Een klasse apart

Leon ter Wielen geniet van de schaal en stabiliteit bij SV Spakenburg

Foto: Theo Hartog

Het Spuiplein in Bunschoten Spakenburg is zaterdag 19 mei omgetoverd tot een blauw bastion. De spelers van SV Spakenburg zetten na de 0-4 winst bij ONS Sneek met de titel in de Derde Divisie zaterdag het hele dorp op z’n kop. Mede door een super seizoen van keeper Leon ter Wielen, die alle wedstrijden speelde, keren ‘De Blauwen’ terug op het hoogste amateurniveau. Met vijftien clean sheets in drieëndertig duels heeft de geboren Ommenaar zijn loopbaan na een ongelukkig seizoen bij Fortuna Sittard, nieuw leven ingeblazen. De intercedent van het Zwolsche uitzendbureau Djopzz, die met FC Zwolle in 2012 kampioen werd van de Jupiler League, heeft door z’n rentree bij de amateurs zowel sportief als maatschappelijk z’n draai gevonden.

Voor Leon ter Wielen is het de eerste titel als absolute nummer één. In een jaar dat hij door de strijd te winnen van André Krul alles heeft gespeeld. Dat maakt het kampioenschap met SV Spakenburg niet automatisch tot z’n allermooiste voetbalmoment. Tegelijkertijd is het succes voor de ex-OZC’er zeer speciaal. “De titel in de Jupiler League met FC Zwolle in 2012 was net iets mooier. Bij Spakenburg rekende iedereen op de titel. Bij FC Zwolle was de euforie na het onverwacht mislopen van het kampioenschap in 2011 groter. Dan geeft de titel een tikkeltje meer een enorme boost. Ik speelde negen wedstrijden dat seizoen (2011-2012 KK). Vanaf speelronde tweeëndertig tot en met de laatste wedstrijd stond ik er vast in. Ook thuis tegen FC Eindhoven (13 april 2012 uitslag 0-0 KK) waarin we kampioen werden en titelkandidaat Sparta definitief achter ons hielden. En dat we met PEC in 2014 de beker wonnen, waarbij ik één duel het doel verdedigde, was ook een prachtig moment. Eveneens een prijs die niemand had verwacht. Maar alles spelen en kampioen worden, zoals nu bij Spakenburg, is vanzelfsprekend ook een heerlijk hoogtepunt.”

Dat het gewezen FC Groningen-talent een belangrijke bijdrage leverde aan het binnenhalen van de schaal, stemt de huidige Zwollenaar tevreden: “De wedstrijd bij Quick Boys (30 september 2017 0-3 winst KK) was het beste voorbeeld van hoe iedereen elkaar aanvulde. Na elke redding, volgde er een goal voor ons. En dat gebeurde dit seizoen vaker.” Voor het eerst speelde Ter Wielen onder John de Wolf. Hij vindt dat het een slimme zet is geweest van SV Spakenburg om de oud-Feyenoorder halverwege 2017 los te weken bij GVVV. “De Wolf is gezond fanatiek. Hij heeft gevoel voor het spel en het teamgebeuren. Van een selectie met zo’n vijftien nieuwelingen heeft John een hecht team gemaakt. Zijn drive om altijd de grens op te zoeken om optimaal te presteren, past precies bij mij. Door hem speelden wij naar onze kwaliteiten. Een beetje op z’n Italiaans. Of zoals Cocu bij PSV zekerheden inbouwde. Vorig jaar startten we de eerste wedstrijden consequent met druk naar voren te zetten. Dat lukte niet goed en toen heeft De Wolf ons meer laten inzakken. Onze trainer is heel belangrijk geweest bij het halen van de titel. Een echt voetbaldier die z’n rijke ervaring gebruikt om spelers verder te helpen en vertrouwen te geven.”

In bijna dezelfde zin geeft ‘De Groene Keeper van De Blauwen’, twee dagen na het fantastische zaterdagavondfeest, met een blauwe massa aan uitzinnige supporters in het hart van Bunschoten Spakenburg, aan dat keeperstrainer Remko van Lopik heel belangrijk is geweest bij Ter Wielens terugkeer naar de amateurs. “Remko is in alles een vakman. Je kan zien dat hij vroeger bij Ajax in de jeugd heeft gekeept tegelijk met Edwin van der Sar. Zijn trainingen zijn uitgekiend, wedstrijdecht en doelgericht. Als oud Spakenburg-keeper weet hij daarnaast precies wat er bij onze club van je wordt verwacht. Het goede gevoel dat ik had toen ik van Fortuna Sittard naar Spakenburg ging, heeft Remko versterkt.”

Het is geen donderslag bij heldere hemel dat Leon ter Wielen twee jaar heeft bijgetekend bij SV Spakenburg. “Ik moet spelen om een goed gevoel uit het voetballen te halen. Bij Spakenburg weet ik inmiddels dat ik die minuten maak. Ik ben te oud, ook al ben ik pas negenentwintig, om op de bank te zitten. Hier zijn de randvoorwaarden om goed te presteren, met een goede technische staf en prima voorzieningen, uitstekend. Ik heb echt ontzettend genoten dit jaar. Ook van de supporters. Spakenburg is een bruisende, warme club waar ik me thuis voel. Ik zit bij een club waar alles mogelijk is en waar gepresteerd moet worden. Daarnaast kom ik nu ook toe aan m’n maatschappelijke carrière. Dat geeft mij alles bij elkaar heel veel voldoening.”

Door zich naast het voetballen als intercedent bij het Zwolsche uitzendbureau Djopzz, waar meer topsporters zich inzetten voor een perfecte match tussen mens en baan, volledig te kunnen richten op z’n maatschappelijke carrière, heeft de achtvoudig eredivisiespeler en ruim honderdvoudige eerstedivisiespeler, naar eigen zeggen, stabiliteit in z’n leven gekregen. “Ik heb in Zwolle een huis gekocht. Daar woon ik met mijn vriendin Célina. Een prima uitvalsbasis. Met het werk vlakbij en een vlotte verbinding naar Spakenburg. Dat geeft de rust om op alle vlakken maximaal te presteren.”

LEON TER WIELEN

WE’RE BACK GELDT ZOWEL VOOR SV SPAKENBEURG ALS LEON TER WIELEN. FOTO: LEON TER WIELEN

Na een schitterend seizoen in de Derde Divisie denkt de vroegere Achilles’29-sluitpost met een knipoog aan een terugkeer naar de profs: “Ik heb het hier prima naar m’n zin, maar natuurlijk staat voor een kans bij een BVO de deur altijd op een kier. Het is wishful thinking, hoewel als één van mijn oude clubs, FC Groningen of PEC Zwolle, zich melden, ook al is het voor op de bank, dan zal ik daar serieus over nadenken. Voor een andere amateurclub ga ik niet weg van De Blauwe Westmaat. Volgend jaar komen er mooie wedstrijden aan. Waaronder de derby tegen IJsselmeervogels. En wat denk je van de confrontaties met andere mooie clubs zoals Katwijk en Kozakken Boys. Dat wil ik graag meemaken.”

Naar boven

SALE !