Een klasse apart

Fitness Fanaat heeft fiducie in top amateurvoetbal

(FOTO KLASSEKEEPERS)

Jan van Willige heeft afgelopen seizoen de strijd onder de lat bij GVVV gewonnen van clubicoon Johan Jansen. Op voorhand verklaart iedereen de voetbalvriend van Raymon van Emmerik voor gek na z’n overgang van NSC Nijkerk naar GVVV. Toch pakt de drieëntwintigjarige doorzetter, met een spreuk van Mohammed Ali op z’n arm, een basisplaats. Ondanks degradatie wordt Lange Jan bij GVVV uitgeroepen tot speler van het jaar. Een knieoperatie gooit zijn voorbereiding op 2022-2023 overhoop, maar wanhopen staat niet in Van Willige’s woordenboek. Zes dagen per week fitnessen bestiert z’n zelfvertrouwen. GVVV haalt intussen Ruben van Kouwen bij Fortuna Sittard. Ook daar ligt Jan niet wakker van. Rob Hilbers zet hem in de jeugd bij IJsselmeervolgels op een fitness-spoor. Het adagium van de ex-profkeeper wordt, zonder tatoeage, tegelijk ook een mentaal motto voor De Sixpack Spakenburger.

“Ik pakte elke bal, zelfs uit de bovenhoek.”

Bewegingsdrang
Jan van Willige is z’n eigen fitnessgoeroe en personal trainer. Het beroep dat hij ambieert. Inkt op z’n MBO-diploma Marketing & Communicatie is nog nat. Toch wordt Jan geen marketeer, zoals vader Rob was. De opleiding personal trainer voelt dankzij een voorbeeldige oefenmeester uit z’n tienertijd als nesteldrang. De enige uit een nest zonder doorslaggevende bewegingsdrang cirkelt als een arend boven YouTube. Om te broeden op plyometrische trainingsschema’s. Die bijna dagelijks toestellen teisteren in Fitpower 24/7 Nijkerk. Samen met Jurre van den Brom; fitnessmaat en speler bij z’n oude club NSC. “Dat doe ik nu anderhalf jaar, naast voetbaltrainingen”, verduidelijkt de Sixpack Spakenburger, “ik werk aan snelheid, flexibiliteit en explosiviteit, train niet om breed te worden. Spierbundels kweken gaat ten koste van snelheid. Een keeper heeft niets aan korte spieren.” Met aangeboren explosiviteit begint het keepen bij IJsselmeervolgels: “Als speler van F8 vroeg ik of ik na de wedstrijd de penalty’s mocht keepen. Ik pakte bijna elke bal, zelfs uit de bovenhoek. Daarna ben ik nooit meer uit het doel geweest. Het bekende verhaal.” Vader Rob en oom Wim, amateurkeepers van bescheiden allure, hebben zodoende op de huidige reflexsterke keeper geen invloed wanneer Jan besluit handschoenen aan te trekken.

“De meeste mensen dachten dat ik nooit zou gaan spelen bij GVVV.”

Fitnessvirus
Na IJsselmeervolgels F4 valt de bewegingsdrang van de fan van Manuel Neuer ’s lichtvoetigheid dusdanig op dat De Rooie Vogel mag uitvliegen naar alle hoogste jeugdteams. En als zestienjarige wordt hij al uitgenodigd mee te trainen met de selectie van Sandor van der Heide. Onder de vleugels van Rob Hilbers krijgt de VMBO’er van het Nijkerkse Corlaer College de kans nog beter z’n ei te leggen. De oud keeper van Cambuur, FC Volendam en FC Groningen, begeleidt zelden zo’n gemotiveerde pupil: “Ik trainde jeugdkeepers bij IJsselmeervogels. Tussendoor ging ik met Jan extra aan de slag. Hij was zo gretig, wilde altijd trainen, niets was teveel.” De voormalige concurrent van Patrick Lodewijks kan als koekoek op zijn beurt z’n ei kwijt in een adelaarsnest: “Ik ben voetbaltrainer, keeperstrainer, krachttrainer, fitness trainer en personal coach. Vanuit mijn allround drive ben ik buiten de doorsnee techniek van het keepen om met Jan specifiek gaan trainen op voetenwerk, tempo en explosiviteit. Mijn overtuiging dat ‘Als je een doel hebt en daarin blijft geloven, je ver kan komen’, kon ik ook kwijt bij hem.” Dat doel is voor de door Hilbers met het fitnessvirus aangestoken Jan van Willige, die deel uitmaakt van Oranje Onder 14, 15 en 16, en drie keer meetraint bij FC Twente, vanzelfsprekend het vlaggenschip van De Rode Westmaat enteren.

SOEVEREIN BIJ HOGE BALLEN : 26-2-2022 GVVV-QUICK BOYS 1-1. (FOTO STEFAN KOOPS)

Brandstof
Het vinkentouw om Jaimy Schaap bij IJsselmeervolgels op te volgen, scheurt na een trainingskamp in Valencia in januari 2017. Doordat afspraken loze woorden blijken, breekt het touw een jaar later helemaal. Zo verdwijnt halverwege 2018 een driejarig contract met het oud papier. Concurrent Raymon van Emmerik houdt hij aan die tijd over als voetbalvriend voor het leven: “Helaas heb ik het eerste van IJsselmeervogels nooit gehaald. Dat deed pijn, omdat ik me een echte Vogel voelde. Maar ik hou van uitdagingen en gaan voor je doel. Dat doel was spelen op niveau.” NSC Nijkerk hengelt, nadat SDBV, Roda’46, SDC Putten en VV Eemdijk achter het net vissen, een kanjer uit de IJsselmeervogelse kweekvijver. Bij de Nijkerkse Sport Club, toevallig dit seizoen getraind door Rob Hilgers, is het meteen bingo in de Eerste Klasse D. Een volle kaart voor de pas negentienjarige liefhebber van een vlekkeloos tenue, liefst zwart of geel. Want NSC grijpt de titel en Jan speelt alles. De Hoofdklasse is vervolgens een prima springplank voor een nieuw uitgestippelde droom aan de horizon. Ook al verklaart vriend en vijand Jan voor gek bij z’n overgang mei 2021 naar GVVV: “Door Rob de Boer, technisch manager bij GVVV, was die transfer eind december 2020 al rond. De meeste mensen gingen er vanuit dat ik voor het geld ging en vanwege clubicoon Johan Jansen nooit zou gaan spelen bij GVVV. Maar dat is juist brandstof voor mij. Ik kan me ergens in vastbijten en ik dacht ‘Het is in elf jaar niemand gelukt om Jansen eruit te keepen. Als het mij nou wel lukt?’. Natuurlijk zat Johan in z’n nadagen, maar had hij veel krediet, belangrijk op het veld en in de kleedkamer.”

BESTE AMATEURKEEPER WORDEN IS DE STIP AAN DE HORIZON. (FOTO KLASSEKEEPERS)

“It’s the repetition of affirmations that leads to belief. And once that belief becomes a deep conviction, things begin to happen.”

Mineur en majeur
21 september 2021 is de opmaat voor de ex-Westmaat-keeper die ambities durft uit te spreken. Waarbij zelfvertrouwen, ofwel geestelijke fitness, en fysieke fitness elkaar versterken. Door een blessure van Jansen grijpt Van Willige z’n kans in het bekerduel tegen VVOG: 3-1. Na de trainerswissel Twiske-Vink volgt 16 oktober dat jaar de basisplaats uit tegen Katwijk: 2-0. VOETBAL247.NL maakt duidelijk dat deze doorbraak geen toeval is: “Het gaat goed met de loopbaan van doelman Jan van Willige. Aan het begin van het seizoen kwam hij over van NSC Nijkerk. Hij begon als bankzitter, maar in het bekerduel met VVOG blonk hij uit en daarna kwam niet Johan Jansen maar Van Willige onder de lat terecht.” 2021-2022 eindigt door degradatie in mineur. Majeur daarentegen zijn voor de Muhammed Ali-bewonderaar de uitverkiezing tot Speler van het Seizoen met de bijbehorende contractverlenging van twee jaar. De degradant windt er op de clubwebsite geen doekjes om: “De overduidelijke winnaar is doelman Jan van Willige geworden met een gemiddeld van 6,92. (…) Jan is daarmee een zeer waardig opvolger van Johan Jansen die in 2020 met deze eervolle titel aan de haal ging. En in zijn lange GVVV-loopbaan maar liefst zeven keer de top drie haalde, waarvan drie maal als winnaar. Dus ligt er voor Jan van Willige een geweldige uitdaging te wachten om te proberen zijn voorganger te evenaren.”

SNEL VOOR HET DOEL : 15-6-2022 HSC’31-GVVV 1-3. (FOTO STEFAN KOOPS)

“Daarna kan Ruben van Kouwen, die gehaald is van Fortuna Sittard z’n borst nat maken.”

Beste amateurkeeper
Evenaren is echter niet het ultieme doel voor de twintiger die online en op tv, zonder uitgesproken favoriete club, zoveel mogelijk voetbalwedstrijden kijkt: “Ik wil de beste keeper van het amateurvoetbal worden. Ik vind mezelf altijd beter dan andere amateurkeepers. Ik geloof niet dat er bij de amateurs een keeper beter is qua snelheid, lijnwerk, hoge ballen. Ik doe niet onder voor keepers in de Keuken Kampioen Divisie.” Alweer een vliegensvlug vertelde desalniettemin diep gewortelde ambitie. Van een prooi najagende Adelaar die kennelijk plant z’n nest te bouwen op de Mount Everest. De vraag aan Rob Hilbers of dit al of niet grootspraak is: “De keuze voor GVVV was enerzijds moeilijk, anderzijds slim. Jan dacht: ‘Een jaar leren, daarna gaat Johan Jansen misschien stoppen’. Het is bij GVVV sneller gegaan dan ik had gedacht. Als een geroutineerde trainer in zo’n korte periode voor hem kiest, heb je wel indruk gemaakt. Jan is heel veelzijdig. Ik kan zo niet z’n zwakte benoemen. Hij beheerst veel: hoge ballen, goeie trap, snel op de lijn, laag ook goed net als meevoetballend. Doordat hij super gedreven is, heeft hij zich fantastisch ontwikkeld. Daar komt bij dat hij jong is. In de kracht van z’n leven. Er zit nog veel rek in. Als hij meer ervaring opdoet, want keepen is een ervaringsvak, is zijn streven om de beste amateurkeeper te worden haalbaar.”

(FOTO KLASSEKEEPERS)

Cassius Clay
Momenteel moet de 1.90 lange SKOR-keeper, vangzeker met de Saint White Rollfinger, even noodgedwongen een afslag nemen op z’n snelweg naar de top: “Ik ging uitgerekend bij IJsselmeervolgels door m’n knie (28 mei 2022 IJsselmeervolgels-GVVV 3-0 KK). Kon na de wedstrijd amper nog lopen, vanwege een scheurtje in de meniscus van m’n rechterknie. Daar ben ik 23 augustus aan geopereerd. Toen ik zestien was heb ik hetzelfde gehad aan dezelfde knie, met dezelfde operatie op m’n achttiende. Doordat de laatste ingreep goed geslaagd is, ik topfit ben, gaat het herstel een week of vier duren. Daarna kan Ruben van Kouwen, die gehaald is van Fortuna Sittard, z’n borst nat maken.” Naast de in het geheugen geparkeerde lijfspreuk van Rob Hilbers, spreidt de tatoeage op Willige’s rechterarm ‘likewise’ ten toon hoe hij tegenslagen tackelt: “It’s the repetition of affirmations that leads to belief. And once that belief becomes a deep conviction, things begin to happen.” De levensles van Cassius Clay zorgt bij de vroegere deelnemer aan Ajax clinics voor een maximale mindset: opboksen tegen malheurs, zonder onder onderuit te gaan in zweverigheid: “Om mijn droom waar te maken, moet ik constanter worden. Wekelijks een toplevel halen, beter en vaker het team op sleeptouw nemen. Sneller de knop omzetten na een fout. Daar ga ik op focussen om de amateurtop te halen.”

DE MUHAMMED ALI TATOEAGE OP DE RECHTERARM. (FOTO KLASSEKEEPERS)

Naar boven

SALE !