Jeugdkeepers

Pim van Limbeek wil slagen als clubkeeper bij Orion

Pim van Limbeek SV Orion Nijmegen KlasseKeepers
Foto: Maarten Omvlee

In een tijd waarin ook bij de amateurs spelers als verse broodjes wisselen van vereniging, droomt Pim van Limbeek ervan clubkeeper te worden bij de Nijmeegse Eersteklasser SV Orion. De jeugdige doelverdediger, op 27 augustus viert hij z’n zeventiende verjaardag, is uitermate vastberaden. De komende twee seizoenen in Orion-A1 staan voor het grijpgrage talent in het teken van veel leren en doorbreken naar de A-selectie van zijn club in Nijmegen-Oost waar hij opgroeide.

Op vijfjarige leeftijd begon de kersverse Hbo-student Sport, Gezondheid en Management van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) met voetballen in Orion-F12. Door vader Jacques en broer Menzo kwam Pim van jongs af aan instinctief in het doel terecht. De voormalige directeur van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek verdedigde in en rond zijn geboorteplaats Almelo het doel van verschillende clubs, voordat hij in de veteranen van Orion zijn zoons het kunstje voor kon doen. De zes jaar oudere broer Menzo haalde bij Orion niet het eerste elftal. Toch genoot hij tien jaar lang niet alleen van zijn inspirerende keepersnaam, maar ook van zijn rol de onder de lat. Daardoor was Menzo een stellige stimulans voor z’n jeugdigere bloedverwant. De jongste Van Limbeek telg heeft naast familiair bepaald keepersbloed het talent, de gedrevenheid en het zelfbewustzijn om op Sportpark Mariënbosch door te groeien naar het vlaggenschip van ‘het Volendam van Nijmegen’.

Pim van Limbeek

Pim van Limbeek. Foto: Maarten Omvlee

Clubicoon Pedro Koolman, sinds mensenheugenis de beschermheilige van jeugdkeepers bij SV Orion, kan niet wachten tot zijn discipel doorbreekt. De 82-jarige ex-speler van Eredivisionist NEC heeft veel betekent voor de nog jonge loopbaan van de Gelderse jeugdkeeper die volgend jaar hoopt te worden ingeloot op de HAN voor de studie fysiotherapie. Dat is opmerkelijk, want de geboren Curaçaoënaar was in zijn tijd een rappe vleugelverdediger, maar nooit een doelverdediger: “Meneer Koolman had naast een geweldige trap ook veel gevoel voor keepen. Als ik over twee jaar kan aansluiten bij de A-selectie van Orion zou dat niet alleen voor mezelf geweldig zijn. Tegelijkertijd zou dat een beloning zijn voor de onbaatzuchtige inzet van mijn leermeester. Vanaf de F-jes tot en met het eerste speeljaar als B-junior heeft hij mij met passie gevormd als keeper. Van hem heb ik geleerd positie te kiezen, te duiken, goed te trappen en mee te voetballen. Mijn eerste keeperstrainer moet nog wel even geduld hebben, want de komende twee seizoenen moet ik nog veel leren als A-keeper. Hopelijk maakt hij het in goede gezondheid nog mee, dan kunnen we samen een feestje bouwen.”

De route loopt bij SV Orion vanaf 2003 voor de bewonderaar van Edwin van der Sar vliegensvlug van F12 naar F7 en F1. Daarna dwingt Pim een plek af in de hoogste jeugdelftallen die op zijn weg komen. Dat levert de 1.84 meter lange rechtspoot, die verwacht nog zo’n vier tot zes centimeter te groeien, twee hoogtepunten op: “Het kampioenschap met Orion-C1 in de Tweede Divisie was prachtig. Het afgelopen seizoen kampioen worden van de Vierde Divisie met het A1-team van trainer Sastro Kartowikromo was nog mooier. Als tweedejaars B-speler kreeg ik, vanwege een mindere fase van eerste keeper Karim Boudhoum, de kans en het vertrouwen om de laatste twee wedstrijden vanaf minuut één te keepen. We wonnen met 1-0 en 4-0. Twee clean sheets, de volle buit en onder druk een bijdrage leveren aan het kampioenschap, waren een geweldige ervaring!”

Voorafgaande aan z’n tweede seizoen als C1-speler werd Pim van Limbeek geselecteerd door de KNVB voor het regioteam van het district Oost. Tegen onder meer de leeftijdsgenoten van FC Twente en andere districten stond de atletische reflexkeeper meer dan z’n mannetje. De overgang bij Orion naar de B-junioren verliep echter minder euforisch, waardoor de KNVB voor een andere jeugdkeeper koos. In 2014-2015 bloeide de Tijger van de Ubbergseveldweg daarentegen helemaal op. Het voorbije seizoen had in een notendop helaas alles in zich wat een voetballer kan meemaken. Vlak na de winterstop scheurde een enkelbreuk onverwacht een stuk uit z’n net weer glimmende vacht. Een onschuldige botsing tijdens een training met de A1-selectie stelde zijn geduld ondubbelzinnig op de proef. “Er werd mij verteld dat het seizoen er voor mij op zat. Gelukkig plaatste de Maartenskliniek, waar m’n vader na dertig als manager mij moeiteloos de weg wees, deskundig een paar schroeven in mijn gewricht. Daardoor kon ik na één week gips en zes weken met een brace na drie maanden alweer spelen. Dat was een geluk bij een ongeluk, anders had ik niet bij de A1 kunnen invallen.” De fysieke ondersteuning van pa werd in die periode, volgens een tevreden terugkijkende Pim, perfect aangevuld door ma Van Limbeek: “Mijn moeder is psycholoog en daardoor was zij mentaal een enorme ruggensteun. Ik had thuis dus een uitstekend uitgebalanceerd begeleidingsteam.”

Moeder Carla verhoogde met haar expertise al in een eerder stadium de mentale weerbaarheid van Pim. Ze leerde haar zoon over fouten en blunders, die elke jonge doelman maakt, heen te stappen: “Ik kon dagen ziek zijn van een fout, maar door haar aanpak leerde ik met een soort mind-set over tegenslagen heen te stappen.” Aangevuld met de goede begeleiding bij Orion ontwikkelde de bewonderaar van ‘oude’ keepers als Buffon en Casillas zich tot een zelfbewuste keeper: “Ik weet dat ik nog teveel vertrouw op mijn reflexen. In de 1 tegen 1 duels ben ik sterk, maar het uitkomen moet beter, net als mijn trap. Daar ga ik de komende twee jaar hard aan werken om stappen te maken richting het eerste elftal.” Wie Pim niet kent, hoeft maar een kwartier achter zijn doel te staan om te constateren dat het met zijn lef goed zit. Sterker nog, zijn coaching is opvallend goed. Soms schreeuwt hij overijverig wat te vaak de longen uit z’n lijf, maar voor een jonge keeper neemt hij veel initiatief.

Het afgelopen seizoen had het aanstormende talent in Jeroen Jetten voor het eerst een andere keeperstrainer. De oud-Union-Keeper, die in de zaal uitkwam voor Eredivisieploeg Yakumo, verhoogde met oog voor details Pims handelingssnelheid. Komend seizoen is Tom Hafkenscheid de nieuwe keeperstrainer van de jonge NEC-fan: “Ik heb al een paar keer met hem getraind. Hij benadert je erg positief en let ook erg op de details. Met hem ga ik verder werken aan uitkomen en mijn traptechniek.”

Als Klassekeepers.com vraagt wat het mooiste van het keepen is, beginnen er twee ogen te fonkelen bij de leergierige jongeling: “Je bent als keeper belangrijk voor het team. Daarnaast geeft de nul houden een kick. En als keeper ben je vrijer dan een veldspeler, omdat je maar één opdracht hebt; ballen tegenhouden. Ook bevalt het mij dat je overzicht hebt over het hele veld. Ik heb een innerlijke stem die zegt dat keepen het mooiste onderdeel van het voetballen is. Ik zou dan ook nooit veldspeler willen zijn.”

De clubkeeper, Manuel Neuer is in zijn ogen het prototype van de complete keeper, is niet bijgelovig. Toch doet hij altijd eerst zijn linker keepershandschoen en dan pas de rechter. De NEC-supporter die in de Goffert met een glimlach de verrichtingen van Gábor Babos volgde, omdat de Hongaar ondanks goed reddingen meestal een klungelig foutje maakte, koestert een ouderwetse droom: niet clubhoppen, maar slagen bij de club waar hij zijn eerste speelminuten maakte: “Ik heb het gevoel dat ik op termijn het eerste elftal kan halen. Die spelen nu in de Eerste Klasse. Dat zou fantastisch zijn. Als ik dat realiseer, ben ik heel tevreden. Eerst maar eens goed presteren in het A-elftal.”

Pims ideaalbeeld om door te breken naar het beste elftal van de ‘d’Almarasweg Boys’ lijkt meer dan haalbaar. Gelukkig blijft hij zelf met beide benen op de grond staan. De tiener rept met geen woord over de belangstelling van de NEC Voetbalacademie. Volgens Orion-kenner Harrie van Ooijen klopten voetbalschoolmanagers van de Nijmegen Eendracht Combinatie meerdere keren bij het huis van zijn ouders aan de deur. En er zijn meer gunstige voortekenen voor de jeugdkeeper met de door klassekeepers.com vastgestelde nostalgische zweefduikstijl à la Jan van Beveren. Tijdens de nacompetitie dit jaar, waarin Orion promotie afdwong naar de Eerste Klasse, zat hij niet voor niets als reservekeeper op de bank naast technisch manager Hans Loen. En in de voorbereiding traint Orions nieuwe A1-keeper al regelmatig mee met de ‘grote’ jongens van Orion-1. Loen, de vader van ex-N.E.C.’er en huidige Fortuna Sittard speler Youri, is gecharmeerd van Pim als persoon én de manier waarop deze Orionbelofte ballen pakt: “Of Pim het eerste gaat halen is een overbodige vraag. Het gaat er veel meer om wanneer hij dat gaat doen.”

Wie weet treedt clubman Pim van Limbeek, met vader Jacques en moeder Carla als trouwste supporters, in de voetsporen van Orion-keeperslegende Cees van Ginkel. Dan heeft de toekomst alsnog een uitstapje naar NEC in petto. Als dat een succes zou worden, schrijft de voormalige NSG-leerling, in mei pakte hij z’n Havodiploma klemvast, in één klap geschiedenis voor z’n familie en de club.

Naar boven

SALE !