenvorst en wil ik er meteen weer staan!”

Het is niet raar dat op dit niveau de studie voorgaat. Dat is ook een geweldige uitdaging voor de technisch begaafde Baghuis. Vervelend is het wel dat trainer Grad Xhofleer nog geen waardige vervanger heeft kunnen vinden, terwijl de overschrijvingsdatum inmiddels is verstreken. De Nijmeegse oefenmeester, in 2001 werd de ex-N.E.C.’er kampioen van de Derde Klasse D met het Venlose VOS, roept dan ook alle ‘werkloze’ keepers op zich te melden op sportpark D’n Haspel: “We zoeken een doelman die op dit moment geen club heeft en de Derde Klasse aan denkt te kunnen. Er hebben al wat kandidaten meegetraind, maar dat heeft nog niet de ideale match opgeleverd.”

Chantal Baghuis, de aanvalster van het eerste damesteam van Venlosche Boys, gaat haar broer ook missen. Etienne en zijn één jaar oudere zus houden elkaar op voetbalgebied scherp: “Het voorbije seizoen was leuk. Chantal scoorde net zo vaak als ik een doelpunt tegen kreeg. Op de laatste speeldag verloren wij met 4-1 bij Sportclub Leeuwen en doordat mijn zus twee keer scoorde, kwamen we allebei uit op 27. Zij trots en ik trots. Zij topscoorder en ik, samen met de keeper van kampioen M.V.C.’19, de minst gepasseerde doelverdediger van de Vierde Klasse E.”

Vanuit Kopenhagen gaat de Grubbenvorstse Goalie met argusogen zijn club computergestuurd volgen: “Ik hoop dat onze jongens de eerste helft van het seizoen goed doorkomen met een concurrent voor mijn positie. Dan zijn, als ik weer aansluit, niet meteen alle ogen op mij gericht en hoef ik na de winterstop niet tegen degradatie te vechten.”

Naar boven

SALE !