Jeugdkeepers

Keepershattrick geeft Drutens gezin vleugels

Foto: Maarten Omvlee

Drie doelverdedigers in één huishouding is mondiaal een unicum. Twee keepende kinderen kom je in één nest wel regelmatig tegen. Denk aan de broers Nigel en Jesse Bertrams bij PSV. Of voormalig FC Twente-keeper Sander Boschker en zijn broer Charly. Kjeld, Sverre en Feline Snel, respectievelijk twee jongens en één meisje, zijn in een Drutens gezin van vier kinderen verknocht aan het keepen. Helaas heeft de dame in spe de unieke keepershattrick doorbroken. Feline verliet dit seizoen het doel voor een positie als rechtsback. Met wat rest, twee keepende broers, is het Gelderse gezin haar bijzondere status kwijtgeraakt. Toch is het niet uitgesloten dat dezelfde Feline er op termijn weer voor zorgt dat de drie-eenheid in ere wordt hersteld. Klassekeepers.com ontdekte dat de fan van Jasper Cillessen haar keepershart nog niet voorgoed aan de wilgen heeft gehangen.

Als drie koters uit één gezin de keepershandschoenen aantrekken, neem je automatisch aan dat het keepersbloed, net als voorheen bij de voorbeeldige vader Tonny van Leeuwen (GVAV) en zoon Richard Vennema (Veendam), van generatie op generatie is overgedragen. In dit groteske geval was er echter geen druppel keepersbloed voorhanden. De bloedlijn van de familie Snel kent geen doelverdedigers. Ook vader Ate en moeder Jennifer zijn nooit balverliefd geweest. Ate, een bekwaam judo’er en zeiler, voetbalde met vallen en opstaan een seizoen bij VV Nederhorst in zijn geboorteplaats Nederhorst den Berg. Jennifer, als het over keepen gaat komt de naam Hans van Breukelen spontaan bovendrijven, was een gedreven jazz ballet- een stijldanseres. Zij associeerde tot zo’n tien jaar geleden een bal eerder met ballroomdancing dan met voetballen. Er viel dus niets op keepersgebied door te geven. Wel erfden Bjarne (16), Kjeld (14), Sverre (12) en Feline Snel (10) de sportiviteit van hun ouders. Terwijl genetische vaandeldrager Bjarne koos voor badminton, trok Kjeld voor het Maas-en-Waal-gezin de keeperskar uit de modder. De één na oudste volgde zijn vrienden van basisschool ’t Geerke uit Puiflijk naar SCP en koos op Sportpark Schravenhof voor een rol als doelman. Sverre en Feline, die later dezelfde weg naar Sportclub Puiflijk volgden, werden er positief door beïnvloed.

Klassekeepers.com ging, in het aan Afferden grenzende deel van Druten, de Laan van Klein Afferden, op zoek naar het keepersgevoel en de keeperspotentie van de kunstmatige drieling. Stuk voor stuk weten ze nog hoe ze het doel werden ingezogen. Kjeld: “SCP F2 had geen vaste keeper. Om de beurt keepte iedereen een helft. Toen bleek dat ik het leuk vond en er veel gevoel voor had, ben ik vaste keeper geworden.” Sverre kende een soortgelijke start: “Ik ben bij SCP als mini-tje begonnen. Na de F-jes ben ik in SCP E2 voor het eerst gaan keepen. Ook in een rouleersysteem, alleen anders dan bij Kjeld. Ik wisselde steeds met één andere keeper. Toen mijn concurrent voor hockey koos, ben ik in SCP E1 voor het eerst vaste keeper geworden.” Feline had in 2011 als F-je van SCP ook een handvol mededingers: “Bij SCP F5 wilden veel kinderen op het doel staan. We hadden een team met vijf jongens en vijf meisjes. De trainer vroeg of ik wilde gaan keepen, omdat hij mij het beste vond. Na de eerste keer begon ik het steeds leuker te vinden. Zo ben ik vaste ‘doelman’ geworden van F5, F1 en E2.”

Keepershattrick Druten Kjeld Sverre Feline Snel

Feline Snel geconcentreerd als keeper van SCP F5. Foto: Ate Snel

In een omgeving waar veel over voetballen wordt gepraat, keepen bijna dagelijks centraal staat, duikt de vraag ‘Waarom ben je gaan keepen?’ vanzelfsprekend op. Feline: “Toen ik nog te klein was om te voetballen, zag ik bij wedstrijden van Kjeld hoe mooi het is om ballen uit de lucht te plukken. Als dan de toeschouwers ‘Goed zo’ roepen, wordt keepen nog leuker! Dat wilde ik ook. En bij de F-jes en E-tjes krijgt een keeper vaak veel te doen. De bal komt naar je toe. Je hoeft er niet achteraan. Dat trok mij ook.” Sverre snapt precies wat zijn jongere zus bedoelt: “Keepen is gewoon leuk, omdat je als F-je of E-tje op een half veld meer te doen krijgt dan een veldspeler. Vooral als er een speler doorbrak, was ik in m’n element. Hoewel, de penalty’s na een wedstrijd trokken me nog meer over de streep om keeper te willen worden. Lekker veel duiken. Liefst in de modder. Soms pakte ik alle penalty’s. Dat gaf een enorme kick!” Kjeld is gek op duiken en mooie ballen pakken, maar hij is hoofdzakelijk keeper geworden vanwege de uitdaging die de solist in het doel aangaat: “Als keeper heb je overzicht. Het is de kunst om de verdediging zo te sturen dat de tegenstander er niet doorkomt. Dat vind ik het leukste van het keepen. Daarnaast is het ook een uitdaging om elke keer keepend beter te worden. Als je een bal net niet kan pakken, door hard trainen het voor elkaar krijgen, dat je de volgende keer wel zo’n schot hebt.”

Keepershattrick Druten Kjeld Sverre Feline Snel

Sverre Snel (2e van rechts) koestert in 2012 de keepershandschoenen van Gabor Babos. Foto: Ate Snel

Kjeld, Sverre en Feline zijn, zoals gezegd, allemaal met keepen begonnen bij SCP. In de jeugd van die Puiflijkse Vierdeklasser kregen zij keeperstraining van Theo Beck en Bert van Mourik. Dit gepassioneerde duo, waarbij Sverre nog altijd wekelijks graag traint, legde het fundament voor goede basisvaardigheden. Daaraan ontleenden ‘De drie van Snel’ zelfvertrouwen en plezier. Toch is Feline dit seizoen gaan voetballen. De leerling van groep 7 stapte, na kampioenschappen met SCP F5 en F1 en een goed laatste speeljaar in SCP E2, begin dit seizoen over naar DIO’30 Meiden D1. In dat elftal speelt de dierenvriend, als ze groot is wil ze een hondenpension opzetten, momenteel als rechtsback. Wat de toekomst brengt weet niemand. Wie weet keert het maatje van hond Jip ooit terug in het doel. In ieder geval zal ze nooit vergeten hoe ze als Puiflijks E-keepertje er mede verantwoordelijk voor was dat een tegenstander met de staart tussen de benen huiswaarts keerde: “We speelden tegen een Groesbeekse club. Ik weet niet meer welke. Voor de wedstrijd, het waren allemaal jongens, werd ik belachelijk gemaakt. Zij zouden ons doel wel even ‘inpeperen’. Toen dat niet lukte, ik met gedurfd uitkomen veel ballen pakte en wij ze wegspeelden, liepen ze huilend het veld af.”

Sverre Snel, de huidige goalie van SCP D1, begrijpt zijn zus niet: “Keepen is voor mij alles. Als ik niet meer in het doel kan staan, word ik gek.” Het FIFA computerspel speelt dit talent af en toe. Op het veld staan met een echte bal geniet zijn voorkeur. Waarschijnlijk is de drang naar het keepen voorgoed in zijn brein verankerd door de keepershandschoenen van Gabor Babos. In 2012 stond Sverre omhoogkijkend oog in oog met de 27-voudig Hongaars international. De fanatieke NEC-fan wachtte tijdens de open dag van de Nijmegen Eendracht Combinatie met een groep regionale jeugdkeepers op de speciale rondleiding van de 1.96m lange NEC-sluitpost. “Toen we in de kleedkamer waren, pakte Babos zijn handschoenen. Ik riep meteen dat ik ook met Reusch keepte. Wil jij die van mij hebben?, vroeg hij aan mij. Ik kreeg op elke handschoen ook nog een handtekening. Toen ik thuis kwam, was mijn zus jaloers. Zij wilde er ook graag één hebben.” Sverre is niet alleen gek van keepen, hij heeft ook talent. Klassekeepers.com kreeg op zondag 17 januari 2016, op de velden van DBV in Maasbommel, het bewijs voorgeschoteld.

Keepershattrick Druten Kjeld Sverre Feline Snel

De atletische stijl van Sverre Snel is een lust voor het oog. Foto: Maarten Omvlee

Daar traint de penaltykiller gemiddeld drie keer per week met Joep Boogerd, de geestelijk vader van de APK voetbal- en keepersopleiding. Het veld was bevroren, gedeeltelijk bedekt met sneeuw, maar de fan van Manuel Neuer stond te trappelen om zowel in de linker- als rechterhoek z’n soepele zweefduik tevoorschijn te toveren. “Bij SCP heb ik de basis van het keepen geleerd, maar Joep gaat verder. Hij heeft mij leren zweven. Van hem leer ik ook de kneepjes van het keepen, zoals blijven kijken naar de bal, goed instappen en nog veel meer.” Bij tennis- en voetballiefhebber Boogerd, een techniektrainer, die ondanks dat hij graag met zijn pupillen dolt, gaat voor resultaat, is de Vwo-brugklasser van het Drutense Pax Christie College in goede handen. Deze kleine man uit Boven-Leeuwen is groots in het opduiken en begeleiden van jonge talenten. Zijn voormalige bedrijf, APK sportheldpdesk BV, ontdekte in 1999 Ricardas Berankis. Boogerd liet op eigen kosten deze Litouwse tennisbelofte op negenjarige leeftijd vier jaar lang in de zomermaanden vanuit Vilnius overkomen naar zijn geboortedorp in de gemeente West Maas en Waal. Nadat Ricardas bij de jeugd nummer één van de wereld was geworden, belandde Joep op een zijspoor: “Toen ik hem naast Federer op het podium zag staan, ging er wel iets door me heen. Op dat moment wist ik dat ik hem kwijt zou raken. De grote sponsors doken er bovenop en achter m’n rug werd er een contract getekend voor 60.000 dollar per jaar en een privétrainer tot z’n achttiende. Zijn trainingslocatie werd Nick Bollettieri in Amerika, waar bijna alle tennisprofs zijn opgeleid.” Inmiddels is Sverre Snel een nieuwe oogappel van Joep geworden: “Geweldig zoals hij kan duiken. Doordat hij zo leergierig is, kan hij ver komen.”
Joeps betrokkenheid wordt onderstreept door moeder Jennifer: “Regelmatig informeert Joep tijdens trainingen van zijn voetbalschool naar Sverres lengte, want de levendige Leeuwenaar maakt zich daar zorgen over. Op dit moment is Sverre 1.54m, met als verwachting dat hij de 1.85m zou kunnen halen. Bij elke centimeter die hij is gegroeid, springt Joep een gat in de lucht.” De twee na oudste zoon van Ate en Jennifer steekt, ook al is hij de nuchterste van het stel, zijn ambitie niet onder stoelen of banken. De jeugdkeeper die alles met rechts doet en op onverklaarbare wijze voetballend beschikt over een beter linkerbeen, wil absoluut profvoetballer worden: “NEC zou mooi zijn, maar ik droom van een mooie club in Europa!” Vandaar dat de D1-keeper zich uitermate verheugt op zijn internationale debuut namens SCP: de North Sea Trophy, het jaarlijkse toernooi van KV Oostende, dat op 14 en 15 mei dit jaar plaatsvindt.

Kjeld Snel legt de lat beduidend minder hoog dan zijn goedlachse broer Sverre: “Ik wil doorgroeien naar het eerste elftal van een Tweede- of Derdeklasser. NEC lijkt mij te hoog gegrepen.” Hij heeft daarentegen zijn eerste internationale moment al meegemaakt. Met Keepersschool Maas en Waal, van Hans van der Beek, een zelfstandig onderdeel van Pro Goal, beleefde de leesgrage, derdejaars Vwo-leerling veel plezier aan een trainingsstage in het Portugese Carcavelos, op een slingerworpafstand van Lissabon. Onder meer door sessies met de keeperstrainers van Benfica, op het kwaliteitskunstgras van St. Julian’s School, raakte zijn leergierigheid en vastberadenheid in een stroom versnelling. Dat Kjeld nu het doel van DIO’30 C3 verdedigt, wil niet zeggen dat hij geen perspectief heeft. De ontwikkeling van de bewonderaar van Manuel Neuer, Thibaut Courtois en Jo Hart heeft helaas even stilgestaan door de situatie bij SCP waarin hij verzeild raakte. Vanwege een keeperstekort in de C-jeugd is Kjeld na een eerste jaar als D-keeper, in overleg, doorgeschoven van D2 naar C2. Daar veroorzaakte een botsing met een bonkige, veel oudere ‘dispensatiespits’ een zware knieblessure. Kjeld koos uiteindelijk voor een nieuwe start bij DIO C3, omdat er aan het begin van dit seizoen een overschot aan keepers was bij de C-teams van SCP. C3 voelt voor hem niet aan als een degradatie: “SCP C2 kwam in de tweede helft van 2015 uit in de Vierde Klasse. Met DIO heb ik het afgelopen najaar op hetzelfde niveau gespeeld. We zijn in december 2015 kampioen geworden, dus dit jaar is de derde Klasse een prachtige uitdaging. Ik heb ook bij SCP de basis van het keepen geleerd. Daar ben ik Theo Beck en Bert van Mourik nog steeds dankbaar voor. Maar ik heb het nu goed naar m’n zin op Sportpark De Gelenberg.”

Hans van der Beek, hij kent Kjeld door en door van doordeweekse trainingen bij DIO’30 en zondagse sessies bij zijn keepersschool Maas en Waal, is erg te spreken over de sprongen die zijn pupil heeft gemaakt: “Kjeld is een goede doelverdediger die momenteel in een te laag elftal keept. Hij heeft de pech dat er bij DIO nog twee andere goede C-keepers zijn. De doelman van DIO C1 staat in de belangstelling van NEC. Dat neemt niet weg dat Kjeld zich goed ontwikkelt. Bij een andere club kan hij zo meekomen in een C1 team. Hij mist geen training, heeft zelfreflectie en is leergierig. Bij SCP willen ze graag dat hij terugkomt. Kjeld heeft zijn techniek verbeterd en is sterk in het aanvallen van de bal.”

Keepershattrick Druten Kjeld Sverre Feline Snel

Kjeld Snel stijlvol in actie tijdens het Pro Goal trainingskamp in Portugal. Foto: Keepersschool Maas & Waal

Sverre geeft met zijn grote talent het gezin Snel de meeste vleugels, maar in zijn kielzog rijkt Kjeld ook tot grote hoogten. De keuze van zus Feline voor een rol als verdediger heeft de Drutense huishouding gelukkig niet vleugellam gemaakt. In de toekomst gaan we vanuit het land van Maas en Waal ongetwijfeld meer horen van de keepende broers met de ABBA-achtige Zweedse namen. Feline, een Nederlandse naam die ‘geluk brengen’ betekent, voorziet haar verwanten wellicht van extra keepersvoorspoed, als zij de keepershandschoenen uit de mottenballen haalt en zo de status aparte herstelt.

Naar boven

SALE !