Een klasse apart

Ex-profkeeper Yannick Derix verlaat EVV echt alleen voor speelminuten

Foto: Yannick Derix

Yannick Derix hoeft niet weg bij EVV. Maar de topfitte ex-prof van MVV en Roda JC moet van zichzelf weg bij de hoogst spelende Limburgse amateurclub. De nieuwe trainer in Echt, Kevin van Dessel, weet dat Derix het niveau van de Derde Divisie aankan. De voormalige Genoa- , Roda JC- en VVV-speler wil de huidige Hertenaar graag behouden voor zijn selectie. Maar zonder uitzicht op speelminuten, als bankzitter achter de onaantastbare klassegoalie Michel Vercruysse, zoekt Derix doelbewust volgend seizoen naar speeltijd bij een nieuwe club.

Yannick Derix groeit als keeper op in zijn geboorteplaats Posterholt bij PSV’35. Op zestienjarige leeftijd debuteert de voormalige wedstrijdzwemmer, als elfjarige wordt hij Nederlands kampioen op de 4 X 100 meter estafette, in het eerste elftal van de Posterholtse Sport Vereniging. In de strijd tegen degradatie in de Tweede Klasse H vervangt Yannick Derix overtuigend eerste doelman Rik Swart. Vijf jaar later, halverwege 2012, haalt René Trost de bewonderaar van Oliver Kahn en Gianluigi Buffon, ondanks z’n eenentwintigjarige leeftijd en een nog niet genezen schouderblessure, naar MVV. Op voorspraak van PSV’35-keeperstrainer Chris Körver, z’n legendarische vader Frans Körver steunt hem in zijn overtuiging dat de dan vaste PSV’35-doelman een belofte is, heeft Derix er net een succesvolle trainingsstage bij Allemannia Aachen, met een schouderbreuk als tegenvaller, opzitten. Op de website van PSV’35 wordt ‘De Trots van Posterholt’ met veel gevoel uitgeleide gedaan: “Het is hoogst zelden dat een amateurvoetballer vanuit de senioren nog een kans krijgt bij een profclub. (…) De talentvolle keeper heeft een contract voor één jaar getekend bij de club uit de Jupiler League, maar gezien zijn enorme talent sluiten we een langer verblijf niet uit.”

In het seizoen 2012-2013 start de student Commercieel Management van de Sittardse Hogeschool Zuyd in De Geusselt als derde keeper achter Bram Castro en die ander Yannick: De Winter. Een jaar later is de Posterholtenaar een plaats opgeschoven als stand-in van de enige Castro die niet in Cuba sigaren rookt. Een knieblessure in de winterstop gooit roet in het MVV-eten. Terwijl Fortuna popelt om Derix over te nemen, zorgt opnieuw René Trost ervoor, nu als coach van Roda JC, dat Yannick derde keeper wordt bij een Limburgse profclub. Verder dan vriendschappelijke wedstrijden met Roda komt de zoon van triatlonatleet Jac Derix echter niet. Aan het begin van 2016-2017 verhuist ‘de Prof van Posterholt’ naar EVV. Daar staat Michel Vercruysse, de Belg die in 2014 wordt uitgeroepen tot beste keeper van de Topklasse Zondag, een doorbraak op niveau in de weg. 270 speelminuten haalt Derix in zijn eerste seizoen bij de club van Sportpark In den Bandert: JVC-EVV 0-0, EVV-HSC’21 3-4, OJC Rosmalen-EVV 2-1. Yannick laat, ondanks een gemis aan wedstrijdritme, zien dat hij het niveau van de Derde Divisie ruimschoots aankan. Voor een gedreven doelman met een ware topsportmentaliteit voelt bankzitten echter als zwemmen in een bad zonder water: “Als ik elke week op de bank zit, kan ik net zo goed thuis op de bank gaan zitten.”

Op 28 juni wordt de middelste uit een gezin van drie kinderen 26 jaar. Dus gaat de broer van Dominiek (28) en Michon (23) noodgedwongen op zoek naar speelminuten. Want de wil om te slagen op een vergelijkbaar niveau als waarop EVV speelt is nog steeds voluit aanwezig. Maar dan moet je wel spelen. De spirit om ook in lastige situaties structureel te zoeken naar oplossingen, heeft EVV’s reservekeeper geërfd van zijn moeder. Annemiek was vroeger een fanatiek handbalster. Deze sportieve vrouw stimuleerde, als trouwe fan en fanatieke supporter, op alle fronten het sporten bij haar drie kinderen. Met een passie alsof wekelijks de Olympische Spelen in Posterholt zouden plaatsvinden. Moederlief is voor Yannicks gevoel zowat de halve aardbol over gereden om haar koters op tijd af te leveren bij zwem- en voetbalwedstrijden. Vandaar dat de enige doelverdediger van het gezin, als welopgevoede doorzetter, tegenwoordig gretig is om voor speeltijd een stapje terug te doen. Nu de zevenendertigjarige Vercruysse voor één seizoen heeft bijgetekend bij EVV, waar ze Derix overigens graag willen houden, zit er niets anders op. Maar de oogappel van Wim en Rinie Kersten, de oom en tante die als trouwste fans vanaf z’n eerste vangbal in PSV’35-C1 achter z’n doel staan, gaat niet voor een ongecontroleerde duik in het diepe: “Ik zoek minimaal een Eerste Klasser. Een club die niet alleen op een goed amateurniveau speelt, maar bovendien beschikt over een goede ploeg, goede trainer, goede trainingsfaciliteiten èn een goede keeperstrainer. Ik wil keihard werken bij een club met potentie. Om zo door wekelijks te spelen weer stappen te maken.”

Om z’n doel te bereiken wil Yannick best kilometers maken. Herten is daarbij als uitvalsbasis een prima plaats. Dit deel van de gemeente Roermond grenst grandioos aan de A73. SC Susteren, SV Meerssen, SV Venray, RKSV Minor (Nuth), EHC (Hoensbroek) en Wittenhorst (Horst); het is allemaal mogelijk. “Als het niet anders kan, wil ik best ver reizen. Mits er een toereikende reiskostenvergoeding tegenover staat. Verder weet je nooit hoe een bal kan rollen. Tini Ruijs maakte van mij in 2014 bij MVV de tweede keeper. Tini traint nu bij Meerssen, de koploper van de Eerste Klasse D. Wie weet wat er allemaal mogelijk is. Ik sta voor veel mogelijkheden open.”

Elk jaar hopen ze in Posterholt, waar PSV’35 is gefuseerd met VV Vlodrop tot Oranje Blauw’15, dat ‘De Verloren Zoon’ terugkeert. Spelen in de Vierde Klasse is momenteel nochtans voor de ambitieuze doelverdediger geen optie: “Lager dan de Eerste Klasse wil ik eigenlijk niet spelen. In Posterholt moeten ze daarom nog een tijd geduld hebben. EHC, waar ik vorig jaar een gesprek gehad heb, zou natuurlijk heel mooi zijn. Die spelen in de Hoofdklasse. Wilhelmina’08 heeft ook belangstelling getoond, maar de Tweede Klasse is alleen een alternatief als het echt niet anders kan om aan speeltijd te komen.”

YANNICK DERIX

YANNICK DERIX SCHIET DE BAL WEG NAMENS EVV. FOTO BART TUMMERS

Voor de verkoper binnendienst van Toppoint Raamdecoratie wordt het volgende seizoen een soort ‘Back tot the Future-formule’. “Ik zie het als een tussenstap. Lekker veel wedstrijden keepen, om weer op niveau te komen. Vertrouwen tanken, want ik weet wat ik kan. Bij EVV blijven ze mij volgen. Het is fijn dat ze het als opvolger van Michel Vercruysse nog steeds in mij zien zitten. EVV heeft zelfs gevraagd of ik volgend seizoen op dinsdag in Echt mee kan blijven trainen. Maar dat lijkt mij onmogelijk als ik bij een andere club speel.”

Voor elke Eersteklasser die een keepersprobleem heeft is Yannick Derix een buitenkans. Door zijn profervaring is hij een sterk coachende keeper. Dus een directe meerwaarde voor elke hoog spelende amateurclub. De vriend van Romee Meulensteen, een volle nicht van René Meulensteen, ooit assistent van Alex Ferguson, is een allround doelman. Vanwege zijn tweebenigheid goed in het meevoetballen. Daarnaast beschikt de voormalige concurrent van Benjamin van Leer over goede reflexen, een uitstekende mentaliteit en is hij met z’n 1 meter 88 meter bij hoge ballen. Hij kan ook een aanstormend talent de kneepjes van het vak leren. Zodat als de gedreven Limburger terugkeert bij EVV hij, als dank voor de geboden tussenstap, geen gat achterlaat.

Naar boven

KLASSEKEEPERS SHOP


Ontdek de #KlasseKeepers-hoodies!